Гонят ме

• 6 037
  • 155
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Не, не е по-прецакан. Бабата е прецакана, защото годинките й са бая повече и ще остане сама не след дълго. Нещата се обръщат и тя пак ще иска компания, да не говорим, че може да опре и до нужда от реални грижи. Авторът е прецакан с няколко хилядарки, които бездруго щеше да даде за наем, ако не беше там, така че ги слагам в графа нормални разходи. Цялата "сделка" не го е съборила финансово и няма да го събори. За мен единия си го е получил сега, а другия ще си го получи след някоя година, невинни няма.

# 106
Ама то не става като вас с "устни договорки",ами трябват договори,без договори никой нищо не зачита.След като вие имате възможност къде да живеете,защо са всичките тези разправии?Видно е,че сте имали тайни надежди да вземете имота.Най-вероятно заради това жената ви гони,разбрала ви е намеренията.Отстрани изглежда така.Не смятайте,че като стегнете и вложите средства,ще вземете цял имот без пари.

# 107
Ама защо тайни надежди, като първо то си го пише, че бабата му е обещала имота, второ в България е стандартна практика имот срещу гледане дори в собственото семейство?
Вие изобщо четете ли темата?

# 108
  • София
Практика е имот срещу гледане, но резултатът е или липса на гледане, или присвояване приживе на всичко от дарителя. Тези, които имат късмет и смелост, развалят сделките овреме и се подсигуряват по културен начин.

# 109
  • Пловдив
Само да отбележа, че първа братовчедка на майка му не значи връстничка на майка му. Първата братовчедка на моя баща е 24 години по-млада от него, моят първи братовчед по майчина линия е 17 години по-възрастен от брат ми, а на моя приятелка децата са 25 години и половина по-млади от племенничката и, като баща им на тия деца беше 50+, когато се родиха, и ако беше имал по-голям с десетина години брат или сестра (но няма никакви), сигурно този брат или сестра щеше вече да има внуци, на които да им се роди вуйчо. Та едва ли става дума за стара баба на 50. Иначе и аз бях впечатлена от кашона водка - не само от това, че бабата го е изпила, ами че авторът го е имал.

Приложимите правила от закона се наричат неоснователно обогатяване, ама автора вероятно го чака драматичен съдебен процес с доказване и оспорване на принос, разноски, увеличение на стойност на имота, стойност на безплатното живеене и т.н. (е, драматичен, зависи колко ще си го направят такъв страните), преди да може да си получи онова, за което има фактури на негово име. Не знам за колко хиляди лева си струва подобно нещо.

П.П. А, тя се изяснила възрастта междувременно. Казаното за съдебния процес и за водката си остава.

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 08:18 от Магдена

# 110
  • София
Магде, той уточни, че е на 70.

Иначе голяма разлика е възможна. Между първото и последното ми дете има 24 г. разлика.
Баба ми пък беше с 10 г. по-малка от брат си и с 10 г. по-голяма от сестра си, заради което всичките братовчеди са на абсолютно различна възраст помежду си.

Иначе и аз бях впечатлена точно от водката и от увереността на адвоката, който му е обещал успех. После ще има сигурно тема в стил "обраха ме" - адвокатът ми взе хиляди левове, ходихме 10 г. по съдилища, никакви пари не взех, бабата умря, без да ми остави нищо, а адвокатът не иска да ми върне парите.

# 111
Човека обясни,че "бабата" е на 70год.Някои хора на тази възраст още работят,а повечето напълно са в състояние да се грижат за себе си,че и за внуци помагат.Най-вероятно,жената е била във временна дупка и като се е освестила е преценила по-правилно нещата.

# 112
Не ѝ е харесало лирическият герой да си мери чашките с нея. И правилно.

# 113
  • София
На 70+ моите родители и свекърите ми заминаха да живеят в друг град, далеч от деца и внуци, за да са спокойни (затова я разбирам, че не иска бебе наоколо си). Сега вече са по на около 80. Напълно самостоятелни са и четиримата (имат си разбира се болежки - баща ми е онкоболен, свекърва ми е с прогресивно намаляващо зрение и с тремор, свекър ми е с високо кръвно, майка ми с разни хронични болести), но се справят сами, а са си и още заедно. Даже ходят по екскурзии. Запознали са се с други хора на тяхната възраст. Ходят на плаж, на кафе, разхождат се. Лелята на моя съпруг е на 72 г. и още работи.
Не виждам проблем жена на 70 г. да се справя сама.
Да не говорим, че в моето семейство са все дълголетници (мъжете живеят до около 85-90, жените до над 95) и на 70 ми се струва съвсем ок.

Не ѝ е харесало лирическият герой да си мери чашките с нея. И правилно.

Май това е проблемът. Вместо да пият заедно и от него да е водката, от нея киселите краставички. Wink

# 114
Аз като цяло съм против това имот срещу гледане точно защото гледане няма, но и някак не е редно всеки пенсионер с имот да вее обещания, които няма намерение да изпълни и после да го оправдават, понеже бил стар и с деменция и всъщност наистина бил искал да си даде имота, пък гледачът е лош използвач. Ами не, не е така. Това са същите тънки сметчици и селски тарикатлъци, каквито показват и 'гледащите'.

# 115
Нарцùса как се гледа възрастен човек и колко години подред се гледа ? Възрастен и нуждаещ се не е човек само 2-3 години, а може дори 10 или 20 години. Проблема в подхода е , че нкой предварително не знае какво и колко работа го очаква и срещу какво. Може за някаква селска къща за никаква стойност да си скъсаш гъза с дълги години, защото в София братовчед ти имал успех с цял апартамент за месеци. В случая труда и вложенията не са измерими предварително и много явно ги хваща нервата . Ами да не са се хващали на подобни дубиозни глупости. Вместо да дебнеш стареца, то иди си гради кариерата като млад, пести си и си търси. Все някой имот ще се освободи по-навреме.

# 116
Имотът по принцип не се обещава, когато вече е на легло човекът. Не просто не знаеш за колко време ще има нужда от гледане, ами дали изобщо ще има нужда.

# 117
Не прочетох всичко, но наблегнах на мненията на автора.
Мисля, че по същество авторът не държи на къщата като обект, а на земята към нея, която е обработил и очаква продукция от нея. Сумата, която спомена за разчистването на двора съвсем точно ще се намести, ако се отчете не само разчистване, но обработване, разсад, напоителна система, може би оранжерия, а може и соларен панел да е монтирал. Вероятно това е нещото което с жена му ги е привлякло в офертата на жената. Възможността да отглеждат собствена продукция. Всичко останало в мненията му е емоцията, че тъкмо когато детето е на път, а земята е започнала да дава продукция собственичката ги гони.
Неговата къща може да е в пъти по-хубава като къща, но ако няма земя, която да обработват и да ги храни здравословно, което явно е много важно за тях особено с бебе на път, то тази къща е по-нежелан дом за тях. Към това се добавя и неприятното за всеки човек чувство когато се почувства измамен от човек, за който е вярвал че са близки и може да му се вярва на честната дума.
От друга страна, ако двамата с жена му са сираци или пък родителите им са в друга държава или град може да са си мислели, че 70г. жена ще се зарадва че ще имат бебе и ще им помага когато станат родители. Да постои с детето когато решат да излязат двамата или пък да го наглежда докато майката напазарува или домакинства за тях е желана помощ, но за нея най-вероятно е нещо притеснително и смятам, че точно това е причината точно сега да ги подкани да напуснат. Ясно е, че не са били в лоши отношения и затова им е дала месец време да се изнесат на спокойствие. Само че точно сега идва времето да се берат доматите, краставиците и каквото още там са си засадили. Може и овощни насаждения да са направили и да чакат и плодове след 1-2 месеца. И от тяхна гледна точка това е гадно, защото са вложили много средства, труд и време, а и очаквания да си имат храна лично производство.
Случаят е изцяло в моралния спектър. Бъдещите родители трябва да осъзнаят това и да се опитат да се разберат с жената без да си развалят отношенията да останат докато приберат това, което вече са засадили, а след това да си отидат като си вземат това, което е движимо имущество, заплатено с техни средства. Ако тръгнат по пътя на съдебните искове нищо добро няма да постигнат. Може и да я осъдят да плати някои подобрения, но в емоционален план ще унищожат това което са имали като отношения през тези 15 месеца. А ако тяхната къща е в същото населено място могат да запазят добри отношения и да се разберат, че всеки ще си живее в къщата, но младите ще продължат да обработват земята и всички ще се хранят с получената реколта.

# 118
Моля ви, кажете, че не сте учител.
...
Бабекът лисунгер.

# 119
Да бе, ще е сложил солари, ще е направил оранжерии и напоителни системи, ама ще брои пелетите, с които те са се топлили и кашона с водка за принос. И кошчетата за боклук ли бяха. При нас не изпразват боклук от контейнери, които не са сложени общината.

А овощните дръвчета не дават след първата година плод. Това да не ти е Джак и бобеното стъбло. Поне 2-3 години след засаждането са нужни дори и при хибриди. Традиционни сортове може и след 5-7 години да започнат да плододават.

Като цяло, аз не вярвам да е похарчил 20 хиляди по двора и да споменава подобни разходи. Човек, като харчи, първо споменава по-сериозните разходи. Дори сондаж не е споменат, може да има такъв вече, ама разчистване и засаждане 20 хиляди, как пък не.

Общи условия

Активация на акаунт