Политиката в България - нови избори, нов късмет

• 432 574
  • 13 803
  •   1
Отговори
# 12 855
  • София
С Швейцария ли се сравняваме?
Неутрални няма.
Австрия не е ли?
С никого не се сравнявам.
Неистовият страх от незаемане на страна винаги ни е изигравал лоша шега в историята.
О, да, никой не се интересува от историята, тя се изтрива.
Това едно на ръка, ама и все на грешната страна сме. Винаги най-добре подложени и после най-губещи накрая.
Сега се очертава точно същото, да видим, дано греша.

Да, трябваше да сме на страната на Русия, Северна Корея и Иран.

# 12 856
Където и да сме, с това угодническо поведение на политиците ни за сметка на собствения си народ, все сме в кофти позиция.Simple Smile

# 12 857
Политиците ни си угодничат на своите джобове. Даже тези които реват за независимост и суверенитет.

# 12 858
  • София
Не става дума за история. История е ценна и трябва да се помни.
Но е глупаво да се осланяме на стари лаври. Вижда се, че и Путин търси като основание за имперската си политика граници на Русия отпреид 8 века. Границите са такива каквито са, те не трябват да се променят повече.
Това че сме били велики разбира се е много хубаво, но за мен е важно настоящето ни и още повече - бъдещето ни, а не миналото ни.

Иска ми се да можеше да кажеш това на Васил Левски, когато се е занимавал да "възкресява миналото" като ни вади от Османската империя. И също така знам, че отговорът му нямаше да ти хареса - знам го, защото от това, което съм чел за неговите разбирания, излиза, че сме съмишленици, а знам аз какво бих ти отговорил.

Миналото е част от нас, Лорде, то ни е направило такива, каквито сме. Няма как да го изтриеш с лека ръка, нито да го промениш. Лошите неща остават лоши, добрите - добри, а на теб ти остава да се примириш и да приемеш всичко, защото и да не се примириш, няма да промениш случилото се. Стремежът към връщане на добрите неща от миналото е напълно нормален. Не мога да кажа същото за опитите на някой да се самоубеждава, че не е имало нищо добро в миналото му.

# 12 859
Случват се такива неща. Авиацията е опасна професия, няма как да се избегнат смъртните случаи.
Лордеее...Такива неща не трябва да се случват. Не трябва, недопустимо е. И изцяло за това са отговорни политиците в България без изключение. Не може да имаш 50 пилота на кръст които да летят по един час на месец и да очакваш да направят steep turn на толкова ниска височина. Абсолютна безотговорност. Политиците са отговорни, защото трябва да им осигурят достатъчно средства и възможности да тренират достатъчно и да не творят такива изпълнения.
Рискът от всяка професия се определя от натрупания опит. Авиацията не прави изключение.
И да помоля, не използвайте нальот - наследствено наименование от епохата на СССР

# 12 860
  • Разпиляна във въображението
Да не правим свободни съчинения, че летят по един час на месец, или че не са изпълнявали тези маньоври и преди. Политиците стават загрежени за месец-два след тежък случай и след това забравят. Защото, ако бе различно, авиацията нямаше да е в такова състояние.

# 12 861
Цитат
Не може да имаш 50 пилота на кръст които да летят по един час на месец и да очакваш да направят steep turn на толкова ниска височина.
Едва ли някой ги е принудил да правят нещо такова. Предполагам решението е било тяхно и не е било за първи път т.е. те са преценили, че това, което правят е във възможностите им.
Имаше изказване във връзка с пожарите, имаме хеликоптери, но нямаме подготвени пилоти за такива ситуации. Проблеми в ВВС има, но не може да се изкарват на дневен ред, когато се случи нещастие, а през останалото време да се мълчи.

# 12 862
Но е глупаво да се осланяме на стари лаври. Вижда се, че и Путин търси като основание за имперската си политика граници на Русия отпреид 8 века. Границите са такива каквито са, те не трябват да се променят повече.
Това че сме били велики разбира се е много хубаво, но за мен е важно настоящето ни и още повече - бъдещето ни, а не миналото ни.

Иска ми се да можеше да кажеш това на Васил Левски, когато се е занимавал да "възкресява миналото" като ни вади от Османската империя. И също така знам, че отговорът му нямаше да ти хареса - знам го, защото от това, което съм чел за неговите разбирания, излиза, че сме съмишленици, а знам аз какво бих ти отговорил.

Миналото е част от нас, Лорде, то ни е направило такива, каквито сме. Няма как да го изтриеш с лека ръка, нито да го промениш. Лошите неща остават лоши, добрите - добри, а на теб ти остава да се примириш и да приемеш всичко, защото и да не се примириш, няма да промениш случилото се. Стремежът към връщане на добрите неща от миналото е напълно нормален. Не мога да кажа същото за опитите на някой да се самоубеждава, че не е имало нищо добро в миналото му.
Сравняваш несравними неща и на всичко отгоре ги даваш за пример. Левски се е борил за свободата и териториалната независимост на родината си. Не за България на 3 морета, щото някога е било така.

# 12 863
  • София
Аз искам да разкажат на Левски, Ботев и Раковски за русофилията и пишман патриотиаризма си.

# 12 864

Времената са били други, нерелевантни са сравненията ти. Тогава сме били под чужда окупация (впрочем странно е тъкмо ти да подкрепяш Левски, защото в темата за Украйна си против Украйна, които се борят срещу чужда окупация. Но това е отделен въпрос). Многократно съм казвал, че не може да се сравняват нещата със Средновековието и дори - с Ренесанса. Имаш едни 14 точки на Уилсън, които застопоряват границите в съвременния им вид. Имаш и Втора световна война, която в общи линии потвърждава  тази договореност. Имаш разпадане на Варшавския пакт, който окочателно оформя съвременния облик на ЕВропа.
 И накрая имаш влизане в НАТО и ЕС на България. Преди да влезеш в НАТО и ЕС важно условия е да уредиш споровете със съседите си, защото никой не влиза в ЕС с разбутани граници. Сепаратизмът може да е бил нормален преди три века, днес не е нормален.
Впрочем аз никъде не съм казал да отричаме историята си. Ако ми намериш такъв пост ще те черпя.
Казвам, че по-важно е настоящето. (Впрочем точно Левски не се концентрирал върху миналото, а върху настоящето. Защото Левски не е искал да възстановява монархията на Иван Асен, или да речем на Иван Александър, а е искал република). Във време когато е имало само три републики - в САЩ, във Франция и в Швейцария! Чат ли си? Левски е гледал в бъдещето, не в миналото и затова именно го ценим толкова.
Левски ако беше гледал в миналото щеше да остане с четническата тактика на Раковски и Панайот Хитов, а той е гледал в настоящето и бъдещето, разбрал е че трябва агитация. Левски се е стремял да привлече всички класи - и попове, и чорбаджии макар че за хайдутите те са народни изедници. Левски също се е занимавал с хайдутлък, но е надградил себе си и повече не се е върнал към този период от живота си.
Миналото разбира се трябва трябва да се помни, за да се учим от грешките му и да се надгражда. Но не може само с минало да се живее, трябва да се гледа напред.
и за да сме по-темата:
виждаме партиите на миналото - БСП е пред изпадане, ДПС се цепи, а СДС стана придатък на ГЕРБ. Това е защото тези партии не се развиха, електората остаря и миналото ги застигна.

П.С. Може ли цитат на Левски, че възкресява историята или това са твои интерпретации?

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 09:21 от Лорд Сняг

# 12 865
@Лорд Сняг,  ако ти се удаде случай да коригираш твоя лична грешка от миналото, би ли го направил?

# 12 866
Не, не бих.   (често съм мислил върху това)
Няма как да променя една грешка без да променя целия си живот воден до този момент. Това би  обезсмислило 42 години. Към онзи момент несъмнено съм смятал, че съм прав и съм имал някакви основания.
Мога да се погрижа да не я допускам отново, но не  бих променил нищо от живота си досега

П.С. Освен това решенията които съм взимал рядко са били черно-бели, дори от грешките си съм извличал някаква полза. да отхвърлям лошото, значи да отхвърля и доброто.

# 12 867
Аз искам да разкажат на Левски, Ботев и Раковски за русофилията и пишман патриотиаризма си.
Кой да им разкаже?
По добре е да се спре с това експлоатиране на личности като  Левски, Ботев, Раковски ..... с цел доказване собствена теза, която утре може да бъде съвършено различна.

# 12 868
А междувременно, лицата на тези Възрожденци са навсякъде, особено в училищата. Набива ни се в главите че те са светци отрано.

# 12 869
  • Буркина Фасо
Случват се такива неща. Авиацията е опасна професия, няма как да се избегнат смъртните случаи.
Лордеее...Такива неща не трябва да се случват. Не трябва, недопустимо е. И изцяло за това са отговорни политиците в България без изключение. Не може да имаш 50 пилота на кръст които да летят по един час на месец и да очакваш да направят steep turn на толкова ниска височина. Абсолютна безотговорност. Политиците са отговорни, защото трябва да им осигурят достатъчно средства и възможности да тренират достатъчно и да не творят такива изпълнения.
Рискът от всяка професия се определя от натрупания опит. Авиацията не прави изключение.
И да помоля, не използвайте нальот - наследствено наименование от епохата на СССР
кой политик ги накара да правят маневри на такава ниска височина? абсолютна пилотска безотговорност е това, ако наистина са го направили.
и може да използваш български думи в български форум, а не  steep turn

Общи условия

Активация на акаунт