Операция на миома-9

• 23 674
  • 390
  •   1
Отговори
# 375
Lillyss, бързо възстановяване! Голяма част от разказа ти съвпада и при мен. На контролата доктор Танчев ми изписа Kelo cote.
Скрит текст:
Здравейте!

Включвам се в темата две седмици след отворена миомектомия при доц. Танчев в Токуда. Вашите мнения и истории ми бяха много полезни преди самата операция и за това оставям и моето тук.

Преди три години на профилактичен преглед ми откриха интрамурална миома, тогава около 3 см. За две години нарасна на 6 см. След 3д ехографско изследване се оказа,  че и деформира маточната стена, което ме накара въпреки страха от операция да се насоча към взимане на такова решение.
След няколко мнения на различни лекари в София за лапароскопско отстраняване, доц. Танчев беше единственият, който ми препоръча отворена коремна операция поради самото разположение на възела.

След прегледа при него насрочихме операцията за след две седмици. Не бих казала, че беше подробен в обясненията си какво да очаквам, но честно казано и аз не задавах много въпроси, просто вече знаех, че няма да ми се размине и ще се оставя в ръцете на опитен хирург.
В темата тук вече има подробно описано как протича и самият прием в Токуда, при мен не беше по-различно - регистрация, преглед, взимане на кръв и тест за алергия.
Денят на самата операция мина почти неусетно, бях в операционната в 9:00, а в 10:30 вече ме събудиха да кажат, че всичко е приключило. 24 часа в реанимация изкарах почти през цялото време в сън, чувствах се доста изморена, но не усещах болка. Доц. Танчев дойде, за да ме информира, че всъщност е отстранил 3 миоми - 5 см, 3 см. и 1 см.

Следващият ден вече не беше така приятен за съжаление, беше ми трудно да се изправя и не се получи от първия опит, стана ми лошо и ме накараха да лежа още 4-5 часа. След това с малко инат успях да стана и да направя няколко крачки, тогава махнаха и катетъра. Бях и с дрен, който усещах като нещо много неприятно, имаше опъване и дискомфорт.
Нещо, което не срещнах из форумите, а изпитах, бяха болките в червата, които продължиха почти 48 часа.
Слагаха ми свещички Волтарен, които сякаш обостряха болката, за това и след втората такава просто отказах. Болките започнаха да отшумяват, когато започна и изпускането на задържаните газове и след първия прием на храна.
В деня на изписването, след сваляне на превръзката се видя и огромна синина и подуване около разреза, мед. сестрата ме увери, че било нормално и щяло да отшуми. 
Така две седмици по-късно, след консултация с доц. Танчев и мазане с Хепароид, сините почти ги няма, подуването около разреза е съвсем леко и вече се движа свободно.

В общи линии, операцията минава бързо, болките се изтърпяват и остава хубавото усещане, че вече ги няма тези гадни миоми!

Успех на всички, бъдете здрави! 🍀

# 376
Lillyss, бързо възстановяване! И аз 2-рия ден след операцията бях супер немощна и едвам стигах до тоалетната, но си поставих за цел да ставам често в и до леглото, да ходя на по-малки разстояния в стаята и до вечерта бях значително по-добре. На контролата доктор Танчев ми изписа Kelo cote, използвам вече 2-ра малка опаковка, така че помислете дали да не вземете направо голяма, ако и когато Ви го изпише. Гледайте да се движите оптимално - нито да се обездвижвате, нито да прекалявате. Аз се чувствах много добре и може би около 10-ия ден правех по 2-3-4 километра разходка. Може би около 14-ти - 20-ти ден направих над 7 км и ме опъна операцията. Имах 2-3 случая, в които ме опъваше операцията, но то е защото аз прекалявах. Още в деня на изписването се прибрах и чистих вкъщи. Но при мен имаше голямо притеснение, че ще ми се наруши активността за месеци наред или че ще направя сраствания, затова много държах да се движа, а то трябва да дадеш време на тъканите да заздравеят.
Скрит текст:
Здравейте!

Включвам се в темата две седмици след отворена миомектомия при доц. Танчев в Токуда. Вашите мнения и истории ми бяха много полезни преди самата операция и за това оставям и моето тук.

Преди три години на профилактичен преглед ми откриха интрамурална миома, тогава около 3 см. За две години нарасна на 6 см. След 3д ехографско изследване се оказа,  че и деформира маточната стена, което ме накара въпреки страха от операция да се насоча към взимане на такова решение.
След няколко мнения на различни лекари в София за лапароскопско отстраняване, доц. Танчев беше единственият, който ми препоръча отворена коремна операция поради самото разположение на възела.

След прегледа при него насрочихме операцията за след две седмици. Не бих казала, че беше подробен в обясненията си какво да очаквам, но честно казано и аз не задавах много въпроси, просто вече знаех, че няма да ми се размине и ще се оставя в ръцете на опитен хирург.
В темата тук вече има подробно описано как протича и самият прием в Токуда, при мен не беше по-различно - регистрация, преглед, взимане на кръв и тест за алергия.
Денят на самата операция мина почти неусетно, бях в операционната в 9:00, а в 10:30 вече ме събудиха да кажат, че всичко е приключило. 24 часа в реанимация изкарах почти през цялото време в сън, чувствах се доста изморена, но не усещах болка. Доц. Танчев дойде, за да ме информира, че всъщност е отстранил 3 миоми - 5 см, 3 см. и 1 см.

Следващият ден вече не беше така приятен за съжаление, беше ми трудно да се изправя и не се получи от първия опит, стана ми лошо и ме накараха да лежа още 4-5 часа. След това с малко инат успях да стана и да направя няколко крачки, тогава махнаха и катетъра. Бях и с дрен, който усещах като нещо много неприятно, имаше опъване и дискомфорт.
Нещо, което не срещнах из форумите, а изпитах, бяха болките в червата, които продължиха почти 48 часа.
Слагаха ми свещички Волтарен, които сякаш обостряха болката, за това и след втората такава просто отказах. Болките започнаха да отшумяват, когато започна и изпускането на задържаните газове и след първия прием на храна.
В деня на изписването, след сваляне на превръзката се видя и огромна синина и подуване около разреза, мед. сестрата ме увери, че било нормално и щяло да отшуми.  
Така две седмици по-късно, след консултация с доц. Танчев и мазане с Хепароид, сините почти ги няма, подуването около разреза е съвсем леко и вече се движа свободно.

В общи линии, операцията минава бързо, болките се изтърпяват и остава хубавото усещане, че вече ги няма тези гадни миоми!

Успех на всички, бъдете здрави! 🍀

# 377
Цитат на: V_sS [list
[/list]link=topic=1662451.msg50133171#msg50133171 date=1756270024]
Здравейте! Има ли някоя от вас с интрамурална миома (моята е на задна стена), която да сте премахнали и да сте запазили репродуктивните функции? При мен е все още малка, но лекарите ми казват, че ако порасне и се налага махане, след това не се знаело.. откриха ми я на 26г, когато беше 7-8мм, 4г по-късно вече е близо 30мм. Засега не ми създава проблеми, но много ме притиска психологически откъм време.
Здравей те скоро бях писала,че ми предстои операция и бях много изплашена.Така на 17.07 ми беше операцията в майчин дом Варна при Доктор Максим Яков.Миомата си ми беше доста голяма и като кажа голяма 440грама!На ехограх при всеки доктор (посетила съм много в българия и Германия) беше 10-12-13 см. В епикризата  пише 7см и ми я показаха и ми казаха че е 440 грама.Операция премина успешно матката ми е запазена и миомата си беше на задна стена на матката.След първия цикъл,който си беше нормален 24 дни след операцията,доктора искаше да направим цветна снимка тъй като бях установена и със запушени маточни тръби……Та и снимка направихме слава Богу тръбите са наред шевовете по матката са зараснали добре сраствания няма.Така,че не се плашете миомите са ви малки.Пожелавам ви успех,ако мога да ви бъда полезна с нещо с удоволствие.

# 378
Здравейте, помощ! Вчера ме оперираха (миома) с лапароскопия я премахнаха 7-8 см, доктора каза, че имало и още 4 малки и тях е махнал. Операцията не ме боли, но имам страшни болки в ребрата и едното рамо като мърдам и дишам. Направо не мога да си поема въздух от болки. Ужасно е. Опитаха да ме развижат, сълзи ми излизат от болки. Обясниха, че това е от газ, който са ползвали и не е излязъл целия и ходи към ребрата и раменете и трябва да се разорбира. Някакъв ужас изживявам.

Кога ви минаха тези болки при вас? Как си справихте с тях?

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 16:16 от aramely

# 379
  • Sofia
Вижте моя отзив в началото на предната тема. Всички минахме през болките от този газ Simple Smile Чак до сълзи не ме е боляло, но не е приятно. За 2-3 дни ще отмине до степен да е добре поносимо.

# 380
Благодаря много! Явно при мен е повече газ останал. Имам чувството, че реброто ми е пострадало или ме боли орган или органи под дясното ребро. Болката е като дори си поемам въздух в ребрата и отива нагоре към ямката на рамото, особено като стана права. При Вас такава ли беше болката? Като невралгична? Да не е станало нещо друго много се притеснявам. В неделя ме изписват, сестрите ме убеждават, че нормално, но за мен е много страшно.

Много съм притеснена, като изляза и се пооправя ще напиша как е минало всичко при подробно. Отивам да чета другия ви пост. ❤️

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 18:48 от aramely

# 381
  • Sofia
Да, така беше. Аз не знаех за този газ, реших че са ми спукали някое ребро Simple Smile После ми казаха. Избягвах да се мърдам в началото, че така болеше повече. Сигурно ще ви предложат болкоуспокояващо през нощта, вземете го, че да поспите. При мен беше поносимо, като лежа и го пропуснах.

# 382
Говорих с нощния млад лекар, събота е, но дойде лекар. Предположихме заедно, че се е получила невралгия, защото имам нещо като крампи, дясната страна ми мърда направо, а аз се кривя и ме боли. Питах го да пия ли милгама n и после си добавих магнезии. Каза - да.
Утре ме изписписват и ги почвам. От операцията не усещам болки, защото другото боли при всяко мърдане и поемане на въздух.

# 383
Здравейте, сестра ми ще влиза в болница в понеделник - във Вита за лапароскопско премахване на няколко миоми. Най-голямата е 4 см по думите на лекаря.
Притеснява се, тук като бързо нарастват при нея и затова е предложил да се действа каро се премахнат. Тя не е раждала, на 30 г. е и има две конизации на марочнат шийка.
Притеснява се, че все още не е раждала и че според лекаря е предразположена да образува миоми и при повторна поява, което според него е сигурно може да се наложи да с е премахне матката.
Има ли други сред вас на такава възраст, които са се подложили на операция за премахване на миомите със запазване на матката и също така при въпросният д-е Нецов?
Върнах се назад в темата и май срещнах мнение на негова пациентка, но ще се радвам да пише още някоя дама с опит при него.
Тя е попитала дали трябва да пусне хормонални изследвания и да се води какво е положението там, но в казал, че няма такава необходимост и няма връзка хормоналното състояние с появата на миоми.
Може ли също някой да даде препоръка за гинеколог, който обръща внимание и на хормоните все пак за бъдещо проследяване евентуално.
Съветвах я все пак да чуе й още едно мнение преди да се подложи на операцията, но сякаш  е доста изплашена и бърза да се случат нещата скоро.
Искам да й дам кураж и да я успокоя някак, че не е толкова страшно и един ден и тя ще има дете, но доста според мен се е отчаяла, въпреки, че не го показва и не знам и аз как да подходя.

# 384
Аз не съм се оперирала при него, но имам миомектомия на 31 г. , нераждала. Операцията беше отворена, една от миомите около 5 см. И мен ме наплашиха, че ще се върнат. Сега съм на 33 г. бременна, без нови миоми. Всичко е индивидуално, може да се върнат, може да не се върнат. Никой не може да викаже и гарантира дали ще е така и кога. Не съм следила хормони, в началото след операцията пусках няколко пъти от любопитство (не намерих лекар който да ми каже че има връзка между тях и миомите, а доста съм чела и знам че е така) естрогена ми беше крайно висок. Предприех разни диети с цел намаляване и изхвърляне на естрогена от тялото, в един момент се отказах и към днешна дата се храня и живея нормално.
Не е казано, че ако трябва втора операция, то тя трябва да е с премахване на органите.
Аз не съм оперирана в София и не мога да ви препоръчам лекар.

# 385
hintt, здравейте! Violetka91 Ви е отговорила с много добър пост, който ми вдъхва надежда и на мен - Violetka91, да сте добре и лека бременност, Дай Боже всеки му! Аз четох доста покрай моята операция, включително тази и всички стари теми. От това, което изчетох, разбрах че голяма миома и повече от 1 миома са предпоставка да излязат пак. Но дори и това да се случи, това може да не пречи на бъдещо забременяване и бременност. А дори и да се стигне до повторна операция, това също не значи, че матката трябва да се извади. Мисля, че определящи са видът, размерът, местоположението на миомата, каква симптоматика дава, възрастта на жената, планува ли бременност - мисля, че при нераждала жена, дори и да е 2-ра операция, кадърният доктор ще направи, каквото може, за да съхрани матката. В темите назад има много жени оперирани повече от веднъж, със запазени матки. Има и много жени с големи миоми (15-20 см), също със съхранени матки. Има много разкази от жени, на които не са дали най-адекватна консултация и е трябвало и 2-ро мнение. За доктор Нецов е писано назад, споменава се като специалист с опит, той май завеждаше отделението в "Софиямед". Това не пречи да направи консултация с още 1 или 2-ма доктори.
На мен ми бяха препоръчали 3-ма доктори, аз направих консултация само с един и той ме оперира впоследствие, беше ми препоръчан от 3-4 независими места.
Благодарение на това, че четох в темите, си обогатих информацията за миомите, въпреки че не е напълно изяснено защо се случват. Но на много места се смята високият естроген за основен "виновник". И Violetka91  е установила, че нейният е висок. От прочетеното в темата разбрах, че май няма доктор, който да провежда някаква терапия. И в търсене на решение, много от жените са споделили литература и начини за справяне с високия естроген - от храна, през козметика и перилни препарати. Книга, за която разбрах от тук: Estrogeneration - How Estrogenics Are Making You Fat, Sick and Infertile. Моят съвет е Вие или сестра Ви да прочете всички теми назад, на мен ми бяха страшно полезни!
Скрит текст:
Здравейте, сестра ми ще влиза в болница в понеделник - във Вита за лапароскопско премахване на няколко миоми. Най-голямата е 4 см по думите на лекаря.
Притеснява се, тук като бързо нарастват при нея и затова е предложил да се действа каро се премахнат. Тя не е раждала, на 30 г. е и има две конизации на марочнат шийка.
Притеснява се, че все още не е раждала и че според лекаря е предразположена да образува миоми и при повторна поява, което според него е сигурно може да се наложи да с е премахне матката.
Има ли други сред вас на такава възраст, които са се подложили на операция за премахване на миомите със запазване на матката и също така при въпросният д-е Нецов?
Върнах се назад в темата и май срещнах мнение на негова пациентка, но ще се радвам да пише още някоя дама с опит при него.
Тя е попитала дали трябва да пусне хормонални изследвания и да се води какво е положението там, но в казал, че няма такава необходимост и няма връзка хормоналното състояние с появата на миоми.
Може ли също някой да даде препоръка за гинеколог, който обръща внимание и на хормоните все пак за бъдещо проследяване евентуално.
Съветвах я все пак да чуе й още едно мнение преди да се подложи на операцията, но сякаш  е доста изплашена и бърза да се случат нещата скоро.
Искам да й дам кураж и да я успокоя някак, че не е толкова страшно и един ден и тя ще има дете, но доста според мен се е отчаяла, въпреки, че не го показва и не знам и аз как да подходя.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 14:51 от anmasu

# 386
Много ви благодаря за включванията и полезната информация! Тепърва започнах да се интересувам повече по темата и като имам време чета в темата назад и по-старите такива от няколко дни.
Със сигурност ще погледна и препоръчаната  книга! Благодаря!
Споделеният опит тук е от голяма полза.

# 387
Здравейте, помощ! Вчера ме оперираха (миома) с лапароскопия я премахнаха 7-8 см, доктора каза, че имало и още 4 малки и тях е махнал. Операцията не ме боли, но имам страшни болки в ребрата и едното рамо като мърдам и дишам. Направо не мога да си поема въздух от болки. Ужасно е. Опитаха да ме развижат, сълзи ми излизат от болки. Обясниха, че това е от газ, който са ползвали и не е излязъл целия и ходи към ребрата и раменете и трябва да се разорбира. Някакъв ужас изживявам.

Кога ви минаха тези болки при вас? Как си справихте с тях?
Здравей те !И при мен беше така цели 4 дни през целият ми престой в болницата,най-силна беше болката през втория ден(виках за помощт от болка) точно в дясното рамо.Даваха ми супозитории Волтарен и ми обясниха че е от газ.След изписването вече болката я нямаше отшумя бързо.От операцията минаха вече 8 седмици,за сега всичко върви добре като изключим болките от време на време.

# 388
Момичета,нали д-р Танчев прави само платени прегледи?Също ме интересува,колко време продължава възстановяването след махане на матката,колко болничен ти дават?

# 389
  • Sofia
Не знам дали са само платени, а иначе на мен ми предложиха месец болничен, ако искам.

Общи условия

Активация на акаунт