Моля за мнение.Преместване обратно в чужбина / Шотландия

• 11 697
  • 266
  •   1
Отговори
# 90
Аз на предишната страница писах, че Глазгоу, съпоставим по размер със София, предлага двустайни, че и къщи за 120к £. Заплатата средна, различни сайтове дават между 34 и 46к £. Лондон и София не е редно да се сравняват. Това, което също е притеснително е, че купуваш жилище на западна цена, но всякаква зелена, пътна инфраструктура и благоустройство, не. Т. е. жилището, като цена, е много по-надуто, срещу това, което получаваш в България. А заплатата ти е около два пъти по-ниска.

Сега, ако беше продължител на съществуваш семеен бизнес, с рамо от родители, или самият той да се занимава с някакъв вид предприемачество, за което да има мрежа от контакти в България, съветът щеше да е друг.

Аз също, в конкретния случай, бих се притеснявала от факта, че няма британски паспорт. Ще седи още няколко години в България, а междувременно не е ясно дали законите в ОК няма да се променят и после вратичката за тази част на света се затваря. Просто опциите се свиват.

Иначе много се надявам българи, живели и работили в чужбина, да започнат да се връщат в България в по-значителни бройки. Това ще помогне за подобряване на качеството на обслужване и общо взето на по интернационален подход и изисквания към заобикалящите хора и среда.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 11:05 от ierldan

# 91
  • София
Не са чак никакви заплатите и извън София. Пловдив, Варна, Бургас, Русе са развити региони. Зависи и кой каква професия има. Има опции за софийска заплата в провинцията с дистанционна работа.
Има ли държава, в която на завършилите бакалаври им постилат червено килимче и им дават по един апартамент за без пари в столицата? Как е в Париж, Лондон, Стокхолм, Берлин, Рим?

Ierldan, това са годишни нетни заплати, нали? В София май висшистите отдавна се мръщят на такива в лв.

# 92
Не са чак никакви заплатите и извън София. Пловдив, Варна, Бургас, Русе са развити региони. Зависи и кой каква професия има. Има опции за софийска заплата в провинцията с дистанционна работа.
Има ли държава, в която на завършилите бакалаври им постилат червено килимче и им дават по един апартамент за без пари в столицата? Как е в Париж, Лондон, Стокхолм, Берлин, Рим?

Ierldan, това са годишни нетни заплати, нали? В София май висшистите отдавна се мръщят на такива в лв.

Няма такава държава, но има държави където и в малките градове има работа защото за разлика от България не всичко е разсипано. Можеш и да не плащаш страховит наем, а пък що не и къща да си купиш.
Всичките ми приятели и познати от провинцията избягаха или в София или в чужбина. Ако трябва да избирам пред мръсната столица по-добре да съм в средноголям, но чист европейски град с работещи закони.

# 93
  • София
И в нашата провинция не е зле, аз съм от провинцията, Великотърновската, имам приятели, останали там, близки, добре са. Всички с купени от тях жилища и стабилна работа. Има и вълна на завръщащи се по селата. Но темата е друга, авторът изобщо не разсъждава за живот в провинцията, а за столицата.

# 94
И в нашата провинция не е зле, аз съм от провинцията, Великотърновската, имам приятели, останали там, близки, добре са. Всички с купени от тях жилища и стабилна работа. Има и вълна на завръщащи се по селата. Но темата е друга, авторът изобщо не разсъждава за живот в провинцията, а за столицата.

Е за столицата е ясно, че няма как да стане. И аз преди да емигрирам имах подобни идеи - ми не стана. Интересно обаче защо в един от най-големите градове в Германия стана? По-добра инфраструктура, закони и т.н.
Автора е бил 10 години там - можел е преспокойно да вземе гражданство и да бъде нещо различно от "просто чужденц".
Поостане ли още малко в България да си приключенства ще се върне с изгърмяни патрони за паспорт и реалността хич няма да му хареса... и там.

# 95
Авторът да престане да се изживява като жертва на обстоятелствата, да се стяга в кръста и да почва да работи. Вината не е в това, че няма родители, които да му помогнат, а че чака някой да му помогне.
Нека сме реалисти - нито в чужбина е успял да спести, нито - да се интегрира. Нито - тук. Явно е, че нещо трябва да промени.
Да влезе в някоя група във фейса и да види как майки на по две деца ходят на работа, ме си взимат обедните почивки, за да може да прибират децата от училище навреме, четат попътно към работа, остават хоум офис, когато им се разболеят децата, готвят, чистят и т.н.
Тогава може би ще се сети, че мъж на 35, дето няма ангажимент нито към деца, нито - към болно родители, може я да поработи втора работа, я - да се квалифицира.

# 96
Недей с бутонките, просто живота в UK и тук е доста различен и човек като се върне се озовава като в чужда страна.

България не е социална държава и тук човек може да живее добре само ако умее сам да си намира възможности да се развива. За такива хора, особено млади сега в много случаи е по-добър избор от Западна Европа. Ако обаче се идва с някакви нагласи, че само на една заплата от някоя не високо платена работа може да си позволиш сравнително висок стандарт, не може. Или че защото си учил и живял навън ще получиш по-добри условия отколкото в чужбина или от "местните българи", това беше така допреди да влезем в ЕС, когато навън се излизаше и учеше много трудно.
Моят съвет е, авторът да се насочи към сфера, която позволява дистанционна работа, независимо коя страна ще избере.

# 97
Нека да сме реалисти - как момче, взело пари от познати да отиде в чужбина, да учи, да си плаща семестриалните такси, да се издържа, може да спестява за жилище?

А, че не се е интегрирал в чуждата култура или не може да общува, могат да го кажат само хора, които не са живели никъде другаде, не познават никакъв друг манталитет и култура и съдят само по себе си.

# 98
Защо да е с бутонките?! Той е роден тук, все пак, живял е тук, преживял е и мутренските времена. Сега е далеч по-цивилизовано, с повече възможности, стига на човек да му стиска да ги хване.
Доколко социална е държавата ни, в случая бих питала как това има отношение към случая с млад здрав прав мъж.
Младежът, който не е младеж въобще, вероятно работи или би могъл да работи в някоя корпорация. Там като правило би имал допълнително здравно осигуряване, както и карта за спорт, ваучери за храна.
След като няма други ангажименти, да започва да носи пици, да прави преводи, да лепи плочки или каквото и да е, вместо да се жалва колко е зле тук и как никой не му е дал нищо.

# 99
Авторът ходи на работа всеки ден, не е седнал на задните си части да се вайка и жалва. Интересува се от мнения къде да продължи - дали в София, дали в ОК, където има уреден статут и може все още да се върне.

Лелее, страшен слоугън за завършващите наши студенти в чужбина ще излезе от това “Ако не можете да си позволите сравнително висок стандарт с работа по специалността в България, хващайте да носите пици, да лепите плочки, какви други ангажименти имате” Направо си представям Бойко как го казва това 😀
И младите ще си помислят “Да, ей сега!”

# 100
Моля не ме разбирайте погрешно, но отношението, че някой живял в чужбина има същите skill set, с някой който не е, е несериозно. Дори бих казала, че точно тази мантра вреди. Ако искаме да сме competitive глобално, трябва да изучаваме и внасяме най-доброто, където има достатъчно успешен опит и традиции. Това означава да даваш приоритет и възможности, точно на хората с международен опит. И това е добре да е държавна политика.

Живеем в глобален свят, ако имаш международен опит, сред чуждестранни клиенти, среда, мениджмънт, образование, е вероятно да имаш по ясна представа за глобален бизнес и управление. И директен опит в среда с установени традиции и уреденост. Моя близка разказваше как работила за една и съща фирма и в България, и в чужбина. Колежките й очаквали конферентните разговори да се водят на български, защото нали, тя е българка. А тя е на работа, заобиколена от колеги, които и идея си нямат дали говори за бизнес, или си лафи. Горното е повърхностен пример, но има много неписани и тънки правила, които никой учебник  не може за научи. Хората, които се връщат с опита, който наистина е ценен, ще си се разочароват и обратно. Кой печели от това?

# 101
  • Paris, France
След като няма други ангажименти, да започва да носи пици, да прави преводи, да лепи плочки или каквото и да е, вместо да се жалва колко е зле тук и как никой не му е дал нищо.

Да лепи плочки и да прави преводи може и в Шотландия. Поне ще му тече стаж за гражданство, а с граждансто може изобщо повече да не се весне там, но ако пожелае, да се върне когато поиска. Колко е важно гражданството няма да обяснявам. То е част от личния капитал, по-важна от панелка и карта за спорт.

Ако там, където съм отишла, не намирам социална среда и културен живот, които да ми харесат, аз лично си грабвам чукалата и отивам другаде.

За мене единственият негатив на Шотландия е климата. На други хора им харесва.

# 102
Авторът ходи на работа всеки ден, не е седнал на задните си части да се вайка и жалва. Интересува се от мнения къде да продължи - дали в София, дали в ОК, където има уреден статут и може все още да се върне.

Лелее, страшен слоугън за завършващите наши студенти в чужбина ще излезе от това “Ако не можете да си позволите сравнително висок стандарт с работа по специалността в България, хващайте да носите пици, да лепите плочки, какви други ангажименти имате” Направо си представям Бойко как го казва това 😀
И младите ще си помислят “Да, ей сега!”

Нека да уточним дали говорим за ситуацията на автора или за завършващи студенти.
Темата е за автора и за неговите тегоби, та, аз коментирам нея.
Беше посъветван да се вгледа в себе си, да не си търси оправдания в средата, бедните родители и т.н. Навсякъде, за да постигне нещо, трябва да работи. След като няма наследство, значи трябва да работи малко повече. Какво точно - зависи от квалификацията му.

Не виждам защо намесихте завръщащите се студенти.

# 103
Моля не ме разбирайте погрешно, но отношението, че някой живял в чужбина има същите skill set, с някой който не е, е несериозно. Дори бих казала, че точно тази мантра вреди. Ако искаме да сме competitive глобално, трябва да изучаваме и внасяме най-доброто, където има достатъчно успешен опит и традиции. Това означава да даваш приоритет и възможности, точно на хората с международен опит. И това е добре да е държавна политика.

Живеем в глобален свят, ако имаш международен опит, сред чуждестранни клиенти, среда, мениджмънт, образование, е вероятно да имаш по ясна представа за глобален бизнес и управление. И директен опит в среда с установени традиции и уреденост. Моя близка разказваше как работила за една и съща фирма и в България, и в чужбина. Колежките й очаквали конферентните разговори да се водят на български, защото нали, тя е българка. А тя е на работа, заобиколена от колеги, които и идея си нямат дали говори за бизнес, или си лафи. Горното е повърхностен пример, но има много неписани и тънки правила, които никой учебник  не може за научи. Хората, които се връщат с опита, който наистина е ценен, ще си се разочароват и обратно. Кой печели от това?

Неписано правило е, че който желае да гради кариера, изобщо да бъде добър в това, с което се занимава, се опитва да прави магистратури, обменни семестри, стажове и практики в чужбина, да види и научи нещо различно, да се възползва от чужди добри практики, това е опит, който може да приложи по същество “у дома”, но тук отново ще ти кажат “Не сме Швейцария, тук е България”. Та така Simple Smile

Krasimilo, авторът е с образование от Шотландия и е в положение за учил в чужбина и завърнал се да работи в БГ. Точно млад човек от типа, който Бойко иска да привлече обратно.

# 104
Аз не съм намесила завръщащите се студенти. Дори тях въобще ги нямам пред вид. Говоря за хора с международен работен опит. Като автора. Едно е практически опит в определена сфера (квалифициран труд) и друго е тапия от университет.

Точно тези с квалифициран чуждестранен опит, независимо къде са завършили, е добре да се привличат в България и да им се предоставят преферентни условия, не знаех че има подобни намерения политически, което поздравявам.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 12:43 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт