Отговори
# 255
  • Пловдив
Малко "изходни данни" за Пловдив. Това е само класация според ДЗИ БЕЛ, другите по профили не знам дали ще дочакаме преди да редим желанията. Но да похваля големият ми син, който е един от тези 33-ма с отличие и на двете ДЗИ. Той учеше в ЕГ Иван Вазов, профил МАТ и второ ДЗИ МАТ ПП.
https://u4avplovdiv.com/%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d1 … bwn1DhRPgqA9YtDlV

# 256
  • София
Имаше въпрос дали да се пише заглавието на  текста  за преразказ. Проверяващите не вземат под внимание това. Не санкционират нито липсата, нито дават точки за наличие на заглавие.
Потвърдено от дъщеря ми. Понякога пише заглавието и дидактическата задача, но в повечето случаи - не. На единият пробен на Регалия я е писала, на другия - не. Няма коментари по това и на двата пробни. В школата, която посещава - не ги пишат на пробните.
Честити да са рождениците с новопридобити лични карти - здрави и успешни да са!

# 257
Едва успях да изчета всичко. По въпроса с лесно/ трудно НВО 7 клас. Почивните дни разговарях с учител от София. Каза ми- много високи оценки има за 4 и 12 клас. Изказах надеждата си и за 7 клас да е лесно и с високи оценки. На което тя отговори- не, няма да е лесно. В 7 клас оценките им трябват за кандидатстване. В 4 и 12 са статистика.
Нашата бивша класна, оценител по Бел ми сподели, че търсели оценители с над 80% успеваемост на изпита и изпитът да е положен в София.

# 258
Излезе ли класация на гимназиите в София по резултати от ДЗИ 12 клас БЕЛ?

# 259
  • София
Едва успях да изчета всичко. По въпроса с лесно/ трудно НВО 7 клас. Почивните дни разговарях с учител от София. Каза ми- много високи оценки има за 4 и 12 клас. Изказах надеждата си и за 7 клас да е лесно и с високи оценки. На което тя отговори- не, няма да е лесно. В 7 клас оценките им трябват за кандидатстване. В 4 и 12 са статистика.
Нашата бивша класна, оценител по Бел ми сподели, че търсели оценители с над 80% успеваемост на изпита и изпитът да е положен в София.
Е, то и в 12-ти клас масово им трябват за кандидатстване в университет, отделно, че са задължително условие за получаване на диплома, каква статистика? А и в 4-ти клас трябват за кандидатстване за математическите паралелки.

# 260
  • София
По неофициална информация ( не гарантирам дали е така, понеже го чух от родител, а той пък от друг, тост всичко е малко в стил "Последният да затвори вратата"),  за първи път от  сигурно 10+ поредни години на първо място не е 91 НЕГ, а СМГ, като разликата помежду им е 2-3 стотни. От 3-та позиция надолу нямам идея. И пак казвам - може да е така, ама може и да не е.

Точно същото щях да напиша, Санака. ДЗИ са вход за толкова български университети, супер важни са и за доста места в чужбина.  Същото важи за 4 клас при приема в МГ. Тази логика на дамата  тотално издиша, понеже и миналата година с НВО се кандидатствало също (както  и прз всяка друга от  последните 14), ама беше елементарно това по мат. А ДЗИ по същия  предмет беше доста гаден, резултатите от него - много ниски..

Моята логика е, че и НВО  7клас ще са лесни, за да си подкрепят МОН-човци допълнително тезата след ДЗИ и 4 клас, че нещата вървят само напред и нагоре в образованието ни. Интересно какво ли е било днес  НВО за 10 клас - ето то е  без никакво значение...

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 14:06 от пенсионирана русалка

# 261
Дано има статистики от резултатите от НВО 10клас преди ние да редим решенията? Аз го ползвам за сверяване на нивата.
Пише, че ще излезнат на 28ми.

# 262
Мен лично, МОН не могат да ме заблудят Laughing  Каквито и резултати да изкарат, то се вижда че нивото пада

# 263
  • Варна
Нашите учители от школите твърдят, че матурите се улесняват с всяка година и заради слаби резултати миналата. Паради тази година едва ли не НВО щяло да е по - лесно. Аз говоря конкретно за 7 клас, но вероятно важи и за по - горе. При вас вървят ли такива слухове? В същото време школите се надпреварват коя от коя да дадат по - трудни задачи, вчера дъщеря ми беше на СМБ, много е била затруднена от 2 модул.

# 264
Всъщност има ли значение дали ще е по-лесно или по-трудно? Чисто статистически отношенията на справилите се към несправилите се, или на по-добре справилите се към не толкова добре справилите се ще е един и същ. Просто точките ще са повече (както за едните, така и за другите, между другото). Линията справил се/ несправил се няма да е около 35 точки, както до сега, а ще е да речем около 40-45 точки. И точно това ще е - МОН ще се затупа по гърдите как образованието се е подобрило, как промените са в положителна посока и други такива глупости, нямащи нищо общо. То на хартия е добре, а реално - трагедия.

# 265
  • София
Значението е, че при по-трудни изпити тежестта на технически/изчислителни грешки, срещу каквито и най-добрите и подготвени не са застраховани при стрес, е значително по-малка. При лесни изпити такива могат да бъдат фатални за приема в желаното училище. Т.е. трудните изпити много по-обективно разпределят децата по ниво на реални знания.

Но няма да дадат трудно НВО. Министърът гордо заяви, че "разпоредил на РУО да вкарат в програмата си по-високи резултати на матури и изпити", и сега ще направят всичко възможно да докажат, че са го постигнали. Само идиот би им повярвал, че "по-високите" резултати се дължат на магическите им действия за една година, но идиоти явно има достатъчно.

# 266
Но ако са лесни матурите->високи резултати - как ще стане приемът в училищата, когато напишат нереално високи точки? И трябва ли деца, готвили се съвестно през годината, да се съревновават за място с дете с нереално високи точки, защото така били “разпоредили”🤔

# 267
  • Варна
Едва ли ще са нереално високи точките, пак ще кореспондират с нивото на знанията, просто на средна база ще се вдигнат резултатите. Още повече, че БЕЛ и  математика не би трябвало да имат абсолютно меродавно значение за категоризиране интелекта на един ученик. Старата система по която бях аз без никакви НВО-та, ами си учиш по конкретния предмет, за която гимназия или техникум кандидатстваш си беше достатъчно печеливша формула. Но нали сега трябва частния сектор да печели.

# 268
  • София
По-лесно НВО според мен ще се отрази отрицателно на децата с високи точки, но положително на тези със средни знания. Конкретно за моето мисля, че при по-лесни задачи ще може да е спокойно и да не се шашка и ще покаже в по-голяма степен колко знае.

# 269
  • European Union
Аз си мисля, че отчетоха високите резултати преди изборите. Сега вече не им трябва да се бият в гърдите.

Общи условия

Активация на акаунт