Нашите цветя - обща тема 24

• 32 714
  • 747
  •   1
Отговори
# 705
По принцип теменужката се присажда и хваща когато има изкарано коренче. От саксия с много листа се отчупват външния кръг и се хваща. Но някои и така направо я бучват. Когато листата станат тъмни може би е от светлината. Да е по-малко. Не слагайте саксията до прозореца докато се хване. И на баба ми много и вирееха, но ако ги преполееш изгниват.
Относно пръст да не спада, няма такива. Всички слягат след времето. Не съм чула такова нещо. Тези видове от магазина които ме ядосат е когато полея и пясъка отива върху водата като прах.
Имате много хубави красоти. Hug

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 13:54 от pisnami42

# 706
И аз не улучих на пръст. Взех някаква въздушна, както и при теб D_e_s_i_t_o след като ги полях и тя някакси се спелска и нищо.

# 707
  • Стара Загора
Момичета, виждам че обсъждате почви. Аз лично от много години купувам тази : https://www.home-max.bg/toropochvena-smes-fytogea-40-l/. Да сляга се,но като цяло съм доволна и се държи много прилично. Не съм я обеззаразявала досега и не ми се е налагало. За всички цветя я използвам и балконските , и саксийните.
Допълвам си поста с няколко снимки, отдавна не съм споделяла цветенца:

тази красавица още не съм я преместила 😊

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 17:25 от Mendeleevka

# 708
  • гр.Пловдив
Момичета, виждам че обсъждате почви. Аз лично от много години купувам тази : https://www.home-max.bg/toropochvena-smes-fytogea-40-l/. Да сляга се,но като цяло съм доволна и се държи много прилично. Не съм я обеззаразявала досега и не ми се е налагало. За всички цветя я използвам и балконските , и саксийните.

Ауууу,ако не е тайна името на последното лилаво съвършенство?Relaxed

# 709
Купените почви е добре да се смесват с пръст, че няма никаква в тях. Слягат и изсъхват като камък, когато има много торф.

# 710
  • Стара Загора

Ауууу,ако не е тайна името на последното лилаво съвършенство?Relaxed
Цветето е кълбовидна хризантема. Получих я като подарък от ММ,защото имах празник скоро. Чака милата да се захлади малко, за да отиде в градината.

# 711
  • София
Купените почви е добре да се смесват с пръст, че няма никаква в тях. Слягат и изсъхват като камък, когато има много торф.
Извинявам се за невежеството и за неразбирането, но ще помоля за кратко разяснение относно купената почва и пръст. От къде я взимате тази пръст? Наистина не знам. Аз до сега винаги съм използвала чувалите за съответните растения направо от магазина. Така съм засаждала цветята. Нищо допълнително не съм слагала. Само подхранване после с тор. Ще ми бъде много полезно да разбера разликата от почва и пръст. Може да ви се струва глупаво и странно, но аз наистина не знам.
Благодаря.

# 712
  • Стара Загора
leni,  има се предвид че към почвата закупена в чувалчета от магазините (в която по-голям дял е на перлит и торф) някои момичета добавят обикновена градинска пръст ( или горска, ако има достъп) и така засаждат цветята си.

# 713
  • София
Аха, ясно. Благодаря Flowers Hibiscus

# 714
Да, аз наричам условно купените "почви", за да ги разгранича. Иначе почва и пръст си е едно и също. И под пръст разбирам горния хумусен слой, който е пълен с хранителни вещества. Изкопната пръст от разни строежи, примерно, не е хумус, а е предимно долните слоеве пръст, които не са така хранителни.

# 715
  • София
Аз имам достъп до горска пръст, и догодина ще обогатя всичките си цветя, а те не са никак малко, с такава пръст.

# 716
  • Mostly in my mind
При мен е обратното. Точно купените почви не стават на камък, когато са сухи.

# 717
Аз имам достъп до горска пръст, и догодина ще обогатя всичките си цветя, а те не са никак малко, с такава пръст.
Широколистната горска е много хубава. Леко отстраняваш най-горния неугнил слой листа и вземаш отдолу.
Иглолистната горска е подходяща само за цветя, които обичат кисела почва.

# 718
Аз лично си вземам почви от Родопите. Моята баба лека и пръст обичаше да взема от градинките пред блока, които не се ползваха. Еми...какво да ви кажа вътре сме намирали дъждовен червей, други червеи които ни ядяха корените. Аз разбрах кога се познава, че пръстта е заразена, когато на паничката долу има наръсени изпражнения, ситни кафеникави точици с цвят и консистенция на пръст. Тогава вадя и махам пръстта.
Ако е за папрати пръстта, ходя там дето има папрати и директно вадя близо. Смесвам с угорена оборска тор. Освен това дренирам всяка саксия със измити и заляти  вряща вода малки камъни фракция 3-5 см.
Не съм чувала начини за пречистване на почва, но предполагам ако я завържете в найлонова чанта и седи на слънце доста време ще умрат гадовете.
Hug

# 719
  • Стара Загора
Няма за какво. Момичета са дали доста примери как подхождат.
Аз лично избягвам да добавям друга пръст към купешката ,т.к в нея си живят яйцата и ларвите на доста вредители.
.

Общи условия

Активация на акаунт