Стилът ни според възрастта (40+) Лайфстайл тема за пораснали момичета. Юни 24

• 222 464
  • 2 856
  •   1
Отговори
# 2 655
  • София
Пролетта майка ми беше в болница. Аз смятах, че е направила лек инсулт. Но първото, което изследваха в Пирогов, бе точно вит. Д. И беше с много ниски стойности. Направих и д-то на решето от инжекции.

# 2 656
  • Бургас
Явно сме на една вълнà Simple Smile И аз днес се боцнах. Слагам в скрит текст, който разбира, да сподели как са. Хваля се и с една малка питка за децата и новия ми часовник - подарък.
Скрит текст:

# 2 657
Постът стана много дълъг, моля, който не се интересува от Вит. Д да го прескочи.
Първо да почна, че има две мерни единици на Вит. Д  nmol/l и ng/ml. Гледайте хубаво в каква мерна единица са ви.

Личната ми беше пуснала в годишните  изследвания и Вит. Д явно, защото бях навършила 40 год. Още тогава видях, че стойностите бяха много ниски. Не му обърнах никакво внимание 12,78 ng/ml.
Изкарах Ковид и се почна един зверски косопад какво ли не измазах нищо не помагаше. Пуснах изследвания всичко наред, но стойностите на витамин Д още повече се бяха понижили 11,6 ng/ml и то при положение, че ги правих след лятото.
Изчетох аз и видях, че причината за косопадът може да е в много ниските стойности на Вит. Д. Отидох на дерматолог тя вдигна рамене, като я попитах за вит. Д дали не той причина за косопада. Даде ми някакви добавки, но Вит. Д в него нямаше.
Разпитвах дали с храна мога да вдигна стойностите и отговорите бяха “не”.
При мен лятото е дълго и реших да почна да се излагам на слънце постепенно без слънцезащита, защото пречи за синтеза на Вит. Д.
Излагах се всеки ден в рамките на месец без лице и деколте ефект нулев.
Няма начин ще трябва да пия добавка, а толкова бягах от тях.
Отидох при личната и ми предписа 20 000 IU веднъж седмично. Почнах да пия и разговарям с приятел фармацевт, който освен, че е в този бизнес, но много чете, семинари къде какво има и по време на Ковид онлайн присъстваше.
Неговите думи бяха “ Съжалявам, че ще ти го кажа, но за твоите ниски стойности това е педиатрична доза и няма да има никакъв ефект! Ама изпий го два месеца и половина и тествай, но за мен си за много по-висока доза!” Пратя изследвания и се беше покачил само на 25 ng/ml.
Срещаме се да му покажа резултата и човекът понеже си ме знае седна и ми обясни и отговори на всички въпроси. Каза ми 10 000 IU на ден на обяд с мазна храна под формата на меки капсули. След вечеря да пия магнезии като ме разпита подробно да ми определи правилният вид магнезии. В моят случай беше Oligo Mag Citrato, защото страдах и от безсъние, а имам и запек. Отклонявам се за миг от темата, но ако не ходиш всеки ден по голяма нужда имаш запек. Това го научих от лекар на скоро покрай болки в корема от дребната.
Освен 400 mg магнезии трябваше да пия и  К2 /menachione-7/.
Като чух, че освен конската доза Вит. Д трябва да пия и това зле ми стана.
Той си ме знае, че не съм бабичка да пия без да ми се каже кое за какво е.
Обяснението беше магнезии се пие, защото тялото да синтезира Вит. Д ползва наличният магнезии в тялото. А при голям недостиг на Вит. Д няма да се усетя колко бързо ще настъпи недостиг на магнезии. К2 се пие, за да НЕ отиде калцифицирането в меките тъкани, а където му е мястото в костите.
Каза да пия месец и половина и да го изследвам. Бях увеличила двойно стойностите, но да пия още месец и половина, защото стойностите ми трябва да се движат между 80-100 ng/ml.
Качих го на горна граница и ми се наложи да отида на ендокринолог. Разпитах го какво да правя с Вит. Д някой го водят и хормон. И той ми каза при тези макс стойности пии по 2000 IU на ден.
Звъня на фармацевта и той ми каза, да продължа  да пия по 4000 IU, е не го послушах. Ами послушах ендокинологът, който сбърка защото го изследвах на прием от 2000 IU и беше главоломно паднал на най-ниска горна граница.
Звъня аз пак и човекът пак ми обяснява, че лекарите не четат и си карат на стари знания и познания за Вит. Д нямат.
Затова вече си го слушам следя неговите стойности и го питам какво да правя. Той каза, че всеки организъм е различен и някой хора може да имат нужда от всекидневен прием от 10 000 IU.

А Вит. Д е много важен за имунната система, предпазва от някой видове рак, укрепва мускулите и костите.
Забрсвих да напиша, от както вдигнах стойностите косопадът спря. Тръгна и нова коса да расте, спя си като бебе, до тоалетна съм редовна. Жив и здрав да ми е, че много ми помогна. Безкрайно благодарна съм му за знанието и търпението с мен. 😂
Подшушна ми за един колаген и още нещо за кожата, ама си ме знае, че няма да пия. Записала съм ги някъде обаче. 😂😂
Предварително се извинявам за дългият пост.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 16:51 от cloè

# 2 658
Четох ви по диагонал, но сте много хубави и свежи в тази горещина! Как го правите е тайна за мен!

Пак се прибрах към София и ако утре на някой му се яде Павлова (каква муха ми пуснахте!) и има време и настроение след 5 пм да се съберем на кафе? Моля, напомнете ми кое кафене беше?

# 2 659
  • Берлин
Клое, благодаря.
Като сме на темата:
Какво да изследвам, като си дойда в Бг?
Вит.Д
Вит.Б
После?
Искам всичко да си проверя - хормони-мормони от-до

# 2 660
Тук във форума има много хубава тема за витамин Д.

# 2 661
  • тук-там
Съни, вит B12, както и вит Д е добре да са на горна граница.
При мен вит Д, изследван няколко пъти, е над горна граница (не съм го пила до момента като добавка). Но аз прекарвам на морето по 5-6 месеца в годината. И съм навън и в нашата джунгла през 80% от времето. Номерът е не да се печеш, а да си навън. Слънцето те обича и докосва по здравословен начин Simple Smile
Дез, наслаждавай се на един от най-красивите градове! В Истамбул винаги има какво да се види и преживее. Много си красива с всички аутфити!
Роки, изглеждаш чудесно! Надявам се и да се чувстваш така!
Магни ми се губи. Надявам се всичко да върви добре с татко и!

# 2 662
За съжаление аз утре съм на р.ден от 20:30 в нощно заведение и няма да имам време да дойда на среща и да се върна, за да се оправя, но ме дръжте в течение.Ако съм из София мога да мина за малко.
Папурче, гореописаните от мен, плюс магнезий, мед, селен, цинк.Това са основни.Полови не знам- в тази възраст ще са малко хахо и не виждам полза да ги тестваш профилактично.Но ако държиш си пусни някой пакет женско здраве.
Ако имаш проблем с тегло и нерви- кортизол трикратен.

Съни, ти като се тества пиеше ли вит Д?

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 16:56 от ДХ3

# 2 663
  • София
cloe, много полезно инфо! Изчетох те! Blush

Моят син е по тая тема и по негово настояване приемам вит Д всеки божи ден! Няма зима! Няма лято! По 1 капка сега- лятото всеки ден и по 2 капки до 3 зимата. Трябва да стана, за да видя, какво си капя. Laughing
Магнезиев цитрат чиста формула пия всеки ден. Вечерна иглика-също, ако не забравя. Мултивитамини-всеки ден. Ашваганда -всяка вечер.

Vetrena -кво викаш? Да скипна и тази вечер фитнеса? Smiley Днес е 2ри днес след боцкането. Мисля, да не се услушвам повече и да ходя да работя за тЕ(г)ло!

Агент, ще се радвам много да се видим утре, но съм до 6 на работа. Петък е, ама е работен ден, все пак. Мога да джойна (с напън) по-късно за малко, че петък вечер е запазена за ММ традиционно.

# 2 664
Клое, много полезна информация, с голям интерес те прочетох! Hug

Пак се прибрах към София и ако утре на някой му се яде Павлова (каква муха ми пуснахте!) и има време и настроение след 5 пм да се съберем на кафе? Моля, напомнете ми кое кафене беше?
Агент, Ma Baker на Витошка се очерта като форумно кафе. Simple Smile
Аз мога утре в 5 ч. да дойда, ако се организираме.Cake

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 02:21 от Sweta

# 2 665
При мен не бяха какви ли не акробатики с този Вит. Д. 🙈😆

Радвам се, че ви е било полезно! 🤗

Папурче, освен изброените от ДХЗ пусни калции, фосфор, TSH, FT3, FT4 / не пречи да видиш щитовидната/
За всеки случай виж Clicemia, HbA1C това да видиш за инсулинова резистентност.
За половите хормони има значение в кой ден от цикъла си.

Изследване на Вит. Д му каза да не съм го приемала 24 часа.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 17:27 от cloè

# 2 666
  • Sofia
Клое, сподели за витамин Д, моля! Вчера си пусках изследвания (витамини Д и Б12) и сега се чудя какво да предприемам - да пия ли, да не пия ли добавки...
Рокстар, хубава рокля и очилата ти много ми харесаха.

Ветрена, Flowers BlossomFlowers Blossom

Редактирам се и допълвам 😘

Скрит текст:
Аз съм по лекциите за B12, ще ти пиша на ЛС да не спамим тук, но трябва да вземеш бързи мерки.

# 2 667
Весана, давай тука! 😊Със сигурност ще е полезно на доста хора.

Sunny, може ли да те питам къде прави изследванията? Много ме учудва колко са ниски референтните стойности.
Фармацевтът ми каза, че за Вит. Д започна много да се говори в Ковид периода. И че тук някой лаборатории умишлено занижават референтните стойност.
Бях се подковала яко с информация и наистина казват 70-100 ng/ml е добре да се поддържа.
Аз ходя само в една и там са едни и същи.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 20:19 от cloè

# 2 668
  • Бургас
ДХЗ, зимата съм взимала профилактично вит.Д, но 20 дни преди изследването съм спряла всякакви добавки, умишлено. Очаквах стойността да е ниска, както и на другите показатели, предвид факта, че Т3 и Т4 са ми ниски.

# 2 669
От ремикс ми изкочи. Някоя от вас може да си я познае.

Общи условия

Активация на акаунт