Моля за мнение.Преместване обратно в чужбина / Шотландия

• 11 694
  • 266
  •   1
Отговори
# 105
След като няма други ангажименти, да започва да носи пици, да прави преводи, да лепи плочки или каквото и да е, вместо да се жалва колко е зле тук и как никой не му е дал нищо.

Да лепи плочки и да прави преводи може и в Шотландия. Поне ще му тече стаж за гражданство, а с граждансто може изобщо повече да не се весне там, но ако пожелае, да се върне когато поиска. Колко е важно гражданството няма да обяснявам. То е част от личния капитал, по-важна от панелка и карта за спорт.

Напълно подкрепям това за гражданството! Човека е и завършил там - много по-лесно ще получи паспорт от някой, който е лепил плочки без никакво познание по чужд език.

# 106
Струва ми се, че гледате много идеалистично на завръщащите се на талази млади специалисти. Тоя млад специалист трудно анализира собствената си ситуация, търси оправдание за несгодите си в липсата на
наследство, на променената обстановката в страната и т.н., сравнява цените в европейска столица, каквато е София, с такива в чужбина провинция. То и със софийската си заплата ще може да си купи къща във Врачанско.

# 107
Има много инициативи за привличане на чужденци и завръщане на емигранти в България. “Мост към България”, “България на три морета”,  “Аз избрах България”. За хора, учили и работили в чужбина, които обмислят  да се върнат в БГ. Бизнесът има нужда от работна сила, с опит и умения отвън. Обаче какво се получава реално? Връща се човек и не може само на заплатата си да си позволи жилище в града, в който живее, без да разнася пици и лепи плочки допълнително (ама защо не иска този човек втора работа, каприз на десета степен).

Според мен авторът трябва да се пита може ли със софийската си заплата да си позволи жилище в София. Нищо не му помага да закупи някоя стара къща във Врачанско. Както и ще може ли с евентуални доходи в Шотландия, в Абърдийн, да речем, да си закупи и изплаща жилище в Абърдийн, което според мен е далеч по-вероятно.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 14:11 от Анонимен

# 108
Авторът се е върнал сам.
Част от Програмите за връщане плащат релокирането плюс наем за 1 година.
Понякога зависи и какъв специалист си.
Говоря от първо лице, защото ние имаме не малко върнати българи, които си стоят тук и се развиват.

# 109
Не е знаел да се свърже с такава програма сигурно. Помагат им с много неща, със здравни и социални въпроси, с релокация на цели семейства. Търсят се абсолютно всякакви чужденци и емигранти, включително и неквалифицирани, защото има недостиг навсякъде. Камо ли при дипломираните.

# 110
  • Paris, France
Каква релокация? Той вече се е върнал и е установил, че това, което е търсел го няма. Въпросът е да даде ли шанс известно време или веднага да се връща обратно. Ако почака и не си уреди живота, може да се окаже, че и Шотландия не е такава, каквато я е оставил. Лондон не е това, което беше преди 25, 30 и 35 години. Ако сега ви парашутират в Дъблин, а сте го посетили за последно преди 35 години, изобщо няма да го познаете. Все едно е, не друг град, ами различна държава.

Ако сега не се върне в Шотландия и изчака, като се върне, може да се наложи да започва социално не от нулата, ами много под нея. Не е оставил там семейство. Бившите му състуденти и колеги ще са другаде, защото в UK хората са мобилни. Останалите ще са създали семейство, деца и няма да имат време за него.

Ако беше писал, че в София е безумно щастлив, но не печели колкото е мислел, че ще печели, щях да му кажа да остане. При неговото положение всичко е на кантар. Само не разбирам защо толкова го мисли.

Някой писа за къща във врачанско. Там млад човек ще умре от скука. Живеещите по врачанските села са си от там и си имат рода. В Англия по селата също е тежко за сам чужденец, а във Франция не. Има разлика в обслужването. Още помня жената, която умря на рецепцията на болницата докато и правят КОВИД тест. Даже линейка не отишла, та мъжът и я карал с колата и трябвало сам да търси инвалидна количка и да я пренася. Май точно във Враца беше. В Шотландия линейката е пред къщата до 10-15 минути и ако трябва, пращат вертолет. Има трески за дялане системата им, но работи в спешни случаи.

Няма лошо да потърси развитие в България, особено докато е млад и няма деца. Трябва, обаче, да е готов и да не успее и да се върне обратно.

# 111
При мен пък е обратното, прекрасно се чувствам в България, имам опции да правя пари, но съм омъжена за чужденец и сега, след открадната прекрасна година в България, се връщам пак в Германия. На мен социалният живот в България ми харесва несравнимо повече, имам семейство, имам малко, но близки приятели. Единствено проблемът ми е чисто професионалното развитие, в България просто нещата не са на това ниво.
Също в България ми е и страшно по-лесно с децата, тяхното образование, уроци, терапии и всичко останало. Знаят се елитните училищ, знае се как се влиза там, има си уроци, курсове и тн. Просто утъпкан път.  И почивките -- кеф ти спа, кеф ти Боровец, кеф ти море, кеф ти Гърция, всичко е на 5 минути. Германия ми е голяма, нехомогенна, с прекалено висока мобилност. Не мога да се ориентирам за децата си и се притеснявам да не ги лиша от шансове, които бих могла да им дам в България, а от там да ги изстрелям в елитни университети.

Абе всичко ми харесва, с изключение на това, че не е пригодено за каране на колело, въздухът е мръсен, и хората искат целенасочено да те сгазят. Тоест, дразни ме екологията в София. Но отсега настройвам мъжа си, че пак ще се прибираме. 
Ако само жилището ти е проблем, те съветвам да запретваш ръкави и да си вдигаш заплатата с квалификации и умения. Знаеш език, научи втори, ако трябва, сертифицирай се допълнително. В България данъците са ниски, лихвите по кредитите за жилища са ниски, процентът самоучастие е нисък. Друга опция- ударно работене в Шотландия за спестяване на парите за самоучастие и после закупуването на апартамент.
В България данъците са ниски, а това е огромен плюс -- каквото си изработиш, си е за теб! в Германия плащам 45% от заплатата си за различни осигуровки.

За мен най-големият проблем в България е пенсията. Аз никога няма да имам нужния стаж за пенсия в България, заради това сега бачкам в Германия поне тук ми се трупа някаква солидна пенсия, но си стоя в България колкото се може повече, всяка година по месеци, покрай раждането на децата стояхме 2 години, а сега пак една пълна година.   
Та дойдохме си на третия съвет -- хоум офис. Бачкай в Шотландия, а си живей в България максимално.
Но при всички положения, основната ти задача е да си повишиш доходите и да си купиш жилище там, където ти се живее. И не мисля, че в България е толкова трудно на фона на други държави.

Имай предвид, че е пълно с хора, които бачкат строителство, ресторанти и тн по чужбина и събират пари и си купуват не един и не два апартамента в България. Ти си с образование, трябва да си вдигнеш доходите, дали в България, дали в Шотландия, но не е нормално, работейки в чужбина, да не успееш да заделиш пари. Ти нямаш даже и семейство все още, да каже човек, че по него харчиш.
П.С. За Шотландия съм чувала, че е изключително красива държава и много хора мечтаят да живеят там, или да ходят на туризъм там. Та не знам...Ако там ти е на сърце, отивай там.
П.С. 2. Съжалявам за това, през което си минал, защото е страшно трудно да си сирак и да почваш от 0.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 16:00 от MariyaHris

# 112
При така описаната ситуация, аз бих се върнала в Шотландия. Бих спестявала, колкото мога и бих инвестирала в имот там.

# 113
При мен пък е обратното, прекрасно се чувствам в България, имам опции да правя пари, но съм омъжена за чужденец и сега, след открадната прекрасна година в България, се връщам пак в Германия. На мен социалният живот в България ми харесва несравнимо повече, имам семейство, имам малко, но близки приятели. Единствено проблемът ми е чисто професионалното развитие, в България просто нещата не са на това ниво.
Също в България ми е и страшно по-лесно с децата, тяхното образование, уроци, терапии и всичко останало. Знаят се елитните училищ, знае се как се влиза там, има си уроци, курсове и тн. Просто утъпкан път.  И почивките -- кеф ти спа, кеф ти Боровец, кеф ти море, кеф ти Гърция, всичко е на 5 минути. Германия ми е голяма, нехомогенна, с прекалено висока мобилност. Не мога да се ориентирам за децата си и се притеснявам да не ги лиша от шансове, които бих могла да им дам в България, а от там да ги изстрелям в елитни университети.

Абе всичко ми харесва, с изключение на това, че не е пригодено за каране на колело, въздухът е мръсен, и хората искат целенасочено да те сгазят. Тоест, дразни ме екологията в София. Но отсега настройвам мъжа си, че пак ще се прибираме.  
Ако само жилището ти е проблем, те съветвам да запретваш ръкави и да си вдигаш заплатата с квалификации и умения. Знаеш език, научи втори, ако трябва, сертифицирай се допълнително. В България данъците са ниски, лихвите по кредитите за жилища са ниски, процентът самоучастие е нисък. Друга опция- ударно работене в Шотландия за спестяване на парите за самоучастие и после закупуването на апартамент.
В България данъците са ниски, а това е огромен плюс -- каквото си изработиш, си е за теб! в Германия плащам 45% от заплатата си за различни осигуровки.

За мен най-големият проблем в България е пенсията. Аз никога няма да имам нужния стаж за пенсия в България, заради това сега бачкам в Германия поне тук ми се трупа някаква солидна пенсия, но си стоя в България колкото се може повече, всяка година по месеци, покрай раждането на децата стояхме 2 години, а сега пак една пълна година.  
Та дойдохме си на третия съвет -- хоум офис. Бачкай в Шотландия, а си живей в България максимално.
Но при всички положения, основната ти задача е да си повишиш доходите и да си купиш жилище там, където ти се живее. И не мисля, че в България е толкова трудно на фона на други държави.

Имай предвид, че е пълно с хора, които бачкат строителство, ресторанти и тн по чужбина и събират пари и си купуват не един и не два апартамента в България. Ти си с образование, трябва да си вдигнеш доходите, дали в България, дали в Шотландия, но не е нормално, работейки в чужбина, да не успееш да заделиш пари. Ти нямаш даже и семейство все още, да каже човек, че по него харчиш.
П.С. За Шотландия съм чувала, че е изключително красива държава и много хора мечтаят да живеят там, или да ходят на туризъм там. Та не знам...Ако там ти е на сърце, отивай там.
П.С. 2. Съжалявам за това, през което си минал, защото е страшно трудно да си сирак и да почваш от 0.

Работех в голям фирма в България, чужденците не искаха да дойдат, като дойдат не искат да си тръгнат, плащаха им жилището, училището, допълнително здравно осигуряване. Ако потърсиш в Интернет ще видиш обяви в немски сайтове за работа в представителствата им в България.
Иначе в България да си купиш жилище вече не е толкова лесно както преди със събрани пари от чужбина. Панелка в София поне 150 000 Е и повече как се събира такава сума. По колко трябва да спесяваш на месец след всички разходи?
И хоум офис работа от една държава, но с назначение в друга държава заради данъчната политика не е лесно да се намери, има куп специфики и изискания и мой познат си мислеше, че ей така безпроблемно ще си работи в България за английска фирма, но не стана.

# 114
MariyaHris с повечето написано от теб съм съгласна освен с:
Образованието и децата. Да, със сигурност на теб ти е по-ясно отколкото в Германия, и не, със сигурност няма да искаш децата ти да ходят на българска градина или училище (оставам с убеждението, че са малки).
“Солидната” пенсия, която ти се трупа съща съвсем не е солидна, особено, че ще си плащаш сама здравните като пенсионер. Въпреки, че всичко се променя и има време до тогава.
Всъщност проблемите, които изтъкваш в България: професионално развитие не на ниво, лоша инфраструктура, замърсена среда, хора, което действително искат да те прегазят са достатъчни да знае човек, че не иска детето му да расте в тази среда.
В хоум офис в България за чужда фирма не за всяка дейност е подходящо. Понякога дори е невъзможно да упражняваш някоя дейност от чужбина.

# 115
Почти всичко чудесно в България и щях да повярвам, ако MariaHris живееше и работеше в България Simple Smile Така ми прилича на изказванията на богатите руснаци по време на инвазията преди две години, когато уверяваха навред колко е хубаво в Русия, докато децата им учеха в западни частни интернати и колежи, а те самите прекарваха повече време в Сен Тропе, отколкото в Масква Simple Smile

И аз познавам много чужденци покрай работата ми, които често са на командировки в София - е, умират си за България, като на нещо средно между почивка и работа са. Много им харесва. Социалният живот, ресторантите, големите маси по заведенията, нощният живот даже, хората. Но след командировката се прибират обратно по държавите си.

# 116
Ами цяла година току що изкарах в България и изкарахме страхотно цялото семейство, а преди 4 години бяхме за две години. И планираме отново завръщане, пак за някакъв период. Не знам защо не се приема, че има хора, които ДОБРЕ живеят и се чувстват в България. Много мои познати и приятели имат добри доходи, добър живот и живеят с висок стандарт. И, обратно, в Германия има И българи, които НЕ живеят добре и не са постигнали това, което биха могли да постигнат в България. Животът в чужбина си има специфики и нещата не са черно-бели.
За спестяването към момчето имах предвид, че може да си спести нужните 10-20% лично участие и да си купи на кредит.
Около мен в България хората купуват вили и къщи около София, отдавна закупени първи жилища, ходят по екскурзии.
С мъжа ми в Германия сме с малко над средните доходи и разполагаме с мн малко свободни пари, а живеем в скъпо градче, сега ще се местим в още по- скъп град с много лукс квартал,с много висок наем. Защо- ми заради училищата, а и, защото битките за ниските наеми са епични. Да не говорим, че моята работа е в един град, а неговата на другия край на Германия. И много хора около нас са в такава ситуация. Лично ние в Германия няма как да се замогнем, в България-също, де, но поне там аз съм си вкъщи.
Харесва ми в Германия начинът на живот откъм спорт, а в България откъм социум и личен живот. Даже в България съм винаги с 2 кг по-лека. Simple Smile))

# 117
Ами цяла година току що изкарах в България и изкарахме страхотно цялото семейство, а преди 4 години бяхме за две години. И планираме отново завръщане, пак за някакъв период. Не знам защо не се приема, че има хора, които ДОБРЕ живеят и се чувстват в България. Много мои познати и приятели имат добри доходи, добър живот и живеят с висок стандарт. И, обратно, в Германия има И българи, които НЕ живеят добре и не са постигнали това, което биха могли да постигнат в България. Животът в чужбина си има специфики и нещата не са черно-бели.
За спестяването към момчето имах предвид, че може да си спести нужните 10-20% лично участие и да си купи на кредит.
Около мен в България хората купуват вили и къщи около София, отдавна закупени първи жилища, ходят по екскурзии.
С мъжа ми в Германия сме с малко над средните доходи и разполагаме с мн малко свободни пари, а живеем в скъпо градче, сега ще се местим в още по- скъп град с много лукс квартал,с много висок наем. Защо- ми заради училищата, а и, защото битките за ниските наеми са епични. Да не говорим, че моята работа е в един град, а неговата на другия край на Германия. И много хора около нас са в такава ситуация. Лично ние в Германия няма как да се замогнем, в България-също, де, но поне там аз съм си вкъщи.
Харесва ми в Германия начинът на живот откъм спорт, а в България откъм социум и личен живот. Даже в България съм винаги с 2 кг по-лека. Simple Smile))

Не сте мислели да си купите жилище в Германия при тези абсурдни наеми и още по-абсурдни допълнителни такси.

# 118
Оо аз не отричам, че в България може да се живее много добре. Дай Боже всеки му! Прави ми впечатление обаче, че чужденците не бързат да се избиват да живеят в София, въпреки ниските данъци и колко много им харесва Simple Smile А и само коментирам по случая на момчето и чета какво пише. Разбира се, ако човек има високи доходи или е на друг житейски етап, с партньор, спестявания, защо не и с родителско рамо до себе си, ще купува с къщи във вилните зони, а защо не и в Гърция направо - много е модерно сега. Simple Smile
Авторът пише, че 10-15% самоучастие е много, заемите му изглеждат непосилни, работата несигурна. Не знам дали сте наясно колко много се вдигнаха цените на имотите в последните години. В такава ситуация като на автора НЕ се купува жилище, защото той, хубаво, ще вземе заем и ще го закупи, но ако дифолтне по заема, губи всичко. Банката не се интересува.

# 119
  • София
Стига вече с антибългарски вопли. Може ли да му се дава съвет без емигрантите да си демонстрират омразата? Добре, разбрахме, че ви е хубаво, а на нас ни било много лошо. Чудя се защо ли трябва да го повтаряте по 100 пъти.
Езикът, който знае автора, го знае всеки и  съвсем не е достатъчен (едно време се е говорило колко били важни езици...). Диплома от знаен или незнаен чужбински университет - също. При нас има върнали се - никой от тях не е с предимство - кой колкото покаже на интервюто. За това се говореше в предишни коментари - не е правилно автоматично емигрант да се мисли за повече от нас.
Никъде, ама никъде не се споменава, че емигрантът е нещо повече от българина, останал в родината си. Че то аз самата съм провален емигрант, избрах да се прибера и да пробвам пак. Защо скачаш така? Говорим си съвсем обективно, авторът отдавна го няма в темата. Аз пък лично даже споменах, че си я обичам България, защото е моя, но животът тук е по-труден от някое място, в което законите се спазват.

Общи условия

Активация на акаунт