Подправки в саксии 4-та тема

  • 8 556
  • 206
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 1 285
Чудесни са. Не се вижда дълбочината на кутийката, но обикновено на дъното се слага един пласт вата за задържане на влагата и отгоре някакъв пласт почва. Така издържат по-дълго. Но не е задължително, защото вдига цената, а идеята е бърза консумация на това ниво на растежа Blush
Можеш да ги преместиш в по-дълбока тарелка, като предварително подложиш отдолу пръст и вдигнеш нивото на растенията до съвсем малко под ръба й. Гъстотата е нормална, но семената са изключително микроскопични и трябва много да се внимава. Сега си погледнах таблицата - ако за една тарелка с репички се използват 7,5мл. семена, за броколи - 5мл. семена, то за киселец 1,25мл. семена се разпределят в 5 тарелки Blush

# 121
  • Мнения: 24 513
Това ако ще го прехвърля човек в друг съд с още почва... Викам напрово това да си го опасе така, а в друг съд направо нови зеленийки да зарежда Grinning Тя се губи идеята на бързото и лесното вече.

# 122
  • Мнения: 10 736
Моята салвия май се спомина. Не успях да и помогна Sad Не знам защо така стана, но ще пробвам пак.

# 123
  • In transit
  • Мнения: 14 164
Exter, благодаря. Кутийката е дълбока около 7см, а се вижда, че наистина са доста надолу. Да не би да са само на вата отдолу? Утре ще ги разгледам по-обстойно на светлина. Лошото е, че тарелката им е черна. Simple Smile Но имам по-големи и ще ги преместя.

# 124
  • София
  • Мнения: 1 285
Не знам как ги правят вече, може и само някаква подложка да слагат. Ако обикновено в тарелката се пълни почва до половината, то за киселеца се пълни почти до горе, защото издължаването на стеблото е по-малко, листото /макар и само по едно на стебло/ е по-голямо от листата на другите микрорастения и поради гъстото засяване им се ограничава пространството за развитие. Явно икономисване от почвата правят или от незнание, де да знам. Би трябвало отдолу да са много вплетени корени и лесно да излязат всички заедно, но все пак внимавай. Стисни първо дъното с пръсти от всички страни за да се отлепи хубаво и после леко обръщаш за да изпадне. Щом е дълбока тарелката, може и в същата да ги повдигнеш, като отдолу сложиш нова почва Blush

ПП. Май тези постове трябва да ги преместим в темата за микрорастенията, да не ни се карат Blush

# 125
  • София
  • Мнения: 96
Здравейте и от мен!
Показвам снимки на първото в живота ми разсадче от семенца!
Надявам се на обилна реколта Grinning
Да има за салатка поне Hands Pray
Приемам всякакви съвети! Hug
На вашето внимание:
-магданоз
-босилек и доматки
-копър

# 126
  • Мнения: 24 513
Не си написала какво си засяла, но при положение че споменаваш разсад и салата приемам че за зеленчуци иде реч. Проучи си хубаво ако още не си кое какви условия иска - колко голям съд, колко поливане, колко слънце. В тази тема тук предимно за подправки си говорим но имам спомен че имаше по някое време тема Зеленчукова градина на балкона или някакво подобно заглавие беше. Не знам колко е активна в момента за текущи питания но и дори да прегледаш каквото вече са споделили като опит пак би било полезно. По едно време я следях че ми беше интересно, но скоро не съм и не знам активна ли е.

# 127
  • София
  • Мнения: 96
Не си написала какво си засяла, но при положение че споменаваш разсад и салата приемам че за зеленчуци иде реч. Проучи си хубаво ако още не си кое какви условия иска - колко голям съд, колко поливане, колко слънце. В тази тема тук предимно за подправки си говорим но имам спомен че имаше по някое време тема Зеленчукова градина на балкона или някакво подобно заглавие беше. Не знам колко е активна в момента за текущи питания но и дори да прегледаш каквото вече са споделили като опит пак би било полезно. По едно време я следях че ми беше интересно, но скоро не съм и не знам активна ли е.

Написала съм в поста, но не и на самите саксии(защото си ги знам кое какво е)то нали големия разновиден разсад Grinning

# 128
  • Мнения: 24 513
Мой е пропускът наистина. Магданозът поне според мен е най-лесен, малко по-бавно тръгва на после много време береш и ядеш. Той не е и за разсад де, направо така си го оставяш него. Копър... Той предимно е "за един път", не както магданоза да режеш и същото растение да продължава да ти расте по сума месеци. Иска по-дълбок съд също, а не както магданоза да може и в плитка саксия. Някои засяват на няколко пъти копър, през няколко седмици, за да имат все свеж. На мен бързо ми умря ентусиазмът за такъв и реших че не ща копър Grinning

# 129
  • София
  • Мнения: 1 285
@iveto_be Чудесни са, сега само поливайте по малко и имайте търпение Blush
Скоро писахме за дивия лук, първа проба засега си поникна:



От тази сутрин пържените филийки подправени освен с филенце, но и с прясно отрязана чубрица Blush

# 130
  • Мнения: 89
Аз бях писала за дивия лук. Предната година се беше получил добре, но нямам идея къде съм затрила семената. Преди седмица сложих шивес и лучена трева, мента и риган. За сега няма нищо поникнало.

Иначе имам разсад безколов домат трапезица, люти чушки рибки и паприка. Едни марули ги мъча, сложила съм ги преди месец. Репички, спанак, босилек, магданоз и невен. Имам и втора реколта микро босилек.


Почвата, която съм взела завъди мушици. Та кафявото нещо е канела уж да се махнат. Ще гледам да купя друга следващия път. Ако някой знае за по-ефективен метод срещу мушици ще съм благодарна. Не мога да ги пръскам с нищо, защото 4ри годишното все си къса да "пробва" и ме е страх.

# 131
  • Мнения: 10 736
Като гледам толкова много саксии на перваза над парното се чудя не изсъхват ли зимата, когато парното работи. Аз отгоре имам само кактуси. Саксиите с други са ми на поставки отстрани . Но гледам да са далеч от стена за да не става мухъл заради влагата. Изобщо само чакам да се затопли хубаво и търся място навън. При първа възможност изкарвам всичко за да не стават проблеми.

# 132
  • Мнения: 89
Моите са на перваза, но прозорците ми  започват на 20см от пода. Парно нямам. Изложението ми е юг югоизток и влага не се задържа 🙂. Репичките, спанака и едните марули са ми от седмица на терасата.

# 133
  • In transit
  • Мнения: 14 164
nikidim, чудесни са ти растенията. За мушици най-ефективни са жълтите лепенки. Има ги вече на много места, в агроаптеки съм ги виждала, в големите хипермаркети, цветарски магазини и центрове. Последно си ги купих от немския амазон, най-изгодно излизаха, като цена. Не ги махат напълно, но доста ги редуцират. Не знам дали идват с пръста, защото тази година съм купила 5 вида различна и навсякъде има повече или по-малко. По-скоро виновник е влагата, много я обичат и като се поливат растенията се размножават бързичко.

Exter, не знаех, че и такава тема има, ще продължа с отчета си там. Grinning 

# 134
  • Мнения: 11 339
Ей, че готина тема, чак сега я видях.

На кое казвате див лук?
Имам в саксии и сандъчета магданоз, живораждащ лук ( алиум пролиферум), чесън резенак ( алиум туберозум). Стоят си цяла зима навън. Както от лука, така и от чесъна си режа и те пак растат.  Не мога да си намеря семето, което оставих от магданоза, за да сложа пак за тази година, а миналогодишния да оставя за семе.
Опитвала съм и левурда (алиум урсинум) да завъдя в саксия, но не ми се получи.   По-рано имах чубрица и червен босилек, които години наред се самозасяваха от образувалите се семена. Слагала съм и рукола, киселец, но се отказах.
Имам и сибурски лук ( алиум шенопразум) от дребния, но той е за украса, че цъфти на хубава ниска туфичка. Той също е резенак, режеш и пак расте.

За много дребни семена, един съвет - омесват се с пясък и така се сеят, за да не е прекалено гъст посевът.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 12:53 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт