Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 584
  • 1 158
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София
Да, наясно съм с този риск, но и миналата година съм подала 5 дни след изтичане на срока и ме викнаха точно на 1 дек., когато ми изтичаше решението. Сега дамата твърди, че няколко дни /да кажем на 10 септ ще получа характеристиката и ще подам на 10 септ вместо на 1 септ/ не са от фатално значение. Дано да е така, наистина риска си е за моя сметка, не за нейна... но пък и не виждам смисъл да подам сега частични документи и после да ми върнат за този... освен, че може би ще мога да претендирам, че съм спазила срока.... Не знам наистина как да постъпя.

# 1 006
Ох, аз пък имах неочаквано продуктивен разговор с РКМЕ София по тел., чак се учудих колко пространно ми обясни дамата и беше много възпитана.
Понеже вече 2 пъти ходя на място да подам, и си тегля билет, според който има 70 човека пред мен и ще чакам около 2-3 часа на опашка, а с онлайн подаване не се справих /така и не се изчисти тая грешка в Медицинска експертиза, а в е-деливъри РКМЕ ги няма като адресат/, звъннах и попитах по куриер мога ли да подам.
Можело, дават входящ номер, мисля да ползвам Еконт за целта. Хубавото е, че дамата уточни, че по-добре да изчакам да ми стане готова производствената характеристика и тогава да пусна всички документи, независимо че ще изпусна този заветен 3-месечен срок преди изтичането на 1 дек., не било толкова фатално 1-2 седмици забавяне, иначе било по-зле, защото пак ще чакам после. Ако някой го прави да знае, че трябва да си попълни и заявление-декларация, освен направлението от ЛЛ и всички други документи, ако отидете на гише те го правят вместо нас, аз мислех, че само направлението е достатъчно.
Olive, моят ТЕЛК изтича началото на декември, миналата седмица си подадох документите на място. Аз също пробвах с електронен подпис, нямах проблем с влизането, но излизаше само името ми, явно платформата е по-нова и нямат моите данни, първият ми ТЕЛК е преди три години. Съветвам те да помислиш дали не е по-удачно да си вземеш един ден отпуск и да ги подадеш в офиса, не съм чакала много, нямаше един час, защото имаше неща, които жената ми ги коригира в заявлението, аз го бях изтеглила и попълнила преди това. Носех направлението на хартия, производствена характеристика, етапна епикриза  и всички документи, които имах за една година назад. След един час получих на имейла, че съм подала документи, а на другият ден нов имейл, че няма нужда да присъствам лично и само дата, даже и час, на която ще бъдат разгледани. Прочетох ти и другият пост и си мисля, че е по-добре да ги подадеш сега, след това ще ти я изискат и тогава може да я пуснеш по куриер, нали затова дават три месеца, служителката първо и за мен не разбра, че имам произв. характеристика и ми каза, чудесно, че сега я носите, за да не се връщам отново.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 14:53 от Pro

# 1 007
Здравейте, някой консултирал ли се е с проф.Галина Куртева / онколог/ и какви са впечатленията от нея ?

# 1 008
Искам да попитам момичетата тук - външна промяна в едната гърда задължително ли означава рак?

Здравейте!Не съм диагностицирана и надявам се ,да не бъда честно казано😔!Другата седмица ,ще потърся доктор!От няколко дни забелязах,че едната гърда доста се е изменила!По голяма е ,по плътна и от под мишницата напипвам нещо,но не мога да разбера лимф ли е или е бучка!Определено се усеща и не си внушавам!Пиша тек с молба ,някой да обясни как точно изглежда и как да опипам най правилно ,защото не смея да кажа на никой за момента ,за да не всявам паника докато не разбера!Какво точно да тэрся !Видимо има разлика,на пипане има също!По принцип не са ми еднакви гърдите ,при смяна на кг се променят ,имам 2 кърмени деца и съм на 35!Преживях огромен стрес ,последните години!очаквам вашите отговори!Благодаря ви!

Здравейте!
Опитвам се да ви изпратя лично съобщение, но ми излиза, че сте забранили.
Ако имате желание да обменим малко информация, може да ми пишете.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 19:37 от Rusi_be

# 1 009
Здравейте ,момичета Nature Sunny  
Виждам ,че диспута е около ТЕЛК . И аз съм подала документи ,но даже и не знам къде съм разпределена. Както и да е ,това изобщо не ми е приоритет. Все се канех да питам нещо лобуларните дами ,но се спирах ,защото ме е страх как ще се възприеме ...Но всъщност страха е мой.
Та ,въпрос към дамите с лобуларен тип карцином...Правили ли сте генетичен тест за мутации на  CDH1 гена ? Frowning Свързан е с наследствен дифузен рак на стомаха който  в 39% се комбинира с лобуларен рак на гърдата .При някои първичен е рака на стомаха ,а при други на гърдата Disappointed Често са в комбинация или се развиват първо единия ,после другия за носители на мутацията. От както прочетох за това бял ден нямам ...а обикновено съм позитивна. Имам в рода си починали от рак на стомаха ,но т.като това е било преди години ,никой не знае какъв тип е точно. И сега ме е страх да си направя или да не си направя този тест, защото при положителен резултат препоръката е гастректомия Disappointed Relieved

# 1 010
  • Добрич
Моят тумор беше лобуларен и мултифокален с чисти лимфни възли. Направих превантивно двустранна мастектомия (100%) с едномоментна реконструкция. Първа съм в двата рода, позитивна съм. На три месеца ми правят скенер с контраст на гръдната област,  коремни органи и полова система. Не обмислям да правя тестове.

Д-р Татаров още  на първия преглед ми каза, че този рак рядко ходи по другите органи.

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 22:22 от Вела

# 1 011
Моят тумор беше лобуларен и мултифокален с чисти лимфни възли. Направих превантивно двустранна мастектомия (100%) с едномоментна реконструкция. Първа съм в двата рода, позитивна съм. На три месеца ми правят скенер с контраст на гръдната област,  коремни органи и полова система. Не обмислям да правя тестове.

Д-р Татаров още  на първия преглед ми каза, че този рак рядко ходи по другите органи.

Аз също съм първата в два рода с рак на гърдата.Майка ми и баба ми са живи,все още нямат нищо проявено (Дано и нямат де)
С мамолога обсъдихме направата на генетичните изследвания и според резултатите ще мислим или за запазване на гърди или за махане.Ще направя всички възможни изледвания.Не искам отново да се връща тази отврат😥

# 1 012
  • Sofia
Планирам да си направя генетичен тест (този, който обхваща 26 гена). Първа в рода съм с рак на гърдата. Няколко пъти ме попитаха дали наистина нямам близки роднини с рак на гърдата, защото съм на 45 години. Еми, нямам! Имам с фиброаденоми. Преди години, ако жена си открие бучка се е махала задължително. Това с проследяването се прави сега. Знам, че се отрича фиброаденом да се промени в рак. Самата аз бях уж с фиброаденом, накрая се оказа рак. Около мен се лекуват също жени с фиброаденоми, които в крайна сметка се оказали с рак на гърдата. Какво и как се случва?

Rusi_be Моя съвет е да отидеш на лекар. Той най - добре, ще ти каже. Бих те успокоила, че не всяка промяна ( зависи от промяната) или бучка е нещо лошо. Но, какво е точно - доктора, ще каже.
Горе главата и пожелавам само добри новини!

# 1 013

Rusi_be Моя съвет е да отидеш на лекар. Той най - добре, ще ти каже. Бих те успокоила, че не всяка промяна ( зависи от промяната) или бучка е нещо лошо. Но, какво е точно - доктора, ще каже.
Горе главата и пожелавам само добри новини!

На прегледи ходя редовно, 2 пъти годишно като последно бях през април тази година, ФА имам и ги следя. А тази промяна я имам от около 2 години и все там ли е мисълта и погледа.

# 1 014
Здравейте, момичета, мен ме нагази един вирус, много зле го изкарах.
Няма такава гадост да имаш 39 градуса температура при 40 навън, с горещи вълни заради менопауза. Че аз химиотерапията изкарах по-леко.
 По-лошото беше, че бебешочката беше също болна, за пръв път в живота си горкичкото. Вече, Слава Богу, се оправяме.

Mimache, аз правих производствена харектеристика за самоосигуряващо се лице. Ако имаш затруднения някакви, пиши ми да ти покажа моята и да ти помогна с каквото мога.

Olive, пусни си документите преди тримесечния период, в момента чета, че е голям хаос на места и може да попаднеш в някой телков бермудски триъгълник. Не рискувай. После ще занесеш каквото трябва допълнително. Служителката може да е била любезна, но е трябвало да те посъветва да направиш това, което е добре за теб, а не за системата.

Rusi_be, промяна в гърдата, като хлътване или подутина, може да е симптом на рак, но може и да не е.
Но ти ходиш на лекар два пъти годишно, какво казва този лекар по въпроса? правила ли си ЯМР или поне скенер?
Защо не отидеш на второ мнение, например при д-р Виктор Йорданов в Сити клиник?

# 1 015

Rusi_be, промяна в гърдата, като хлътване или подутина, може да е симптом на рак, но може и да не е.
Но ти ходиш на лекар два пъти годишно, какво казва този лекар по въпроса? правила ли си ЯМР или поне скенер?
Защо не отидеш на второ мнение, например при д-р Виктор Йорданов в Сити клиник?

Точно при д-р Виктор Йорданов ходя последните 2 пъти и само за фиброаденоми и някакви кистички се споменава, каза ми че няма причина за безпокойство на онзи момент.
ЯМР и скенер не съм правила, само 3Д мамография ноември правих и ехография, а последният път само ехография.
Той ми каза следващ преглед чак след година, но аз не смятам да е на година, а отново на 6 месеца, но се замислям сериозно  за ЯМР дали да не направя, въпреки, че той дори не ми е споменавал за това.
Затова нахлух така в тази тема, ако знае някоя от вас, да ми даде съвет притеснително ли е непременно, когато се забележи промяна.

Желая здраве и положителни мисли на всички,  въпреки суровия път, по който се налага да минаваме понякога🤗

Последна редакция: нд, 01 сеп 2024, 00:58 от Rusi_be

# 1 016
Rusi_be, един от най-добрите образни диагностици в България ти казва, че няма проблем, значи сигурно няма.
Обаче от друга страна всеки греши, дори и най-добрите лекари.
А ти питала ли си го конкретно за това място, което те притеснява?
Може би за да се успокоиш, иди при още един лекар и следващия път когато идеш на преглед при д-р Йорданов му сподели твоите притиснения и го питай дали да направиш ЯМР. Ще трябва да си го платиш сигурно, но пък ако имаш парите, спокойствието няма цена.
(Без да искам да те притеснявам, защото наистина лекарят ти е много добър, но се запознах с жена, която лекари в България и Испания са убеждавали, че нищо и няма. Тя настоява за операция, оказва се наистина рак и  след това хирургъг и казва - твоята интуиция ти спаси живота, ако не беше настояла нямаше да оперираме и после можеше да стане късно.
И така, човек понякога трябва да направи всичко възможно, за да не съжалява после. Но не казвам, че и при теб е така, просто споделям история.)

# 1 017
Rusi_be Обсъдете варианта за Cor биопсия така със сигурност ще знаеш какво е.

# 1 018
И още повече се филмирам, когато чета, че обикновено това е късен симптом и съвсем ме хваща тревогата, защото да се следиш редовно и накрая да е късно, ще бъде много жалко 😒

Rusi_be Обсъдете варианта за Cor биопсия така със сигурност ще знаеш какво е.
А какво означава Кор биопсия, това не се ли прави на едно образувание … аз имам ФА и на двете гърди принципно?

# 1 019
An-Mary, моят гад беше смесен между лобуларен и дуктален. И аз съм първата в родата.
Rusi-be, питай конкретно за това, което те притеснява, както са ти писали по-горе! Моят гад още на палпация се усети и на ехограф се видя веднага.

Общи условия

Активация на акаунт