Въпроси и отговори относно семейното право с адв. Атанася Бораджиева

• 32 376
  • 106
  •   1
Отговори
# 75
  • В страната на мечтите
Здравейте,

има ли практика при развод по взаимно съгласие съдът да определя режима на лични отношения с децата? Разделени сме от почти две години и двамата искаме развод, но не можем да постигнем споразумение кога и как той да вижда децата (на 4г. и 6г.). Към момента на раздялата живеехме заедно в чужбина, в последствие той се върна в  България по собствено желание. Аз останах с децата в Германия, което изключително затруднява срещите на бащата с тях. Какво постановява съдът в такъв случай?

Благодаря предварително!

# 76
Здравейте,
Не съм запозната със съдържанието на ограничителната заповед и не мога да коментирам казуса в детайли. Принципно в закона за защита от домашно насилие е предвидена мярка отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище, не знам дали във Вашия случай има наложена такава мярка. Що се отнася до ползването на семейното жилище съгласно Семейния кодекс, то същото, когато е собственост на близки на единия родител, може да бъде предоставено за ползване на другия родител, на когото са предоставени родителските права, за срок от една година. За целта следва да заведете дело за развод и да направите искане да Ви се предоставят за упражняване родителските права и семейното жилище.

Цитат
Здравейте Адв. Атанася Бораджиева,
Имам следния въпрос бих искала да се разведа със съпруга си, тъй като в момента той има ограничителна заповед за 18 месеца как е възможно това да стане? Спечелих делото за домашно насилие и в момента той дори не ми предоставя жилището за ползване с детето ми, което е на 8 месеца. Изпрати ми документи за развод по имейла по взаимно съгласие, но това което пише мен не ме устройва и не съм съгласна. Какво да направя, разбрах от адвокатката ми, че докато не приключи ограничителната заповед не може да се направи нищо- тъй като не можем да се явим в съда заедно.
Така ли е и какво бихте ме посъветвали да направя относно развода и това да успея да отида до жилещето за да събера останалия багаж на детето си... При положение, че съда отреди аз и детето да живеем там- а никой не ми предоставя достъп. Жилището е на баба му,но се води семейно тя също не ми съдейства даже казаха, че не желаят да припарваме с детето до апартамента... Говорих и с полицията и те ми казаха, че тя като собственик е отказала ние и детето да живеем там.
Също в момента не мога да направя нищо без него. Как мога да си изкарам генерално пълномощно за детето си?
Моля Ви за съвет...
Предварително благодаря!

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 10:09 от Рaдост

# 77
Здравейте,
Когато се прави искане за одобрение на споразумение по взаимно съгласие, съдът не може да се намесва и да казва в какво да се изразява това съгласие. Може единствено да укаже да се измени дадена част от споразумението, ако счита, че не съответства със закона или не е в интерес на детето. Вариантът за постигане на взаимно съгласие е ползването на медиатор, с помощта на когото да стигнете до споразумение. Във Вашата ситуация обръщам внимание, че доколкото децата пребивават постоянно в Германия, то компетентен би бил немският съд по дела за родителски права.

Здравейте,

има ли практика при развод по взаимно съгласие съдът да определя режима на лични отношения с децата? Разделени сме от почти две години и двамата искаме развод, но не можем да постигнем споразумение кога и как той да вижда децата (на 4г. и 6г.). Към момента на раздялата живеехме заедно в чужбина, в последствие той се върна в  България по собствено желание. Аз останах с децата в Германия, което изключително затруднява срещите на бащата с тях. Какво постановява съдът в такъв случай?

Благодаря предварително!

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 10:11 от Рaдост

# 78
Здравейте,
Ако единственото имущество на майка Ви е този апартамент, то може да се предяви иск за отмяна на дарението до размера на Вашата запазена част (1/2). Ако обаче има и друго имущество, следва да се направи оценка на наследствената маза, за да се прецени дали е накърнена запазената Ви част.
Здравейте адвокат Бораджиева,
Питането ми е  относно оспорване на дарение?

През 90те г. на миналия век, майка ми искаше да дари апартамента си на мен / единствен син.

Към онзи момент имахме вече семейно жилище и  ние със съпругата ми я накарахме да го дари на нашите деца / нейните внуци. Аз бях определен като настойник до навършване на пълнолетието им.
Така смятахме че е нормално и справедливо.

Но през 2024 г. майка ми почина, като преди това имах един дълъг период на обгрижване от моя страна, без помощта на моите деца/ внуците и.

Питането ми е:

- Възможно ли е да оспоря дарението и да възстановя запазената част от наследството.
Пояснение - Единствен син и наследник съм.
 Благодаря предварително за отговора.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 10:21 от Рaдост

# 79
Здравейте адв. Бораджиева,
Бих искала да Ви попитам за коментар относно приетия на първо четене проектозакон за Семейния кодекс, съгласно който при съдебен спор относно родителските права съдът ще третира еднакво майката и бащата, без да отчита пристрастия относно пола. Това означава ли, че вече и бащите ще имат еднакво възможност да получат родителските права ? Как ще се отразят тези промени според Вас?
Досега съдът е давал превес на майката, при равни други условия какво ще се взима под внимание при определяне на родителските права? Как ще коментирате режима на виждане - да се дава детето на загубилия родител родителски права поне 10 дни в месеца.
Благодаря за съдействието.

# 80
Здравейте,  счита ли се че имате собственост, без да имате необходимия документ, а по презумпция че сте единствен наследник  на земя, по документ ,която се води на дядото....т.е. без черно на бяло да имате документ за това..благодаря

# 81
Здравейте адв. Бораджиева,
Бих искала да Ви попитам за коментар относно приетия на първо четене проектозакон за Семейния кодекс, съгласно който при съдебен спор относно родителските права съдът ще третира еднакво майката и бащата, без да отчита пристрастия относно пола. Това означава ли, че вече и бащите ще имат еднакво възможност да получат родителските права ? Как ще се отразят тези промени според Вас?
Досега съдът е давал превес на майката, при равни други условия какво ще се взима под внимание при определяне на родителските права? Как ще коментирате режима на виждане - да се дава детето на загубилия родител родителски права поне 10 дни в месеца.
Благодаря за съдействието.
Здравейте,
Всъщност и досега в закона нямаше текст, който да третира различно един от родителите на база единствено полов признак. Преимущественото предоставяне на родителските права за упражняване от майката е наложено от съдебната практика, като в повечето случаи се обосновава с пол на детето, възрастта му, привързаността му и т.н. При предоставяне на упражняването на родителските права съдът изследва редица въпроси - родителския капацитет, условията за гледане на детето, възможността за получаване на помощ от близки на единия родител, привързаността на детето, интересът на детето и т.н. и едва тогава следва да прецени на кого от двамата (в случай че и двамата са направили искане да им се предоставят) да се предоставят родителските права. Майката и бащата са равнопоставени родители и законът следва да се прилага еднакво и за двамата. От гледна точка защитаване интересите на детето също не следва да се приема на общо основание, че само майката може да полага адекватни грижи за детето. Разбира се, всеки казус е изключително индивидуален и именно затова съдът е длъжен задълбочено да изследва посочените в закона въпроси, на база на което да определи на кого да предостави родителските права.
От гласуваните текстове съществена е промяната във възможността за определяне на споделено упражняване на родителски права и когато няма постигнато взаимно съгласие. Дали ще се приеме окончателно този текст и как ще се прилага на практика е рано да се каже. При родители, които не могат да постигнат съгласие по който и да е въпрос, касаещ детето, споделеното родителство ще създава постоянно проблеми.
Що се касае до личните отношения на родителите с детето, като родител и като адвокат аз лично смятам, че е важно децата да прекарват достатъчно време с родителя, при когото не живеят постоянно. Подкрепям въвеждането на минимален период, който детето да прекарва с родителя, при когото не живее, тъй като в момента все по-често се срещат ситуации, в който умишлено се прекъсва връзката с единия родител. Детето не следва да се ползва като средство в отношенията между родителите и връзката му с всеки един от тях е изключително важна за развитието му. В досегашната съдебна практика редовно се предоставяше твърде ограничен режим на лични контакти за родителя, на когото не са предоставени родителските права - първи и трети уикенд в месеца например.
Не на последно място, обръщам внимание, че предоставянето на упражняването на родителски права не означа отнемане на същите от другия родител. Законът прави разлика между отнемане, ограничаване и упражняване на родителски права.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 11:56 от Рaдост

# 82
Здравейте,
Многа Ви благодаря за изчерпателния отговор!
Споделето родителство е нещо ново като опция за гледане на дете, поне тук в България. Нека да видим как ще се приеме проектозаконът като оканчателен вариант.

# 83
Здравейте!
Не съм имала брак с бащата на детето, получих правата над него. Въпроса ми е, може ли да ми бъде отнето детето, ако живея с чужденец с друга религия, но съответно по никакъв начин детето не е застрашено за каквото и да било?
Мога ли поради тази причина да ме "изкарат" невменяема или каквато и да била, при положение,че съм напълно здрав и млад човек?
Другото ми запитване е има ли как имот само и единствено на мое име да бъде отнет от мен към родителите ми, като те са само съдлъжници по кредита, а за самия нотариален акт аз съм единствен собственик?
Има ли как тези две неща да се случат само защото съм решила да живея с чужденец с друга религия? Има ли някакви други последствия?

Благодаря Ви за съдействието!

# 84
  • Ловеч
Здравейте, с партньора ми ( нямахме брак)  се разделихме, но имаме 2 деца.
С дело ли трябва да ми плаща издръжка и да определим начина на срещи с децата или може с нотариално заверено споразумение?
Има ли право бащата да ги извежда от града и може ли да пътуват без мен, като тяхна майка?Длъжна ли съм да уважа правото на родителите му за срещи с децата, ако е извън града, в който се водят по настоящ адрес.
Тръгнах си и не съм завеждала дело за издръжка, но той не е длъжен да ми я изплаща.

# 85
Здравейте,
Не може да Ви отнемат детето, единствено защото новият Ви партньор е с друга религия. Освидетелстването също не може да се базира единствено на този факт, при него се изискват медицински експертизи. По отношение на имота - ако спрете да плащате вноски по кредита, който е обезпечен с ипотека върху Ваш имот, тогава банката може да пристъпи към принудително изпълнение и публична продан на имота.
Здравейте!
Не съм имала брак с бащата на детето, получих правата над него. Въпроса ми е, може ли да ми бъде отнето детето, ако живея с чужденец с друга религия, но съответно по никакъв начин детето не е застрашено за каквото и да било?
Мога ли поради тази причина да ме "изкарат" невменяема или каквато и да била, при положение,че съм напълно здрав и млад човек?
Другото ми запитване е има ли как имот само и единствено на мое име да бъде отнет от мен към родителите ми, като те са само съдлъжници по кредита, а за самия нотариален акт аз съм единствен собственик?
Има ли как тези две неща да се случат само защото съм решила да живея с чужденец с друга религия? Има ли някакви други последствия?

Благодаря Ви за съдействието!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:30 от Рaдост

# 86
Здравейте,
Интересите Ви ще бъдат най-добре защитени, ако постигнете споразумение по отношение на издръжката и родителските права, което да се одобри от съда, или да заведете дело, в случай че не постигнете взаимно съгласие. Споразумение с нотариална заверка може да има изпълнителна сила само по отношение на дължимите по него суми. В рамките на България бащата може да води децата сам, където иска, без да е необходимо да има изрично съгласие от Ваша страна. Ако има одобрено споразумение от съда по отношение на режим на лични контакти или решение по дело в тази посока, тогава времето, което бащата прекарва с децата, следва да е съобразено с постановеното от съда. За извеждане в чужбина се изисква декларация - съгласие от родителя, който не пътува с децата. В рамките на Шенген рядко правят проверки и на практика извеждането често се случва и без декларация, макар да не е редно. По отношение на контактите с родителите на бащата - те имат право да заведат иск, за да им се определят лични контакти с децата, ако не им се предоставя възможност за такива.

Здравейте, с партньора ми ( нямахме брак)  се разделихме, но имаме 2 деца.
С дело ли трябва да ми плаща издръжка и да определим начина на срещи с децата или може с нотариално заверено споразумение?
Има ли право бащата да ги извежда от града и може ли да пътуват без мен, като тяхна майка?Длъжна ли съм да уважа правото на родителите му за срещи с децата, ако е извън града, в който се водят по настоящ адрес.
Тръгнах си и не съм завеждала дело за издръжка, но той не е длъжен да ми я изплаща.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:32 от Рaдост

# 87
Здравейте,
Майка ми има наследствени имоти тук в България. Живее в Испания и има намерение да сключи брак там с испански гражданин. Въпросът ми е един ден ако продаде текущите имоти, за да купи други (при вече сключен брак), съпругът и ще има ли право над тях?
Благодаря предварително!

# 88
Привет!
Разделена съм с бащата на детето си вече над 4 години. След много дела, полиция, социални, мерки по ЗЗДН, следене и заплахи, най-накрая всичко утихна. Спечелих делото за насилие на две инстанции. Получих родителските права на две инстанции, таткото има разширен режим на виждане с детенцето, което е на 8. Сега, през лятото, детето остава при него и извън режима, за разни лични празници и т.н също винаги съм се съгласявала.
За пореден път обаче ми се случва да разбирам, че във времето, в което детето е при него, то е оставяно с други хора, които не са близки или пък бабата и дядото. Сега например ще е една седмица с преспиване при роднини на друго дете, за което аз не бях уведомена, но разбрах случайно от родителите на другото дете, които бяха достатъчно съобразителни да се обадят и да ме попитат дали знам. Всичко беше уговорено и уредено, аз не бях уведомена по никакъв начин. Предният път при подобна случка, детето беше ухапано от куче, децата са били оставени без надзор. Разбрах чак когато таткото доведе детенце в уречения ден и то не от него, а от детето и чак когато забелязах превръзката. Обадих се, направих забележка, резултатът беше скандал. Това са дни, в които по принцип детето не би трябвало да е при него, но питал ме е, съгласила съм се.
Мога ли да предприема нещо в случая или щом бащата все пак не е лишен от права, то той не е длъжен дори да ме уведоми какво се случва? Всякакви пътувания с детето от моя страна стават като винаги му казвам, пазя и кореспонденция. При хора, които не са роднини или близки никога не съм го оставяла.

# 89
Здравейте!
На 24.07 ще станат 2 месеца,откакто не ми е дадена издръжката за децата-2*140 лв.по съдебно решение. Кога и как мога да входирам иск към ЧСЛ ?
Това че бащата е безработен,регистриран на БТ променя ли общата картина?
Това че не контактува с децата за повече от 20,30 дни има ли значение?
Това че не вдига телефона на мен,за комуникация свързана с децата,има ли тежест?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт