НГДЕК - 3

• 33 810
  • 272
  •   2
Отговори
# 105
Класният ръководител на моето дете си каза номера на телефона миналата година, за да го включим във вайбър групата на родителите. Направи го с някакви огромни резерви и ни даде да разберем, че не е ок да му звъним, а го дава само заради групата и няколко организационни въпроса, които така най-лесно се решиха. В последствие напусна групата. Не зная някой звъни ли му, но когато е ставало на въпрос за комуникация, винаги казва, че в Школо е на разположение. За мен по-странното е, че и с децата от класа само в Школо иска да си общуват.
От друга страна имам (и не само аз) телефоните на повечето учители от училището (сами са ги давали по различни поводи) и никога не ми е хрумвало да почна да им звъня и да им навлизам в личното пространство. Но... хората са различни. Явно някои преподаватели ги е страх 😏

quote author=Melodiya link=topic=1663153.msg48794934#msg48794934 date=1730909669]
Здравейте, имате ли телефонен номер на класния си ръководител или единствената възможност за връзка е чрез съобщение в Школо?
[/quote]

# 106
Днес, на тръгване от училище, учителка е казала на дъщеря ми, че не може да идва повече, с панталона, с който е в момента. Записала е името й за да я проверят утре.

Панталона е специално купуван от мен за да отговаря на цветовете и изискванията на униформата - тъмно червен цвят, бордо. Джинсов, прибрана кройка. Топъл панталон специално за хладно време.

Три пъти, от септември до сега, съм писала на училището с молба да ми изпратят Правилник за облеклото и до момента такъв нямам, нито имам отговор на писмата си. Веднъж писах през имейл, следващите пъти в Школо.

Моля и за вашето мнение - бордо панталон противоречи ли на изискванията за ежедневно облекло в НГДЕК?

Панталона беше комбиниран с бяла блуза с емблема и униформения бомбър с емблема.

# 107
  • София
Според няколко близки деца проверка се прави на избираем принцип. Големите не се закачат. Те си ходят с карго панталони, с бели чизми ботуши, с мини поли и тн.
Та всяка заповед е предпоследна. Вижте на сайта. Макар че има доста оставени страници в жълто и не е ясно дали е последна страница.

# 108
  • Sofia
Melodiya, ето правилата от 2022 г.
Скрит текст:
ПРАВИЛНИК
ЗА ОБЛЕКЛОТО И ВЪНШНИЯ ВИД НА УЧЕНИЦИТЕ
В НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ
„СВЕТИ КОНСТАНТИН КИРИЛ ФИЛОСОФ“
I.    ПРЕДМЕТ
1.1.    Този правилник урежда изискванията относно облеклото и външния вид на учениците в НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ (НГДЕК) „СВЕТИ КОНСТАНТИН КИРИЛ ФИЛОСОФ“ и се прилага, както на територията на учебното заведение, така и по време на провеждане на учебни занятия, извънкласни дейности и училищни мероприятия извън него.
II.    ЦЕЛИ
2.1.    Основните цели на Правилника, чрез въвеждане на стандарти за облекло и външен вид са:
2.1.1.    Учениците да се явяват в училище с униформа,  с облекло и във вид, които съответстват на положението им на ученици и на добрите нрави;
2.1.2.    Да се създаде подходящ академичен климат в училището;
2.1.3.    Да се допълни необходимата атмосфера за провеждане на учебни занятия, извънкласни дейности и училищни мероприятия;
III.    ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ
3.1.    УЧЕНИКЪТ има задължение да се явява в училище с униформа, с облекло и във вид съгласно изискванията на този Правилник;
3.2.    РОДИТЕЛЯТ / НАСТОЙНИКЪТ има задължение да не допуска явяването на ученика в училище без униформа, с облекло или във вид, които не съответстват на този Правилник, положението му на ученик и на добрите нрави; Пълнолетните ученици носят отговорност за себе си.
3.3.    УЧИТЕЛЯТ и РЪКОВОДСТВОТО на учебното заведение имат право и задължение, когато УЧЕНИКЪТ се яви в училище без униформа, с облекло или във вид, които са в нарушение на този Правилник, да отстранят последния от училище до отпадане на основанието за отстраняването му;
3.3.1.    КЛАСНИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ се задължава да уведоми РОДИТЕЛЯ / НАСТОЙНИКА на съответния УЧЕНИК, в случай че бъде отстранен от училище;
IV.    СТАНДАРТИ ЗА ОБЛЕКЛО
4.1.    Не се допускат ПАНТАЛОНИ:
4.1.1.    С ниска талия;
4.1.2.    Размъкнати, нарязани, скъсани, увиснали, с кръпки, шалвари, карго;
4.1.3.    По-къси от размер 7/8 (седем осми);
4.1.4.    Клинове, освен ако не са покрити с друга дреха;
4.1.5.    С ярък и натрапчив цвят, различен от тъмната гама, бял и сив;
4.1.6.    Разноцветни, с надписи и/или изображения;
4.2.    Допускат се панталони изработени от дънков плат, доколкото не са в противоречие с изискванията по т. 4.1.
4.3.    Не се допускат РИЗИ, БЛУЗИ И ПУЛОВЕРИ:
4.3.1.    Прозрачни или прозиращи;
4.3.2.    С презрамки – тип потник;
4.3.3.    С дължина, която не покрива кръста и корема;
4.3.4.    С дълбоки деколтета;
4.3.5.    Които оставят гърба непокрит;
4.3.6.    С цвят различен от черен, тъмносин или тъмночервен (бордо), бял или други неутрални цветове;
4.3.7.    Разноцветни, с надписи и/или изображения. ;
4.3.8     Суичърът от униформата може да се носи самостоятелно с едноцветна блуза под него
4.4.    При абсолютна невъзможност за явяване на УЧЕНИКА в училище с ризата – част от официалното униформено облекло утвърдено от педагогическия съвет, тя може временно да бъде заместена с риза в бял цвят, с дълъг ръкав и яка, може с вратовръзката от униформата или без нея;
4.5.    Не се допускат ПОЛИ:
4.5.1.    Прозрачни или прозиращи;
4.5.2.    По-къси от 10 (десет) сантиметра над колената;
4.5.3.    Разноцветни, с надписи, в ярки тонове;
4.5.4.    С цвят различен от черен, тъмносин или тъмночервен (бордо);
4.6.    Допускат се поли изработени от дънков плат, доколкото не са в противоречие с изискванията по т. 4.5.;
4.7.    Не се допускат ОБУВКИ:
4.7.1.    Плажни и джапанки;
4.7.2.    Домашни чехли и пантофи;
4.7.3.    Обувки с токчета по-високи от 5 (пет) сантиметра;
4.8.    Не се допускат АНЦУЗИ, освен при провеждане на учебни занятия и извънкласни дейности по Физическо възпитание и спорт; В часовете по ФВС учениците са с бели фанелки и черни или тъмносини долнища.
4.9.    Не се допускат БАНСКИ КОСТЮМИ;
4.10.    Не се допускат натрапчиви мъжки и дамски БИЖУТА и АКСЕСОАРИ;
4.11.    Не се допускат видими и натрапчиви/фрапиращи ПИЪРСИНГИ;
4.12.    Не се допускат натрапчиви видими ТАТУИРОВКИ; Добре е да бъдат прикрити  
V.    СТАНДАРТИ ЗА ВЪНШЕН ВИД И ХИГИЕНА
5.1.    Не се допуска Тежък ГРИМ:
5.1.1.    Сенки за очи в тъмни цветове, придаващи мрачен вид или в прекалено ярки тонове;
5.1.2.    Очна линия в тъмни цветове, ако е прекалено изпъкваща ;
5.1.3.    Грим, който прави силно впечатление
;
5.2.    Допуска се червило с оттенъци на червено или розово, доколкото не е в противоречие с изискванията по т. 5.1.;
5.3.    НОКТИТЕ НА РЪЦЕТЕ са:
5.3.1.    Къси, чисти и добре оформени;
5.3.2.    За момичета е допустимо оцветяване на ноктите на ръцете в бледи оттенъци или в цветове без излишна екстравагантност;
5.3.3.    Забранява се дългият маникюр в крещящ цвят
5.4.    ПРИЧЕСКИТЕ са:
5.4.1.    Прегледни и не трябва да изискват постоянно наместване на косата;
5.4.2.    Косите да са измити и поддържани.
5.4.3.    Не се допуска цвят на косата различен от естествено срещаните – черен, кестеняв, рус и рижав;
VI.    САНКЦИИ
6.1.    Когато ученикът се яви в училище с облекло или във вид, които са в нарушение на този Правилник, той се отстранява от училище до отпадане на основанието за отстраняването му. (чл.194 от ПДУ)

Правилникът е приет с решение на ПС на НГДЕК на 25.11.2022 г., протокол № 11 с участието и съдействието на ученици от 11  и 12 клас и представители на УС. Правилникът ще бъде сведен до знанието на всички ученици, учители, родители чрез „ШКОЛО“. Същият ще бъде поставен на видно място във всяка класна стая, което задължава и учителите и учениците да го изпълняват стриктно без отклонения от точките в него.

___________________
  25.11.2022 г.                  Мариела ПАПАЗОВА,
  гр. София                  Директор на
НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

Моят спомен от 2023 е следният: панталони - черен, тъмносин или бежов цвят; нагоре блуза - бяла, кремава, изобщо светъл цвят трябва да е или червена, бордо.
И да - само прогимназията гонят за вида и последната седмица са се активизирали. Горните класове си ходят пожелателно с информи, но имат поне емблема по някоя от дрехите.

# 109
Според няколко близки деца проверка се прави на избираем принцип. Големите не се закачат. Те си ходят с карго панталони, с бели чизми ботуши, с мини поли и тн.
Та всяка заповед е предпоследна. Вижте на сайта. Макар че има доста оставени страници в жълто и не е ясно дали е последна страница.

Миналата година бяха направили в час по математика забележка на детето че е с карго панталон - става дума за седми клас - като резултат се наложи да бракуваме наличните три подобни панталона които просто бяха с външни джобове - черни на цвят. Някакъв абсурд беше с този брутален преразход за униформа , която на практика вече не ни трябва плюс допълнителния разход за нови панталони които някой решава че не го кефят защото му приличат на карго. Знам за деца от Младост които са било връщани до вкъщи заради блузки в бордо , само не разбрах с емблема ли бяха или без .

# 110
Ааа, не сте прави - тормозът е всеобщ. И големите страдат, ако не са от приближените на ръководството. Само някои отбрани люде са с по-особен статут.

# 111
  • Sofia
"4.3.    Не се допускат РИЗИ, БЛУЗИ И ПУЛОВЕРИ:
4.3.1.    Прозрачни или прозиращи;
4.3.2.    С презрамки – тип потник;
4.3.3.    С дължина, която не покрива кръста и корема;
4.3.4.    С дълбоки деколтета;
4.3.5.    Които оставят гърба непокрит;
4.3.6.    С цвят различен от черен, тъмносин или тъмночервен (бордо), бял или други неутрални цветове;
4.3.7.    Разноцветни, с надписи и/или изображения. ;
4.3.8     Суичърът от униформата може да се носи самостоятелно с едноцветна блуза под него"
Вероятно са върнати не заради цвета на блузата.

# 112
А къде можем да прочетем Правилника за облеклото и външния вид на учениците?

На сайта на училището не го откривам.

# 113
  • Sofia
А къде можем да прочетем Правилника за облеклото и външния вид на учениците?
На сайта на училището не го откривам.
И аз не го откривам сега, а беше там, стоеше в отделен линк. Може би са го сложили към Правилник на НГДК. Миналата година го препрочитах. Joy
На Ваше място ще отправя писмено запитване към класния ръководител с копие до директорите.  Този правилник се чете на първите родителски срещи, така че все ще могат да го предоставят в писмен вид.

# 114
Този забележителен документ е трудно откриваем на сайта (изобщо не знам дали го има там). Аз си го пазя и му се радвам откогато го получих в Школо преди две години.
ПРАВИЛНИК:
Скрит текст:
ЗА ОБЛЕКЛОТО И ВЪНШНИЯ ВИД НА УЧЕНИЦИТЕ
В НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ
„СВЕТИ КОНСТАНТИН КИРИЛ ФИЛОСОФ“
I.    ПРЕДМЕТ
1.1.    Този правилник урежда изискванията относно облеклото и външния вид на учениците в НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ (НГДЕК) „СВЕТИ КОНСТАНТИН КИРИЛ ФИЛОСОФ“ и се прилага, както на територията на учебното заведение, така и по време на провеждане на учебни занятия, извънкласни дейности и училищни мероприятия извън него.
II.    ЦЕЛИ
2.1.    Основните цели на Правилника, чрез въвеждане на стандарти за облекло и външен вид са:
2.1.1.    Учениците да се явяват в училище с униформа,  с облекло и във вид, които съответстват на положението им на ученици и на добрите нрави;
2.1.2.    Да се създаде подходящ академичен климат в училището;
2.1.3.    Да се допълни необходимата атмосфера за провеждане на учебни занятия, извънкласни дейности и училищни мероприятия;
III.    ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ
3.1.    УЧЕНИКЪТ има задължение да се явява в училище с униформа, с облекло и във вид съгласно изискванията на този Правилник;
3.2.    РОДИТЕЛЯТ / НАСТОЙНИКЪТ има задължение да не допуска явяването на ученика в училище без униформа, с облекло или във вид, които не съответстват на този Правилник, положението му на ученик и на добрите нрави; Пълнолетните ученици носят отговорност за себе си.
3.3.    УЧИТЕЛЯТ и РЪКОВОДСТВОТО на учебното заведение имат право и задължение, когато УЧЕНИКЪТ се яви в училище без униформа, с облекло или във вид, които са в нарушение на този Правилник, да отстранят последния от училище до отпадане на основанието за отстраняването му;
3.3.1.    КЛАСНИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ се задължава да уведоми РОДИТЕЛЯ / НАСТОЙНИКА на съответния УЧЕНИК, в случай че бъде отстранен от училище;
IV.    СТАНДАРТИ ЗА ОБЛЕКЛО
4.1.    Не се допускат ПАНТАЛОНИ:
4.1.1.    С ниска талия;
4.1.2.    Размъкнати, нарязани, скъсани, увиснали, с кръпки, шалвари, карго;
4.1.3.    По-къси от размер 7/8 (седем осми);
4.1.4.    Клинове, освен ако не са покрити с друга дреха;
4.1.5.    С ярък и натрапчив цвят, различен от тъмната гама, бял и сив;
4.1.6.    Разноцветни, с надписи и/или изображения;
4.2.    Допускат се панталони изработени от дънков плат, доколкото не са в противоречие с изискванията по т. 4.1.
4.3.    Не се допускат РИЗИ, БЛУЗИ И ПУЛОВЕРИ:
4.3.1.    Прозрачни или прозиращи;
4.3.2.    С презрамки – тип потник;
4.3.3.    С дължина, която не покрива кръста и корема;
4.3.4.    С дълбоки деколтета;
4.3.5.    Които оставят гърба непокрит;
4.3.6.    С цвят различен от черен, тъмносин или тъмночервен (бордо), бял или други неутрални цветове;
4.3.7.    Разноцветни, с надписи и/или изображения. ;
4.3.8     Суичърът от униформата може да се носи самостоятелно с едноцветна блуза под него
4.4.    При абсолютна невъзможност за явяване на УЧЕНИКА в училище с ризата – част от официалното униформено облекло утвърдено от педагогическия съвет, тя може временно да бъде заместена с риза в бял цвят, с дълъг ръкав и яка, може с вратовръзката от униформата или без нея;
4.5.    Не се допускат ПОЛИ:
4.5.1.    Прозрачни или прозиращи;
4.5.2.    По-къси от 10 (десет) сантиметра над колената;
4.5.3.    Разноцветни, с надписи, в ярки тонове;
4.5.4.    С цвят различен от черен, тъмносин или тъмночервен (бордо);
4.6.    Допускат се поли изработени от дънков плат, доколкото не са в противоречие с изискванията по т. 4.5.;
4.7.    Не се допускат ОБУВКИ:
4.7.1.    Плажни и джапанки;
4.7.2.    Домашни чехли и пантофи;
4.7.3.    Обувки с токчета по-високи от 5 (пет) сантиметра;
4.8.    Не се допускат АНЦУЗИ, освен при провеждане на учебни занятия и извънкласни дейности по Физическо възпитание и спорт; В часовете по ФВС учениците са с бели фанелки и черни или тъмносини долнища.
4.9.    Не се допускат БАНСКИ КОСТЮМИ;
4.10.    Не се допускат натрапчиви мъжки и дамски БИЖУТА и АКСЕСОАРИ;
4.11.    Не се допускат видими и натрапчиви/фрапиращи ПИЪРСИНГИ;
4.12.    Не се допускат натрапчиви видими ТАТУИРОВКИ; Добре е да бъдат прикрити   
V.    СТАНДАРТИ ЗА ВЪНШЕН ВИД И ХИГИЕНА
5.1.    Не се допуска Тежък ГРИМ:
5.1.1.    Сенки за очи в тъмни цветове, придаващи мрачен вид или в прекалено ярки тонове;
5.1.2.    Очна линия в тъмни цветове, ако е прекалено изпъкваща ;
5.1.3.    Грим, който прави силно впечатление
;
5.2.    Допуска се червило с оттенъци на червено или розово, доколкото не е в противоречие с изискванията по т. 5.1.;
5.3.    НОКТИТЕ НА РЪЦЕТЕ са:
5.3.1.    Къси, чисти и добре оформени;
5.3.2.    За момичета е допустимо оцветяване на ноктите на ръцете в бледи оттенъци или в цветове без излишна екстравагантност;
5.3.3.    Забранява се дългият маникюр в крещящ цвят
5.4.    ПРИЧЕСКИТЕ са:
5.4.1.    Прегледни и не трябва да изискват постоянно наместване на косата;
5.4.2.    Косите да са измити и поддържани.
5.4.3.    Не се допуска цвят на косата различен от естествено срещаните – черен, кестеняв, рус и рижав;
VI.    САНКЦИИ
6.1.    Когато ученикът се яви в училище с облекло или във вид, които са в нарушение на този Правилник, той се отстранява от училище до отпадане на основанието за отстраняването му. (чл.194 от ПДУ)

Правилникът е приет с решение на ПС на НГДЕК на 25.11.2022 г., протокол № 11 с участието и съдействието на ученици от 11  и 12 клас и представители на УС. Правилникът ще бъде сведен до знанието на всички ученици, учители, родители чрез „ШКОЛО“. Същият ще бъде поставен на видно място във всяка класна стая, което задължава и учителите и учениците да го изпълняват стриктно без отклонения от точките в него.

___________________
  25.11.2022 г.                  Мариела ПАПАЗОВА,
  гр. София                  Директор на
НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

# 115
Този правилник, обаче мисля че не е актуален. Вече не е разрешено да се носи черно, както и червено.
За пореден път преди седмица купих всички налични в магазините бели и тъмносини пуловери - този месец, това е униформата.
За 5 години в гимназията имам огромен набор от разнообразни дрехи, купувани за  "униформи". Почти съм сигурна, че вече не могат да ме изненадат, к'вито и тъпотии да им хрумнат. Имам всичко 😏😄

# 116
  • Sofia
Този правилник, обаче мисля че не е актуален. Вече не е разрешено да се носи черно, както и червено.
За пореден път преди седмица купих всички налични в магазините бели и тъмносини пуловери - този месец, това е униформата.
За 5 години в гимназията имам огромен набор от разнообразни дрехи, купувани за  "униформи". Почти съм сигурна, че вече не могат да ме изненадат, к'вито и тъпотии да им хрумнат. Имам всичко 😏😄
Не в разрешено черно? За панталон ли става въпрос? Защото за горна дреха не е разрешено. А червеното си е разрешено за блуза, тениска, условието е да е едноцветна, без щампи, надписи, картинки. В униформата има червена блуза с къс и дълъг ръкав.

# 117
  • София
На нашата родителска беше казано, че червено може да се носи само от униформата.

# 118
Черно не можело да се носи, не помня причината. Черен панталон навярно може, но черна блуза, пуловер, поло - не. Не може и червено. Само бяло и тъмно синьо + дрехите от фирмите за униформи.

Не в разрешено черно? За панталон ли става въпрос? Защото за горна дреха не е разрешено. А червеното си е разрешено за блуза, тениска, условието е да е едноцветна, без щампи, надписи, картинки. В униформата има червена блуза с къс и дълъг ръкав.

# 119
Какъв стил!  Отделно от това трябва да имаме предвид , че един от най-често изтъкваните доводи в подкрепа на униформите е да се улеснят родителите и да не се фокусират учениците върху облеклото. А като че ли тъкмо то се оказва повод за неспирни недоразумения, доуточнения и дискусии, ескалиращи често в скандали.

Общи условия

Активация на акаунт