Политиката в България - нови избори, нов късмет

• 432 499
  • 13 803
  •   1
Отговори
# 13 020
И ние имаме избор - имаме право да напуснем ЕС. Виж в ОНД-то Путин не дава да го напускаш. Не може, танковете идват.

Аз лично съм много доволен от членството ни  в ЕС -  толкова субсидии, толкова проекти, роуминга на практика не съществува, цените на техниката паднаха, икономиката се издържа на практика от ЕС, а таксата ни е мижава.
Можем да пътуваме където искаме, таксите за пътуване, таксите за образование също паднаха. Но ако искаме в ОНд -окей напускаме ЕС, плащаме една такса, отиваме при Путин и ще видим що е то свобода и демокрация. Убеден съм че противниците на демокрацията първи ще избягат от новия "демократичен" режим.

# 13 021
Недостатък е, че много често при представителна демокрация решенията най-често се вземат от малцинства.
Всъщност решенията винаги се вземат от малцинство. Именно това е и причината Унгария да не бъде изгонена/да напусне ЕС - за останалите страни-членки нейното поведение е без съществено значение/на принципа "всеки сам си преценя"/, но за самата Унгария собственото й поведение е от екзистенциално значение. Тук обаче имаме и една втора страна, която също се бори за оцеляването си и това е Европейската комисия. Тя има интерес да наложи волята си, защото в противен случай би се обезсмислила. За непредубедения човек това са симптоми на разпад. Ако погледнем още малко по-напред в бъдещето, трябва да помислим какви решения ще бъдат взети в подобни условия, защото те пак ще бъдат продиктувани от малцинство от хора.

# 13 022
Пак ще повторя - "няма Унгария в ЕС, ЕС няма проблеми" не става, защото никой няма да изгони, прати в лагер или разтреля Унгария. Унгария САМА може да си тръгне от там. Ако иска. Явно тя не иска.
Явно не схващаш. Погледни го тогава от другата страна. Унгария остава и прави това, което счита за правилно, въпреки, че то не съвпада с политиката на ЕС. Какво прави ЕС, налага санкции на Унгария и я принуждава да приеме тази политика. Тук ще кажеш, щом си в съюз се съобразяваш, да съобразяваш се, независимо дали ти е добре или не, ама зорлем да се вменява, че е всичко е само добре идва повечко.
Извинявай, но това е същото като да дойда у вас и да пренареда мебелите ти по начина който смятам за правилен. Това явно не е твоят начин за обзавеждане и това е твоят дом, но по твоята логика аз имам право да се налагам, защото сме под един покрив.

# 13 023
решенията се взимат от мнозинството от гласувалите /или от техните представители.  Никой не спира негласувалите да гласуват.
Щом не са гласували това е тяхно право, но те не бива да се сърдят, че избора не е съобразен с тях. Честно казано за мен не е нормално, че се иска пълно единодушие и един човек може да те блокира. Навсякъде масово се избира или по волята на половината плюс един глас, или евентуално - на три четвърти.

Мама Нана, никой не твърди че всичко е правилно, но щом си влязъл в клуба ще се съобразяваш с мнозинството и ще изпълняваш неговите решения. Имаш правото да гласуваш - включително и с "Против", имаш правото да напуснеш, но ако се вземе решение и ти си вътре трябва да изпълняваш.

# 13 024
„Галъп“: 50% от българите биха избрали страната да е част от ЕС и НАТО, а 17,1% - с Русия и Китай. Данните показват, че при най-младите убеждението, че мястото на България е в ЕС и НАТО, достига до над 70%"

# 13 025
решенията се взимат от мнозинството от гласувалите /или от техните представители.  Никой не спира негласувалите да гласуват.
Щом не са гласували това е тяхно право, но те не бива да се сърдят, че избора не е съобразен с тях. Честно казано за мен не е нормално, че се иска пълно единодушие и един човек може да те блокира. Навсякъде масово се избира или по волята на половината плюс един глас, или евентуално - на три четвърти.
Най-нормалното нещо на този свят е някой да блокира решение на цялата група. Никога ли не ти се е случвало дори в собствения приятелски кръг? Примерно тръгвате на поход в планината, но един от вас е доста пълничък и не може да се движи много. Отказва се насред път и вие сте добри хора - не може да го оставите сам, връщате се и всичко пропада. Така функционира и "любимият" ЕС и ако някой си прави илюзии, че това може да продължава до безкрай, спешно трябва да си свери часовника.

# 13 026
Не е най-нормалното. Когато аз съм с група и проведем гласуване винаги решенията винаги се взимат с просто мнозинство. Ако сме седем души 4 гласа решават, ако сме петима - 3.
Който не е съгласен с решението на мнозинството от гласували е в правото си да ги напусне и да прави каквото си иска. Не може една голяма група да се съобразява с 1-2 човека. В цял свят малцинството се съобразява с мнозинството, а не обратното.
За мен много скоро единодушието ще отпадне.
когато е създаван ЕС е имало само 5-6 държави, лесно е можелода се прокрават нещата с единодушие, но сега нещата станаха много разнолики и се върви към просто мнозинство.

Независимо дали говорим за единодушие или за просто или пък за квалифицарон мнозинство това е демокрация. Другото е решение по волята на един чове или на малък кръг от хора.

# 13 027
Чета не коментирате скандала с македонците - а тук много се пишеше, че външната политика била най-важна на някои хора или им е важна само по отношение на една държава. Не коментирате инициативата на Елена Йончева да си организира среща с нашите моряци заложници в Йемен и да я осъществи, за което аз лично евала и правя, отнело е месеци организация, за да го направи и доказва, че могат да се случват много неща, ако човек работи за тях.

За вендинг автоматите съм не. Добра идея за населените места без аптека, но като знам, че едно се казва у нас, а в реалността ще се получи друго не виждам смисъл от тях. Щом ще  е за лекарства без рецепта, все има от кой съсед да се вземе един нурофен.
Около вилата ми има доста възрастни хора, обучила съм ги, снимат ми рецепта, поръчвам им онлайн и на другия ден им доставят от веригите или 2-3 дена, че до малкит енаселени места куриери и поща няма всеки ден. Пощата работи 3 пъти седчично по 4 часа, и май се оказа най-бързото за доставка. 1 дядо вече сам се оправя, скоро сигурно ще почне да поръчва за всички. Тази работа с вендинг автомати ми е да се похарчат едни държавни пари и да преминат едни комисионни. Като е толково важно да го правят, но без участие на държавни средства.

# 13 028
Имайте предвид, че ЕС не е федерация, дори и конфедерация не е.
Така както е устроен е добре, просто искат много да се разширят и наистина тогава няма да работят добре нещата.
Но може би трябва решенията да се вземат с 80 или 90% мнозинство, а не с обикновено от 50+

# 13 029
Какво има да се коментира? Македонците ни мразят, за тях сме основни врагове. Те са сърбизирани българи, под егидата на Коминтерна. Вече всички проумяха че СРМ и Сърбия са ни врагове, а това което направиха ПП-ДБ - да вдигнат ветото - бе глупост на глупостите.

Ясно е че дойде крайно-радикалното сръбско крило на власт. Ясно е че трябва да дадем остър отговор, но поради политическата криза никой не смее да реагира.Това е положението

П.С. ЕС е точно конфедерация - съюз от малки субекти (в случая държави) с известна автономност, но решенията се взимат на централно ниво. Аз съм съгласен решенията да се взимат и с 3 четвърти от гласовете, но със 100 процента е безумие

# 13 030
Скрит текст:

Мама Нана, никой не твърди че всичко е правилно, но щом си влязъл в клуба ще се съобразяваш с мнозинството и ще изпълняваш неговите решения. Имаш правото да гласуваш - включително и с "Против", имаш правото да напуснеш, но ако се вземе решение и ти си вътре трябва да изпълняваш.
Това го казах по напред. Щом си в съюз приемаш неговата политика, независимо дали ти е добре или не, но постоянно да ми се повтаря/вменява колко всичко е добре и извън този съюз, всичко е мнооого зле и или сме загубени, или Русия ни завладява, ми идва повече.
И стига с това напускане, пращане в други държави и т.н. Несериозен аргумент, показващ липса на друго.

# 13 031
  • София
Унгария има избор и никой няма да ѝ държи сметка за него.

Нана, какво губиш?
И аз моля за аргументиран отговор на този въпрос.

# 13 032
Чета не коментирате скандала с македонците - а тук много се пишеше, че външната политика била най-важна на някои хора или им е важна само по отношение на една държава. Не коментирате инициативата на Елена Йончева да си организира среща с нашите моряци заложници в Йемен и да я осъществи, за което аз лично евала и правя, отнело е месеци организация, за да го направи и доказва, че могат да се случват много неща, ако човек работи за тях.

За вендинг автоматите съм не. Добра идея за населените места без аптека, но като знам, че едно се казва у нас, а в реалността ще се получи друго не виждам смисъл от тях. Щом ще  е за лекарства без рецепта, все има от кой съсед да се вземе един нурофен.
Около вилата ми има доста възрастни хора, обучила съм ги, снимат ми рецепта, поръчвам им онлайн и на другия ден им доставят от веригите или 2-3 дена, че до малкит енаселени места куриери и поща няма всеки ден. Пощата работи 3 пъти седчично по 4 часа, и май се оказа най-бързото за доставка. 1 дядо вече сам се оправя, скоро сигурно ще почне да поръчва за всички. Тази работа с вендинг автомати ми е да се похарчат едни държавни пари и да преминат едни комисионни. Като е толково важно да го правят, но без участие на държавни средства.
Със снимана рецепта стават ли нещата онлайн? Мен са ме връщали от пъпа на София да си нося хартиената и то присъствено. Да не говорим, че за хроничните болежки на старите хора има лекарства, които се изписват само по ЗК по специален ред и електронно.

# 13 033
@Лорд Сняг, дори решенията да се вземат с квалифицирано мнозинство, малцинствената група остава действаща и тогава ще наблюдаваме директно в самия европарламент онова, което наблюдаваме в момента между ЕК и Унгария - просто ще има депутати, които открито няма да се съобразяват. Разпадът ще продължи от периферията на съюза в посока към неговия център.

# 13 034
Унгария има избор и никой няма да ѝ държи сметка за него.

Нана, какво губиш?
И аз моля за аргументиран отговор на този въпрос.
Не ми се влиза в излишен спор, затова ще замълча.

Общи условия

Активация на акаунт