Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 368
  • 1 158
  •   1
Отговори
# 1 110
Моля, ако някой знае как стоят нещата в момента, да ми отговори на следните въпроса: 1. В Сити ще приемат ли да се запишеш на диспансер при тях, ако си провел лечението си в друга болница?            2. За да си проведеш лечението в Сити все още ли може да си занесеш документите на вторият етаж на регистратурата и да си платиш за онкокомисия( и после?) или платен прием при проф. Дудов и той би определил лечението?

# 1 111
  • Добрич
Barabidi, това са най-общо стъпките:

Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4000 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог.

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

В Бургас можете да посетите националната онкологична болница "Дева Мария ". Екипът на д-р Спасов е добър. Болницата е частна, но работи с НЗОК.

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 01:58 от Вела

# 1 112
  • София
Това мнение на Вела дали може да се сложи най-отпред в темата - ако не тук, то в следващата? Много добре систематизирано.

# 1 113
Момичета, в сряда ми е часа за ямр. В Надежда съм на диспансер, сутринта ме викат да ми сложат абокат и 3 дни болничен.
И при вас ли беше така?
Цикъла ми закъснява с 22 дни, надявам се да не е проблем за изследването?

# 1 114
Това мнение на Вела дали може да се сложи най-отпред в темата - ако не тук, то в следващата? Много добре систематизирано.

Хелоууу, готини Simple Smile
Да, и на мен винаги ми приятно да прочета детайлно стъпките, супер ясно и последователно описани.

Писах на модераторите с молба да постна линк, че на мен не ми дава възможност да редактирам Simple Smile)

Много поздрави от мен Simple Smile)

# 1 115
Момичета, в сряда ми е часа за ямр. В Надежда съм на диспансер, сутринта ме викат да ми сложат абокат и 3 дни болничен.
И при вас ли беше така?
Цикъла ми закъснява с 22 дни, надявам се да не е проблем за изследването?
Къде ще ти правят ЯМР? Аз защо си мисля, че в Надежда нямат ЯМР, а само скенер?

# 1 116
В онкологията ще е ямр, а абокота в Насежда

# 1 117
  • Добрич
Скрит текст:
Barabidi, това са най-общо стъпките:

Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4000 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог.

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

В Бургас можете да посетите националната онкологична болница "Дева Мария ". Екипът на д-р Спасов е добър. Болницата е частна, но работи с НЗОК.

Добавили са думите ми, но се отварят след "Кор биопсия", а не след "Основни насоки и стъпки".

Освен това текстът е сложен слято и отделните абзаци не се открояват. Изглежда дълго, неподредено и несистематизирано.
Когато се пуска новата тема (отдавна минахме 50 стр.) трябва да се форматира, за да е подредено, ясно и лесно четимо. И да се смени заглавието "Кор биопсия" .

# 1 118
Здравейте момичета! Желая несломим дух на всички ! На мама лечението върви за сега добре .
На мен ми се налага втора консултация ( имам нещо на лява гърда и подут лимфен възел ) На кой адрес е последно частния кабинет на Д-р Балева от КОЦ Пловдив.

# 1 119
Здравейте момичета! Желая несломим дух на всички ! На мама лечението върви за сега добре .
На мен ми се налага втора консултация ( имам нещо на лява гърда и подут лимфен възел ) На кой адрес е последно частния кабинет на Д-р Балева от КОЦ Пловдив.
Здравей, March, доктор Балева е в гр.Пловдив, Костаки Пеев 5, но не ти я препоръчвам. Повече от 15 г. се следях при Балева, единственият лекар, на който се доверявах безрезервно, и сгреших. В противоречие на съвременните стандарти, подробно описани по- горе от Вела, Балева ми махна бучката - без биопсия и без образни като ЯМР, ПЕТ скенер или дори обикновен скенер. Това е нейният подход - първо реже, после гледа какво е, рядко прави биопсия. Или както каза доц.Консулова, при мен лечението е започнало от главата за краката. Дори след като се установи, че е рак на гърдата и аз я попитах дали да направя посочените образни изследвания срещу заплащане, не ме насочи към такива, а започна да философства за правата на онкоболните в България. Та не препоръчвам Балева, по - добре се насочи към док. Валентин Иванов/ синът на док. Валентин Иванов- шеф на КОЦ Пловдив/. Младият Иванов работи в Каспела, преглежда в частен кабинет, може да си запазиш час чрез superdog.bg, там му пише адреса, изключително внимателен и ерудиран лекар, който работи по всички съвременни стандарти.

# 1 120
Ваня Балева щеше да забърка и мен в същия сценарий. Фиброаденомче, Фиброаденомче, може би не искаше да ме тревожи. Доста хора я хвалят, но и моята препоръка за Плд е единствено доктор Валентин Иванов младши!

# 1 121
  • Варна
DaiaD, може ли да  споделиш какво става с проучването.Имаш ли контролен скенер и какви са страничните ефекти.Надявам се да дава добри резултати,доколкото съм чела.Имам позната на която,може би е последен шанс за ремисия.

# 1 122
Привет! Лечението при мен върви добре. Предстои ми 7ма от 8 вливки и страничните ефекти са съвсем поносими - основно гадене. Мисля, че заболяването се повлиява много добре, но ми предстои ямр след последната вливка, както и изследване на тъканта по време на операцията. Моля се и се надявам на пълен патологичен отговор.

Твоята приятелка също ли по клинично изпитване ще се включи? В коя болница? Може да ни свържеш. На разположение съм!

DaiaD, може ли да  споделиш какво става с проучването.Имаш ли контролен скенер и какви са страничните ефекти.Надявам се да дава добри резултати,доколкото съм чела.Имам позната на която,може би е последен шанс за ремисия.

# 1 123
  • Варна
Тя не е по клинично изпитване и е в четвърти стадий.Прогресира  от другите терапии и Енхерту е един от вариантите.Той е одобрен за метастатичен РМЖ .Чака Пет скенер октомври и ще решат на каква терапия точно ще бъде..Успех ти желая от сърце.

# 1 124
Привет,мили момичета...толкова се вълнувам,и бързам да ви споделя...излезе пет скенера на дъщеря ми,абсолютно чист...въпреки всички недомлъвки и неясноти,с които ни засипваха последните две седмици,дочакахме най-добрата новина ,плаках както никога досега ,в живота си...поемаме въздух,и продължаваме...след месец с ЛТ.

Общи условия

Активация на акаунт