Нашите цветя - обща тема 24

• 33 146
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
Сладкодръвка, благодаря ти! Слагам го в списъка за догодина.

# 106
Grinning Моето калибрхое от семена няма да го показвам, още даже  и цветче не се очертава и толкова семпло изглежда.

Късно ли е да се садят хортензии. По моите градинарски упражнения с градинката пред входа има свободно място под бора, очевидно защо и съм решила да сложа хортензия. Сега съм в чуденка дали да купя една по-голяма, по-развита или 3 малки. Все са оранжеийни, та шанса да оцелеят след зимата ми се струва еднакъв.

# 107
Моля! Харесвам Йонотерата, има също така жълта и бяла, но не е за балкон, а аз нямам градина. Знам, че се размножава и разпространява сама и може да заеме доста място, но не искам да я мъча на балкона. Обича слънце и цъфти цяло лято.

# 108
Здравейте.Искам да попитам как да почиствам цветовете от калдъръмчето само листенцата или и пъпчицата вътре

# 109
Момичета жасмина какво място обича ? Слънце или сянка ?
Кампанула мога ли да сея сега или няма да се хване ?
Алиса, доколкото знам жасмина обича слънце, може и частична сянка. И аз си взех тази година, още е мъничък, но така хубаво ухае. Наскоро го присадих, сега съм му поръчала една стълбичка да се катери по нея.  Сега се разрових и видях,че има много видове жасмин. Моят май се води обикновен/лечебен жасмин, листенцата са малки, цветчетата са бели с розови пъпки.

# 110
Кити, отговорили са ти, но и аз да си кажа 😀Йонотера е, да. С две ръце препоръчвам розовата - цъфти през цялото лято и е с лек приятен аромат, докато жълтата прецъфтява бързо и само заема място.
Обичам да си комбинирам цветя от един и същи вид, затова не мога да се откажа и от жълтата какво да се прави 😆

# 111
Здравейте.Искам да попитам как да почиствам цветовете от калдъръмчето само листенцата или и пъпчицата вътре
В пъпчицата вътре се образуват семенцата. Може са я изчакаш да изсъхне и после да ги разпръснеш в сандъчето.

# 112
Йонитерата и аз я харесвам много. Имах едно малко коренче, но се загуби. Исках да си завъдя, но  скоро прочетох, че е опасна за насекомите. Водила се смъртоносен капан за тях, защото като кацали на нея си заклещвали хоботчетата и умирали. Това силно ме разколебава да си взема и аз.

# 113
Не знам дали е вярно за йонотерата аз имам и цялата градина. Розовата има най - дълготраен цъфтеж след това бялата, а жълтата най - кратък. И трите се въдят като троскот, но пък не изискват никакви грижи. Аз на езерото имам саксия така че мисля, че ще издържи и в сандъче.

# 114
Благодаря на всички, които ми отговориха за цветето. Ще си взема от розовите. Жълтата пък я продават като лечебна билка - чрез семена за покълване.

# 115
Бясна съм! За пореден път косачите на общината ошутиха декоративните храсти пред блока и отъпкаха цветята. Опитваш да правиш нещо, за да е красиво, влачиш разсади, садиш, грижиш се... Минава един тример набързо и всичките ти усилия отиват на вятъра. На тези храсти ще им трябват поне 2 години да цъфтят отново. Ако косачите им го позволят...
Що не ги обучават тези, да разпознават декоративна растителност от издънки и драки, които са за махане?!

# 116
Ех,че неприятно....Как някой съсед не ги е видял ,да слезе да опази....

# 117
Всеки път е много неприятно, дали косачи, дали някой си харесал нещо и си го взел. Един съсед ми угажда на идеите и ми копае дупките. Та той беше решил орех да сади, кога  го косиха, кога не оцеля и накрая взе и изгради 30 см бетонна ограда на поредната фиданка орех, след нея вече 3-4 години оцелява и почна да израства.
Из квартала гледам, че мераклии слагат дървени оградки, други гуми около дръвчета и храсти.
Ще снимам едно околоблоково пространство където са големи мераклии - винаги им е подстригана тревата и не се налага косачи да влизат, мулч около храстите.
Няма да крия, че и подбора на растения ми е на сърце, но и постоянно се грижат, винаги е в перфектно състояние.

Има и една друга вече с много стари растения - юки, винки, рози, бъбря си от време на време с бабата, която я поддържа, но тази година е занемарена и се надявам нищо да не се е случило на жената, че досега не съм  виждала градинката в такъв занемарен вид.

С този съсед не се отказваме, положителното е, че и други започнаха, но все има някой идиот. Последно един наемател с едно огромно куче от входа го пускаше директно в градинката - не разбира от дума, вижда ме след като една купчина съседи сме говорили с него да не го прави и демонстративно го пуска оттам. Кучето е голямо и тъпче всичко наред - всички пролетни цветя ни заминаха, само едно лаленце успя да се спаси от кучешките лапи.
Погледнах го и му казах, продължавай, ще насипя градинката с отрова и ще останеш без куче, ти и всичките простаци, които се гаврят с чуждия труд - е спря да си пуска кучето в градинката.
В голямата си част собствениците на кучета също са голям проблем, кога ще се научат, че когато някой прави градинка, не я прави, за да е тоалетна за кучето му.

Последна редакция: чт, 06 юни 2024, 11:34 от zari65

# 118
Единствения вариант е като ги видите да ги предупредите да не косят там , че вие ще си я поддържате за да не ви окипазяват градинката . Във всички градове явно да такива, гледат да претупат нещата, а не да ги направят като хората . Ако съм аз ще изляза и ще се разкрещя . Относно стопаните на кучета има страшно големи идиоти . Хем не излизат да поддувжат градинката , хем са безотговорни . Ами на всеки ще му е неприятно ...

# 119
  • Варна
Бясна съм! За пореден път косачите на общината ошутиха декоративните храсти пред блока и отъпкаха цветята.
Пусни сигнал в общината задължително. С входящ номер, за да са длъжни да ти отговорят, приложи и снимки. Щото иначе ще продължат да косят наред. Малоумна работа, ама такива ги наемат.

Общи условия

Активация на акаунт