Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 585
  • 1 158
  •   1
Отговори
# 990
  • Северозапада
Това освидетелстване ми е мътна територия и на мен. На 23ти ми беше последния ден в болничен след операцията. На 26ти взех направление от ЛЛ. Ще сканирам всички документи и ще ми направят производствена характеристика на работа. Чудя се дали да не си извадя и етапна епикриза от Надежда, за да прикача и нея, когато подавам документи или да чакам, ако я потърсят. Предполагам ще трябва да кача всичко в системата за медицинска експертиза и да чакам дали ще ми дадат дата или ще искат допълнителни документи. Другия вариант е да ходя до областния град да нося всичко в РКМЕ.

# 991
Ant, етапната епикриза е с кратък срок на валидност. Точно от Надежда ми казаха да я поискам като имам вече дата за явяване на ТЕЛК и да я нося на място.

# 992
Малее, четири месеца се чака от НОИ, мен ме разпределиха в Добрич, уж ми дадоха дата за 17ти октомвори, обаче ТЕЛК-а там не работел от юни месец и сега септември ще започват....та не се знае много дали ще си спазят датата, и ако трябва да чакам 4 месеца НОИ, отиде догодина Dizzy Face

# 993
  • Северозапада
Възможно ли е да те разпределят в другия край на България? Представям си от Северозапада да ме пратят в Бургас 😳

# 994
  • Добрич
Малее, четири месеца се чака от НОИ, мен ме разпределиха в Добрич, уж ми дадоха дата за 17ти октомвори, обаче ТЕЛК-а там не работел от юни месец и сега септември ще започват....та не се знае много дали ще си спазят датата, и ако трябва да чакам 4 месеца НОИ, отиде догодина Dizzy Face

Shaylo, добре дошла! От Добрич съм. Както писах, подадох документи на 13.12. В началото на месец май имах писмо с дата 11.07 и списък с необходимите документи. На 11-ти ми се обадиха, че отлагат (шефката на ТЕЛК беше в болнични) и на другия ден имах ел. известие за дата 31.07. На 31.07 отидох към 13 ч. да питам за ЕР и ми казаха, че отново ме отлагат, защото .... нямали лекари. После получих ново ел. известие за 18.09. Тук ТЕЛК беше в отпуск през август.

Дано ти минеш по-бързо!

Уж щяха така да ги разпределят, че където има по-малко пациенти, там да пращат от други места...

За НОИ обаче в повечето случаи хората чакат по 3-4 месеца. Преди са давали през това време минималната сума, определена за категорията и после, като излезе индивидуалния коефициент са доплащали разликата, ако има такава. Сега в повечето случаи масово до коефициента не плащат нищо.

И при мен може да мине година, защото ако ми дадат ЕР на 18.09, докато минат 4 месеца за НОИ, вече ще сме януари 2025, а съм подала декември 2023 г. Дано поне с НОИ нещата се случат по-бързо, отколкото с ТЕЛК!

После ще преведат сумите накуп.

От 01.07.2024 г:

Възможно ли е да те разпределят в другия край на България? Представям си от Северозапада да ме пратят в Бургас 😳

Да, възможно е.
Вече би трябвало пациентите да не се викат, аз съм подала преди да излезе промяната в наредбата през юни, предполагам, че затова ме викат третия път.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 18:04 от Вела

# 995
  • Северозапада
Е, да. Пише, че не се ходи в ТЕЛК. Ама като каза, че са те викнали и се замислих 🤗

# 996
Вела, ужас , това е скандално много време! x.x

# 997
Момичета, чета ви относно ТЕЛК и малко се обърках, ако може да помогнете. Моят случай е следният: на 15.09. ми изтича последният болничен от общо 180 дни, а искам да си удължа болничния. От КОЦ Пловдив 2 ми казаха, че на 16.09. трябва да отида там, за да ми дадат протокол, с който да отида в ТЕЛК и от там да ми дадат решение за удължаване на болничния с още 1 или 2 месеца. После с решението да се върна в КОЦ и въз основа на него да ми издадат болничния. Момиче от болницата ми каза, че всичко ставало веднага в един и същи ден. От регистратурата на КОЦ ми казаха, че всичко трябва да изпълня на 16.09. Това ме притесни, защото на 12.09. имам химиотерапия и 4 дни след това не си представям да обикалям по институциите, тъй като до момента първите 7 дни винаги съм била омаломощена вкъщи, та се чудех дали няма някакъв гратисен срок. Сега като чета в групата и разяснения в сайта на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания относно временната нетрудоспособност оставам с впечатление, че процедурата е по - дълга, с писмо ще ми изискат документи, трябва да представя производствена характеристика, може да ме извикат на преглед, т.е. че се извършва освидетелстване и тогава удължаване на болничния. А аз си мислех, че само ще имам решение за удължаване на болничния поради временната нетрудоспособност и вече едва след изтичане на последния болничен ще ми се извърши освидетелстване и определяне на процента трайно намалена работоспособност. Струва ми се, че нещо не съм разбрала правилно !

# 998
  • София
Ант, съветвам те, когато си подаваш документите за ТЕЛК към тях задължително да прикачиш и Етапната епикриза от Надежда. Вече е само по документи и не чакай да те викат. Ако я нямаш има голяма вероятност да те отложат.
Вела, жалба задължително! Как даже досега не си подала. Това е скандално!
Аз съм си подала документите в НОИ на 02.07. Все още чакам. Докога не знам. Нищо не са ми изплатили дотук, така че явно ще си изчакам определената пенсия.

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 15:16 от мама МОНИ

# 999
  • Добрич
Vinci, за удължаване на болничния правиш това, което са ти казали от ЛКК. Производствената характеристика и другите подробности се подават за освидетелстване. Тогава е и голямото чакане.

мама МОНИ, иска ми се нещата да се случат "со кротце и со благо" по пътя на най-малкото съпротивление.

Научавам за доста хора, чакали около година за ЕР. Това е "публична тайна". Или е "тайна" само за органите, които би трябвало така да организират нещата, че да се спазва законно регламентирания срок от три месеца.
Иначе и на мен ми беше странно, когато шефът е в болничен институцията да не заседава. В другите институции/фирми, когато шефовете са в болничен и отпуск служителите и работниците продължават трудова дейност...

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 11:43 от Вела

# 1 000
  • Северозапада
Благодаря, мама Мони! Аз нямам издадена още такава. Ще пробвам да ми пуснат за другата седмица. И производствена характеристика още не сме подготвили. Мисля да ги прикача още с първоначалното подаване. До сега наблюденията ми от работа са, че хората не ги искат предварително при подаване на документите, а ни пращаха писма от комисиите за издаване.
За болничните от ТЕЛК имаме пресен случай  с колега, който си получи такъв болничен от ТЕЛК със задна дата може би месец след като му изтече последния болничен. Сега пък не са ме признали болничен от май, та обжалва, ние коригираме, после корекции на корекциите ще правим. Ужас 😐

# 1 001
Днес трябваше да бъде разглеждането на документи от комисия при мен. Звъняли са ми към 10 часа, аз съм работила и не съм отразила вездесъщото позвъняване от Боговете на освидетелстването. Към обяд се подпичквам и си викам “чай, да звънна, може па некой от тия спичуляци да ме е потърсил”
Звъня, отсреща отговаря сприхав глас на мъж отдавна преминал средната възраст. Много е забавно при мъжете как с напредване на годините гласовете някак почват да губят респекта си и започват да поскръцват кресливо в унисон с костите, като това съответно бива компенсирано с дотегливо заяждане и пъчене по петльовски. Веднага си го визуализирах отсреща с риза с якичка и джобче на раенце в бозяв цвят и отдавна лъснало кубе, изгнили зъби и някъде из дебрите на устата, блестящи метални коронки по кътниците от по-евтинките.
Следва диалог
—Добър ден, обажда се М.Й, връщам Ви и обаждане, тъй като номерът не ми е познат.

———— Алоооо, приключихме вече, казвайте.

— Обажда се М.Й, търсили сте ме, връщам Ви обаждане…

—————— Ма откъде да ви знам кои сте, бе, колко сме ви разгледали днес, знаете ли, аа?

Никаква легитимация, аз изкарах гадателската топка и видях, че тоя господин ще да е някой вкиснал лекар от комисията, викам “ааааааа” Той повтаря с креслив глас “аааааахаааа я”
Отивайте да си вземете производствена характеристика, има непълен пакет документи.

Байуй, получила съм само имейл, в който ми казват да не се явявам, за пръв път ми е, не ми приказвай все едно тр да знам. Това, само си го помислих, което само изтръгна едно кресливо монотонно въздихание в слушалката, което явно се проточи повече от необходимото и той ми вика “ айдееее довиждане”, викам му “ма чакайте, къде да ида”
“Е там дет сте де, в трета там нам какво си” не разбрах….
Много продуктивно беше всичко, сега в момента получавам мъчителни тенезми при мисълта да ходя там. Знае ли някой има ли нужда от производствена характеристика ако се самоосигурявам и не на последно място, сега аджеба, аз отде да получа информация как да продължа напред? На чий ч… телефон да звънна, да ме облагородят с малко информация, така че да ида само веднъж? 🤌

# 1 002
  • София
Ант, досега беше така, но вече е друго. Така че всички документи си подготви и подай още от самото начало.
Мимаче, производствена характеристика и като самоосигуряващо се лице ти трябва. Служба по трудова медицина може да ти издаде. Доколкото помня Опосум беше така. Ровни назад в темата - тя беше писала какво е направила.
Не е смешно, но си представих разговорът ви и се разсмях. Аман от простотии.

# 1 003
  • София
Ох, аз пък имах неочаквано продуктивен разговор с РКМЕ София по тел., чак се учудих колко пространно ми обясни дамата и беше много възпитана.
Понеже вече 2 пъти ходя на място да подам, и си тегля билет, според който има 70 човека пред мен и ще чакам около 2-3 часа на опашка, а с онлайн подаване не се справих /така и не се изчисти тая грешка в Медицинска експертиза, а в е-деливъри РКМЕ ги няма като адресат/, звъннах и попитах по куриер мога ли да подам.
Можело, дават входящ номер, мисля да ползвам Еконт за целта. Хубавото е, че дамата уточни, че по-добре да изчакам да ми стане готова производствената характеристика и тогава да пусна всички документи, независимо че ще изпусна този заветен 3-месечен срок преди изтичането на 1 дек., не било толкова фатално 1-2 седмици забавяне, иначе било по-зле, защото пак ще чакам после. Ако някой го прави да знае, че трябва да си попълни и заявление-декларация, освен направлението от ЛЛ и всички други документи, ако отидете на гише те го правят вместо нас, аз мислех, че само направлението е достатъчно.

# 1 004
  • Добрич
Olive, трите месеца имат значение за получаване на пенсията.  Ако си спазила срока, няма да имаш месеци без пенсията.  Ако нямаш навреме ЕР НОИ
ще ти спре пенсията,  но после ше ти я изплатят със задна дата. Когато срокът от три месеца не е спазен, като ти изтече срокът на ТЕЛК , времето до излизане на новото ЕР не ти се полага пенсия. Броят се три пълни календарни месеца преди изтичане на ЕР.

Не е фатално да се пропусне срока, само ако новото ЕР излезе така, че да се застъпва със старото или да е веднага след него. В противен случай се губи правото на  пенсия за междиния период между двете ЕР.

Общи условия

Активация на акаунт