Какъв бакшиш оставя Българинът?

• 11 801
  • 288
  •   1
Отговори
# 120
Изумена съм от коментарите в темата. Наистина гледам и не вярвам какво чета.

Много се радвам, че не сядам с някои от хората тук на маса, особено на заведение.

Аз си признавам, че имам друга представа за културата на бакшиша.
Обслужващ персонал са не само сервитьорите. Даваш ли бакшиш на механика си, пощенският служител, касиерката в магазина, лекаря си, зъболекаря си? Когато отидеш например на гише в общината, ако госпожата си свърши работата , ще и оставиш ли бакшиш. реално погледнато и тя те обслужва или тя си върши работата, за която и се плаща.

"$ 2.13 e за длъжностите където се дава бакшиш."

Кои длъжности се визират?
от познати в САЩ знам, че бакшишът се събира и се дели. Има и за тези в кухнята.

# 121
Добре, ако обслужването не е включено в цената, тогава кой плаща за труда на сервитьора, нали той получава заплата? Стана ми интересно как се случва ценообразуването в ресторантите в такъв случай, който е работил в бранша нека сподели.

п.п. Сравнявах цените в заведение с обслужване и в такова без. Не в заведение и вкъщи. Там е ясно.

# 122
Обслужващ персонал са не само сервитьорите. Даваш ли бакшиш на механика си, пощенският служител, касиерката в магазина, лекаря си, зъболекаря си? Когато отидеш например на гише в общината, ако госпожата си свърши работата , ще и оставиш ли бакшиш. реално погледнато и тя те обслужва или тя си върши работата, за която и се плаща.
Може ли да се сравнява работното им време със служител в общината, което е почти 3  пъти по-кратко. И може да се шокирате, но когато в хотел хората имат проблем със сейфа, климатика, дистанционно и т.н хората дават бакшиши, това по повод механика. Лекарите просто не ми се коментират.

# 123
  • Melmak
Мии на механика даваме. Близки сме си, в добри отношения, приятелски. Никога не сме си взели рестото, напротив винаги оставяме и то не малка сума. Този човек се грижи изцяло за колата ни и проблеми нямаме. За нас той е много ценен, понеже рядко се намира читав майстор.

В салона за красота не оставям, конкретно там, където ходя. Плаща се на рецепция, не на специалиста. Честно казано ще ми е неудобно да оставя, както и в болница, въобще лекар и зъболекар няма да коментирам.

Крайно нерелевантно е да сравняваме общината като вид услуга. Първо, рядко съм доволна, защото са все кисели лели. Второ, това не е услуга, която е по желание. На ресторант не ходиш ако не искаш. Но в общината ходиш, искаш или не, налага се.

Въобще сравнявате ябълки с круши.

# 124
  • Down south
Фризьор, маникюр, масаж и пр. са вид обслужване, при които, за мен бакшиш се подразбира автоматично.

# 125
Бакшишът е знак на благодарност, а не подаяние.

Да, и когато съм доволна, казвам "благодаря" закръглям си сметките и си тръгвам. Но когато влизам, поздравявам, а те ме гледат като телета, и после седят и ме гледат в ръцете, нямам никакви задръжки да си взема моите пари, и да не оставя нищо. Отношението е най-важно. Задълженията са си задължения.

# 126
Като гледам коментарите, всеки си оставя бакшиш където прецени, според каквото му е важно. Нека не правим сметка на чуждите пари.

# 127
Аз си казах, че гледам винаги да оставям бакшиш. Смятам го за редно, не ми се свиди. Но пък намирам за нахално да се включва по дифолт в сметката (каквато е практиката в някои страни). Ако обслужването е било зле, защо се очаква бакшиш, че и ми го начисляват? Нека аз да преценя ще оставя ли, няма ли да оставя.

# 128
Аз оставям бакшиш, защото преди години съм работила в сфера където 80% от заплатата ми беше от типс. Много добре знам  как се гледа на хора, които не дават и цент. Trollface
В щатите е лесно, няма как да платиш без бакшиш,  системата те пита колко % типс ще оставиш 18, 20, 25% (зависи от заведението).В България си нося дребни, и дори и да платя с карта оставям левчета за служителя според ситуацията. 
Не мога да си представя дори как някой в кафене ще седне, друг ще му сервира (някой на минималната) и ще си плати сметката до стотинка. Не лош вкус , ама проява на липса на възпитание е за мен. Освен ако не е в Австралия.

# 129
Чак пък да ги издържа...Някои хора ще продължат да се чудят защо в съседната хотелска стая чаршафите се сменят всеки ден, а на мен не. Нужно е съвсем малко, за да ти се обърне внимание, но някои хора цял живот си мислят, че си им длъжен.
А това редно ли е? Да платиш допълнително, за да направи служителят както трябва онова, което така или иначе му влиза в задълженията? Интересен начин на мислене...

# 130
  • Down south
Тази тема е прекрасно отражение на нашето време  2024, както българско, така и чужбинско.

Мога само да добавя - бъдете информирани Sunglasses

# 131
  • Пловдив
Аз си казах, че гледам винаги да оставям бакшиш. Смятам го за редно, не ми се свиди. Но пък намирам за нахално да се включва по дифолт в сметката (каквато е практиката в някои страни). Ако обслужването е било зле, защо се очаква бакшиш, че и ми го начисляват? Нека аз да преценя ще оставя ли, няма ли да оставя.
Аз пък искам не само да се включва, ами и да е обявено предварително. Отвратително е за мен това "сещай се защо те обслужваме зле".
Една крачка е от такова сещане до медицинската сестра или санитарката, които не те поглеждат, или лекаря, който не ти прави операция, защото не си дал под масата.

Цитат
Може ли да се сравнява работното им време със служител в общината, което е почти 3  пъти по-кратко.
Служителите в общината работят 8 часа на ден, тези в хотела и ресторанта - 24? Wink

Последна редакция: сб, 08 юни 2024, 08:09 от Магдена

# 132
Чак пък да ги издържа...Някои хора ще продължат да се чудят защо в съседната хотелска стая чаршафите се сменят всеки ден, а на мен не. Нужно е съвсем малко, за да ти се обърне внимание, но някои хора цял живот си мислят, че си им длъжен.
въобще не се чудя, мениджърът е уведомен на секундата. Заради такива очакващи бакшиш и смятащи, че хората са им задължени, хотелите заплащат доста неустойки.
А давате ли бакшиш на стюардесите или на шофьорът на автобуса?

# 133
  • София
Не знам за културата на бакшишите, но прочетох представата за забавление и за излизането на заведение на някои съфорумки и аз лично от това се потресох.
Относно лошото обслужване,че да се сетя да им дам бакшиш, аз действам пък спрямо моите професионални разбирания. Ако ме обслужват добре през цялото време, получават накрая и то немалко. Ако е зле, че да ме подсетят в течение на престоя ми, рязко сменям мястото, подавам сигнал, жалба, търся неустойка и т.н. (това за хитреците,които смятат, че трябва първо да им подам нещо, после да ми сменят чаршафа,когато категорията на хотела изисква да се случва всеки ден).
Както писах, в хотел пиша всичко на стаята и накрая плащам. Когато съм доволна, мога да оставя и още 50%, но на изнудване не се поддавам, понеже някой не е наясно какво му влиза в задълженията.

# 134
въобще не се чудя, мениджърът е уведомен на секундата. Заради такива очакващи бакшиш и смятащи, че хората са им задължени, хотелите заплащат доста неустойки.
А давате ли бакшиш на стюардесите или на шофьорът на автобуса?
Успех!
Няма стандарт, който да изисква смяна на чаршафи всеки ден, това е по усмотрение на камериерката, както казах.
 Да, случва се да има 24 часови смени в ресторантите. За тези работници няма уикенд, ваканции с децата , Коледи, Нова година и т.н. Ето хората ви казват, че напуснали бранша остава с уважение, защото работата наистина е тежка! Но в очите на някого това ще е винаги размяткване на таблата.
Служителите в общината работят пряко сили 6 часа. Гаранция!
Чуждите туристи и чат-пат някои българи оставят бакшиш на шофьорите, които им правят трансфери от летището, мъкнат им куфарите, на екскурзоводите и забележете- на шофьорите на безплатния шатъл в комплекса!
Хайде стига съм ви учила! Kissing Face

Общи условия

Активация на акаунт