Какво не бихте искали да работят децата ви един ден?

• 16 080
  • 398
  •   1
Отговори
# 195
трябвало е явно, да го уча в Бг Sweat Smile

# 196
Аз имам малко по-различно мнение за това кого ще измести ИИ.
Шофьорите ги "заплашваше" това в САЩ още преди 10 години. Но елате да видите на всеки втори камион "We are hiring". Адвокатските кантори и по специално тези наречени "преследвачи на линейки" само чакат да се случи първия по-сериозен инцидент със такъв автономен камион за да се почне с големите цифри. И на друго място съм го писал - колко от вас са си намирали читав майстор с едно щракване. ИИ не може да се качи на стълба, не може да се надупи под мивката или да се качи на покрива, няма да ви сложи плочките, климатика или да ви дръпне инсталацията. И верно физическата работа е до време и професии ще изчезнат, но за някои "нискоквалифицирани" ще ви боли главата като видите цените. Има неща, които човек може да върши и на 50, и на 60, че и на 70 даже. Във много офис билдинги, хотели, университети,, болници жилищни комплекси и какво ли още не могат да си намерят хора за поддръжка. Позиция за елтехник стои отворена по три до шест месеца, докато на втория ден се намират 5 кандидата за мениджър. Аз лично повече бих се притеснявал за работата си, ако съм "от в къщи", на бюро,  лаборант, в производството или даже лекар, от колкото шьофьор или ВиК.

# 197
  • София
трябвало е явно, да го уча в Бг Sweat Smile
Роднина на бившия ми мъж е учил същото във Франция, работи цял живот като счетоводител, оперативен счетоводител. Същото и познати в Германия. Не знам ти къде си, но си си счети Wink Дори в страната да искат да си доктор на науките, за да им осчетоводиш фактура.

Абуто, вече в много градове по света има количества таксита без шофьор. Още 10-тина години може да има шофьори, но ще поизчезнат заедно с касиерките. Не е казано, че ще изчезнат майсторите, поне не веднага, но много неквалифицирани занимания са застрашени. И при първата индустриална революция е било така и сега имаме въведено масово образование, защото онези с Белчо и Сивушка или е трябвало да се научат да карат трактор, или да се научат на дните от седмицата, часа и спазването на градски ред, за да работят във фабриките. Исторически факти. Сега е същото, и пак всички ще работят нещо, но нещо друго.

# 198
Това със задниците на роботите звучи отвратително и не като майтап.

# 199
  • София
Това със задниците на роботите звучи отвратително и не като майтап.
Извинявам се, не съм искала да обидя никого. Просто надарените айтита и преди, и сега не са висок процент. Другите ще са като оперативните счетоводители, но вече ИИ ще върши работата, а те ще тичат с мокри кърпички след него. Просто коментирам това, защото не е мода, а е мания сред родители и деца. И преди имаше такива мании с правото, например. Пък като отвориш кабинет в някой гараж, за да регистрираш фирми не ти е точно по мечтата, но така става като се наводни пазара на трудна с някоя професия.

# 200
Има роботи, които готвят, чистят и мият прозорци, сигурно ще се намерят и способни да се “дупят”, където и когато трябва.

Иначе се сетих, през 90те, като питаш младеж какво иска да става, отговорът беше все “мениджър”. Оттогаз насам, все така, плюс ИТ. Ма ИТ от ИИ скоро ще се замества, както писа Бояна.

А предвижданията са, че лекарите ще бъдат заместени с ИИ, но не и сестрите, щот нали “human touch” си трябва.

# 201
най-най-неквалифицираната работа- метенето на улици, ще бъде заменена чак, когато започнат масово да се разхождат ей тия по улиците...

дотогава има доста вода да изтече
Скрит текст:
Бояна, в пълна версия се вижда- в Португалия съм
и, да- има хора ,дето цял живот го работят, били са преди години, но в днешно време -не
професионалната организация/ орден на счетоцодителите, до скоро позволяваше да се сертифицираш след определено време практикуване на занаята- от догодина и това ще отпадне

друг въпрос е, че и тук, и във фр. счетоводството е вече онлайн дейност- няма счетоводни операции, които да са извън , всички са с вързан официален софтуер
не знам как е в Бгзатова- хората, вкл. и аз го работим, но не подписват, и не предават месечни отчети, не са финансово отговорни- за това си има сертифицирани счетоводители

# 202
  • София
най-най-неквалифицираната работа- метенето на улици, ще бъде заменена чак, когато започнат масово да се разхождат ей тия по улиците...

дотогава има доста вода да изтече
Скрит текст:
Бояна, в пълна версия се вижда- в Португалия съм
и, да- има хора ,дето цял живот го работят, били са преди години, но в днешно време -не
професионалната организация/ орден на счетоцодителите, до скоро позволяваше да се сертифицираш след определено време практикуване на занаята- от догодина и това ще отпадне

друг въпрос е, че и тук, и във фр. счетоводството е вече онлайн дейност- няма счетоводни операции, които да са извън , всички са с вързан официален софтуер
не знам как е в Бгзатова- хората, вкл. и аз го работим, но не подписват, и не предават месечни отчети, не са финансово отговорни- за това си има сертифицирани счетоводители
В Испания от години метенето на улици е механизирано.
Скрит текст:
Оперативните счетоводители са сертифицирани за целта от професионални средни училища. Не са работили просто така, защото ги бива в сметките. Главен счетоводител оформя и подписва отчетите, винаги е било така. Но общата работа може да се върши и от други с по-нисък клас, но все пак с диплома за ниския клас.

Лекарите изобщо няма да отпаднат като професия. Никога. Както и архитектите. Художниците, писателите и всяка професия, която изисква да си и човек, т.е. набор от интелект и емоции.

# 203
off  Hands V
метенето на улици, може и да е автоматизирано
не само в Испания, между другото...
но, хората сме прасета- и цапаме и по тротоари, и под пейки, и ...навсякъде -там машините, които метат за момента, не могат

# 204
А аз си мисля, че художниците вече виждат заплаха.
За писателите - ако се зададе основната идея - ИИ може и да напише нещо доста по-интересно от много набедени писатели. Даже и поезия сигурно ще може да съчини.

# 205
Професии като Електротехник, Вик,фризьор и др
Това са професии които няма да изчезнат.
Зъболекар също.
Но тук във България всички знаем колко не платени са и не до оценени .

# 206
зъболекарите ли са зле платени?
или фризьорите?

# 207
зъболекарите ли са зле платени?
или фризьорите?
Говоря като цяло не определена професия..
Брат ми караше автобус на градския транспорт в София вземаше около 2000 лв на месец..
Във Германия замина да работи във градския транспорт и там му заплащат 15 евро час.
Да не говорим колко хора още работят на минималната заплата .

# 208
  • София
off  Hands V
метенето на улици, може и да е автоматизирано
не само в Испания, между другото...
но, хората сме прасета- и цапаме и по тротоари, и под пейки, и ...навсякъде -там машините, които метат за момента, не могат
С един уред всичко се издухва и излиза на мястото, на което минава машината и го събира. Всяка сутрин в Марбея пред нас минаваше такова нещо и от още отпреди повече от 10 години. Тогава човек носеше духалото, но спокойно може и без човек.

А аз си мисля, че художниците вече виждат заплаха.
За писателите - ако се зададе основната идея - ИИ може и да напише нещо доста по-интересно от много набедени писатели. Даже и поезия сигурно ще може да съчини.
Може, но това не е изкуство. В най-добрия случай е кич. И за художниците, и за писателите. Писатели тип фабриката за романи на Дюма могат да бъдат заменени от ИИ, но не и Вонегът и Селинджър, само например. Творчеството, което е плод на талант е вид автотерапия за твореца, който е много емоционален и така се справя със себе си. Това докосва, не правилното редене на ноти и думи. Затова пияния Ботев драснал нещо на салфетка ни докосва, не кич вертикалното слово по социалните мрежи. Креативността не е алгоритъм, тя е случайност, която не е достъпна на същество без чувства. Затова няма психопати творци.

# 209
То вече има толкова хора без чувства, така че има ниша за ИИ да се занимава с изкуство и литература.
Но въпроса е друг - колко са тези с големите таланти? Например аз искам да си купя картина - мога ли да си позволя някой съвременен Леонардо, Ван Гог или Пикасо. И колко искам това нещо да ме разчувства всеки път като го гледам. Ще си прегледам бюджета и няма да се очудя, ако в моя диапазон - ИИ предлага нещо много по-добро от жив художник на същата цена. Малко безчувстено от моя страна, но пък практично.

Общи условия

Активация на акаунт