Градинарство - моето хоби 35

• 38 139
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
Пампаската трева режа почти до дъно през пролетта, до есента е огромна отново и цъфти.
И аз така правя. Но от март до август изглежда проскубана и си мислех дали няма друга техника.

# 601
Момичета, добро утро. Мога ли да спася в студа зокуми, които лятото забучих на шега, а те взеха че се хванаха. Мисля си да отрежа туби от минерална вода с малко дупки отгоре у да ги захлюпя. Други не ми идва наум

# 602
Да, храстите определено си имат предимства.. Червената смрадлика определено ми хареса и мисля да опитам с един кът само с храсти.
Като цяло на моята градина доста робувам , вадя , слагам луковици , разсади и т.н. , но е релаксиращо занимание ..
Ирма, защо не ги преместиш в саксии и да ги прибереш накъде на закрито .. ще оцелеят , установих че не са толкова капризни . Тази година опитах моите да ги режа да сгъстяване, но ще видим догодина какво към направила ..

# 603
Имам червената смрадлика в голяма саксия с диаметър 60см и дълбочина 45 см. Смятате ли, че ще оцелее през зимата? Саксията е супер тежка и няма начин да се премести в мазето. А в по-малки саксии /диаметър 40 см/ имам хубави големи хортезии - тях в мазето ли да ги преместя?

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 09:16 от Queen L

# 604
  • София
Queen L, ще оцелее. Ако дойдат някакви екстремни студове, завий саксията отстрани и отгоре с някаква изолация, а растението - с няколко слоя агрил. Но това при под -8, -10 градуса.

# 605
На моите саксии с външни цветя зимата подлага по едно парче дъска, да ги изолира от студа на земята.

# 606
Нелина, много красиво е!

# 607
  • Пловдив
Момичета, добро утро. Мога ли да спася в студа зокуми, които лятото забучих на шега, а те взеха че се хванаха. Мисля си да отрежа туби от минерална вода с малко дупки отгоре у да ги захлюпя. Други не ми идва наум
Преди 2г. бях засяла от онази Френска Лавандула ,която не издържа на нашите зими .Попитах в близкия разсадник ,дали мога да покрия с пластмасова туба ,както съм покривала резници рози .Отговориха с категорично "не" .Обясниха,че растенията ,които имат листна маса през зимата ,ще изгният от конденза на тубата .

# 608
Освен това розите са зимоустойчиви, а олеандрите не са. Оцеляват в по-южни краища на Бг.

# 609
  • Пловдив
Да,в Пловдивско си оцеляват .Съседката има завидни Зокуми .Единственото ,което се сещам за проба е дебело мулчиране  на почвата около растението и винаги съм мислила за онова дишащо агропокривало  (при нас му казват "памперс" и покриват картофите да ги пазят от слани ),защото някъде срещнах подобно за защита на присадката на Щамбови рози .Върти ми се ,че съм срещала снимка и на покрита Маслина с подобно ...

https://shop.agrodrip-zahara.com/grizha-za-gradinata/agril-i-pok … krivalo-wintertex

# 610
  • София
Може да се опита с текстилният агри за защта. Един пласт спасява 1-2 градуса. Но ще има ефект, ако се направи някаква поне двойна конструкция, т.е да има въздух между пластовете, който да се затопли евентуално през деня.
Накратко - агрил 2-3 пласта, въздух, и пак агрил 2-3 пласта.

# 611
Във Варна и край нея вирят зокумите и маслините. Засети са в земята директно.Не ги покриват или завиват с нищо. Моите ще им е трета година на открито без никакви защити.
В София са ми в саксии и пак навън. Тази година едната маслина ще я завия, че е много малка, да не сдаде багажа. Но пък ще оставя авокадото и лимона на открито. Ще зазимя само кактусите, водните лилии, бегониите и мушкатата.Всичко е все още навън, само поливането спрях.

# 612
Не знам, дали тук е мястото да питам, но не намирам през телефона друга подходяща тема. Отглеждам си перуника в саксия, но напоследък забелязвам много мушички в пръста. Какво да направя за да изчезнат? Благодаря за вниманието 🌺

# 613
Не преполивай.

# 614
  • София
Здравейте, има ли някой, който живее над 500 м.н.в и има Аукуба в градината?
Пише, че е 8а зона, до -15. Сутринта беше -5 при нас и доста беше оклюмала, чудя се дали да не я омотая с агрил? М.г беше преживяла трите дни с -16 в нашият район, но доста от листата й бяха пожълтели и окапали напролет.

Общи условия

Активация на акаунт