Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 805
  • 288
  •   1
Отговори
# 105
В Щатите има федерален минимум на час, който възлиза на $7.25, отделно, че всеки щат има също минимална ставка, която е различна и няма да цитирам поименно.
Да си сервитьор в Америка е една от най-нископлатените длъжности изобщо.

# 106
Аз мисля, че са ми длъжни, щом си плащам храната, кафето, престоя и тн...
За такива хора се казва, че комунизмът никога няма да излезе от тях. Въпреки че стана ясно че и през комунизма е имало бакшиш.

# 107
Когато попадна на такива нагли, най-обичам да си чакам стотинките ресто.

# 108
Хахах, някой те обикалял цяла вечер на крак, изпълнявал ти е капризите, търпял е пияния ти мъж, който рязко става голяма работа след едно питие и накрая да платиш с карта, сервитьорът ли ще е наглият? Който си мисли, че е лесно, да се пробва. Понеже си ставаме свои хора, да те "светна", хората които плащат с карта оставят бакшиш в брой,а не го използват като оправдание да не оставят нищо. Да, животът стана скъп, но е скъп за всички. Който го е страх от мечки, да не ходи в гората.

# 109
Повечето пъти плащам точно. Бакшиш оставям рядко, обикновено 10% и то ако обслужването е било наистина добро и бързо. Логиката ми за точното плащане е че по принцип едно и също кафе в заведение е почти двойно по-скъпо отколкото в улична лавка, именно заради обслужването. Съответно, ресторанта начислява допълнително такса за тази услуга и тя е включена в крайната цена, която виждам в менюто.

# 110
  • Down south
В Щатите сервитьорите получават малко над 2 долара на час."

За коя година става дума Close

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 00:09 от Daylily

# 111
На който му е малка заплатата, да си смени работата, не да чака подаяния. Ама е по- лесно аху- иху с таблата, отколкото да лепи плочки или да шие. То и продавачките са с ниски заплати, на всяко пазаруване ако оставяш, една заплата е отиде.

# 112
И този някой е на заплата, а не на издръжка от клиентите на заведението. Бакшишът е избор, а не задължение.
И аз работя с клиенти, не очаквам да ми плащат повече от това, което вече съм определила като заплащане. И отношението ми към тях не зависи от това.

# 113
Иначе, да, в Щатите се оставя и хората не се замислят дали да го направят.
Това твърдение не е вярно.
Хората, имам предвид американците, се замислят защо трябва да покриват разликата в заплащането между работодател и работник ( федерален закон позволяващ работодателя да плаща да кажем по $2.50/час и разликата да се покрива от бакшиша) Между другото бакшишът се декларира и му се плаща данък. Така или иначе храната в ресторантите е достатъчно скъпа, защо трябва да се оставят допълнителни пари за бакшиш? Защото служителят не си е договорил правилно работната заплата?
Имала съм случай, в който, бакшиш ми поиска строител (собственика на фирма), защото хората му работели много. При все , че имах оферта за работата, получих фактура и си я платих. Това  означава, че всеки работник някъде трябва да очаква бакшиш, че си върши задълженията.

Оставям бакшиш, ако съм доволна, и в България, и в САЩ процедирам по един и същи начин.

# 114
7,25 е минималната часова ставка.
Ако заплата + бакшиши за месеца докарват по-малко от 7,25 на час, работодателят е длъжен да увеличи възнаграждението до тази сума.
Ето тук подробна разбивка в кой щат каква е минималната часова ставка за служители, които получават бакшиши:
https://www.dol.gov/agencies/whd/state/minimum-wage/tipped
Има щати с по-висока ставка, но поне 20 щата са с под три долара на час.

В България никой не декларира бакшиши. Нито данъци, нито осигуровки се плащат за доходи от бакшиши. А обслужването е къде-къде по-зле от американското.

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 00:16 от Дидичка

# 115
Ползвам услуга и си плащам толкова, колкото са ми поискали. Какво общо има това с благодарността и тя само в пари ли се измерва? За мен бакшишът е поощрение за това, че някой се е постарал повече отколкото е било необходимо. Съответно го давам в такива случаи. Не е подаяние, нито благодарност.

# 116
  • Melmak
Изумена съм от коментарите в темата. Наистина гледам и не вярвам какво чета.

Много се радвам, че не сядам с някои от хората тук на маса, особено на заведение.

Аз си признавам, че имам друга представа за културата на бакшиша. Щеше да е интересно да пише някой, който работи това и да каже какво вижда всеки ден и какви са тенденциите.

Забелязвам, че хората, работили в сферата на услугите и по-конкретно ресторантьорството, дори вече години да не се занимават с това, са винаги солидарни към сервитьори и бармани.

С приятели, с колеги като сме излизали винаги сметката е била с доста отгоре. 10-20 човека компания като се съберем точна сметка не сме дали никога. Наистина ме изненадахте тук. И потребители, които уважавах и четях с интерес явно се циганят за няколко лева, защото им е включено в цената. Всъщност не е. И ми се струва излишно да обясняваме защо една салата струва 15 лв в заведението, а вкъщи има себестойност 2 лв.

# 117
Благодарността и уважението не е задължително да се изразяват в пари, но абсолютно си зависи от културата.
В Щатите има федерален минимум на час, който възлиза на $7.25,
$ 2.13 e за длъжностите където се дава бакшиш.

# 118
  • Down south
"$ 2.13 e за длъжностите където се дава бакшиш."

Кои длъжности се визират?

# 119
Когато бакшишите за месеца надвишават 30 долара.

Общи условия

Активация на акаунт