Операция на миома-9

• 25 347
  • 419
  •   1
Отговори
# 405
След като прочетох добрите отзиви за д-р Танчев, реших и аз да го посетя, тъй като съм за операция с две миоми. Честно казано останах разочарована, прегледът ми беше по малко от 10 минути, едвам откри втория ми възел, който е 4 на 5см. Посетих друг лекар, който откри че освен тези две, имам и една която е 1см. Също така имам полип, който не беше забелязан от д-р Танчев. Не мисля че преглед, който струва толкова пари, трябва да е толкова претупан и просто да те слагат директно под ножа.

# 406
Ако искате, споделете кой е другият доктор, щом сте по-доволна. И аз съм оперирана от д-р Танчев, надявам се и мисля, че е успешно. А и може би, щом имате различни мнения, вижте още 1. Да не би полип да няма.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 12:54 от anmasu

# 407
  • Бургас
Е, сега ме накарахте да се замисля. Аз онзи ден се обадих да се запиша час при Танчев. Чак за средата на декември дават часове. С идеята да ме прегледа и назначи операция. Имам една миома 6см и една 3см и нещо. До сега винаги съм мислила, че имам само една (на всичките прегледи в Бургас така са ми казвали) докато по стечение на обстоятелствата не отидох на преглед в Турция в голяма болница. Бях там по друг повод и понеже зная, че тази болница е доста хвалена. Там даже ме прегледа професор и каза, че имам втора. А освен това имам и две вътрешни по 1см. (пак само в Турция ги видяха) Предложи ми няколко варианта за операция. Но цената на офертата не ми е по джоба, иначе щях без да се замисля да се оперирам там. Та сега и аз съм в проучване къде и при кого да ида.

# 408
Здравейте! Да се включа и аз, всякакъв съвет ще ми е от полза. Живея в Холандия, на 46 съм. При рутинен преглед преди два месеца докторът ми откри 6 сантиметрова солидна маса до матката и понеже не видя левия яйчник на ултразвука, спешно правих пълен КТ скенер с контраст и кръвни изследвания за да изключи да е левия яйчник. Беше ужасно стресиращо. Като отидох за резултатите беше много доволен, имал добре новини, каза че няма нищо на скенера и кръвните са в норма. Понеже радиологът не бил описал откъде произлиза тази маса, той сам видял снимките от скенера и открил крачето към матката, било миома. Затова нямало нужда от ЯМР и направо лапароскопия да потвърди и да го махне. В понеделник ми е операцията и много се притеснявам, тук е само за няколко часа и те изписват. Също докторите тук обясняват в големи подробности всичко и говорят много директно - че ако не било миома то можело да е от червата и тн, достатъчно да си представя всякакви страшни сценарии. Въпросът ми е - тези изследвания потвърждават ли че е миома?

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 19:14 от mandarinka

# 409
Здравейте! Кои изследвания - скенерът ли или изследването на материала от операцията?
При много от пациентките с миома, се поставя диагноза и само с ехография (ултразвук), а при Вас е още по-прецизно изследването с компютърна томография.
Аз съм с отворена операция и резултатът от хистологията ми излезе след около 3-4 седмици. Иначе още веднага след операцията, докторът каза, че няма за какво да се притеснявам и са миоми.

# 410
Здравейте! Кои изследвания - скенерът ли или изследването на материала от операцията?
При много от пациентките с миома, се поставя диагноза и само с ехография (ултразвук), а при Вас е още по-прецизно изследването с компютърна томография.
Аз съм с отворена операция и резултатът от хистологията ми излезе след около 3-4 седмици. Иначе още веднага след операцията, докторът каза, че няма за какво да се притеснявам и са миоми.
Благодаря за отговора! За хистологията е ясно. По-скоро питам за диагнозата преди операция. Предполагам че с компютърната томография действително е много прецизно, видяха се два нормални яйчника и нищо друго забележително освен миомата. Проблемът може би е в начина на комуникация - тук като че ли никой не изразява мнение какво точно ти има след прегледа, а по-скоро изброяват възможности включително и не много вероятни. Лапароскопията ми е планирана като за миома но на прегледа пак - “най вероятно е миома, но ако по някаква случайност не е, то е от червата или от другаде” (вече и аз забравих всички опции 😵 а и с моята хипохондрия …)

Малко за самата операция тук: утре влизам в 11 и трябва да ме изпишат до вечерта, напълно се покрива от здравната застраховка, преоперативните консултации с анестезиолог са петминутни и са по телефона, и обезболяващото след операция е парацетамол разбира се Simple Smile мисля че може да се плати и като частен пациент.

# 411
Ами от това, което съм изчела в 9-те теми тук, мисля, че диагнозата е предимно с ултразвук.
В някакви случаи, сигурно по-специфични като Вашия, се назначава и ЯМР.
Ние сме облагодетелствани, че ако някой доктор си мънка под носа, намираш друг - мен ме бяха насочили към 3-ма, които се водят добри, а от темата разбрах за поне още толкова.
Иначе дано е достатъчен Парацетамол-а, а даже може и да не Ви трябва. Аз съм с отворена операция и ако не са ми вливали нещо (а не помня да са), не съм ползвала обезболяващо, а иначе даваха свещички Профенид.
Тук първите 18-24 часа са относително еднакви, независимо вида операция - в реанимация си, без храна и вода. На мен ми преминаха в сън.
След 24 часа лапарото ги захранват, а иначе, ако можеш да си на собствен ход, ти махат катетъра, малко по-късно и дренажа.
Ако не сте имала досега лапаро, те може би ще  Ви и кажат, но може да имате дискомфорт от газта, с която раздуват.
На момиче с лапаро, с което бяхме, предложиха да я изпишат, след като ни върнаха от реанимация в стаята, тоест след 24-ия час, но тя не искаше и я изписаха след 48-ия.
Тук следят да има газове и изхождане по голяма нужда. Ако имате затруднение с изхождането, на мен ми помогна кафе с мляко и канела.
Другото е да си сложите багаж на удобно място - на високо в стаята, най-отгоре на сака, си сложих бельото, кърпата за лице, тоалетни принадлежности. Шишето с водата ми беше до главата. Всичко да е наред и бързо възстановяване!

# 412
Пак много благодаря за отговора! Утре следобяд ми е операцията, и страшно съм се паникьосала, не заради самата лапароскопия но много ме е страх какво ще извадят, дали няма да намерят нещо подозрително, и т.н.  Макар че обективно след скенера с контраст и всички кръвни изследвания едва ли може да има големи изненади.. Да се приключва че последните два месеца бяха пълен кошмар за такива като мен със здравна тревожност. Всяка позитивна мисъл или коментар са добре дошли че съм в ужас, спане няма да има тая нощ, и поздрави и успех на всички 🌹

# 413
@mandarinka, всичко ще бъде наред.
Вярвам, че няма да има неприятни изненади, дори следва да почувствате и облекчение след като се възстановите от лапароскопията.
Ще мине и замине Simple Smile Естествено е да изпитвате страх, опитайте се максимално да се разсейвате с други мисли, колкото и да е трудно.
Чакаме да пишете как сте като мине успешно всичко Simple Smile
Поздрави и кураж!

Пак много благодаря за отговора! Утре следобяд ми е операцията, и страшно съм се паникьосала, не заради самата лапароскопия но много ме е страх какво ще извадят, дали няма да намерят нещо подозрително, и т.н.  Макар че обективно след скенера с контраст и всички кръвни изследвания едва ли може да има големи изненади.. Да се приключва че последните два месеца бяха пълен кошмар за такива като мен със здравна тревожност. Всяка позитивна мисъл или коментар са добре дошли че съм в ужас, спане няма да има тая нощ, и поздрави и успех на всички 🌹

# 414
Добро утро! Мина и моята лапароскопия, постъпих в 11, в 12 в операционната, в 15 се събудих и в 17 часа си тръгнах съм къщи.
При мен имаше двама хирурзи - гинеколог и общ хирург, така правели като миомата е субсерозна и на краче тъй като винаги можело да се засегнат други органи в корема. Имам две дупчици и един по голям разрез на бикини линията. Не ся покрити с нищо, даже лепенки нямам. Чакам доклада от патологията другата седмица но хирурга каза че си прилича на миома и да не се притеснявам.  Очаквах корема ми да е подут от газта но си беше съвсем нормален. Болките са доста неприятни особено след като отшумяха болничните обезболяващи, дадоха ми за вкъщи само парацетамол и ибупрофен 4 пъти дневно. За спането ми помага много възглавница под коленете, като легна изпъната ме дърпа и боли.
Благодаря на всички за куража и темата ми беше много полезна да се подготвя! Както всички казвате - и аз сега ще правя кратки разходки и раздвижване, че не ме свърта в кревата хич 😅 хубав ден и поздрави!

# 415
Здравейте! Бързо възстановяване! Опитвайте се да сте с изправен гръб, когато ходите и когато сте права, за да нямате сраствания. Щом имате разрез (предполагам по Пфаненщил), сте с отворена миомектомия. Може да са тръгнали с лапаро и да се ориентирали към отворена операция. Неприятни първата седмица са покашлянията, които са повече първите дни, заради тръбата за интубация, кихането и смехът. След месец, когато операцията ще се е затворила, може да си вземете мазило за белега - тук изписват Кело кот и Дерматикс.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 13:22 от anmasu

# 416
Здравейте, диагностицираха ме с аденомиоза☹, казаха ми че по естествен път няма да мога да забременея, а не се знае и с инвитро дали ще стане. Отчаяна съм … има ли и други момичета с такава диагноза ?

# 417
  • Sofia
Здравейте, диагностицираха ме с аденомиоза☹, казаха ми че по естествен път няма да мога да забременея, а не се знае и с инвитро дали ще стане. Отчаяна съм … има ли и други момичета с такава диагноза ?

Здравейте!
Преди много години, когато бях млада, ме диагностицираха с поликистоза с малки шансове за забременяване. За щастие, попаднах на прекрасна лекарка, която ми вдъхна кураж и ми каза, че медицината се развива и ще намеря начин. Реших, че ще си живея живота без да мисля за това, а като си намеря мъж, ще се доверя на лекарите.
След няколко години си намерих МЪЖА, поликистозата ми беше изчезнала (кратко хормонално лечение, никога повече не се върна, въпреки прогнозата, че ще се повтори) и започнах да забременявам "от вятъра". А сме махнали презерватива, а съм забременяла. Голямо пазене падна.

С това искам да ви кажа, че няма място за отчаяние, мобилизирайте се и проучете най-добрите лекари и процедури. И не забравяйте, че е много важно и да мислите позитивно. Вижте другите теми във форума за трудно забременяване.

mandarinka, пожелавам бързо възстановяване! Послушайте моя съвет и се движете умерено. Това си е операция, организмът има нужда от възстановяване.

# 418
Благодаря много! Първия ден беше добре явно заради болничните обезболяващи, втория и третия по-неприятни особено като закъснея с лекарствата, оказа се важно да ги взимам по график преди да почне да боли 😖

Имате ли някакъв съвет за почистването на раните? Моите нямат превръзки и са съвсем открити, днес вече мисля да взема кратък душ но пъпа ми изглежда пълен със засъхнала кръв.
Поздрави на всички, да се оправяме бързо, и благодаря за пожеланията и информацията 🥰

# 419
Аз съм с отворена операция и разрезът на кожата беше само лепен (около 10 см на бикини линията). До изписването бях с лепенка, която в деня на изписването (3-ти след операцията), смениха с водоустойчива и казаха да я махна на другия ден. А когато я махна, казаха да не слагам повече нищо и да не мажа с нищо. Имах "Дермазин" и се мазах с него, защото знам, че затваря по-бързо рани.

Общи условия

Активация на акаунт