Операция на миома-9

• 27 919
  • 448
  •   1
Отговори
# 435
Desislava, здравейте! За кабинета на д-р Танчев не знам, но в "Токуда" за хистологията след операцията, бяха казали, че са много натоварени и може да отнеме повече от 3 седмици. На мен ми записаха контролен преглед около или даже над месец след операцията, за да е сигурно, че ще е излязла хистологията.

# 436
Здравейте. При преглед ми откриха миома 8 см . Явно ще трябва да се оперира. Не мога да се ориентирам при кой доктор да направя второ мнение и евентуално операция. Като цяло много съм доволна от болница Токуда,но никога не съм посещавала АГ отделение. Има ли някой мнение за проф. Петър Марков или за Д-р Светлозар Славов от Майчин дом.? Благодаря предварително .

# 437
Отворената операция по бикини линията ли е, както при секцио. Или по-различно?

Да, по бикини линията е. Но съм чела, че при по - сложни операции има вероятност да е с вертикален разрез, но е малко вероятно. По бикини линията изглежда добре, не е кой знае какво. Повече ме притеснява, че над разреза има една изпъкнала част (по - грозно ми изглежда от самия белег), там мисля са по - долните пластове шевове. Но при мен е минал един месец от операцията, лекарят ми каза, че малко по малко ще се стопи това изпъкване. Действително в момента е намаляло в сравнение след операцията.

# 438
  • гр. София
Здравейте,
За много години! Пожелавам Ви най-вече здраве и сбъднати мечти през 2026 година!
Четох доста полезни неща в темите, но няма да успея да прочета всичко. Аз също трябва да направя операция за отстраняване на  миоми, като моят гинеколог каза, че ще е лапароскопска и ще ме насочи към лекар. На преглед съм на 5.01.2026, за да види дали след цикъла ми не се е изчистила кистата, която видя на миналия преглед.
Това, което ме притеснява е, че преди 10 години (след второ секцио) си направих операция на корема - абдоминопластика, като ми поставиха платно в корема. Това усложнява нещата. Има ли дама, която да е била в моята ситуация?

# 439
Момичета, отглеждам си един миомен възел от години. Не надвишаваше 1.5 см.
Сега обаче много е пораснал.... В предменопауза съм. Цикълът ми беше относително редовен до октомври. Оттогава го няма.
Лекарката ми изписа Примолут Нор, за да го предизвика и каза след като свърши, да отида на преглед отново да се види какво е положението. Ако не е намаляла - операция.
Искам да попитам това с Примолута нормална практика ли е?

# 440
Момичета, отглеждам си един миомен възел от години. Не надвишаваше 1.5 см.
Сега обаче много е пораснал.... В предменопауза съм. Цикълът ми беше относително редовен до октомври. Оттогава го няма.
Лекарката ми изписа Примолут Нор, за да го предизвика и каза след като свърши, да отида на преглед отново да се види какво е положението. Ако не е намаляла - операция.
Искам да попитам това с Примолута нормална практика ли е?

Здравейте,

Не е точно същата ситиация, ще споделя, каквото мога, дано Ви е полезно.
На мен ми бяха изписали Примолут Нор за контрол на циклите, защото бяха много обилни, заради миомата. Лекарят ми беше казал, че може и миомата да се смали малко с Примолут Нор. Каза ми също, че ми го изписва, защото ми е удебелена лигавицата на матката (заради миомата).
Но след прием за два месеца, циклите си останаха обилни и стана ясно, че при мен не
помага за намаляване на обилното кръвотечение. В крайна сметка ме оперираха и ми остраниха само миомата.
Като ми го изписаха се чудех какви са шансовете да се смали миомата с него, но в интернет пише, че регулира цикъла, а не се изписва за свиване на миоми. Но явно все пак в някой случаи има ефект. Успех!

# 441
Много благодаря! Реших да не го пия и да изчакам прегледа от гинеколог - хирург. Ако той прецени, ще предпише каквото трябва като подготовка за операция.

# 442
zigi, създава ли проблем възелът? Защото има дами, които изчакват менопауза и може би избягват операция. Не искам да давам такива съвети, но от многото информация, която изчетох, я интерпретирам, че ако не пречат, не се пипат. Пак казвам, не искам да давам такива съвети, а само да събереш повече информация. Аз съм оперирана миналата година. Доколкото разбрах и от докторите, всяка от нас има "гнезда" на възли (това си е моя дума май), от които могат да израстнат. Майка ми има направена хистеректомия по друг повод и от епикризата разбрахме, че е имала миоми. Даже, когато попитах доктора за рецидив, каза, че при миомите изразът не е рецидив - вероятно не израства вече махната, ами израства друга.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 12:41 от anmasu

# 443
Досега не е създавал проблеми, но не беше и толкова голям. Аз си живеех с мисълта, че като нямам цикъл, ще се смали, а той пораснал бясно. Лекарката ме пита дали ми притиска дебело черво и пикочен мехур. За червото не мога да кажа, но за мехурът мисля, че от един месец (съвпада с порастването) притиска. Имам фамилна обремененост по майчина линия - леля с рак на млечната жлеза и после на матката.
Ще се съобразя с мнението на др Танчев относно операция и лечение. Просто много ме притесни тоя Примолут Нор.
За Танчев да попитам - ако отида и чакам пред частния кабинет, дали ще ме приеме извънредно като не съм спешна?

# 444
Нямам представа, с час бях в частния кабинет, през сайта си запазих за след 2 седмици, но имаше часове и можех да запазя и веднага. Приема и в "Токуда". В частния кабинет май е само определени дни - понеделник и четвъртък, следобед.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 15:36 от anmasu

# 445
В кабинета запазих за 12, в Токуда има чак за 28 февруари. Не съм спешна, тъй че ще чакам до 12 .
Благодаря ви!

# 446
Тони и аз съм в подобна ситуация т.е.перименопауза с миоми и се надявам да не растат.Оперирана съм преди години но за съжаление отново се появиха, надявах се при липса на цикъл да не растат но като прочетох вашият случай доста се притесних, за колко време без цикъл порасна миомата,мен даже ме е страх да отида на гинеколог да не ми каже,че съм за операция,че първият път беше много тежко.

# 447
За 40 дни без цикъл порасна с 2 см.

# 448
Здравейте, дали някоя от вас е оперирала миома или киста при д-р Христов в Надежда и може да сподели как е минало, колко голяма е била, доволна ли е от доктора, как е било възстановяването?

Общи условия

Активация на акаунт