Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 594
  • 733
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Може ли мнение относно показателите.
Това са изследванията ми от март месец.

А тези са от днес.

Март месец започнах на 25 микрограма еутирокс, но понеже почти нямаше ефект ендокринолога ми го вдигна на 50 през седмицата и 75 за събота и неделя.
Според вас дали трябва да се променя дозата? Гонихме резултат да го смъкнем под 2,5 по принцип, заради желание за бременност.

# 466
При пкк показателите са в норма. Косопадът мислех, че е в рамките на нормалното, умора също…ще видим след еднокринолога какво ще стане. Със сигурност ще съм на някаква терапия…следя ви.

# 467
Пуснете си Т3, Т4, ТАТ и МАТ + вимините и после ще видите. Вероятно просто сте "свикнала" със симптоми като умора, косопад, студ, качване на кг и подобни
А тези другите хормони, няма ли да ми ги назначи ендокринолога, или аз трябва…

# 468
  • Варна
Доста вероятно не, но зависи на какъв ендокринолог ще попаднете все пак. Някои дори само Т4 гледат

# 469
Има дори такива, които само ТСХ гледат!

# 470
  • София
Има дори такива, които само ТСХ гледат!

Повечето май.

# 471
Пуснете си Т3, Т4, ТАТ и МАТ + вимините и после ще видите. Вероятно просто сте "свикнала" със симптоми като умора, косопад, студ, качване на кг и подобни
А тези другите хормони, няма ли да ми ги назначи ендокринолога, или аз трябва…

Дори и да има желание да ги назначи по каса може само ТСХ, Т4 и едните антитела МАТ. Другия хормон Т3 и другите антитела ТАТ не са по каса. Обикновено моя лекар пуска каквото може, другото си го плащам аз. Сега по каса ендокринолога може да пусне и вит.Д

А иначе детската ендо на сина ми му пусна и АНА скрининг този път, че и той бил по каса вече Simple Smile .

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 10:09 от mibobo

# 472
При мен има и увеличение на жлезата, според ЛЛ 1-ва степен. Притесних се и чакам с нетърпение ехографския преглед, че явно може да има и други причини Sad Някой от вас имал ли е стойности около 20 някога ?

# 473
Нормално да ти е увеличена жлезата спокойно, степените са до 4-5 така че Wink . Като започнеш хормон с времето вероятно ще спадне. А ТСХ съм виждала стойности над 100, аз лично съм имала 26.

# 474
Здравейте и от мен. Попрочетох от темата. Бях на ендокринолог миналата свдмица и според докторката има малки съмнения за Хашимото. Пуснах изследвания и днес излезнаха, Но съм на доктор чак след 2 седмици(отпускарски сезон), а ме притесниха. Чудя се дали да търся някой в Хейли да ми ги разчете,  но реших да попитам и тук за съдействие.

Ендокринология
TSH (тиреотропин) 2.47 μIU/ml0
2fT4 (свободен T4) 14.31 pmol/l
TAT (Anti -Tg Ab) 404.1 IU/ml
MAT (Anti - TPO) 7.1 IU/ml
0Инсулин / Insulin 7.32 mU/l

Много, много благодаря, тъй лато наистина съм доста обезпокоена.

# 475
Здравей, трябва да споменаваш и референтните граници, като копираш резултатите.
Иначе, да, вижда се, че има Хашимото с хипофункция.
Но е много важно винаги - заедно с TSH и FT4 - да изследваш FT3.

# 476
Здравейте, нещо не копирах добре нещата. Не ми е пуснат, никога не съм се сблъсквала, имах някаква симптоми и почнах да търся какво се случва, съответното каквотл беше написано това съм изследвала, не знам защо го няма.

# 477
  • София
Щото нашите доктори не тачат Т3. За това не го и пускат.

# 478
Здравейте! Пиша в тази тема, защото темите за хиперфункция не са много активни, а виждам, че тук пишат и такива момичета. Ще сложа в скрит текст моята история:
Скрит текст:
Преди 3 седмици ме диагностицираха с подостър тиреоидит, май месец всичко с ЩЖ беше наред, както и преди това, но юни се е получило възпаление на личфните възли, от там и на жлезата.
Преди 3 седмици резултатите ми бяха:
ТСХ-0.000, Т4- >100; Т3 - 31; тириоглобулин - 260.

Предписаха ми кортико по схема, започнах с 6 хапчета на ден, в момента съм на 4 и вчера, 20 дни от началото, пуснах контрола:
ТСХ-0.010, Т4-17; Т3-2,7; тат-14,5; мат-3,2; тириоглобулин-10

Знаете ли дали е нормално всичко да е влязло в норма, освен тсх? Ще приемам хапчетата поне още месец, докато ги спра напълно и се притеснявам, че докато вкараме в ред тсх, ще вляза в хипофункция на т4 и т3  с тези темпове и не знам дали е възможно и да отключа хашимото.. На контролен преглед съм в четвъртък, но до тогава, ако някой има опит с такива стойности?

# 479
V_gs, писа ли в темата за Базедова болест, там също има хора които се сблъсквали с такъв проблем.

Общи условия

Активация на акаунт