UEFA EURO 2024' GERMANY (14.06 - 14.07)

• 65 594
  • 3 241
  •   1
Отговори
# 90
Цитат
Но че през 1997 сме се класирали с гол на "Илия Груев" срещу Русия за 1:0....не мога! Голът беше на великия Трифон Иванов, с глава, след пас от Стоичков! Shame on you -:)))))))
Последният велик мач на златното поколение. Както се изразява Стоичков за този мач. Бил е на живот и смърт, или ние или руснаците. На нашите им е трябвало за директно класиране 2 победи в последните 3 мача, понеже сме водели битка с руснаците за 1-вото място и директно класиране на Мондиал 98, вторият отива на бараж. Бием Израел с 1-0 в София с гол на Л. Пенев който се е завърнал в отбора. Тогава след махането на Д. Пенев и изгонването на Л. Пенев заради автогола му срещу Франция на Евро 96 и репликата му към медиите изнервен от критиките на журналистите, "който не ме харесва, да духа супата". Стоичков и Лечков също напускат националния съпричастни и несъгласни с изгонването на двамата Пеневи от националия отбор. Без тях губим от Израел в Тел Авив в квалификациите, и си създаваме проблеми за класирането, но като се завръщат в отбора за последните критични мачове с Израел и Русия, се класираме без проблем.

Но реално атмосферата в отбора вече е развалена, не е същият отбор след махането на Пеневи под общественият натиск и недоволството на медиите от представянето, (неправилно, защото дори и онова поколение не може на всяко голямо първенство да е до последният ден на него, а представянето обективно погледнато е било силно на Евро 96, и не е имало причина за махането на треньор, а и Л. Пенев е можело да му се прости изцепката, не е убил човек в крайна сметка.) Но отборът вече е на групички, има два лагера единият около Стоичков и Пенев, другият около други двама лидери на отбора, Тр. Иванов и Балъков, и заради развалената атмосфера, спорове кой да е капитан се проваляме на Мондиал 98. Бонев игнорира Стоичков и дава лентата на Тр. Иванов. Въпреки че най добрият ни защитник за всички времена я е заслужавал, ама не може да имаш носител на златна топка в отбора, и той да не наследи капитанската лента от Михайлов, който вече на стари години е изместен от титулярният пост на вратата от З. Здравков, това си е гавра с него, ако няма да ти е капитан на отбора, не го викай изобщо, защото само ще взривиш атмосферата в отбора, и полза и от неговото присъствие няма да има кой знае каква. Треньора трябва да е психолог, а Бонев е бил скаран с психологията, за разлика от Д. Пенев. Все едно Роналдо да е на терена и да не е капитан на Португалия, а да е Пепе, нищо че и Пепе я заслужава. Ако смяташ да не дадеш лентата на Роналдо, по правилно е изобщо да не го вземеш в отбора. Ако ти трябва и ще го вземеш, задължително той трябва да е капитан.

А иначе Лорда ги бърка двата мача с Русия, след като бием Израел, вече ни трябва една победа срещу Русия в два мача срещу тях, и я постигаме още в София, с гола на Т. Иванов, след центриране на Стоичков. В деня преди мача на 9 септември, Стоичков се базика с руснаците и се изцепва пред медиите на пресконференцията преди мача: "Ще им върнем жеста, те ни освободиха на 9 септември, ние ще ги освободим от световното на 10 септември". (Мача е на 10 септември). Grinning За Ицо няма значение с кого играе, не цепи басма на никого, всички под ножа. След това в последният мач нашите вече са се класирали, и отиваме да играем в Русия с резервите, и там изгрява звездата на И. Груев. Той мисля че бележеше един от двата гола, при загубата от Русия с 4-2 в Москва в последният мач от квалификациите. Впоследствие Бонев вика в състава за Мондиал 98 И. Груев, защото е показал много добра игра в Москва, но гръмва допинг скандал, и не участвава на Мондиал 98, иначе И. Груев е щял да бъде в отбора. Даже заради допинг скандала тръгват паникьорски слухове по нашите медии, че заради един уличен в допинг играч, целият отбор ще бъде изваден от световното, и на негово място ще бъде поканен отбора на Русия, глупости на търкалета из нашите медии тогава, но Груев не изгрява в националния заради допинг скандал, иначе си е бил добър играч, като сина му. Според мен са на едно ниво, просто по времето на Груев старши, е имало истински футболни гиганти като качества на терена. Днес няма, за това Груев младши ни се струва много по добър футболист от баща си. Wink

Последна редакция: нд, 09 юни 2024, 11:02 от Никола Тесла

# 91
# 92
Между другото не сме били съвсем с резервите, имало е и доста титуляри, ама като гледам на каква разорана нива са играли в Москва, добре че сме ги били в София, че като гледам трудно сме щели да бием Русия на тоя терен, ако мача е имал значение за класирането ни, много по технични са били нашите от руските дърводелци по това време, ама на тоя терен то не може да се играе футбол, за кални борби е перфектен. Груев бележи тоя бразилският гол, със страхотен далечен удар.

# 93
  • София
Много ме беше яд, че след евро 96, на което взехме победа и 4 т, махнаха Димитър Пенев. Абсолютно незаслужено. Не знам, тогавашните деятели на футбола да живели в ония времена малко - максималисти.

Да затворим темата за Груев старши, никога не е бил звезда. Хилядите ни надежди са свързани с единствения футболист Илия Груев в момента, а именно: синът му. Момчето не е наперен кудкудякащ пуяк, допингован като онзи, скромен, може, играе.

Апропо, Фил Кръстев ми направи нелошо впечатление. Нагърбва се здраво, рискува понякога, но това е футболът, така се израства.

# 94
За Груев младши, четох тия дни че има интерес към него от Борусия Д. Не проследих какво става, ама дано се трансферира в подобен отбор, че от Бербатов насам не сме имали българин който да играе в Европейски гранд, който е способен да спечели дори ШЛ. Голям трансфер ще е ако се случи, а дано, че без да заиграят нашите в големите грандове в Европа стигащи до последните етапи в ШЛ, както онова златно поколение е играло в Барселона, Байерн М, Хамбургер, Атлетико М, Бенфика Л, Щутгарт, къде ли не. Даже вторият ни ешалон национали, извън големите звезди, и те са играли в големи отбори като Олимпиакос П, Рапид В, Айнтрахт Ф и прочие. Ние спряхме да продаваме играчите си в такива отбори, след поколението на Бербатов, за разлика от хървати и сърби, които си пласират играчите из най големите отбори, и това си е проблем.

# 95
Тесла, глупости. Пенев има око, но като селекционер, не като треньор. Той просто подбра правилните играчи.  Навремето в ЦСКА подбра Стилян, Мартин, Берво и още няколко човека, но не е някакъв гениален стратег, кара си все 4-4-2, която никой вече не ползва. Просто имахме много добри играчи, всички играеха в големи отбори, всички бяха таланти и Пенев подбра правилните хора - Боби, Емо, Златко, Краси, Данчо, Любо, Христо, Наско и Емил Йорданов. Лично аз Трифон и Киряков не бих ги взел никога, Трифон бе ренде и не можа да се приспособи във времената след 1994, но нали е от ЦСКА - взеха го. Едър и стабилен. Друг е въпросът, че като стана на години и понатежа беше в тежест на отбора.
Още на 1996 имаше огромни противоречия - първо между "звездите" и разширения състав и второ между "сини" и "червени". Това че не тушира тези скандали навреме, а оставите зведите да се вихрят изяде главата на Пенев, ние и на евро 1996 не се представихме добре. Имали сме тежки условия. Няма леки условия, няма лека група. От един 4-ти в света се очакваше много повече, не да не могат да прескочат групата. Виж хървитете години наред си стигаха до 4-то място. Чак такива успехи нямаме на евро 96, предвид възмжностите ни - 1-1 с ИСпания, като бележим не от игрово положение, а то дузпа. 1-0 с Румъния, която тогава не е футболна сила и накрая падаме от Франция с 3-1 - същата Франция която само преди 3 години сме били.

Звездоманията подгони някои хора. За зла беда и Бонев нямаше топки. Щ.Ефенберг бе много по-велик в игрово отоншение от половината ни халфове, размаха среден пръст на Англия, Берти Фогтс го махна и никой треньора повече не го върна.

Стоичков направи Бонев на г-з, псуваше го наляво и надясно, Илия Груев ни класира за световното 98. Стоичков отиде с рози при Бонев, оня махна Илия Груев и вкара Стоичков и бам - резил на световното-.

Аз съм левскар но за мен а мен най-добрите  треньори - на националния ни бяха Стойчо Младенов, Пламен Марков и Любо Пенев.

Стойчо и Любо не цепеха басма на звездите. Ние при Любо направихме 1-1 с Италия на Буфон, като поведохме и бяхме втори в групата. Точно мениджърите изгониха Любо, като почна Домуса да звъни "що пускаш само 1 от Лудогорец в националния, не 4" и Любо се махна. Точно звездите изхвърлиха Пламен Марков защото не искаха да играят изкуствени засади и без таран. Днес цял свят играе така, обаче няколко човека не си намираха място в новата схема и решиха да го саботират.

За мен причините да изоставаме за няколко -нямаме школи; футболът стана скъпо удоволстиве, реално сега мама и тати ако имат пари те пускат да играеш дори да си некадърен, а може да си много кадърен, ама да не те пускат; няма стадиони; площадките на които играехме като деца деца станаха на гаражи; изчезна и любовта към спорта, защото живота е по-динамичен няма време децата да спортуват; отделно проблема с престъпността - преди 35 години излизахме да играем под блоак и само някоя баба ни наглежда отгоре, ама нямаше педофили, престъпници, психари, клошари, наркомани... сега да те е страх да пуснеш детето само за пет минути.

Последна редакция: нд, 09 юни 2024, 12:18 от Лорд Сняг

# 96
Лорде, разликата между нас и хърватите, защо те успяха да използват инерцията от 1998, а ние не тази от 1994, че ние сега да сме при тях, да участваме на всяко голямо първенство, че и да стигаме далеч редовно, е че мутри управляха футбола ни, баш кога не трябваше. Когато беше важно тази инерция да се запази. И като президенти на клубове, а и самият БФС. Разни пловдивски брокери управляват БФС, по време на четвъртите в света. После па дойде.......Батето. Голям зевзек, умее да весели народа, футболният Бойко, ама пияница и корумпиран, какво да очакваме. Парите от наградният фонд на Мондиал 94, постъпили от ФИФА в касата на БФС, за четвъртите в света, познай къде са отишли, при управлението на пловдивските брокери и мутренските години. Със сигурност не за развитие на школите и базата, за обучение в чужбина на треньори от ДЮШ по клубовете или пък за наемане на чужденци за треньори по школите, защото очевидно в чужбина знаят как от едно дете да изградят футболист, нашите не знаят и не могат. Те вече в Хърватско знаят, аз продължавам да се чудя, защо от БФС не се поинтересуват от хърватският футбол. Да видят тия хора, аджеба, как го правят. Да пратят скаути в хърватският футбол, да разучават какви са методиките в техните школи, та 4 милионна държава вече десетилетия вади играчи като за 40-милилионна. Та днес суперкомпютъра Опта симулирайки европейското 10 000 пъти да предрича че Хърватско има 34% шанс за ново много силно представяне 1/4финал. За 1/2финал им дава 14% шанс, което е страшно много за мълка държава като Хърватско, защото те нямат голям генетичен фонд, от който се вливат футболисти по школите, но съумяват при липса на количество, да извлекат страхотно качество. При тях вече има работеща система, не е въпрос на златно поколение и съвпадение на няколко големи футболисти в една и съща генерация.

Днес има интересни мачове, последни проверки преди Европейското. Италия-Босна, и Франция -Канада са най интересните мачове. Франция ще играят със силен отбор, в Канада вече освен от хокей почнаха да разбират и от футбол, не са северно-американски Люксембург, дето който ги хване ги бие. Те и Люксембург вече не са Люксембург, ще видите какви завързани ще са мачовете с тях на нашите национали в Лига С на нациите. Всички се развиват, само ние тъпчем на едно място, та за това се сринахме като резултати до предпоследна урна при жребийте за квалификации.

Прогнозите за шансовете на отборите на Евро 24, след 10 000 симулации на европейското извършени от суперкомпютъра Опта:

Последна редакция: нд, 09 юни 2024, 16:25 от Никола Тесла

# 97
Грузия, Полша и Унгария според мен може да се класират по-нагоре в таблицата.

# 98
Тесла, проблема не бе само в Батето. (Батето от 1982 бе член на БОК, а от 1987 пожизнен член на МОК)Дойде Боби - нещата се влошиха.  Дойде Гонзо -имам съмнения че ще се подобрят.

Нещата не опират до личност., а до комплексни проблеми.

П.С. Стига с тия заклинания "малка държава". Малта са още по-малки, но вадят качествен футбол.

# 99
  • София
Цитат
През 1992 г. Европейски шампион става Дания, те даже не е трябвало да играят на първенството, защото остават втори в квалификациите след Югославия. Но заради войната в Югославия тогава УЕФА ги вади броени дни преди първенстово и на тяхно място кани Дания, треньора събира играчите от плажовете, защото са излезли във ваканция след края на сезона, а голямата звезда на отбора Михаел Лаудруп отказва да дойде на Европейското.
Това никога няма да го забравя- как ги събраха от плажовете и ги закараха директно на ЕП.
Шмайхел, ах, Шмайхел! Soccer

# 100
Благодаря за темата, Дяволо! Нямам търпение да почва вече! Стискам палци за Англия, Холандия като силни отбори, на които все малко не им достига. На Франция понеже са ми фаворити. А вътрешния ми глас казва, че Германия ще се завърне на върха.

# 101
Аз ще стискам палци на южняшките държави. Жалко че няма Исландия.

# 102
Има ли някакви вестници с книжка или пък списание със всичките отбори и играчите им  на туринира?

# 103
  • София
Има ли някакви вестници с книжка или пък списание със всичките отбори и играчите им  на туринира?

За съжаление, вече почти не, скъпо им идвало ми каза един от бившите главни редактори в Спринта.

Засега изглежда само телеграф или мач телеграф в четвъртък ще излезе с няква притурка към вестника...

# 104
Благодаря за тая информация Роналд. Аз ги събирам. Дори съм изкупил от О Ел Екс и други футболни фенове техни колекции от миналото. Вкъщи имам почти цялата история на футбола от 2 000 г. насам. Не знам защо по стари списания и притурки трудно се намират, хората си ги пазят, не искат да ги продават, особено тези от 90-те покрай златното поколение. Но няма голямо първенство от 2 000 г. насам за което да нямам събрани какви ли не притурки. Като съм такъв маниак, че колекцията ми за футболната история стига назад чак до 60-те и спортните страници на Работническо дело, от тоя период. Например имам вкъщи броя на Работническо дело излязъл в деня след мача срещу Белгия класирал ни на Мондиал 66. Удивително е как много бегло и равнодушно, споменават в една кратка статийка за успеха на Гунди и компания във Флоренция в баража срещу Белгия, когато са се класирали за втори път на световно, че той е отбелязал головете, кога ги отбелязал и толкоз. В днешен вестник статия за класирането ще бъде написана с апломб, възхвала на успеха, и величаене на играчите и треньора. То само заглавието ще бъде нещо от сорта: ИСТОРИЧЕСКО, УСПЯХМЕ, след Х години България отново е на световно. А тогава в телеграфен стил съобщават къде е бил мача, в кои минути станали головете, кога са кацнали обратно в София,  и че на летището ги е поздравил еди кой си функционер на БКП в секция спорт, и толкоз, все едно е поредният мач от А група.

Между другото изпуснах да взема притурката за Мондиал 22, тогава не знам защо от Мач Телеграф, решиха да е издават много рано седмици преди световното. Като разбрах че притурката със съставите и анализите преди световното съм я изпуснал, така побеснях, че им вдигнах скандал. Писах им няколко гневни съобщения, с искания да е издадат втори път. Писах им как може такова нещо, да издавате притурката толкова рано, без сериозна рекламна кампания, че феновете да разберат кога ще я издадат предварително, и да не я пропуснат, защото има хора които ги колекционират тези притурки за всяко голямо първенство. И те я издадоха, втори път точно преди световното, като обявиха че е заради голям интерес към нея. Та предполагам че не съм бил единственият гневен фен който им се е карал, как може толкова рано да е издадат без никой да разбере, и много фенове да останат без нея.Grinning

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 01:03 от Никола Тесла

Общи условия

Активация на акаунт