Изчерпан яйчников резерв - Тема 2

• 14 032
  • 243
  •   1
Отговори
# 75
Tsh е хормон на щитовидната жлеза, няма общо в резерва, но е добре да знаеш как са ти всички щитовидни хормони по принцип.
Трябват ти фсх, лх и естрадиол на 2-3 ден от цикъла (някои казват на 3-5 ден, но при намален резерв на 5 ден фсх вече си скача, за мен на 2 ден е най-реално)

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 20:33 от AlisonParker

# 76
  • Пловдив
Tsh е хормон на щитовидната жлеза, няма общо в резерва, но е добре да знаеш как са ти всички щитовидни хормони по принцип.
Трябват ти фсх, лх и естрадиол на 2-3 ден от цикъла (някои казват на 3-5 ден, но при намален резерв на 5 ден фсх вече си скача, за мен на 2 ден е най-реално)

А инхибин да пусна ли, само него, без АМХ?
(АМХ не го пускам, защото нали излезе почти нула).
Вчера ми дойде и утре отивам в лабораторията.

# 77
Ми пусни го ако искаш, но на мен така и никой лекар никога не ми го коментира инхибина. Та какво точно показва не е ясно

# 78
Аз съм била при няколко репродуктивни, повечето гледат АМХ само. Една единствена лекарка го коментира инхибина, каза, че е супер - за разлика от АМХ, който е нисък за възрастта ми. Лекарката каза, че бил по-стабилен от АМХ, който се влияел от стойностите на витамин Д. В моя случай след ехографски преглед, броене на антрални фоликули, мерене на яйчници и прочее заключи, че АМХ вероятно е понижен изкуствено заради стойностите на витамин Д. Имаше обаче и лекари, които игнорираха инхибина и като цяло всичко освен АМХ и казаха, че все си било намаляващ резерв и толкова. Предполагам, че е въпрос на интерпретация.

Аз лично пускам повече неща за лично успокоение.

# 79
Аз лично не бих пускала Инхибин, след като го бях изследвала преди години и излезе близо 40 пъти по-ниско от най-ниската нормална стойност, а все пак след това си забременях 2 пъти. Всеки лекар, с който говорих след това, каза че е outdated и не дава никаква информация, тъй като естествено се бях панирала.

# 80
+1 към казаното от чери блосъм.
Последно като питах репрото ни дали да добавя Инхибина към изследванията каза, че е безсмислено.

# 81
  • Be realistic - plan for a miracle.
Това доста ме учудва, тъй като единствено Калчев ме е карал да си пускам Инхибин, а той се води уж от “напредничавите” лекари 🙄

# 82
Мен нещо почна да ми гръмва главата от чудене дали/или.. та каквото кажат-това, ако кажат пусни такова и такова, пускам им, да видят че съм ларж, кръв има за всичко. Ако кажат, че е тъпо и няма смисъл - ок съм също.

# 83
preggo аз съм му пациентка от 2020, когато отидох за първи път го имах инхибина пуснат, но не ми го е коментирал. Тъй като аз имам едно дете,  ме кара само фсх и естрадиол да пускам 😂 друго не го касае. Но пък всеки случай си е индивидуален, явно преценя различно

# 84
Аз също съм му бивша пациентка на Калчев и никога не ме е карал да пускам Инхабин. При мен се ръководеше от антралните и фсх,понеже АМХ ми е излизал с различни стойности в различните лаборатории,което си е нормално. Моето фсх при стартиране на стимулация при док Калчев излезе 11. С това фсх успях да изкарам ембриони. Даже доктора беше доволен от това което изкарах. Стартирах с 8 фоликула,като от тях пунктира 7 и имах 5 яйцеклетки. Всички се оплодиха. Два замразихме на трети ден,за да имам нещо сигурно замразено и три чакахме до ден 5. Само един стигна с добро качество и от него имам дъщеря. Година и половина по-късно ФСХ беше към 11,5/12,та сега след три година и идея си нямам колко е.АМХ тогава изследвах в Адела и беше 1.5. В Рамус няма да коментирам,че ми излизаше добре. Само в Цибалаб ми излезе за първи път АМХ 0.72,а година по-късно 0.92. Но ако съдим по фсх и антралните,които са ми между 7-10,11 смятам,че в Цибалаб ми е най-достоверен АМХ. Страх ме е да ги изследвам към днешна дата амх и фсх,но се и отказах от това да имам трето дете☺

# 85
  • Пловдив
Пуснах си инхибин, LH, FSH, естрадиол. Вдругиден ще са готови.

Загледах се в резултатите си от лятото - естрадиолът ми е бил 167 при горна граница 195.
Лекарят тогава не ми е предписал някакво лечение за смъкването на този хормон, а само дуфастон за удължаване на лутеалната фаза (причината да ида на лекар беше, че все ми идваше цикълът по-рано, с няколко дни зацапване и така ставаше по-дълъг във времето).
Предупреди ме, че ако имам закъсняваща овулация, дуфастонът ще я осуети и което оправя цикъла, често пречи на забременяването.
Дуфастон го спрях след 5-6 месеца пиене, защото не видях ефект върху цикъла, пак ми идваше по-рано.

Какво е трябвало да ми изпише при високия естрадиол?

# 86
Първо се установява причината за високия естрадиол. Може да е било моментно. При какви мерни единици е била тази стойност? Може да е имало задържан фоликул. В предменопауза и при много намален резерв е нормално цикъла идва по-рано (скъсява се)

# 87
  • Пловдив
Мерни единици pg/ml

# 88
Много е бил висок да, но той вече не носи никаква информация (толкова отдавна) ще видиш този, който сега си пуснала как ще е

# 89
  • Пловдив
Още си изчаквам всички резултати, но да споделя за фоликулометрията.

Д-р Петрова от New Life ми я направи и каза, че в левия яйчник няма никой, а в десния има 2 фоликулчета.
Опули се, че все още никой колега не ме е пратил на цветна снимка за проходимост , както и мъжа ми на спермограма.
Каза, че от възрастта е това Амх, след 39 г вече според медицината сме "стари".
Каза като правя секс, поне 5 часа след това да лежа, никакво ставане.
И ако не станело в рамките на един месец, да предприемем изкуствено оплождане.

(Ама нали не се прави стимулация при изчерпан резерв, съвсем се обърках вече)

Общи условия

Активация на акаунт