Политиката в България - нови избори, нов късмет

• 432 545
  • 13 803
  •   1
Отговори
# 12 975
Трябва да ви кажа, че ми втръснаха тези типове. Айде да минават час по-скоро изборите, че да видим кой къде е., явно тъй или иначе нищо няма да направят.

# 12 976
Като загубят пушачите, ще забравят и за твърд електорат.
Кой го предлага това?
ЕК препоръча забрана за пушенето и на открито
https://www.segabg.com/hot/category-zdrave/ek-preporucha-zabrana … neto-i-na-otkrito
Естествено у нас ще е задължително изпълнението, щото всичко друго ни е наред и живеем здравословно. Предвид възможностите на законотворците пък, всичко ще е баш.

Демокрацията не значеше ли свобода? Че нещо в последно време, уж се водим демократична държава в демократичен ЕС, ама все някакви забрани се измислят.
Интересното е, че, ако това се приеме, ще се метнат куп усилия, за да се спазва тази забрана, но пък за сметка на това никой не следи, че не се спазва забраната за продажба на цигари и алкохол на лица под 18 години. И накрая какво излиза - децата могат да си купят цигари от всеки един магазин, обаче държавата ще следи да не ги пушат на открито.
Другото, което ми е интересно - електронните цигари и вейповете също ли ще са забранени? Защото сега в никой МОЛ не може да се пуши обикновена цигара, но масово се смучат ел. цигари и вейпове - и то основно от дечурлига. Това каква точно грижа за здравето на хората се води?

# 12 977
Свобода и свободия са различни неща. Много пъти го обяснявам. Свободата идва с отговорности.
ти като си свободна от диктутурата ако отидеш да убиеш човек и влезеш в затвора, това нарушение на свободата ти ли е?
Свободата свършва там където застрашаваш правата на другите.
Свободата свършва също където застрашаваш националната сигурност.
И разбира се законите трябва да се спазват.
Свободна си да нарушиш законите и обществените норми, с ясното съзнание че ще си носиш последствията.

Решенията в ЕС се взимат с мнозинство. Аз не одобрявам идеята, но именно демокрацията предполага гласуване. При диктатурата се гласува под строй, реално един човек определя нещата.

П.С. Свободни сме да напуснем ЕС, да платим такса и да влезем в БРИКС

# 12 978
  • София
Не, демокрация не означава свобода.
Все смятах, че значението на основни думи върви за ръка с общата култура, поне в сериозни теми като тази.
Демокрация означава народовластие. Всеки пълнолетен има право да избере свои представители, които да провеждат харесваната и желана от него политика.
И именно това се случва - когато едно решение се приеме с мнозинство, то автоматично предполага, че това е решението на мнозинството от народа.
Толкова е ясно 🙃

# 12 979
Свобода и свободия са различни неща. Много пъти го обяснявам. Свободата идва с отговорности.
ти като си свободна от диктутурата ако отидеш да убиеш човек и влезеш в затвора, това нарушение на свободата ти ли е?

Пушенето на открито свобода или слободия се води, че трябва да се забранява? А продаването на алкохол и цигари на деца под 18 години - свобода или слободия се води?
Много съм съгласна с едно от твоите мнения - като ще борят цигарите, направо да ги спрат. Тогава поне ще се знае, че цигари не се продават и точка. Същото е с алкохола, същото е и с хазарта. Защото аман от борене на неща, до които всеки човек има достъп. Дори и деца.

Решенията в ЕС се взимат с мнозинство. Аз не одобрявам идеята, но именно демокрацията предполага гласуване. При диктатурата се гласува под строй, реално един човек определя нещата.

П.С. Свободни сме да напуснем ЕС, да платим такса и да влезем в БРИКС

Накрая да не стане така, че хората живеещи в държавите в БРИКС да имат повече права от нас Simple Smile

# 12 980
Пушенето по принцип е щекотлива тема.
Пушачите ограничават правата на непушачите когато пушат вътре, непушачите искат да ограничат правата на пушачите относно пушенето отвън.
Но каквото и да се случва то става след като на мнозинството от гласувалите се произнесе.  или т.нар. висшегласие.
Това е демокрацията.

П.С. Хората в БРИКс реално нямат възможноста да го напуснат. Ние имаме възможноста да напуснем ЕС. това мисля че изчерпва отговора.

# 12 981
Там е работата,че има различни и даже противоположни дефиниции за демокрация. Моята дефиниция за демокрация:

– хората,които изказват собственото си мнение,да не бъдат наказвани заради това.
– сравнително висок жизнен стандарт.

Това е демокрация. Останалото е дъра-бъра два чадъра...

# 12 982
Пушенето по принцип е щекотлива тема.
Пушачите ограничават правата на непушачите когато пушат вътре, непушачите искат да ограничат правата на пушачите относно пушенето отвън.
Но каквото и да се случва то става с гласуване на мнозинството. Това е демокрацията.

Точно така. Затова е редно да се направи референдум по темата за тютюнопушенето на открито. Да видим какъв процент от хората в България са съгласни да се спре и какъв процент са против. В крайна сметка сме отделна държава и не е задължително да се приема всяко нещо спуснато от ЕС. А налагането на подобен закон, без допитване до хората е диктатура.

# 12 983
  • София
Все смятах, че значението на основни думи върви за ръка с общата култура, поне в сериозни теми като тази.
Но не означава и диктат.
Пушачите кому пречат като пушат на открито?
Изтриха ми предния пост, затова да се повторя - непушач съм, за закритите места съм ок, но всичко останало започва да прилича на диктатура.
Пристрастяващи продукти, енергийни напитки, хазарт, ни предлагат на всяка крачка. От казинА не можем буквално да дишаме, но цигарите на открито пречат, видиш ли.
Същевременно е очевидно, че пушачите не се отказват с такива мерки. Напротив, настройват се и пак намират начин къде да пушат.

# 12 984
Зависи. Когато решението е задължително сме длъжни да приемаме. Членството ни е доброволно, но сме длъжни да се съобразяваме с решенията на Европарламента. Разбира се може да не се съозбразяваме и да понасяме глоби - и това е вид свобода

Ако решението е препоръчително, но е задължително не сме длъжни да го изпълняваме. Идеята за референдум е добра, но се съмнявам в ефективноста ѝ

# 12 985
Ако решението е препоръчително, но е задължително не сме длъжни да го изпълняваме. Идеята за референдум е добра, но се съмнявам в ефективноста ѝ

По-скоро няма да се хареса резултата - затова и няма да се направи. Просто ще се наложи и това е. След това ще се следи за изпълнението му 5 - 6 месеца и после ще си е пак същата работа. Както е с пушенето в заведенията, както е със забраната за продажба на алкохол и цигари на деца, както е със забраната на райския газ, с All age партитата и т.н. Всяко чудо за три дни.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 15:26 от Lady Cassiopeia Duval

# 12 986
Идеята за свобода на референдумите е лоша идея. Казвам го именно като свободомислещ. Защото България е на "ветровито" географско място... Затова.

Е,може референдуми,но само "безобидни". Например,колко дълго да е в сантиметри оригиналното българско кебапче?

# 12 987
Демокрация означава народовластие. Всеки пълнолетен има право да избере свои представители, които да провеждат харесваната и желана от него политика.
И именно това се случва - когато едно решение се приеме с мнозинство, то автоматично предполага, че това е решението на мнозинството от народа.
Толкова е ясно 🙃
Напоследък, от това, което се вижда, демокрацията ни е нещо, което тези, които могат да си осигурят достатъчно голямо лоби сред политиците, те определят какви решения да се вземат.

# 12 988
Идеята за свобода на референдумите е лоша идея. Казвам го именно като свободомислещ. Защото България е на "ветровито" географско място... Затова.

Е,може референдуми,но само "безобидни". Например,колко дълго да е в сантиметри оригиналното българско кебапче?

Като цяло съм съгласна. Референдуми от типа напускане на ЕС, отлагане на еврото, запазване на българския лев и т.н. са опасни и биха донесли много повече вреди, отколкото ползи. Но специално за тютюнопушенето на открито смятам, че е редно да има допитване до хората.

Добавям - аз се водя пушач, но истинските пушачи изобщо не ме смятат за такъв, защото пуша по 5 цигари сутрин с кафето, вкъщи. Никога не пуша на открито, защото не ми е приятно. В заведения също не пуша, дори и да сме на тераса.

# 12 989
Не знам страна в целия свят, в която да е проведен референдум без предварително да се знае резултата. Затова казвам че се съмнявам в ефективноста.
Във Франция се проведе референдум за Европейската конституция. Отговора не бе такъв какъвто правителството очакваше и се проведе втори референдум, за да се получи положителен отговор

Референдумите в България през 1947 предварително е било ясно как ще завърши.

Общи условия

Активация на акаунт