С оцет в косите, с лято в душите (Немска тема 249)

• 27 672
  • 746
  •   1
Отговори
# 630
Никога не са ми го искали този ерлаубнис.
При нас времето също е супер! Вчера беше първият петък, в който имах време с децата и не беше лудница, покарахме лодка. Малкото се айнгеввонна и в понеделник тръгва на градина в пълен работен ден! Много е хубава градината му, в гората! Баткото не става ясно изобщо как се справя с училището. Комуникацията е нулева с учителите и мн се нервя. На по предни задачи учителката е слагала кръстчета, когато не си в довършвал реда, на по-новите изобщо не е работил...на въпроса защо, отговаря, че не му стигало времето. Говорим и решаваме, каквото не е правено, но без фийдбек с учителя е доста кофти. Трябва да се изпозапозная с др. родители...

# 631
  • Немция
Много се чудя, че някои чиновници все още искат разрешително за работа на български гражданин. Grinning

Мария, приеми, че щом учителката не търси контакт с теб, значи всичко е наред.
Още са във фаза свикване в училище и не е проблем да грешат, забравят, да изостават с темпото.
Би трябвало по средата на първия срок да има Elternsprechtag, тогава се записваш за личен разговор с учителката.
Влез в WhatsApp групата на родителите, със сигурност има такава.

На мен още ми е странно и сигурно на теб ще ти се стори още по-странно Smile, че като родител с по-големи ученици нямам редовен достъп до текущите им оценки, както е в България например. От тестове, класна знам оценките, но общата ориентировъчна оценка(заедно с устното участие) я научавам само на разговор с учител, на Elternsprechtag. А устната оценка е много важна(голям процент е от общата оценка), особено в горните класове.
И все пак има родители, които не ходят на този разговор, дори с класният учител.
В края на срока я съобщават на всеки ученик поотделно- оценката ми я споделят децата.
Обяснявам си го, че родителският контрол и натиск за оценки е намален така.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 14:41 от Бибит

# 632
  • Germany
Аз не ходя никъде, оставям се да ме изненадат в цойгниса 😆 Детето ми е прекалено изискващо към себе си (по мое мнение), та гледам да не го натоварвам и с моите претенции. 
Мария дай им време да свикнат с училището на тези първокласници. Ще имате шпрехтаг, ще чуеш от класната каквото искаш да знаеш. Има време, нищо фатално няма да се случи👍🏼

# 633
За какво ми е са ходя на Elternsprechtag, когато дъщеря ми носи само единици? Общо взето на контролното винаги освен оценката за писмената работа, пише и устната. Ходих в 5 клас и това е. С класен ръководител за нея съм говорила и в 9 клас, защото я поканиха да кандидатства в училището за надарени деца. Тогава беше важно.
Достатъчно проблемно ми беше, че заради липката на успех при сина бях по 2-3 пъти на разговор с класната му и всички други учители, бистрейки стратегии, как да му помогнем.
За началното училище разбирам, там е хубаво да има обратна връзка.

# 634
  • Немция
Всеки има избор дали да ходи на Elternsprechtag или не, аз ходя, както и много други родители около мен. Но не е въпросът в това да се сравняваме, а да обясня какво я очаква Мария във weiterführende Schule.

Дени, в гимназията на децата ми на писмена работа не пише и устна оценка.
Имат предмети, по които почти не правят тестове, а е само устно- като родител си в неведение какво се случва.
Големият писмено е супер, но устно не е така добре, често се спотайва на чина, устното участие го натоварва.
Учителите знаят, че той знае- но слабото участие в клас води понякога до занижаване на общата оценка.
За мен е важно как върви ориентировъчно през срока. И не само при него, а и при другия ми ученик.
На тези разговори е желателно и ученикът да присъства, но не всеки път го правим.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 15:30 от Бибит

# 635
  • Germany
Да и при нас има устна оценка, която не винаги е ясна. Миналата година например очаквах по-ниска оценка по предмет в следствие на писмените работи, но бях приятно изненадана от по-висока. Това за първи път ми се случва 🤣, сигурно ще е и за последен.
Започва Октоберфест при нас, но въпреки хубавото време не бих посмяла да се напъхам в тълпата на първия ден.

# 636
От другата седмица при нас дъжд и 17 градуса дават, та пак си помисли за Октоберфест и тълпите. 😀

# 637
  • Berlin
И аз като Бибит, ама пращам ММ сега за големия в гимназията, беше му 1ва година миналата учебна. При нас от време на време даваха настоящата устна оценка (или обща, зависи от учителя предполагам), т.е. 1-2 пъти по време на срока и на персоналната среща с класната тя беше написала на ММ текущите оценки по всички предмети. Детето, ако пита, пак ще му кажат. Устната оценка много го мъчи детето. Пример: 1ци на всички класни по английски, 1ца първи срок и накрая има 2ка, защото цитирам “ zusammengerechnet und auf das ganze Schuljahr bezogen, ist es bei *** insgesamt eine gute 2+.”Мииии, да кажа ли, че леко се изнервих от този отговор? Изобщо не ме топли тоя +. И детето вика “за какво да уча? Не уча и имам две, уча и пак имам две.” Той също много вярва в тези + към оценките, но реално накрая в удостоверението никъде нямаш дали си 1- или 2+ и всеки път се налага да му обяснявам да не им обръща внимание.
Голям шок ни беше 4ката по изкуство за първия срок. Но вече знаем - едно момиче имало и то 4, ама отишло да говори с учителя и после имало 3, тъй че трябва да се интересуват и децата как да си повишат оценката.

# 638
Нямаме такъв ден ние, има едни разговори с класните по 15 мин ноември и април и там съобщават временни оценки. Аз съм явно и от нехайните майки защото не си записвам по кое колко изкарва, забравям, бъркам.
и накрая си е точно изненада на свидетелството. Дразня се когато виждам, че не учи и изкара някоя тройка, но и да го натискам ако той не реши няма смисъл. Имаха устен по немски онзи ден, трябваше да научи една балада и да я анализира. Тя беше много дълга, неприятна, на диалект..еми седна да учи вечерта преди изпита. Изкара 3. Така ме хваща яд, анализа горе долу го докара, но баладата не успя да я наизусти.

# 639
Текстът на Herr von Ribbeck auf Ribbeck im Havelland ми се е татуирал в мозъка.
Поотраснаха, от няколко години не съм ходила по срещи с учители. Отмятам родителските срещи, напоследък са кратки. Толкова.

# 640
На моите деца почти на всяка класна работа пишат и устната оценка. Така се ориентирам за работата им в час.
Не мога да се оплача от липса на връзка с учителите и в началното, и в гимназията. Но и аз не съм от майките, които трябва да са информирани за всичко. На родителски срещи ходя почти винаги, рядко съм изпускала. До 5-6 клас ходих и на срещите с учителите, после само при нужда.
При нас е много хубаво времето, свърших доста работа в градината и сега ще се отдадем на спокойна вечер, че голямата щерка се върна от почивка Турция и не я бяхме виждали няколко седмици.

# 641
  • Немция
Дори и да има класна работа с добавена устна оценка за информация на родителя, по половината други предмети няма класни.

За мен е нещо нормално като родител веднъж в срока да се информирам как са устните оценки, как са общите оценки, накъде духа вятърът. Няма откъде да разбера, отивам на Elternsprechtag и така.

Рейна, при вас може да не се казва точно Elternsprechtag, но това е всъщност разговорът от няколко минути 2 пъти в учебната година лично с учител по желание.

Abs, твоето дете е горе-долу колкото моето малко дете.
Имай предвид, че в горния курс устната оценка е с още по-голяма тежест.
Искат учениците да са инициативни, да се включват доброволно в дискусиите, но не всички са измесени от едно и също тесто.
Добре е, че в последните класове някои предмети отпадат и до известна степен може да ги подредят по свой вкус- без основните, те остават.
Отделно матурите са предимно писмени, това е предимство за ученици, които устно не са силни.

# 642
По всички предмети имат поне по 1 контролно на срок и там пишат и устната оценка. А Elternsprechtag при нас е само веднъж и то февруари след първия срок.
Ако има проблеми, тогава има и втори, че и трети срещи. Да не ви стига. Не е приятно.

# 643
  • Немция
Дени, разбира се, не е хубаво да има проблеми с училището от всякакво естество.
Момчето ти добре ли се чувства в новото училище?

# 644
И при нас на класното е написана и устната оценка.
... Отделно матурите са предимно писмени, това е предимство за ученици, които устно не са силни.
Това не е съвсем така.

Общи условия

Активация на акаунт