Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 643
  • 1 158
  •   2
Отговори
# 960
  • София
нямам идея как така ми предлагат аз да реша, ще видя довечера какво ще каже другата докторка, а на 6-ти имам час и за Мила Петрова в Надежда. Не мога да приема, че аз трябва да решавам такива важни неща...

Само да знаеш, че двамата доктори - Щерев и Мила Петрова са в един кабинет. Да не стане малко конфузно.
Иначе според мен ти дава възможност за избор, защото туморът е малък под 2 см. и няма заразени ЛВ, което значи, че директно може да се пристъпи към операция. Целта на предоперативната химия е да намали размерът и тогава да се оперира. В случая няма нужда от това намаляване. Не знам обаче какви са ти е цялата ИХХ, защото често при такъв тумор  - малък, без заразени лимфни възли може да няма и химиотерапия. Но всичко е комплексно и не може да се гледа изолирано. Успех каквото и да избереш.

# 961
  • София
Здравейте, момичета. В четвъртък беше последната ми химиотерапия и от септември започвам лъчето. За тези, които сега започват - кураж, минава, изтърпява се, не е толкова страшно.
На последния преглед проф. Щерев ми каза, че след това ще имам инжекция за спиране на цикъла и хормонална терапия, въпреки че цикълът ми е спрял от началото на химиотерапията. Има ли някоя от вас, при която след приключването на химиотерапията цикълът е спрял? Правили ли сте някакви допълнителни прегледи и изследвания за яйчниците след терапията? Забравих да кажа, че съм на 47 г. и преди лечението цикълът ми беше абсолютно редовен. Ще бъда благодарна на опита ви, защото ако не се налага, не ми се прави инжекция на всеки 28 дни с всичките странични ефекти.

На мен ми спря от химиотерапията /на 45 г./, но въпреки това имам и вече правя доста години инжекция с Горезелин /Золадекс/Резелиго/. Не може да разчиташ, че яйчниците ще спрат производството на хормони от една химиотерапия - възможно е после да се върне цикъла. При мен също беше редовен към онзи момент.

И да изследваш на фона на химия/инжекции яйчниците - не е достоверно.

Кой беше пускал онлайн за подновяване на Телк - през тази система ли? Опитвам през всякакви браузери - все дава грешка, на 2 лаптопа и тел. Имам сертификат КЕП, но въобще не успявам да го въведа.
https://ibd.mh.government.bg

Мога ли да пусна през е-delivery?

# 962
здравейте пак и от мен, на мен вчера ми излезе хистологията и днес бях на преглед при проф. Щерев. Той веднага ме прати на скенер, за късмет веднага ми разчетоха и резултатите. Няма никъде разсейки, за щастие, не знам дали има нужда да правя ЯМР дори и за мое успокоение.
Каза ми, че има два варианта за лечение, забравих да напиша, че тумора е 2 см. Мога първо да направя операция, като препоръча Сентинелна биопсия, после химио терапия или първо химиото и после операция. Каза ми аз да избера, обаче аз нямам идея как да взема такова решение...
Довечера съм на преглед и при д-р Ганчева в Токуда, а в главата ми е пълна каша...
Аз бих направила ЯМР, най достоверното образно изследване е, и възлите се виждат добре. При мен и на ПЕТ скенер, и на ехограф даваше размери около 1,5 -1,7 см, ЯМР показа 2-3 см, така че ако бях се доверила ехографа и скенера, щях да съм с тумор под 2 см. Какви са показателите на рака? Ако ти е положителен ХЕР, ще минеш химиотерапия. Колко е ки67?

# 963
Днес бях при проф. Дудов и той също каза, че не е необходима втора операция, само за мое спокойствие може.Че лъчето ще унищожи каквото и да е останало. Но то при мен не е точно резекционна линия, недоизчиствсаща тумора, а докосваща се до далечна клетка на ин ситу карцином( друг фокус).
Препоръчват ти мастектомия защото имаш освен инвазивен карцином и ин ситу ,което е мултифокално ,което със или без засегнати резекционни линии е възможно да  го има и извън тази зона и тъй като е на фокуси е възможно образно да не го засече.Ин ситу ,крие голям риск да се превърне в инвазивен и това е причината да ти препоръчват мастектомия.
Аз бях с ин ситу и 1mm имвазивен.Първа операция с ин ситу гнезда в близост до резекцията. Втора операция двустранна мастектомия с реконструкция,нямаше открити ракови клетки.Сега съм само на Нолвадекс, нямах други терапии .
Взех решение на база това,че и аз като теб имах три различни вида ин ситу плюс дуктален папилом,реших че ако има шанс да не се срещаме повече със тази гад,го правя ,пък то ще става каквото ще.
Какво те посъветва проф.Дудов ,мен ме поздрави за решението за мастектомия.
Каквото и решение да вземеш успех.

# 964
Не знам какво ще е ,толкова въпроси имах,че забравих да питам за лекарствата.Доктора също беше изчерпателен,обясни ми доста други неща и във хода на разговора изключих 🤯😀естествено се разплаках,когато питах за косата..не че не знаех,ама все пак….За самата таргетна каза,че имам възможност инжекция или вливка.

Здрасти Корал,

Сетих се да те питам дали знаеш за възможността да ползваш каски за косата? Доколкото разбирам при различните режими шанса да се запази е повече или по-малък, на мен ми казаха 70-80 процента шанс, че ще се запази. Засега шести ден след вливката нямам никаква загуба.  Почнаха ме някакви гадни болки из костите и два дни имах температура, но на мен ми биха инжекция за растеж на левкоцитите, след това ми правиха ПКК и се видя, че са високи, така че сигурно е от нея и се надявам скоро да отшумят. Освен тях май нямам други оплаквания засега, така че няма страшно. Да споделя и нещо по-ведро, аз се притяснявах за кожата си, пък след химиотерапията кожата ми не е била по-мека Grinning Grinning , нямам идея защо така се получи, но я усещам супер мека по цялото тяло Grinning

# 965
Здравейте, благодаря на всички за отговорите. Следобяд бях при д-р Ганчева в Токуда, която вече доста по-подробно и спокойно ми обясни всичко. Насрочи ми ЯМР за 9-ти като категорично каза, че съм за операция. Даже мисля, че ми препоръчва да се махне цялата гърда, но това може би ще стане ясно и след консултация с хирург.
Със сигурност знам, че Щерев няма да е моя лекар, такъв стрес ми предизвика тази сутрин с отношението си и с нежеланието си да ми обясни нищо, че не мога да ви опиша.
Дори ми падна кръвното и ми пречерня, за малко щах да припадна.
Да не говорим и че още в началото ме попита как съм с финансиите…

# 966
  • Sofia
За Щерев/Донев от Надежда? Не бих го повярвала. Личните ми впечатления са много добри. Не е подминал негов пациент и да не му обърне внимание. Въобще не ми прилича на човек, който би говорил за пари.
Иначе за премахване на цяла гърда, дори и двете е практика в Щатите. Може и да няма последващо лечение, зависи от случая.

# 967
За Щерев/Донев от Надежда? Не бих го повярвала. Личните ми впечатления са много добри. Не е подминал негов пациент и да не му обърне внимание. Въобще не ми прилича на човек, който би говорил за пари.
Иначе за премахване на цяла гърда, дори и двете е практика в Щатите. Може и да няма последващо лечение, зависи от случая.

Да, точно за него става въпрос. В никакъв не случай не искам да кажа нещо за него, просто явно не сме един за друг 😊

# 968
Не знам какво ще е ,толкова въпроси имах,че забравих да питам за лекарствата.Доктора също беше изчерпателен,обясни ми доста други неща и във хода на разговора изключих 🤯😀естествено се разплаках,когато питах за косата..не че не знаех,ама все пак….За самата таргетна каза,че имам възможност инжекция или вливка.

Здрасти Корал,

Сетих се да те питам дали знаеш за възможността да ползваш каски за косата? Доколкото разбирам при различните режими шанса да се запази е повече или по-малък, на мен ми казаха 70-80 процента шанс, че ще се запази. Засега шести ден след вливката нямам никаква загуба.  Почнаха ме някакви гадни болки из костите и два дни имах температура, но на мен ми биха инжекция за растеж на левкоцитите, след това ми правиха ПКК и се видя, че са високи, така че сигурно е от нея и се надявам скоро да отшумят. Освен тях май нямам други оплаквания засега, така че няма страшно. Да споделя и нещо по-ведро, аз се притяснявах за кожата си, пък след химиотерапията кожата ми не е била по-мека Grinning Grinning , нямам идея защо така се получи, но я усещам супер мека по цялото тяло Grinning
Когато отида ще попитам дали предлагат,ако информацията на която попаднах е правилна в Пловдив само в КОЦ я предлагат.Ааз няма да се лекувам там.Ти слага ли тази каска?
Болките в костите силни ли са ти ? А температурата на какво се дължи?

# 969
  • Sofia

Да, точно за него става въпрос. В никакъв не случай не искам да кажа нещо за него, просто явно не сме един за друг 😊

Да, човек трябва да усети кой лекар е неговият.

# 970
Шайло, косата започва да пада след 20 ден на първата вливка. На някой и след втората седмица, на мен на 21-28 ден ми опада,като моята опада на 60-70 процента. На жената с мен и опада всичко до гола глава. Шести ден е прекалено рано за опадване на коса. Изчакай поне две седмици, за да видиш какво ще стане.
Аз, три месеца след последната химиотерапия имам 3 см гъста коса, за съжаление много побеля, явно от стреса. И миглите ми станаха страхотно гъсти, разкошни, както и веждите. Даже се чудя дали да не хвърля перуката вече. Но аз съм свикнала да имам огромна, чуплива грива, и затова е психологически ефекта с тая перука.

# 971
Днес бях при проф. Дудов и той също каза, че не е необходима втора операция, само за мое спокойствие може.Че лъчето ще унищожи каквото и да е останало. Но то при мен не е точно резекционна линия, недоизчиствсаща тумора, а докосваща се до далечна клетка на ин ситу карцином( друг фокус).
Препоръчват ти мастектомия защото имаш освен инвазивен карцином и ин ситу ,което е мултифокално ,което със или без засегнати резекционни линии е възможно да  го има и извън тази зона и тъй като е на фокуси е възможно образно да не го засече.Ин ситу ,крие голям риск да се превърне в инвазивен и това е причината да ти препоръчват мастектомия.
Аз бях с ин ситу и 1mm имвазивен.Първа операция с ин ситу гнезда в близост до резекцията. Втора операция двустранна мастектомия с реконструкция,нямаше открити ракови клетки.Сега съм само на Нолвадекс, нямах други терапии .
Взех решение на база това,че и аз като теб имах три различни вида ин ситу плюс дуктален папилом,реших че ако има шанс да не се срещаме повече със тази гад,го правя ,пък то ще става каквото ще.
Какво те посъветва проф.Дудов ,мен ме поздрави за решението за мастектомия.
Каквото и решение да вземеш успех.
Проф. Дудов беше категоричен, че не съм за мастектомия. Каза, че едномоментната с инпланти се препоръчва при пациентки, които са били с голям карцином, който след химиотерапията е намалял много или изчезнал и на мястото му оставало празно пространство. Каза, че ако направя  доизчистваща операция, която не е задължителна, а само за мое спокойствие и по мое желание и после лъчетерапия и хормонотерапия( само Тамоксифен) прогнозата ми писле за рецидив е 0. И аз, след всичко прочетено си мислех, че съм за мастектомия, но пък хирурга( той прави с едномонентна) също беше категоричен, че лъчетерапията ще е достатъчна. Затова съм объркана. Много ми се иска да ми се размине, но ме е страх после да не съжалявам. А и ме притеснява, че облъчваните гърди после са проблемни за инпланти.

# 972
Haidi ,

Да и аз съм чувала ,че трябва да се изчака две седмици ,но съм обнадеждена ,че ще пооредее само,та дано . Иначе са ми казвали ,че често новата коса излиза и в различен цвят ,може би от там е побеляването ,но пък е по-гъста.

Coral ,

Да ползвах ,аз се лекувам в Надежда ,за Пловдив нямам идея дали предлагат ,дано да има възможност . За болките не ,не са силни ,предполагам е реакция към инжекцията или към химията ,така или иначе ми казаха ,че и двете могат да дадат този страничен ефект . И от една позната знам ,че ги е имала няколко дни след вливка ,но после отшумяват .

# 973
Таня Каравелова +359 88 5504274  предлага апарата в Плд в Коц и Панагюрище, но предполагам, че може и с лична договорка. Тя пътува, така че би могло навсякъде. Аз лично трудничко я изтърпях два пъти каската. После ударих бръснача. Косата почна да капе след точно 20 дни изведнъж жестоко още на първата вливка. Изведнъж на един ден. Помня как с шепи свалях, чувството е просто отврат. Преди това ест откак ме наляха в очакване броях всеки паднал косъм и изчислявах дали имам 30 паднали за ден. Изпаднах в истеричен рев като се случи заедно с мъжа ми, драма и половина, а бяха ме предупредили, че има такъв залп и после спира и остава, това което остава. Моите нерви не издържаха, като се подстригах сякаш ми олекна. Сега расте много, нищо не капе, чисто новичка и свежа, надявах се на къдрава, ама си е правунгел, този ген при мен си е константа. Спестете си сякаш негативната емоция от капенето на косата. Приемето го като роля от филм, в която тр да се превъплътите и е просто епизод, то наистина е така.

# 974
  • София

Кой беше пускал онлайн за подновяване на Телк - през тази система ли? Опитвам през всякакви браузери - все дава грешка, на 2 лаптопа и тел. Имам сертификат КЕП, но въобще не успявам да го въведа.
https://ibd.mh.government.bg

Мога ли да пусна през е-delivery?

Знам, че ставам досадна, но все пак да се самоцитирам, имам спомен, че някой го беше правил. Blush

Общи условия

Активация на акаунт