С оцет в косите, с лято в душите (Немска тема 249)

• 27 248
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
  • Germany
Е тя икономиката си е тръгнала надолу, не знам има ли спиране. То се вижда колко големи компании се изнасят от Германия, просто икономически не е изгодно да се прави бизнес тук. Нямам представа какво може да направи едно ново правителство, защото условията са такива в момента, но и немците явно са много търпеливи.

# 706
И какво да направят?

# 707
bella-ciao, е във Франция накрая правителството даже няма и нищо общо с резултатите от изборите Simple Smile)) Всичко се почна от пенсионната реформа, а накрая Макрон пак избра премиер, който да му я подкрепи. А народът гласува най-вече за две партии, които бяха против тази реформа. Тотално ги прецакаха. Така, че ако ще са избори и резултат от избори като във Франция, ептен няма смисъл.
Аз не смятам, че Германия сама може да се бори с глобална рецесия, ако ще Иисус да си изберат, да ме прощавате за богохулството.

# 708
Не може. Но и хората не заслужават да нямат средства, особено пенсионерите.

# 709
  • Germany
Аз не съм икономист (или по-скоро съм, но не практикувам), но е очевидно, че е нужна промяна. Дали в хората или в начина на действие, в нещо си, когато нещата не работят.
На Германия не и пречи никаква глобална рецесия, поне не и основно. Други са факторите и който работи с компании с местно производство го вижда. И разбира се, че има какво да направи, за да насърчи това, но нищо такова няма.

# 710
В Германия колко компании има и с какви мощности , които работят изключително локално ?

Не става дума може би за селското стопанство? Защото и там слек като преместиха целия BASF в Полша са зависими вече от производство извън граница. Ако и машините и металургията се изнесе ?  Ще остане земята и продукцията , но не  независимо.

Но и аз не съм икономист. Не мога да кажа. Затова ще изчакам икономистите да си свършат работата и да измислят нещо. За сега имам само наблюдения.

допълвам - това прочетохте ли и взимате ли го насериозно? https://www.zeit.de/politik/2024-09/usa-autos-deutschland-trump-industrie

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 15:16 от bella-ciao

# 711
Wizz пускат полети София-Щутгарт от средата на декември.

# 712
  • Немция
Относно статията от Белла - типично в стил Тръмп. Поляризиращ и конфликтен.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 23:06 от Бибит

# 713
Абсолютно странична тема, мн се смях на една ютюбърка виетнамка, която прави контент за преживяванията й в Германия. Голям шемет е и с добро чувство за хумор. Ако някой се интересува, казва се Uyen Ninh. А аз като немец да се изкажа, че днес времето е една идея по-добро,  не вали, има вятър. Но роднините ми са по плажовете все още и не им вдигам телефона, за да не ме дразнят с жалките си опити да провокират у мен завист.

# 714
  • Berlin
И аз я следя, в Инстаграм. Някои неща съм ги виждала и на други места, но то не може да си 100% оригинален винаги. Simple Smile

# 715
Бибит и аз си го мислих. Хвърлям по поглед в темата с изборите в Америка и доколкото се ориентирам цените на горивата и там са скокнали много , инфлация има, безработица има ... но пък заплатите са двойни на тези тук . Ами на какви цени ще ги произвежда Тръмп тези мегаколи и кой ще ги копува не ми се връзва нещо.

MariyaHris има начин да не те хваща яд за плажа . Откриваш всички чарове на мпстото където се намираш и ги ползваш. Simple Smile И аз така действам и на мен ми е мъчно за морето.

# 716
  • Немция
Мария, то и в Хамбург има плажове покрай Елба. Вярно, времето не е южняшко, но има своя чар. Вземаш децата, вземате транспорт от Altona надолу и сте на плажа. Отсреща е внушаващото пристанище, има възможност за разходка, дори и за хвърчила...Grinning (живяла съм в HH)
При нас обаче вятърът ще ни издуха, не знам как е в Хамбург днес.

Белла, в Щатите контрастите са по-осезаеми. Едни печелят много, други доста по-скромно, ножицата е по-голяма.
Дано Тръмп само "лае" и най-вече не идва на власт. Че и китайците подбиват цени...и те искат да се разгръщат в глобален мащаб.

# 717
А ако много духа e време за събиране на орехи . И при нас духа. Ще взема едно пликче да събера малко.
Алтернативата на Тръмп - ма мен ми се вижда страшно груба тази жена. Много , много груба и някак не ме привлича.
Щатите от толкова милиона души само тези дванмата успяха да измъкнат от шапката. И тези тук са такива;

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 05:14 от bella-ciao

# 718
  • У дома
Здравейте, момичета!
Влизам, за да се похваля, че си имам студентка. Бъдещата медичка ще учи в Любек. Много далеч от нас, делят ни около 500 км. Намерихме квартира с много голям късмет.
Тя си пусна документите за BAföG и ще видим какво ще стане.
Чудим се как да направим договора за квартирата - хазяйката иска договора да е сключен с нас, защото ние ще плащаме за нея. Не съм сигурна как точно да станат нещата. Някой с опит моля да сподели.

# 719
Честита студентка, Позитив! Бъдете готови да ви искат още хартийки от Bafög, че са много стиснати и трудно отпускат пари.
За договора с хазяите - добре е да се срещнете на място, да се запознаете и така да подпишете договора. Дъщеря ми като отиде да учи и си намери квартира, ни се наложи да се срещнем и ние с хазяите. Имаха специфични изисквания, та ни се наложи да предплатим наема за 1 година.

Общи условия

Активация на акаунт