Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 26

• 34 459
  • 766
  •   1
Отговори
# 750
Ако е само хомозигот по ПАИ, моето мнение е, че трябва НМХ. Няма същото действие като аспирина върху фибринолизата и в този смисъл аспиринът е за мен е неподходящ. Ако има риск от прееклампсия е друго, но на базата на тази мутация само - не.

# 751
Това няма значение какво е станало при мен. Аз съм изключително против да се филмират бременните и да живеят в страх какво се е случило при някой друг.

Има десетки фактори, които имат значение и това, че при един е станало, не значи, че при друг ще стане... и слава Богу всичко мина от самосебе си. Спрях аспирина за седмица, лежах малко повече и така.

По принцип наистина в ранна бременност аспиринът не е много препоръчителен, но понякога ползите надвишават рисковете, а и дозата ви е малка.

Изрично го попитах дали да слагам НМХ и той каза, че било по-вероятно да изкървя от него, при положение, че са 2 сака...
А наистина ли дозата аспирин е ниска? В друг форум ми казаха, че 100 и 150 мг били по-малки дози и 75 мг било много, което не ми се връзва но може и така да е.

# 752
Според мен единствено специалист може да види цялата картина на даден индивидуален случай и да избере правилното лечение. Всичко друго е "една жена каза". Направете ако решите консултация и с друг лекар.

На мен познати ми обясняваха как трябва веднага да почна НМХ. От излизането на изследването за тромбофилия.
Двама хематолози и двама АГ с опит в подобни ситуации казаха, че не се налага.

НМХ почнах в 34 г.с. и пак казвам - заради кръвното. Ако нямаше риск от прееклампсия с  показателите на мен и бебето, състоянието на кръвотока и други фактори, никой нямаше да ми включи фракси, въпреки тромбофилията.

Но това съм аз, моята история, моят случай. Колкото и близки да са дадени казуси винаги има определящи фактори, които някъде липсват, някъде са в повече. Да се следва един протокол просто така не ми се струва ой.

# 753
Според мен единствено специалист може да види цялата картина на даден индивидуален случай и да избере правилното лечение. Всичко друго е "една жена каза". Направете ако решите консултация и с друг лекар.

На мен познати ми обясняваха как трябва веднага да почна НМХ. От излизането на изследването за тромбофилия.

НМХ почнах в 34 г.с. и пак казвам - заради кръвното. Ако нямаше риск от прееклампсия с  показателите на мен и бебето, състоянието на кръвотока и други фактори, никой нямаше да ми включи фракси, въпреки тромбофилията.

Но това съм аз, моята история, моят случай. Колкото и близки да са дадени казуси винаги има определящи фактори, които някъде липсват, някъде са в повече. Да се следва един протокол просто така не ми се струва ой.
Да разбирам ви и съм съгласна с вас. Въпросът е че миналата година след загуба в късна седмица говорих с хематолог и ми беше назначен НМХ от положителен тест заради тромбофилията. Но докторът сега каза, че по-добре, че не съм го започнала преди установяване на бременност, тъй като вижда повече от един сак, който може и да се развие, а може и не. Следствие на това ми е назначил въпросния аспирин. Запознат е с мутациите ми и предполагам ги е съобразил. И все пак мисля да се консултирам и с хематолог...

# 754
Съжалявам за загубата ви

Моя приятелка загуби бебе. Втората бременност Велев я следи, само с аспирин. Явно това е предпочитан подход при него. Консултирайте се, може и онлайн в Халее.

# 755
Съжалявам за загубата ви

Моя приятелка загуби бебе. Втората бременност Велев я следи, само с аспирин. Явно това е предпочитан подход при него. Консултирайте се, може и онлайн в Халее.

Мен ме следи Вецев, не Велев...А с аспирина всичко наред ли беше при приятелката ви?

# 756
Здравейте,
Аз също съм хомозигот по PAI. От 7 г.с. бях на Аспирин Протект и НМХ. Направих консултация с 3 специалисти тогава, като разминаване имаше само в това дали НМХ да се слага всеки ден или през ден.
Ако нещо ви притеснява, потърсете второ, трето и колкото трябва мнения.

# 757

Да разбирам ви и съм съгласна с вас. Въпросът е че миналата година след загуба в късна седмица говорих с хематолог и ми беше назначен НМХ от положителен тест заради тромбофилията. Но докторът сега каза, че по-добре, че не съм го започнала преди установяване на бременност, тъй като вижда повече от един сак, който може и да се развие, а може и не. Следствие на това ми е назначил въпросния аспирин. Запознат е с мутациите ми и предполагам ги е съобразил. И все пак мисля да се консултирам и с хематолог...
Отговорът го имате.
Загуба в късна седмица. Назначен НМХ от хематолог, от положителен тест.
Въпросът ми е - защо не се доверите на лекарят, който е отдал целия си живот на хематологията?

# 758
Здравейте,
Аз също съм хомозигот по PAI. От 7 г.с. бях на Аспирин Протект и НМХ. Направих консултация с 3 специалисти тогава, като разминаване имаше само в това дали НМХ да се слага всеки ден или през ден.
Ако нещо ви притеснява, потърсете второ, трето и колкото трябва мнения.

На мен ми е назначен аспирин акард, може би заради разликата в дозата. Ще потърся и друго мнение, благодаря!

# 759
Съжалявам за загубата ви

Мен ме следи Вецев, не Велев...А с аспирина всичко наред ли беше при приятелката ви?
Вецев. Правописна грешка. Мисля че стана ясно след като зная кой е и ви казах, че завежда патологична бременност.

И да, Вецев е прав. НМХ също прави кръвоизлив.

Да. Роди живо и здраво момченце преди година и половина.

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 12:50 от Дух

# 760
Съжалявам за загубата ви

Вецев. Правописна грешка. Мисля че стана ясно след като зная кой е и ви казах, че завежда патологична бременност.

Благодаря, надявам се всичко с приятелката ви да е ок. Не бях сигурна дали е правописна грешка тъй като д-р Велев също е голямо име. Но ще се консултирам и с хематолог.

# 761
А обясниха ли ви защо има значение дали са две или едночко по отношение на НМХ? Питам защото ми е интересно, нямам нищо конкретно предвид.

# 762
А обясниха ли ви защо има значение дали са две или едночко по отношение на НМХ? Питам защото ми е интересно, нямам нищо конкретно предвид.

Доколкото разбрах, защото второто можело да се развие на по-късен етап, въпреки че не е сигурно.

# 763
Landofroses, съжалявам за загубата ти и разбирам притеснението ти сега.Вецев предпочита аспирин, това е от моя опит, включва нмх малко по-късно, примерно на следващия преглед.
Сложно е като си между мненията на лекарите и докато се свържеш с друг лекар може да направиш следното:
Пий много вода - по 3л на ден
Пусни си изследвания за коагулация, да видиш дали е сгъстена кръвта.
Ходи ако не е противопоказно.
И вярвай че.този път всичко ще е наред.
Успех от все сърце - след бурята изгрява дъга.
Ако си ин витро може да се консултираш с репродуктивния за терапията. И ако искаш потърси още едни лекар при който да се следиш -  Вецев е супер, но аз бях по-спокойна да имам и второ мнение.

# 764
  • София
Аспирин протект, ацетизал кардио, аспирин тромбо и всички останали подобни са едно и също нещо - ацетилсалицилова киселина. Разликата е в дозата - 75, 100, 150мкг. И да, 75мкг е по-малко от 100, и по-малко от 150мкг. Действа като антиагрегант - пречи на слепването на тромбоцитите. Освен като профилактика при тромбофилия се назначава и като профилактика при повишен риск от прееклампсия след 12гс. Ето тук идва разликата - профилактиката в ранна бременност обикновено е с по-малка доза и през ден, а профилактиката при прееклампсия вече е в по-висока доза и всеки ден, но това едва след 12гс, когато вече плацентата е почти завършила развитието си.

Аз също съм с хомозигот по PAI, имам предишна загуба заради пълно отлепване на плацентата в 12+6. След това си направих изследвания и имах назначен нмх и аспирин протект от положителен тест, или в моя случай - от деня на трансфера. Започнах да прицапвам 2-3ч след приема на аспирина в 5гс и по съвет на репродуктивния АГ намалих аспирина през ден, след което и окончателно го спрях и останах само на нмх. При Вецев отидох едва в 11гс и той не промени терапията ми до края на бременността, следяхме стриктно кръвотока и коагулацията през цялата бременност. В края на 2 триместър по съвет на проф. Паскалева заради гранични нива на антиХа трябваше да мина пробно на по-висока доза нмх, но и двамата АГ, при които се следях, бяха категорични, че не е необходимо - и кръвотока и коагулацията бяха перфектни. Та си останах на нмх до 2 седмици след раждането, каквато беше препоръката на хематолога.

Всеки организъм и всяка бременност е различна, след започването на терапия може да се наложат промени, затова е най-добре хематолог и АГ да работят заедно. Хематологът може да назначи терапия, но в последствие той или АГ може да я коригира въз основа на данните за кръвотока и развитието на бебето, които се виждат на ехографа, както и коагулацията.

Landofroses, да обобщим - не си последвала съвета на хематолога, който те е консултирал първоначално, сега подлагаш на съмнение и назначението на Вецев. А имаш и предишна загуба. И очакваш не специалистите тук, във форума, да те съветват какво да правиш. По мое мнение в твоя случай всяко от назначенията ще има положителен ефект, само трябва да го започнеш. Алтернативата без терапия си я преживявала. Ще рискуваш ли да се повтори?

Общи условия

Активация на акаунт