Нашите цветя - обща тема 24

• 32 468
  • 747
  •   1
Отговори
# 30
За да цъфти му трябва слънце, много слънце. Както се е издължил твоя, може да е от недостатъчно светлина. При мен цъфтяха на южен перваз, целодневно ги грееше.

# 31
Здравейте! Тази пролет си посях невен от семенца в едно сандъче на перваза на западна тераса,но от няколко дни виждам нещо бяло по листата ( изглежда като прах). Според вас какво може да бъде и с какво мога да ги напръскам?

# 32
Флокс, в момента е на най-слънчевото място на терасата. Когато времето е хубаво, грее яко до обяд. Издължи се през зимата, държах го до входната врата на апартамента, където е не толкова светло. Дали да го пресадя в по-голяма саксия?

# 33
Здравейте! Тази пролет си посях невен от семенца в едно сандъче на перваза на западна тераса,но от няколко дни виждам нещо бяло по листата ( изглежда като прах). Според вас какво може да бъде и с какво мога да ги напръскам?
Това е брашнеста мана.

# 34
DariVale,
Най-обикновена Макрофила в хортензията. Дори моя близка почти ги беше затрила преди 2 г и аз ги спасих от вечните полета:) .
Тази пролет сложих-по-голяма саксия.
Поливаме всеки ден, торя редовно с тор за киселолюбиви… на пъстра сянка е. До към 10_11 макс има слънце и после пада сянка от кипарисите.
Бялата е май почти на пълна сянка даже на 3 М от от ореха

# 35
Пипи, според мен няма нужда от по-голяма саксия. Те не правят голям корен, а голямата саксия просъхва по-бавно и може да загние. Освен това пресаждане на кактус е голямо приключение и за теб и за растението, не бих си го причинила ако не е наложително.

# 36
И аз съм на вълна кактуси и пресаждане и влизах с въпрос Grinning Дали някой е ползвал суич за обеззаразяване на кактуси и секуленти.
За цъфтене на кактус знам, че трябва слънце и за предпочитане навън, както и че ако не ще не им е ок - почва, поливане и т.н. не цъфтят.

С годините съм установила, че кактусите и секулентите обичат място - не мога да го обясня, дори и за тези, които не правят големи коренища. Но тези, които слагам в по-големи саксии се развиват по-добре.
Докато са млади е добре да се пресаждат всяка година,  после на 4-5 години, пресаждам като спрат да растат. Добре е да се пресажда когато е топло.

Досега обеззаразявах почвата за кактуси с калиев перманганант, но загубих 2 стари кактуса миналата година, отнейде ги хвана сиво гниене. Говорих с двама големи любители на кактуси и двамата при пресаждане ги обработват със суич. Обясниха ми, че всяко нараняване е предпоставка за гниене и затова го правят. Но като взех да разпитват как точно технологично действат с тоя суич и млъкнаха - голяма тайна, голямо нещо и изведнъж станаха неотзивчиви.
Гледах някакво видео, някакъв руснак ги топеше в разтвор с фингицид и изцяло изчисти старата пръст  и ги сложи в нова, това никога не съм го правила.
Та сега съм ги струпала на единия балкон и умувам дали да експериментирам или както си знам. Пък и още ми държи влага драматичното присаждане на агавето.

Купила съм някаква почва за кактуси - bellefiori за кактуси, гръцка  е, пълен боклук. Някакви огромни парчета пемза тук там, много пясък и нещо трето, което ми прилича на обикновена пръст. Та и друга почва трябва да купя.

Относно големите саксии ги предпочитам, заради дренажа, в малка саксия като сложиш стабилен дренаж и то не остава място за пръст, без дренаж, да вероятността да загние е голяма.

# 37
  • София
Ellinor*, дехидратират се мушката ти през зимата.Трябва рядко по малко да се поливат дори през зимата.

Ina Filipova ,пробвай да не ги засаждаш веднага,да се адаптира няколко дена.Не ги засаждай когато слънчево.Аз моите засаждам следобяд.Ако ще бъдет в саксия премести я някъде(за няколко дена) да не ги пече слънцето.

# 38
  • Карлово
При мен жеги няма, а 24 часа дъжд. Който обаче се отразява чудесно на китките ми.

А това е кактуса, който отглеждам почти 2 години.

Любителите на кактуси, какво ще кажете, добре ли изглежда? Какво да направя, за да го накарам да цъфне?
Ако не ти харесва така издължен можеш да го отрежеш донякъде. В интернет има клипчета как се прави. Аз съм скъсявала недобре изглеждащ подобен кактус и засадих отрязаната част.

# 39
Първото цветче на лилията ми

# 40
Мангото определено ще цъфти, изглежда прави много дълги съцветия:

Саксията му обаче е много малка и не знам дали ще направи нещо. А тея петунии защо са станали такива, дали не е по-добре да махна тия отляво?

# 41
Петуните може би да полееш с течен тор? Изглеждат добре с изключение на цвета на листата, може нещо да не им достига.
Според мен са нагъсто така и ще си пречат, може да ги разделиш в повече саксии. С това количество ще напълниш поне три сандъчета Grinning

# 42
Ами аз покрай мангото сипвам тор и на тях. То и без това целта на тия две саксии е да крепят, защото са много тежки, но все пак да не седят празни.

# 43
Петуниите с пожълтелите листа страдат от хлороза. Най-често недостиг на желязо в усвоима форма. Но може да има недостиг и на  други микроелемнти. Най-добре  е да се добави зелен камък ( железен сулфат) и добър комбиниран тор с микроелементи ( примерно мастербленд).
+1 за разсаждане, както е казала Флоксчето.
В тези саксии остави по една и й прекърши връхчето да разклони.

Последна редакция: нд, 02 юни 2024, 15:28 от Diorela

# 44
Петуниите с пожълтелите листа страдат от хлороза. Най-често недостиг на желязо в усвоима форма. Но може да има недостиг и на  други микроелемнти. Най-добре  е да се добави зелен камък ( железен сулфат) и добър комбиниран тор с микроелементи ( примерно мастербленд).
+1 за разсаждане, както е казала Флоксчето.
В тези саксии остави по една и й прекърши връхчето да разклони.

Привет, в какво количество дозирате зеления камък? Едно от сандъчетата на парапета пое доста вода по време на дъждовете (под капчук е) и почна да развива симптоми на хлороза, от мястото дето взех зеления камък ми казаха, че 50 грама на 10 литра вода било достатъчно, но ми се струва доста малко като количество. Старите листа си върнаха цвета, но са доста твърди и не забелязвам да се показват нови, а пък останалите сандъчета си растат със скоростта на плевели. Всички са взимани от едно място, в еднаква почва и т.н., т.е. единствената разлика е преполиването от дъждовете.

Общи условия

Активация на акаунт