Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 596
  • 1 158
  •   1
Отговори
# 975
  • Sofia
За косата. Моята започна да пада след второто вливане. Подстригах я първи номер. В момента ( след четвърто вливане) ми е на 50%. Като гледам, ще пада още. Плюс е, че освен косата косми няма и по други части на тялото ( мишници, крака и т.н. ) Grinning  Наистина е трудно една жена да се раздели с косата си, но не е изключено и да се хареса и без нея. Аз лично се възприех. У дома ходя с гола глава, навън с кърпа. Взех си и перука,но не мога да е търпя. Дет се вика стягаме шапката и в буквалният и преносен смисъл. Хващат ме лудите с нея. Grinning
За каската съм чувала, че е неприятно. През цялото време на вливането трябва да си с нея, а тя охлажда черепа. Реших, че не мога да си го причиня. В момента има две жени, които се лекуват с мен и я ползват, но са едва след второ вливане и не мога да кажа, колко са ефективни при тях. Но, пък аз като започнах лечение с мен имаше жена, която точно приключваше. Еми какво да кажа! Косата ѝ беше супер рехава с много тънък косъм и ходеше с кърпа. При нея според мен ефект нямаше.
За инжекцията растежен фактор. При мен след всяко поставяне има леки болки в костите, но пък се появява и слабост, която може да е и от химията, защото до сега бях на червена, а тя влияе много на сърцето.

# 976
Здравейте! Принципно не искам да се обаждам, но това с прогнозата ми идва в повече. Най-правилно ми отговори Ганчева като каза: прогноза не може да се дава с тази болест! Има жени с 4ти стадий живеят с години , а има и в първи с рецидиви и метастази. Господ да ни пази! Така че, аз не се осланям на приказки.
Ренжи,
май съм те питала , но пак - кой ти назначи само Тамоксифен без Золадекс? Защо не ти слагат инджекция? Много ме вълнува този въпрос дали не мога и аз да не си слагам. Какви са рисковете без Золадекс? Чета , че някои жени си слагат по 5 години заедно с Тамоксифена, но аз не мога да издържа толкова, по скоро ще се замисля за премахване на яйчници.
Вчера четох една статия, че ароматазните инхибитори Femara, Arimidex и Aromasin са доста по-ефективни от Тамоксифен за предотвратяване на рецидиви. Защо го изписват на първа линия ? И не е ли редно щом поставят Золадекс и те вкарват в менопауза да изписват точно тях?
https://bg.approby.com/%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B … /#google_vignette

# 977
  • София
Здравейте, момичета. В четвъртък беше последната ми химиотерапия и от септември започвам лъчето. За тези, които сега започват - кураж, минава, изтърпява се, не е толкова страшно.
На последния преглед проф. Щерев ми каза, че след това ще имам инжекция за спиране на цикъла и хормонална терапия, въпреки че цикълът ми е спрял от началото на химиотерапията. Има ли някоя от вас, при която след приключването на химиотерапията цикълът е спрял? Правили ли сте някакви допълнителни прегледи и изследвания за яйчниците след терапията? Забравих да кажа, че съм на 47 г. и преди лечението цикълът ми беше абсолютно редовен. Ще бъда благодарна на опита ви, защото ако не се налага, не ми се прави инжекция на всеки 28 дни с всичките странични ефекти.

На мен ми спря от химиотерапията /на 45 г./, но въпреки това имам и вече правя доста години инжекция с Горезелин /Золадекс/Резелиго/. Не може да разчиташ, че яйчниците ще спрат производството на хормони от една химиотерапия - възможно е после да се върне цикъла. При мен също беше редовен към онзи момент.

И да изследваш на фона на химия/инжекции яйчниците - не е достоверно.

Кой беше пускал онлайн за подновяване на Телк - през тази система ли? Опитвам през всякакви браузери - все дава грешка, на 2 лаптопа и тел. Имам сертификат КЕП, но въобще не успявам да го въведа.
https://ibd.mh.government.bg

Мога ли да пусна през е-delivery?

Олив, аз нямам проблем с Електронната експертиза. Влизам без проблем с подписа. Но в сайта на СРЗИ пише, че можеш и през ССЕВ.

ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ И ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ ОТ ТЕЛК
 За разкриването на процедура пред ТЕЛК, лицата или законните им
представители/упълномощени от тях лица, подават в РКМЕ заявление-декларация
по образец /приложение № 11 към чл. 56, ал. 1 от ПУОРОМЕРКМЕ/.
 /бланката на заявлението-декларация е налична на сайта на СРЗИ - раздел РКМЕ/ТЕЛК/.
Заявлението-декларация, заедно с приложените към него документи, посочени
по-долу, могат да бъдат подадени по един от следните начини:
 А. На място в Регионална картотека на медицинската експертиза (РКМЕ);
 Б. Чрез лицензиран пощенски оператор, на адреса на РКМЕ;
 - РКМЕ при СРЗИ се намира на адрес: ул. Димитър Греков № 2, гр. София 1504
 В. По електронен път, с квалифициран електронен подпис (КЕП) чрез
ИСКМЕ/ИБД, на електронен адрес: https://ibd.mh.government.bg/account/login/, или
чрез системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 09:44 от мама МОНИ

# 978
  • София
Да, това го четох, но в самата система не намирам такъв адресат, а няма как да подадеш нещо, ако липсва получател, който да избереш.

Ако някой го е правил...?

# 979
  • София
Питах в една група. Като кажат ще пиша. Иначе при мен работи Електронната експертиза

# 980
  • Добрич
И аз влизам с КЕП в електронната система за медицинска експертиза, но чакам за първо освидетелстване и секцията за ТЕЛК ми е празна. Виждам само писмата с датите и часовете за освидетестване. Бях писала, че ми дадоха трета дата за другия месец, вече две дати ми отложиха, а съм подала документи през декември. В предните писма пишеше, че не е необходимо да присъствам. Сега ме викат. Този път часът ми е 8.05,  би трябвало да съм първа и се надявам да мина бързо. Вече наистина да мина. Амин.

Ще следя коментарите.

Olive, в главата ми се върти нещо прочетено  за системата за сигурно електронно връчване.

☆☆☆

Една такава, на мен също ми изписаха само нолвадекс (и доц. Консулова и в националната онкологична болница Дева Мария в Бургас). До операцията цикълът ми си беше редовен (51 г). Не правих химиотерапия (лобуларен мултифокален тумор с чисти сентинелни лимфни възли, естроген 5, прогестерон 7, Her2 негативен и  ki67 - 5). Не зная от какво зависи, може би заради годините, може би заради мастектомията 100% или заради характеристиките на тумора.

# 981

На мен не ми беше неприятно с каска ,даже в тия жеги охлаждането ми дойде много добре :д ,проблемът е като захладнее времето обаче . Аз също съм си приготвила перука ако стане прекалено рядка ,но се надявам да не ми се налага да я слагам ,иначе това с мишниците и краката си е плюс наистина 🤣

# 982
  • София
Явно проблемът е при мен.
През кой браузер влизате?
Чудя се дали не е, защото имам от Евротръст сертификат, който ми е на тел. и го имам основно заради изискване от офиса - личен ми е, но може да има значение. На мен директно ми дава грешка.

# 983
  • София
Олив, и там никой не знае. Съжалявам.
Иначе аз влизам през Chrome. Моят подпис е от Информационно обслужване. Изваден ми е от работата, но е за физически лица, така че едва ли това е проблемът.

# 984
  • Добрич
Olive, моят подпис е класически КЕП от Борика. Влизам през Хром и през Опера. Ти въобще не можеш да влезеш ли? Ако веднъж ти даде грешка, после може да остане някъде запаметена. Изчисти регистрите и пробвай отново. Помня, че за сайта на Агенция митници навремето трябваше след всяко влизане да чистя регистрите, за вляза отново. А в Системата за сигурно електронно връчване пробва ли?
Линк

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 13:21 от Вела

# 985
  • Sofia
Момичета, чета че обсъждате темата за ТЕЛК и да се възползвам от момента.
В кой момент сте подавали документи за ТЕЛК за допълнителните болнични дни, които дават за временна неработоспособност? В момента съм в непрекъснат болничен и мисля, че общо съм изразходила около 50 дни +/- 2-3 дни. Имам още много докато изхарча 180 дни, които могат да ми издават от болницата в която съм на лечение. Колко време се изчаква за насрочване на дата? Знам, че в някой момент не трябва да съм в болничен, за да мина пред комисия за ТЕЛК? Когато ми е насрочена датата за явяване или когато подавам документи? Дали има значение в кой град поддаваш? За София?
Благодаря на всички, които ще отделят време да ми отговорят.

На мен не ми беше неприятно с каска ,даже в тия жеги охлаждането ми дойде много добре :д ,проблемът е като захладнее времето обаче . Аз също съм си приготвила перука ако стане прекалено рядка ,но се надявам да не ми се налага да я слагам ,иначе това с мишниците и краката си е плюс наистина 🤣

Това е чудесно, че  ти е било комфортно. В Надежда апарата е позициониран точно под един от климатиците и гледам, че жените се завиват с одеяла. Grinning

# 986
  • Добрич
Katty D, когато подаваш документи за ТЕЛК след болничен става с направление от ЛКК, а не от личния лекар. Тази комисия, която ще ти удължава болничните всеки месец ти подготвя и направлението за ТЕЛК. Аз ползвах болнични само 4 от 6-те месеца, които се полагат след операцията. След 4-я месец по собствени желани се върнах на работа. И комисията така написа "по желание на пациентката". Четвъртия ми болничен беше до 16.12. на 13.12. подадох документите пред ТЕЛК.
Според Наредбата за медицинската експертиза, когато подаваш документи за ТЕЛК след болничен датата на инвалидизация трябва да е веднага след болничния. Независимо кога излиза експертното решение на ТЕЛК, в него освен процентите нетрудоспособност се определя и датата на инвалидизация и после от тази дата се изплаща пенсия. За рак на гърдата по горната наредба се дават 80% първата година. (Срокът за определяне на размера на пенсията от НОИ е 4 месеца, но се изплаща със задна дата от датата на инвалидизация).

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 13:04 от Вела

# 987
  • София
Ще погледна пак всички варианти, мерси, момичета! Simple Smile

# 988
  • Добрич
Olive, виж тази статия. От 20.08.т.г. е и линкът е малко по-различен.

Линк

А това са инструкциите.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 13:33 от Вела

# 989
  • Sofia
Katty D, когато подаваш документи за ТЕЛК след болничен става с направление от ЛКК, а не от личния лекар. Тази комисия, която ще ти удължава болничните всеки месец ти подготвя и направлението за ТЕЛК. Аз ползвах болнични само 4 от 6-те месеца, които се полагат след операцията. След 4-я месец по собствени желани се върнах на работа. И комисията така написа "по желание на пациентката". Четвъртия ми болничен беше до 16.12. на 13.12. подадох документите пред ТЕЛК.
Според Наредбата за медицинската експертиза, когато подаваш документи за ТЕЛК след болничен датата на инвалидизация трябва да е веднага след болничния. Независимо кога излиза експертното решение на ТЕЛК, в него освен процентите нетрудоспособност се определя и датата на инвалидизация и после от тази дата се изплаща пенсия. За рак на гърдата по горната наредба се дават 80% първата година. (Срокът за определяне на размера на пенсията от НОИ е 4 месеца, но се изплаща със задна дата от датата на инвалидизация).

Вела, благодаря ти за изчерпателната информация!

Общи условия

Активация на акаунт