Как да изнеса обемни и тежки вехтории

• 1 383
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте,
търся адекватни съвети как да се отърва от обемни и тежки вехтории, като да е и максимално бюджетно решение.

Не разполагам с мъж и мъжки приятели, които да мога да помоля за помощ, със съседите не сме си чак толкова близки... въобще не мога да измисля добро решение.
Баща ми е натрупал стари хладилници, стари шкафове и какво ли не, и сега аз трябва някак да ги разкарам от жилищното пространство. 😩

Има ли хамали, които за скромна сума биха ги свалили до кофите на блока? Това ми се вижда най-бюджетното решение.. 🤔
Бих оценила някакви координати на такива хора. 🙏

Ако някой е успял и по друг иновативен начин да реши такъв проблем, ще се радвам да сподели.

# 1
Нямате право да трупате вехтории до кофите, най вече стари електроуреди. Наемете си фирма за извозване или вижте какво предлага вашата община по въпроса. В София има организиран график за извозване на едрогабаритни боклуци. Но мисля че отново не се приема строителен отпадък и електроуреди.

Така като всички нахвърлят около кофите вехториите си след почистване на мазето и кварталите изглеждат като третия свят с едни купчини боклук, който се рее около кофите със седмици. Ужасяващо е. Мисля си че всеки гражданин може да направи усилие да не занимава останалите със боклука си.

# 2
Викни си контейнер за строителни отпадъци за шкафовете и двама братя роми с каруца. Те ще свалят всичко до контейнера, в замяна им подари хладилниците.

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 16:41 от Анонимен

# 3
Каква е цената за контейнера?

И гражданите не занимават останалите с боклука си, при положение, че има определени дни за извозване на едрогабаритни отпадъци и това си е регулирано.

# 4
Ако електроуредите работят, извикайте цигани да ги вземат, като им ги подарите, естествено.
Ако не работят, решението е хамали, на които се плаща. Потърси в Гугъл за твоя град.
Но до обикновените контейнери за смет наистина не могат да се изхвърлят електроуреди и строителни отпадъци.
За кой град става въпрос?

# 5
  • София
Роми, ще ги върнат на вторични. Дайте им да си изберат каквото искат и да изчистят всичко.

# 6
Каква е цената за контейнера?

200-250. Не помня точно.
Може би зависи от града и фирмата.

# 7
  • София
Има фирми, които безплатно идват и изнасят стари неработещи електроуреди. Ние сме викали от Макметал. Звъните, казвате какъв е уредът и адресът и те казват кога ще изпратят хора.

А за обемни отпадъци (матраци, мебели и пр.) поне в София има график от почистващите фирми, според който минават и ги събират в определен ден от седмицата. На тях съм звъняла за матрак. Но трябва да се изнесат до кофите, което за вас, уви, е проблем.

# 8
За всички уреди - обаждате се на фирма, която ги събира. Идват по график и ги изнасят. За вас безплатно, пари няма да ви дадат.

За останалите - има ли нещо, което макар и старо, може да е ценно? Антика, здрави мебели? Има антиквари и ФБ групи и търговци, които купуват такива неща. И безплатно да им ги дадете, ако са ценни, биха си ги взели. Например стари порцеланови съдове, масивни дървени мебели, бродирани покривки....

Здрав текстил, който става за употреба, но просто е стар - изпран и опакован, в БЧК контейнер.

За оставяне до кофите - всяка община има график кога минават фирми да хвърлят едри отпадъци. Можете да се обадите и да питате. На някои места кроношпан имат контейнери за стари пдч и дървени мебели. Иначе за изнасянето - търсете хамали, има си легални фирми. Не бих наела някакви хора от улицата да идват в дома и да изнасят.

# 9
За всички уреди - обаждате се на фирма, която ги събира. Идват по график и ги изнасят. За вас безплатно, пари няма да ви дадат.

За останалите - има ли нещо, което макар и старо, може да е ценно? Антика, здрави мебели? Има антиквари и ФБ групи и търговци, които купуват такива неща. И безплатно да им ги дадете, ако са ценни, биха си ги взели. Например стари порцеланови съдове, масивни дървени мебели, бродирани покривки....

Здрав текстил, който става за употреба, но просто е стар - изпран и опакован, в БЧК контейнер.

За оставяне до кофите - всяка община има график кога минават фирми да хвърлят едри отпадъци. Можете да се обадите и да питате. На някои места кроношпан имат контейнери за стари пдч и дървени мебели. Иначе за изнасянето - търсете хамали, има си легални фирми. Не бих наела някакви хора от улицата да идват в дома и да изнасят.

най-после някой, който разбира, мерси! хора от улицата/разни непознати роми не бих пуснала вкъщи!

# 10
И за стари електроуреди има график за извозване от общината (фирма имаща договор с общината). Има график по квартали на сайта на общината. Би трябвало всяка седмица да го правят, ама поне от Ковид насам не съм виждал да минават в квартала, в други квартали съм чувал, че минават наистина.
най-после някой, който разбира, мерси! хора от улицата/разни непознати роми не бих пуснала вкъщи!
Фирмите за рециклиране на стари електроуреди ги събират от при контейнерите за смет. Няма да ти дойдат до вкъщи да ги изнесат, та сама трябва да намериш начин да ги свалиш до улицата.
Така като всички нахвърлят около кофите вехториите си след почистване на мазето и кварталите изглеждат като третия свят с едни купчини боклук, който се рее около кофите със седмици. Ужасяващо е.
Фирмите дето имат договор с общината и получават милиони за това са длъжни всяка седмица да извозват едрогабаритни отпадъци. Та ако седят със седмици в кого е вината???

# 11
  • Марс
Звъните в общината и ще ви кажат до коя кофа да го оставите и кога ще минат, няма проблем и за електроуреди, те си ги прибират. Както предложи Бойко, имат си график, ако са много - 1 контейнер по спомен беше 80 лв, за свалянето ще трябва вие.

# 12
За София - взеха ми стара пералня от коридора, изнесоха си я напълно безплатно. Не е вярно, че уреди за рециклиране трябва да се свалят до долу. Това преди няколко месеца, ще потърся коя фирма беше, май Макметал.
Тук дори в някоя от темите се писа, че друга фирма е платила 50 лв за колекция на стара пералня, та малко съжалих, че съм я дала моята безплатно.

# 13
  • SF
Не дават 50 лева. До 10 лева най-много за пералня.
Може някой да си е купил работеща пералня за 50 лева и да си я е изнесъл сам.

# 14
Моята я взеха безплатно.
Този сайт съм записала - тук някой го сподели че са му платили 50 лв.:
https://stara-tehnika.bg/%d0%ba%d1%83%d0%bf%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0 … 0%bb%d0%bd%d0%b8/

Общи условия

Активация на акаунт