Обясни ми, сякаш съм на 5

• 51 006
  • 1 122
  •   1
Отговори
# 945
Е кой е той този най-нов речник, като тук има маза и не е грешно.

https://beron.mon.bg/leksema/d4141ee3a533121bc184f27f1ceddad0

Много се радвам! Ще продължавам да го използвам без угризения, значи. "Мазе" ми е някак неблагозвучно.

# 946
  • Далечният изток
Последният правописен, тоест най-новият, е от 2012 г. Има "маза".

# 947
В българския има и диалекти, които се считат ,а богатство, а не неграмотност. Сега, ако пишеш така в университета, или на официални документи не е гот, ама в разговор...
Един лаф от северозапада
Дживгар кюца барабинци на дирек. Joy

# 948
  • Варна
Ни гу ръзбрах?

# 949
  • София
   Много се радвам! Ще продължавам да го използвам без угризения, значи. "Мазе" ми е някак неблагозвучно.
Който както е свикнал. На мен езика няма да може да ми се обърне да кажа "маза". Тази дума ми е груба и неблагозвучна.

# 950
Мазетата/мазите са в блоковете с апартаменти. Къщите си имат (х)изби. Simple Smile

# 951

В превод "Врабчето кълве мравки на стълба"

# 952
  • Пловдив
Не е грешно маза, как ще е грешно? И двете думи се използват и ги има в речника.

И аз казвам "маза", но вече било грешно. Преди са били правилни и двете, но в последния, най-нов правописен речник е останало само "мазе".
Може ли да ги цитираш? В момента в оналйн правописните речници си има маза.

# 953
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...

В превод "Врабчето кълве мравки на стълба"
Ск`алите са стълби.
Не стълба като да се качиш на тавана или да боядисваш с нейна помощ. А стълби - в къща или пред къща.
И е в множествено число:
Врабчета кълват мравки на стълбите.

Обичам диалектите Joy

# 954
Дирек не е стълба, а точно стълб – като електрически стълб.

# 955
Не е грешно маза, как ще е грешно? И двете думи се използват и ги има в речника.

И аз казвам "маза", но вече било грешно. Преди са били правилни и двете, но в последния, най-нов правописен речник е останало само "мазе".
Може ли да ги цитираш? В момента в оналйн правописните речници си има маза.

Не мога. Някъде из старото ми жилище е сигурно този речник, може и в мазата да е Simple Smile. По спомен казвам, помня, че се изненадах. Явно сега има по-нов, което лично мен напълно ме устройва, след като "мазата" там е правилна. Дали пък и Владко Мурдаров не го коментираше това веднъж по БНТ? На него съм му голям фен и винаги го слушам внимателно. В момента нямам вкъщи речник, останаха в старата къща. Най-добре да разпитаме в правописната тема, там има специалистки и имат всякакви речници.

# 956
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Како Сийке, жива и здрава да си!
Напълно си права - дирек е стълб.
Аз понеже го зная този израз като: "Дживгаре кюцат брабинци на скалите", което вече написах как се превежда... И чел, чел, недочел е работата!

Благодаря! Hug

П.С.:
Като пиша от тоз ми ти пусти телефон, без автокорект сама съм си отговорна за правописните грешки.
Дживгар е Врабче.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 21:53 от CvEtEmOe

# 957
Аз врабчетата ги знам и като дживгари, много ми беше смешно, повече и от брабинци или кукуруз😀

# 958
Пробвай с това
В нашата мазЪ има една козЪ,
като и стиснеш г*А и пуска боза
Повече няма да пия боза.
Нещо ми се отщя.

# 959
  • София
Оправдано ако ми се смеете, но на стари години си купихме смарт тв, иначе карахме 17 години с един Сони, който още си работи.
И се оказах в неведение как се процедира с различни приложения.
Та въпросът ми е - къде могат да се свалят филми от браузъра, има ли самият телевизор някакво място за съхранението им или трябва евентуално от флашка.
Опитвах да гледам  онлайн от някои сайтове, но от реклами за хазарт ми се отщя, на компютър с мишката е по-лесно да се върнеш назад.

Общи условия

Активация на акаунт