Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №27

• 37 594
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
Според мен това с Д-то е бизнес.Не може три месеца плаж, и да нямам никакво Д. Ама пръскам и аз, да не остана по-назад.
Мм едно лято изкара на вилата, по цял ден се пържеше навън като гущер, и козметика не слагаше, есента си измери вит.Д-то, беше 16.
Та полза нямаше, само се обзаведе с едни пигментни петна.

# 601
О да, като новородено и на мен са давали на капки, зимно бебе съм. А щом пиша точно тук е ясно че това изобщо не е скорошно събитие Grinning
Това е нормата и тогава, и сега. Деца под 1 година не се излагат на директно слънце, не приемат Д-съдържащи храни (ако са на кърма - АМ са с добавен Д напоследък; плодовете и зеленчуците в пюретата също не го съдържат). Дори често ми се налага да обяснявам, че няма такова нещо като "лятно бебе", суплементират се всички. Внимателното дозиране отново е важно - хиперкалциемията е драма.

При възрастните ситуацията е коренно различна. Написано е горе кое-как.

# 602
Научният консенсус към 2024, поднесен популярно от медицинския факултет на Йейл. Предозирането на вит. Д, популярно по форумите, е свързано със сериозни рискове. Огромният процент от здравите хора нямат нужда да го изследват никога. Повишено внимание е нужно при възпалителни чревни заболявания (т.е. нарушена абсорбция на мазнини и калций) и остеопороза. Както и при възраст > 70 г.
https://www.yalemedicine.org/news/vitamin-d-myths-debunked
Много други специалисти пък твърдят, че проблемите свързани с недостиг далеч надхвърлят рисковете при предозиране (което е почти в сферата на невъзможното, доста трудничко се предозира). Което ми напомня колко стръвно пазеха Вигантола по аптеките по време на ковида. Чак с рецепта взеха да го дават. А народът, ако имаше нормални нива, нямаше да боледува толкова тежко.

# 603
О да, като новородено и на мен са давали на капки, зимно бебе съм. А щом пиша точно тук е ясно че това изобщо не е скорошно събитие Grinning
За дефицитите съм убедена че голяма роля играе и храносмилателната система в какво състояние е, а на днешно време със сегашните храни и толкова широко използване на антибиотици, там е мътна и кървава...

Мими, държиш ли точно тези да са ти добавките? Този витамин Д е направо хомеопатична доза, като бебе са ми давали двойно на него ей така профилактично, а съм била 3 кила и нещо тогава, все пак...
А на този магнезий не видях да пише елементарен колко е, тези милиграми са за цялото съединение, пише ли някъде колко е само магнезият?
За жалост на магнезия съм изхвърлила листовката.
Вит Д съм почти до препоръчаната концентрация, та няма да напъвам много.
Не съм много сигурна самоволното изписване на туй онуй до какви странични ефекти може да доведе. Нямам свестен доктор, с който да го обсъдя. Понякога като ги слушам какво говорят ми настръхва косата, защото и аз съм с биологично образование. Sad

# 604
Вигантолът просто е най-евтин. А за бебетата е необходим, както е писано и по-горе.

Иначе формули по аптеките бол, но са 10 пъти по-скъпи или на таблетки (= не могат да се приемат от деца). Никога не е имало дефицит на продукти с витамин Д. Никога не беше доказана връзка между приема на вит. Д и тежестта на прекарване на ковид, въпреки че се изписаха маса свободни съчинения и всички го пиехме при боледуване първите 1-2 години.

Изобщо не е вярно, че трудно се предозира, ама айде. Далече сте от тая сфера, да не ви се налага.

# 605
  • Бургас
Бизнес, защото границите изкуствено се занижават и така всички излизаме с недостиг, или пък се изследва това, което не се образува от слънцето.Ще ви пусна линк за подкаста на Галя Гинова и Марин Железов.Там коментират много интересен факт, че много неща от старите учебница са се знаели и как с времето се заличава тази информация и се подава нова, но същевременно излиза, че нещо се е случило през 80те, което да доведе до това, което е днес .Може и Чернобил да е.

https://www.youtube.com/watch?v=Nr-dG8QaK0k

Натка и аз съм срещала нещо подобно, че това дали хващаш тен или изгаряш  зависи от наличето на вит.Д.

# 606
mimi.7299, този Ойлесен е в много слаби дози,  не зная до колко е изгодно. И на мм, след въпросното изследване, му го беше изписал един общопрактикуващ лекар, по 1 на ден. Обаче не ме слушаше като му обяснявах, че е много малко. После като отиде в ендокринологията се изсмяха, и му вдигнаха дозата.

# 607
Arwen, Вигантол си е регирстриран като препарат по рецепта поначало, просто на всеки му е по-удобно да не чете точно този надпис.
Дефицит определено имаше по аптеките точно като започна Ковид епидемията, де що имаше с витамин Д, цинк и каквото още споменат по медиите се изкупуваше в паника. До степен да обикалят майки и едва ли не да се молят защото не успяват да купят за бебето си. Грозна история беше.

Галчудо, това за тена и изгарянето мога и от личен опит да го потвърдя, освен че е често срещано твърдение. Не знам точно как работи, но като дете хващах тен нормално, а по-късно се налагаше да се крия като вампир че се зачервявах за минути. Известно време след като започнах прием на витамин Д се пооправи това, а в момента слънцезащита ползвам от дъжд на вятър и то само на лицето (не ходя на плаж). И не съм изгаряла, от години не се е случвало дори леко да се зачервя от слънце.

# 608
Вит. Д бавно се натрупва. Аз не познавам лично или да съм чела във форума, например, за човек, предозирал с Д или с много високо Д.
За сметка на това, много бързо се изразходва. Една инфекцийка, вирус някакъв и е заминало Д-то.
Отделно, има диагнози, които са свързани с хроничен недостиг на Д и се налага да се пие. Хипофункция на ЩЖ и ИР, например.
Аз от години пия ежедневно по 4-5000 ед. и съм далеч от предозиране. Просто стигнах едни хубави средни стойности.

И това, че в миналото не се изследвал, не означава, че пак не е имало проблеми, свързани с недостига му. Просто не се е знаело, че е заради Д.

И за да се усвои правилно си има изисквания. Не е просто да се изпружиш на слънцето. Той е мастноразтворим, трябва си и определена среда да има в храносмилателната система. Ако не се ядат достатъчно мазнини, например.

# 609
И като малка, и сега ставам много черна бързо, без да изгарям.
Тези ще ги допия, за да не ги хвърля...за натам ще помисля.

# 610
Стела, да, важна подробност са мазнините. И пиене на магнезий и витамин К2 също е важно за правилно транспортиране и натрупване на вит. Д, където трябва, а не в тъканите например.

# 611
едно време, никой нищо не пиеше, щото  бяха хората неинформирани. Каквото каже доктора това. Сега има много книги, много онлайн информация, споделяния, опит . Ако чаках на докторите, досега щях да рева, да куцам и да се чудя, какво ми има, що дебелея, що ми е зле - ( за Хашимото говоря, от там започнах да ровя и търся, преди близо 9г.). Сама си помогнах, след това при ИР  и сега с пременото  - това, което зная, опитвам и правя - никой лекар не ми го е казал.

# 612
Аз също сама си помогнах за ИР. Без никакви лекарства и безумните им "диети".
Сега с пременото - също.

# 613
  • Бургас
И аз така, чета, интересувам се, каквото мога и сметна за подходящо пробвам.Гледам да спазвам златната среда, защото днес много лесно се залита в крайности, заради финансов интерес, а човекът и здравето му като цяло не са приоритет. А и има една истина, че всичко ново е добре забравено старо.Имали са хората как да си набавят Д-на полето.

# 614
Няма смисъл да сравняваме едно време и сега. Аз не помня да сме ходили навсякъде с коли, а това си е излагане на слънце. Ние играехме по улиците цяло лято без да се прибираме. Храната беше различна. Толкова консерванти и различни мазнини и захар не сме приемали, а всичко това има отношение.

Ниското Б12 и вит. Д влияят. Аз бях с много ниски нива, плюс ниско желязо и феритин. В момента в които започвах да запълвам нещата се подобриха. Ниския вит. Д води до лошо качество на яйцеклетките и намаляване на Антимюлеровия хормон. Да знам, ние няма да забременяваме тепърва, но за жени в репродуктивна възраст е важно. Така че всяко нещо си има отношение.

Общи условия

Активация на акаунт