Градинарство - моето хоби 35

• 38 663
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
Не даваш информация за едно много важно нещо, верандата на нивото на земята ли е, или по-високо? Ако е висока, трябва в саксии или сандъчета. Ако се пуска от земята нещо увивно, трябва да  достига достатъчно височина. Не даваш информация и за климатичните условия.
Ипомеи може да наслагаш с по-големи саксии, от двете страни по ширина, тя достига височина 2- 3 метра. Недостатък е, че цъфти само сутрин, до обед.
За разлика от Мариета, аз бих сложила асми. Два хубави десертни сорта, зреещи по различно време, примерно кардинал и булгар. Правят хубава сянка, и дават много плод. Но за сянката ще трябва да се чака да пораснат. Ако има нападение от оси, гроздовете се увиват в хартия и няма проблем. А на асмалъка могат да се вържат чудесни хамаци. Супер приятно е да се хамалува на сянка под асма. Simple Smile

# 271
Не даваш информация за едно много важно нещо, верандата на нивото на земята ли е, или по-високо? Ако е висока, трябва в саксии или сандъчета. Ако се пуска от земята нещо увивно, трябва да  достига достатъчно височина. Не даваш информация и за климатичните условия.
Ипомеи може да наслагаш с по-големи саксии, от двете страни по ширина, тя достига височина 2- 3 метра. Недостатък е, че цъфти само сутрин, до обед.
За разлика от Мариета, аз бих сложила асми. Два хубави десертни сорта, зреещи по различно време, примерно кардинал и булгар. Правят хубава сянка, и дават много плод. Но за сянката ще трябва да се чака да пораснат. Ако има нападение от оси, гроздовете се увиват в хартия и няма проблем. А на асмалъка могат да се вържат чудесни хамаци. Супер приятно е да се хамалува на сянка под асма. Simple Smile
Не даваш информация за едно много важно нещо, верандата на нивото на земята ли е, или по-високо? Ако е висока, трябва в саксии или сандъчета. Ако се пуска от земята нещо увивно, трябва да  достига достатъчно височина. Не даваш информация и за климатичните условия.
Диорела, верандата е на нивото на земята. Климатичните условия-във вилна зона до морето сме. Принципно и аз харесвам асма, но оформянето й не е за аматьори. А една пергола с гъста цъфнала зеленина ще стои много добре и ще прави нужната сянка. Само трябва точното увивно растение. Иначе сега стоя зад къщата, където е североизток, тук е добре, плътна сянка от високата къща, и подухва бриз.

# 272
Когато отговаряш на човека преди теб не е нужно да цитираш.И така е лесно разбираемо.А в случая цитатите са дори два.

# 273
Веранда на ниво земя, дава повече възможности от високата. Слагаш зеленината директно в почвата, съответно всичко ще се развие до пълната си възможност, а не както в саксии и сандъчета.
Ако е южното море, видях, че много добре вирее пасифлора. Аз лично не съм й любител. За асма, можеш да помолиш някой съсед, който разбира, да направи първите подрязвания и да ви научи как да подрязвате за повече грозде. Най-добре да се купи от лозаро-винарския институт в Плевен. Те може да дадат и съвети - за подходящи сортове за региона, за отглеждане.
http://ilv.my.contact.bg/POSADACHEN%20MATERIAL.htm
Също смокините. Намери си издънка от някой съсед, от хубав едър сорт. Трябва да е на завет, но по южното море видях и на много ветровити места.
Цитат
Иначе сега стоя зад къщата, където е североизток, тук е добре, плътна сянка от високата къща, и подухва бриз.  
Наскоро гостувах в къщата на приятеля на дъщеря ми. Там имат точно такова местенце на североизток, със сянка и полъхващ ветрец в жегите.  Имат сложена  работна маса и въобще не се бяха сетили да я ползват. Изметох, измих масата и дъщеря ми даде покривка. Там обядвахме, много приятно. Сутрин си пиех кафето на масата. Научих ги да си ползват това чудесно местенце в жегите. Simple Smile
И ти така, мисли как да си оформиш това място, да стане приятно и използваемо. Имаш го, лесно и бързо можеш да го оформиш. Може да използваш съветите на Любознателна за подреждането на плочи в тревата. А може да насипеш дървесен чипс, пак ще е добре. Може и някоя пергола да сложиш там и да оформиш чудесен сенчест кът. Няма да е нужна зеленина за сянка, а само за украса.  Има най-различни перголи, въпрос на бюджет и фантазия. Може и ъглова. https://www.vidaxl.bg/e/vidaxl--glova-pergola-s-pejka-impregnira … 718475718260.html

ПС Наистина може да махнеш цитатите.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 20:44 от Diorela

# 274
Чудесни съвети, Diorela. Никога не съм имала градина и ми е трудно, пък и още се борим с майстори, за да влезем да живеем в къщата. Всичко наведнъж не може да стане.
П. С. На северното черноморие сме, но смокинята е много разпространена. А и казват, че много лесно се отглежда.

# 275
  • София
Pepi Petrova, за да се засенчи такава голяма площ, трябва стабилна конструкция. Ако ще е с растителност, трябва да е лиана - лоза, киви, пасифлора, декоративна лоза. Сянката трябва да е отгоре, само  смокиня няма да върши работа

Ние решихме да разделим мястото за бъдещата веранда на две. Пред частта с двойната витрина ще пуснем асма, вече насадих  два десертни сорта. На останалата част ще се изгради веранда на нивото на витрините, като там идеята е да направим прозрачна  покрита конструкция, а отгоре да сложим тента за засенчване на прозореца лятото. Идеята е тази част да се ползва повече от преходните сезони и зимата, когато в нашият район се търси слънцето.
Отзад, зад къщата, където е североизток и в топлите часове е сенчесто и прохладно, ще сложим сегашните ни градински мебели от палета. Този кът е за посядване след работа в зеленчуковата град

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 10:05 от sofyia

# 276
Лозите много бавно ще пораснат ще си отнеме години , докато се качат на асмата . Дивата лоза се разпростанява много бързо можеш да я режеш всеки месец и тя пак ще расте . Цъфти за кратък период ,а есента е голяма пъстра красота . Жасмин , орлов нокът също са подходящи , но трябва да се засадят по на далеко , че ще имат оси . Като цяло каквото и да е ще трябва време . Може да го разделите на 2 едната част да има лози или нещо влечащо , а другото някакъв навес . Така през всеки период щее имате сянка . Лозата е добре , но докато се разлисти трябва време , а после и много листа падат . Имай в предвид , че после ще ти трябват цветя за сянка като хортензии , хоста , винка и т.н . За хубавите неща се чака и на градинката ще и дойде времето .

# 277
Ние сме с пергола и над нея поликарбонат ( не прозрачен). Оказа се добро решение, хем пази перголата ( която е декоративна и като я завали дъжд два пъти и се разпада), хем пази от дъжд, хем прави сянка)

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 12:17 от Titina

# 278
  • София
Допълвам се, че в предният пост не можах да кача снимки.
Лозичките са засадени тази пролет. Догодина ще ги качим на конструкция, на третата година вече ще има сянка.

Сега на това място е сянка до около 10,30 ч сутрин. Като сложим конструкция, за догодина може да сложим камуфлажна мрежа, докато лозичките пораснат.

Ето и мястото отзад. Живият плет също е от тази пролет. Искам да отделя зеленчуковата градина с него. Оставила съм и място за вход, където ще сложа арка и катерливи рози.

Дивата лоза също трябва да се качи на конструкция, за да направи сянка отгоре и това.ще стане за минимум две години. Всяко растение си иска време, за да се развие.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 16:17 от sofyia

# 279
дивата лоза се разпростанява и расте много бързо

# 280
sofyia,това ако е лигуструм внимавай с корените.Не знам колко отдалечено  ти е зеленчуковото място от плета,но корените са много инвазивни.Съседите ми посадиха до мрежата,която ни дели и от моята страна на 60-70 см нещо не вирее.

# 281
  • София
Няма проблем, място за зеленчуци имам. Simple Smile Освен това за да се подрязва, трябва да се остави някакво разстояние.

# 282
А дива лоза само за странична част на веранда, покрита отгоре, добра идея ли е, Запад, юг, голям пек?

# 283
Момичета, за засенчване се сетих да предложа любимия ми клематис монтана. Има сортове, които покриват 10-20 метра. Идеални са за пергола. Цъфтят само веднъж годишно, но много впечатляващо.

# 284
Аз имам такъв клематис.В началото цъфтеше много обилно,но с годините е предимно на зеленина.Качен е на асмалък,който се счупи от мокър сняг върху клематиса.Толкова плътно са вплетени клоните ,че е като покрив.Не препоръчвам.Мислех си за текома или амбиция,но май и при тях трябва много здрава конструкция.Сещам се за някакъв сорт Орлов нокът или студоустойчив жасмин(има и зимен,но иска прикрепяне).

Общи условия

Активация на акаунт