Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 9

• 51 180
  • 821
  •   1
Отговори
# 765
  • Sofia, Bulgaria
Кое й е неудобното на локацията на НТБГ? Наблизо има трамваи, автобуси, а и метростанцията на НДК е на пешеходно разстояние.

Някъде четох, че й правят ремонт (цялата е опасана със скеле, та явно е вярно) и всъщност учат в сградата на "Ломоносов". Колко време ще е така би могъл да каже някой, който има дете там.

Това е НФСГ те учат в Ломоносов. На НТБГ правят частичен ремонт, бяха онлайн за 2 седмици.

# 766
  • у дома...
Някой има ли представа каква е причината за главоломното падане на резултата на НВО 10 клас за училищата, които тук обсъждаме. Примерно 30-то, 1-во, 7-мо, 127-мо, 12-то, 119-то са в диапазона 29-39 точки по математика, а по български 60-65. По бал в седми клас тези деца би трябвало да са имали поне по около 70 точки средно по двата предмета, за да се класират. Или съответно да са компенсирали с  резултат над 80 т. по единия предмет по-слабото представяне в другия. Вярно, че в 1-во и 119-то българският се взима с тежест 3:1, но пак едва ли има много деца влезли  с под 50 точки по МАТ. На НВО по МАТ в 10-ти клас резултатите на тези училища са около средните за страната, а при влизане в 7-ми клас определено трябва по-висок бал от средния и то за София. По български също не е супер положението, ако предположим, че са по-хуманитарно насочени. Някой има ли опит с дете в 10-ти клас?
За НВО 7 клас децата целенасочено се готвят по тези два предмета. За НВО 10 клас се готвят единствено в училище. Няма школи, няма почти непрекъснато решаване на тестове. Не се гонят нито оценки, нито класирания. 9 и 10 клас учат и много други предмети, които за някои деца са важни. Плюс, че НВО 10 клас си е чиста статистика и не е задължително явяването.

# 767
  • София
Съгласна съм, че НВО 10-ти клас не е важно за никой и не се ходи на уроци. Но в случая с МАТ, училища, които все пак се смятат за такива с добро ниво, постигат среден резултат на границата на тройката, какъвто имат и много по-посредствени от тях училища.

# 768
НВО 10 клас задачите бяха “ по-практически” и децата нв бяха решавали такива. Отделно, че от началото на десети клас се обяснява , че това е излишен изпит , не е важен и ако искат да не ходят. Изобщо им беше все едно за този изпит, в 12 клас няма да се явяват на ДЗИ математика, един вид да минат само, няма вече такова старание, особено от хуманитарни и паралелки по изкуства. Гонят си само балообразуващите предмети от първи гимназиален етап за университетите, другите не ги интересуват

# 769
  • София
А наистина ли е възможно да не се явят на НВО в 10-ти клас? Гледам по статистиките, че горе-долу целите випуски се явяват. Ако е по желание, бройката би била доста ниска.

Последна редакция: сб, 06 юли 2024, 14:29 от annie13

# 770
  • Сф
Съгласна съм, че НВО 10-ти клас не е важно за никой и не се ходи на уроци. Но в случая с МАТ, училища, които все пак се смятат за такива с добро ниво, постигат среден резултат на границата на тройката, какъвто имат и много по-посредствени от тях училища.
Защото на много малко хора им пука за математиката след 7 ми клас , според мен. Това, което сте дали за пример  са си обикновени училища . Усилията на децата са насочени към други предмети.

# 771
  • у дома...
А наистина ли е възможно да не се явятна НВО в 10-ти клас? Гледам по статистиките, че горе-долу целите випуски се явяват. Ако е по желание, бройката би била доста ниска.
Да, НВО 10 клас не е задължително.

# 772
Виж по математика тенденцията е ясна -пълна трагедия за всички, със съвсем малки изключения.
Е пак ли учителката да им е виновна?
Когато трагедията е пълна за всички, със съвсем малки изключения - именно тогава отговорността е върху водещият групата Wink
Ами не съм съгласна. Хващаме деца , за които математиката е скука. Дават ви три часа седмично и ви казват, че сте некадърни, защото не можете да постигнете резултати с тях.
Имам и по-голяма дъщеря в друго училище. Държа НВО по мат след 10 клас 65 точки. Казах и, че това е супер зле и не може да и пишат 6 ца.
Тя ми отговори, че е  най-добре от всички.
За съжаление, качествено математика не се учи с 3 часа седмично.
Изпитът за Смг и НПМГ трябва да е различен.

Ani_Ri, нещо не можем да се разберем Simple Smile
Ако децата изначално нямат интерес към математиката (хванали сме ги на случаен принцип), и не са там за това - какви резултати очаквате, и защо изобщо е важно?
А ако паралелката е с профил математика, и на децата им е скука (по вашите думи) ... защо са избрали такъв профил?! Или те когато са го избрали, са го искали, но изведнъж о! скука... 3 часа могат да са загуба на време, но могат да са и най-чаканите часове от децата. Според учителя Wink

Вярно е, че от всяко дърво свирка не става. Но от 26 различни дръвчета, ако не можеш да извадиш поне няколко свирки.... проблемът може би не е в дръвчетата, а в майстора.

# 773
Кое й е неудобното на локацията на НТБГ? Наблизо има трамваи, автобуси, а и метростанцията на НДК е на пешеходно разстояние.

Някъде четох, че й правят ремонт (цялата е опасана със скеле, та явно е вярно) и всъщност учат в сградата на "Ломоносов". Колко време ще е така би могъл да каже някой, който има дете там.

Бъркате гимназията с НФСГ.

# 774
Дааам, поправиха ме по-горе Blush

# 775
Марги, моята отиде в 35 без да е учила немски. От клас 26 деца само 4 бяха учили.
Първата година не мога да кажа какво е научила - не разбирам. Видимо не си даваше зор.
Тази година попадна на много строга учителка. Буквално ревеше, защото усети, че има пропуски. И то не защото учителката в 8 клас не ги е учила. Просто моята е скатавала когато може. А тук номера не минаваха. Успя все пак да се стегне и да вземе дсд изпита.
Та с две думи - може да научи, стига да иска. И има учители, които са насреща.
А можете ли да споделите и по-общи впечатления от училището: учителите успяват ли да ангажират вниманието на децата, добре ли се преподават основните предмети, дисциплината на ниво ли е? Всичко, за което се сетите, ще ни бъде много полезно, насочили сме се към това училище, но четохме и негативни отзиви, та се чудим...

# 776
За НВО 7 клас децата целенасочено се готвят по тези два предмета. За НВО 10 клас се готвят единствено в училище. Няма школи, няма почти непрекъснато решаване на тестове. Не се гонят нито оценки, нито класирания. 9 и 10 клас учат и много други предмети, които за някои деца са важни. Плюс, че НВО 10 клас си е чиста статистика и не е задължително явяването.

Да де, това именно ни дава идея каква е разликата между училищната подготовка, и подготовката в "паралелното образование" Simple Smile  в 7клас началните училище (или средните) дават еди-какви-си резултати, тупат се по гърдите, пъчат се с високите си постижения.... реално обаче резултатът е плод на още толкова - ако не и повече - по време и обем работа извън училище, с допълнителни учители, школи, ресурси... И после що в 10 клас са по-слаби резултатите... ами защото децата не са ходили на уроци и са показали какво са научили само в училище Simple Smile

Когато родител на детенце в предучилищна ми каже, че търси за първи клас училище с високи резултати на НВО 7ми и малко.... Rolling Eyes  Ако се разчиташе само на работата в училище, и самостоятелна подготовка у дома (без платени школи, уроци и т.н.) - тогава да. В момента тези резултати са крайно изкривени, особено за "елитните", където масово се готвят извън училище.

# 777
учителите в час трябва да работят едновременно с отличници, средно ниво, двойкаджии и соп-ове
реално няма как да се готвят всички за отличен резултат, защото много малко го могат, болшинството в едно обикновено училище са с много по-ниски резултати - освен ако не са избирани като след 4 клас в смг
затова плюнките по училищата са излишни, защото училището е за всички, а който иска повече - готви се сам точно както и за университетите

и разбира се, че бих искала училище 5-7 клас с високи резултати на нво - това определя среда на амбициозни родители и учещи деца, която предпочитам

# 778
  • София
В нашето училище от 18 за Бг има 2 с 100 точки по БЕЛ. ЕДНОТО е и с 100 по МАТ.
На 3 седми класа, среден успех по математика е 81.
И аз наистина смятам, че зад тези успехи са седим и ние амбициозни родители. И се радвам, че сина ми взимаме пример от приятели и гонеше висок успех, даваха му стимул.
Така че е много важна средата, децата, нивото

# 779
  • София
След седми клас училищата, особено в София, работят с доста по-хомогенни класове като възможности, създадени навици за учене, (не) наличие на амбиции. Средният резултат по МАТ на НВО  е приблизително еднакъв след 7-ми клас и след 10-ти. Само тази година има по-голяма разлика, която обаче е десетина точки. В същото време в училищата, които изредих, резултатът пада от примерно 70-75 на 35. Би било нормално да спадне без допълнителна подготовка, но да кажем на 60 (колкото е средният спад от 7-ми клас до 10-ти). В тези училища има и паралелки природни науки, предприемачество, СХН, които предполагат поне справяне на ниво 4-5 по математика. В същото време в по-нискобалови училища резултатът от 40 отива примерно на 30. За мен лично това не говори добре за подготовката точно в училищата с бал 350-400 след седми клас.

Общи условия

Активация на акаунт