Copa America 2024' USA (20.06 - 14.07)

• 3 770
  • 72
  •   1
Отговори
  • София

Добре дошли в специалната Бг мама тема посветена на горещата Копа Америка.
Най-старият международен футболен турнир за национални отбори! Това ще е неговото 48 издание, като това издание ще е специално, защото ще е смесен турнир между обичайните отбори от Южна Америка (Конмебол) и 6 топ отбори от Конкакаф (Северна и Централна Америка), които се класираха след Лигата на нациите на Конкакаф.
Този турнир трябваше да се организира от Еквадор, но те се отказаха и между Перу и САЩ бе избрана кандидатурата на САЩ, които ще направят и генерална репетиция като домакин преди световното първенство през 2026 г. което ще се организира освен от тях и от Мексико и Канада.

В турнира ще участват 16 национални отбора. 10 отбора от Южна Америка: Аржентина, Уругвай, Чили, Колумбия, Боливия, Еквадор, Перу, Парагвай, Венецуела и Бразилия, както и 6 държави от CONCACAF - Мексико, Канада, Коста Рика, САЩ, Панама и Ямайка). На Копа Америка ще се изиграят общо 32 мача.

Групи / Схема / Програма

Уви в България няма нито един сайт, който да е посветил някакво инфо за Копа Америка освен стандартни кратки новини с по няколко изречения. Дори и в официалния сайт на Макс Спорт (които ще излъчват пряко всички мачове от турнира) няма нищо конкретно освен обща статия с най-сбито и общо инфо.
Малко е сложно с точните часове в Бг време и си поиграх доста, дано да е вярно, защото знаем, че в САЩ има много часови зони, а отделно и сме много напред като часовник.
Надявам се, че тези часове са точни.

ПРОГРАМА/СХЕМА

Групова фаза

21.06 03:00 ч. Аржентина - Канада
22.06 03:00 Перу - Чили
23.06 01:00 Еквадор - Венецуела
23.06 04:00 Мексико - Ямайка
24.06 01:00 САЩ - Боливия
24.06 04:00 Уругвай - Панама
25.06 01:00 Колумбия - Парагвай
25.06 04:00 Бразилия - Коста Рика
-
26.06 01:00 Перу - Канада
26.06 04:00 Чили - Аржентина
27.06 01:00 Еквадор - Ямайка
27.06 04:00 Венецуела - Мексико
28.06 01:00 Панама - САЩ
28.06 04:00 Уругвай - Боливия
29.06 01:00 Колумбия - Коста Рика
29.06 04:00 Парагвай - Бразилия
-
30.06 03:00 Аржентина - Перу
30.06 03:00 Канада - Чили
01.07 03:00 Ямайка - Венецуела
01.07 03:00 Мексико - Еквадор
02.07 03:00 Боливия - Панама
02.07 03:00 САЩ - Уругвай
03.07 04:00 Бразилия - Колумбия
03.07 04:00 Коста Рика - Уругвай

1/4 финали
1. 05.07 04:00 1A - 2B
2. 06.07 04:00 1B - 2A
3. 07.07 01:00 1D - 2C
4. 07.07 04:00 1C - 2D

1/2 финали
1. 10.07 03:00 1-2
2. 11.07 03:00 4-3

за 3/4 място
14.07 03:00

ФИНАЛ
15.07 03:00

Официалните състави

Официалните състави на националните отбори

Всичко за стадионите и локациите на Копа Америка' 2024

Стадионите и градове домакини на турнира

Талисманът

Официалният талисман на турнира бе открит на 07.12 2023 г. по време на тегленето на груповата фаза. Това е орел на име "Capitán", което е испанска дума, означаваща капитан. Вдъхновението за избора на орел като официалният талисман на турнира е породено от символиката, която тази величествена птица играе в различните култури на Америка, илюстрирайки сила, дързост и съвършенство.

Официалната песен на Копа Америка' 2024

Вместо една официална песен, няколко песни на испански (официалния език на турнира) и английски (основния език на страната домакин) ще бъдат използвани за турнира.
Персонализирана версия на ''Puntería“ на Шакира ще служи като официална испанска песен на турнира.

ТВ излъчване за България и останалия свят

Всички мачове от Копа Америка' 2024 ще бъдат предавани пряко в ефира на българската Макс Спорт.
На кои точно канали (общо са 4 на брой) все още не е уточнено, както и самата програма все още не е публикувана.

Ето и излъчването в останалия свят:

Полезни страници

Официална страница

Страница в Уикипедия

Официална Фейсбук страница

Официална Инстаграм страница

Официална X страница

Официална Tik Tok страница

Архив/Анкети

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 05 юни 2024, 21:15 от Diavolo

# 1
Браво Дяволе. Интересно са го решили схемата, да е такава, че на полуфиналите кръстоската да е АB, а не АС или АD. За пръв път виждам такова нещо на голямо първенство. Едно време европейските с 16 отбора задължително им беше или AC или АD, за да няма повтарящи се мачове от групите в елиминациите. Тука почти сигурно на полуфинал ще се срещнат два отбора, които вече са играли в групите. Плюса на тая схема е, че се ликвидира играта с потоците на големите първенства. Защото вече някой като води в групата преди последният кръг, няма да има интерес да завърши втори и да полегне в последният кръг с резервите, заради очертал се по лесен поток в елиминациите. Защото потока няма да се влияе от това дали си първи или втори в групата.

# 2
  • София
Диаволо, невероятни усилия си положил и се е получила страхотна тема, благодаря!

Гледам часовете на мачовете....само си мисля, не би трябвало световното след 2 г. мачовете да са в същия часови пояс, нали? Grinning Все пак, копата Америка си е предимно за тях и си го правят в удобно за тях време, а и са много по-малко мачове. World cup обаче, все някои мачове ще трябва да, както беше в Бразилия, наше време 19 и 23 ч., пък другите...по нощята.....

Копата ще я спечели по всяка вероятно Бразилия, но ще викам за Аржентина и Перу! Надявам се на достойно представяне от Ямайка.

# 3
Аз не мога да си спомня кога бяха мачовете в Бразилия, ама Щатите е по различно. Бразилия така по памет, е по вдясно изпъкнала на глобуса и по близо до Европа като часова разлика, докато Щатите имат и голяма територия на запад до Тихият океан, та ще са в неудобни часове вероятно мачовете. За да са удобни трябва да са по обяд мачовете в най големият пек. Между другото така е било на Мондиал 94. Много от мачовете на нашите са били на екстремни температури за футбол. Само че тогава не са се съобразавяли много, много с най многолюдният континент, защото мисля че в Азия интереса към футбола тогава е бил доста по малък, отколкото днес, когато вече и Ла Лига стана популярна в Азия, освен Висшата Лига, и почнаха специално за Азиатците да има мачове от 12, 00 1 ,00 часа местно време, което си е прайм тайм в Азия. Те специално заради тях почнаха от време на време вече ел класико в последните години да е рано през деня, заради техният пазар. Защото пък бастисваш Азия, ако ги направиш удобни за Европа мачовете, а те са много по голям пазар. Те разбира се ще ги съобразяват и с конкретните тимове, мачовете с европейски отбори вероятно ще са по обяд, на най големият пек, че да са в извънработно време вечерта в Европа, а пък да речем ако Китай се класира за световното, неговите мачове ще са вечерта в щатите, което ще е през нощта при нас, но при тях ще е сутринта и с кафето си ще викат за Китай. Така ще е програмата. А и то нали го увеличават на 48 отбора, та то ще има по 5 мача на ден, дори вероятно ще бъдат по 6 на ден, от сутрин до вечер в щатите, разпределени от горе до долу в най удобният часове пояс, за съответните континенти.

# 4
  • София
Стискам палци за Бразилия. Определно  заслужават  да спечелят Копа Америка .

# 5
  • София
В САЩ 94 имаше мачове и в 18 ч., и в 20 ч. (да, там са играли в турбо жега, по обяд, но все пак - пазар от Европа голям, а популярността на футбола в САЩ тепърва набираше сили и се съобразяваха), но много мачове бяха от 23 ч. и 02.30 бг време - гледал съм, ставал съм посред нощ да гледам, макар че бях малък.

Сходно беше и в Бразилия, но мисля, че най-късно почващия мач там беше от 01.00 ч. бг време.

Общо-взето в часовата зона на Европа и Африка и част от Азия, всъщност - най-богатата част, арабите, така че  в известна степен и през 2026 ще се съобразяват и ще има мачове по човешко време. А и дотогава може да сме решили да закотвим зимното часове време за постоянно и да "спечелим 1 час", може би...

# 6
В Япония и Южна Корея имаше много мачове в ранния следобед наше време. Там се е падало перфектно - около 20:00 ч. Наистина с Америките е най-трудно.

# 7
В САЩ 94 имаше мачове и в 18 ч., и в 20 ч. (да, там са играли в турбо жега, по обяд, но все пак - пазар от Европа голям, а популярността на футбола в САЩ тепърва набираше сили и се съобразяваха), но много мачове бяха от 23 ч. и 02.30 бг време - гледал съм, ставал съм посред нощ да гледам, макар че бях малък.

Сходно беше и в Бразилия, но мисля, че най-късно почващия мач там беше от 01.00 ч. бг време.

Общо-взето в часовата зона на Европа и Африка и част от Азия, всъщност - най-богатата част, арабите, така че  в известна степен и през 2026 ще се съобразяват и ще има мачове по човешко време. А и дотогава може да сме решили да закотвим зимното часове време за постоянно и да "спечелим 1 час", може би...

Как ти завиждам, че ти се е случил Мондиал 94 в съзнателният живот. То вече е съмнително, че аз изобщо ще доживея България някога да участва на нещо което изисква класиране, та камо ли да направи подобно представяне, изкарало народа да празнува по улиците, и непознати хора да се прегръщат и да пеят заедно и скандирания и химн. Уникално е било тогава, като гледам кадри от улицата.

# 8
  • София
В Япония и Южна Корея имаше много мачове в ранния следобед наше време. Там се е падало перфектно - около 20:00 ч. Наистина с Америките е най-трудно.

Да ти кажа тогава бях студент, и ми правеше впечатление, че най-късния мач беше ранен следобед. Много неудобно за работещи хора.

# 9

Да ти кажа тогава бях студент, и ми правеше впечатление, че най-късния мач беше ранен следобед. Много неудобно за работещи хора.
За ученици първа смяна биваха, като изключим другата серия мачове от 15:30 тамошно време, която неизменно се изтърваше Smile

# 10
В темата за европейското почнаха с прогнозите.

Пиша тук прогнози за Копа Америка и дано има мнения и от други участници.

Първите 2 дни:
Аржентина - Канада 2:1
Перу - Чили 1:1
Еквадор - Венецуела 1:0
Мексико - Ямайка 3:1

# 11
  • София
Аржентина - Канада 2:0
Перу - Чили 1:2
Еквадор - Венецуела 1:0
Мексико - Ямайка 2:0

# 12
  • София
Аржентина - Канада 2:0
Перу - Чили 1:0
Еквадор - Венецуела 2:3
Мексико - Ямайка 4:0

Въпреки че много симпатизирам на Ямайка....мисля, че ги очаква погром.

# 13
  • Северозападна България
Въздържам се от прогнози, няма да мога да гледам мачовете, но искам да спечели отбора на Уругвай от сантиментални чувства по отбора им с участието на  Диего Фурлан. Истинско удоволствие ми доставиха на световното през 2010.

# 14
И аз стискам палци за Уругвай и на световни, и на Копа Америка. В уругвайският футбол има мощна българска следа. Не знам дали знаете но един от големите елитни отбори, се казва Данубио. Което значи Дунав. Отбора е основан от българи, и до ден днешен пази българското в себе си. На екипите които са бели по ръкавите има зелено и червено райе, което пресъздава българското знаме, и има изписани куплети от химна.

Общи условия

Активация на акаунт