Дело за издръжка за дете

• 4 352
  • 75
  •   1
Отговори
# 60
...
Не познавам много мъже, които биха се лишили от личния си живот заради едно малко дете. Но ако това е така, аз лично бих договорила споделено родителство, макар и все още да няма такава законна опция.
[/quote]

Споделеното родителство (3дни при единия родител и 3-4 дни при другия, ако това имате предвид) не даде очакваните резултати, там, където вече се прилага. Децата се чувстват зле непрекъснато насам-натам да пренасят учебници, раница от едната къща в другата, често забравят нещо, учебник или друго и после не могат да си научат за следващия ден. Оказа се, че и психологически е голям стрес за тях ментално да спят в 2 различни легла, да се нагласят психологически към 2 къщи и т.н. Съответно показаха намалена концентрация  в училище, по-ниски оценки и тревожност от местенето. Затова се приема, че детето трябва да живее постоянно при единия родител (съдът определя при кого), а съответно при другия са определени дните за посещение. Това се отнася и за ваканциите.
Друг е въпросът, че родителите трябва наистина да СПОДЕЛЯТ родителството, дори и след развода - да не говорят лошо пред детето за другия родител, да уведомяват другия родител за всичко важно, случващо се с детето, да не са пречка детето да прекарва с другия родител винаги, когато поиска (когато служебните задължения го позволяват).

# 61
Споделено родителство, месец при единия и месец при другия. Някъде четох и идея, жилище за децата, родителите отиват при тях. Или пък единия ги взима от градина, училище, вечерят, спят при другия. Важното е да има комуникация и добри отношения между родителите. Те трябва да осъзнаят, че имат една обща цел, добруването на децата.

# 62
Споделено родителство, месец при единия и месец при другия. Някъде четох и идея, жилище за децата, родителите отиват при тях. Или пък единия ги взима от градина, училище, вечерят, спят при другия.

Като логистика този вариант е трудно осъществим. Ако единият родител остане в Младост с детето, а другият е намерил квартира в Люлин, на училище къде ще ходи детето!? По средата в центъра? Ще губи много време всеки ден, а и родителите също.
Жилище за децата е също неприложимо - всеки от родителите ще трябва да има своя квартира, където да пребивава този месец. Разходи за 3 жилища..

# 63
  • Буркина Фасо
проблема не е само софийски. Smiley
родителите може да живеят във Видин и Малко Търново.
въобще аз не го разбирам такова предложение - споделено родителство.

# 64
  • София
Ами вие не го разбирате, аз, а също и една приятелка го правим. Нищо сложно. Има решение за всичко.
Аз засега останах в същия квартал заради малкия, но догодина ще се преместя.

# 65
Rockstar, твоите деца не бяха ли големи?

# 66
  • София
Малкия е в прогимназия.
Моята приятелка е със син на градина.
Моят режим е уикендите, нейният е седмица на седмица. Аз отговарям за всичко в училище. Пак казвам, има начин.

# 67
То че има начини, има, но на децата ми е чудно какво им е да се местят всяка седмица?

# 68
  • София
Ами, живот. А каква е алтернативата? Да виждат "другия родител" веднъж месечно?
Родителите да се съберат?
Какво точно му е лошото на споделеното родителство в сравнение с останалите варианти?

# 69
Лошото е, че децата трябва да се местят всяка седмица, без значение дали им харесва, или не, докато родителите си взимат почивка от тях. Малко така ми звучи.

# 70
  • София
Не знам дали си го правила реално. И на мен преди ми звучеше кофти, но и моите и нейното деца се кефят много като идват.
На децата им харесва да виждат и двамата си родители.
Тъй като не може да виждат и двамата едновременно, логично е единият да "почива'.

# 71
Ако изобщо ти пука за детето, ще живееш някъде близко до него, а не в друг град. И квартира ще си намериш близко до него, а не на другия край на града. И изобщо въпроса опира до 'Пука ли ти за детето ' ?.

# 72
А на майки, които решават да се преместят с децата в друг град, или дори държава, пука ли им?

# 73
Очевидно не достатъчно. Зависи и от обстоятелствата, но определено с това си действие наказват детето и баща му.

# 74

Споделеното родителство (3дни при единия родител и 3-4 дни при другия, ако това имате предвид) не даде очакваните резултати, там, където вече се прилага. Децата се чувстват зле непрекъснато насам-натам да пренасят учебници, раница от едната къща в другата, често забравят нещо, учебник или друго и после не могат да си научат за следващия ден. Оказа се, че и психологически е голям стрес за тях ментално да спят в 2 различни легла, да се нагласят психологически към 2 къщи и т.н. Съответно показаха намалена концентрация  в училище, по-ниски оценки и тревожност от местенето. Затова се приема, че детето трябва да живее постоянно при единия родител (съдът определя при кого), а съответно при другия са определени дните за посещение. Това се отнася и за ваканциите.

Извинявам се, но това което сте написали, може ли да го подкрепите с някаква конкретна информация, проучвания, експертни мнения?
След раздялата с майката, практикуваме споделно родителство и детето нито е стресирано, нито се чувства зле, напротив много бързо свикна и се адаптира.
Раницата, така или иначе се пренася всеки ден до и от училище. При всеки си има дрехи и пособия, така че "багажа" реално е една училищна раница.
Вярно, че понякога се забравя нещо, но не е нищо фатално. Никой не може да ме убеди, че това да отиде на училище без гуменки за физическо примерно е по-фатално от това да израстне без един родител.

Стига да има желание от двамата родители, споделеното родителство е най-добрият вариант. Тук на английски може да се запознаете с това кои са митовете за споделеното родителство и реалността. Всичко подкрепено с конкретни проучвания:
https://www.twohomes.org/myths-and-truths-about-shared-parenting … child-well-being/

Последна редакция: пн, 01 юли 2024, 19:45 от Номад4е 2008

Общи условия

Активация на акаунт