Въпроси и отговори относно семейното право с адв. Атанася Бораджиева

• 32 517
  • 109
  •   2
Отговори
# 15
Здравейте, адв. Бораджиева,
Каква е процедурата по развод, когато мъжът живее от години в чужбина? Може ли след развода да бъде открит и принуден да плаща издръжка на детето си? В кои случаи съдът оставя майката с детето да живеят в жилището на бащата?
Благодаря Ви!
Здравейте,
В случай, че бащата е българин, делото за развод следва да се заведе по постоянния му адрес в България. Ако не бъде открит, ще му бъде назначен особен представител. Съдът е задължен да се произнесе по въпроса за издръжката, след което могат да се проучат възможности за изпълнение на решението срещу бащата в страната, в която се намира. В случай че жилището е собственост на бащата, но представлява семейно жилище (т.е. живели сте в него като семейство до раздялата), то при предоставяне на родителските права на майката, на последната може да се предостави и семейното жилище до навършване на пълнолетие на децата. В тази хипотеза майката следва да заплаща наема на бащата за частта от имота, която тя ползва.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 10:57 от Рaдост

# 16
Здравейте адв.Бораджиева,със съпругът ми сме в развод по взаимно съгласие.Бяхме се разбрали как да поделим имуществото и няколко дни преди делото,той каза че не е съгласен със споразумението.И иска всички движими и недвижими имущества да останат за него.
Имаме няколко имота които аз съм съгласна след развода да останат за него в замяна на апартамента в който живея с детето вмомента.
Апартамента е закупен преди брака ,по нотариален акт е на съпругът ми,живеем от 10 години в него ,а преди три месеца съпругът ми се изнесе и живея сама с детето в него.
Бяхме се разбрали с детето да останем да живеем тук ,а след развода съпругът ми да ми го прехвърли чрез дарение.Според нашият адвокат правно е възможна такава сделка.
Искам да попитам какво е вашето мнение по този въпрос и какви права имам аз над този апартамент защото имам притеснения ,че може да бъде прехвърлен всеки един момент от съпругът ми на някой негов роднина?
Този апартамент е лична собственост на съпруга Ви, но представлява семейно жилище. В случай че родителските права върху детето са Ви предоставени за упражняване, то в споразумението може да се посочи, че и семейното жилище Ви се предоставя за ползване до навършване на пълнолетие на детето. Вие ще следва да заплащате на съпруга си наем за частта от жилището, която ползвате. Въпреки това, ако съпругът Ви продаде впоследствие имота, то спрямо новия купувач може да ползвате имота до навършване на пълнолетие на детето, но не повече от една година от продажбата. Възможно е освен съпругът Ви да дари имота на детето (препоръчително - още преди развода), да Ви учреди на Вас право на ползване за определен срок, което вече би било противопоставимо на евентуален нов собственик.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 10:59 от Рaдост

# 17
Здравейте адв. Бораджиева,
Сключиха брак преди седмица и промених фамилията си. Все още не съм сменила личната си карта, а след няколко дни ми предстои закупуване на имот. С кое име би следвало да фигурирам в нотариалния акт? И би ли било проблем в документа да са вписани данните от текущата ми лична карта със старата ми фамилия?
Благодаря предварително!

# 18
Сключиха брак преди седмица и промених фамилията си. Все още не съм сменила личната си карта, а след няколко дни ми предстои закупуване на имот. С кое име би следвало да фигурирам в нотариалния акт? И би ли било проблем в документа да са вписани данните от текущата ми лична карта със старата ми фамилия?
Благодаря предварително!
Здравейте,
Нотариусът следва да посочи данните Ви по лична карта. Вземете си за всеки случай удостоверението за брак, тъй като при справка в националната база данни нотариусът ще установи разминаването. Възможно е да Ви изискат удостоверение за идентичност на имена. Срокът за смяна на личната карта е един месец от сключване на брака.

# 19
Здравейте, адв. Бораджиева!

Благодаря за възможността да задам въпроси към Вас!

Започвам с кратко представяне на ситуацията, защото мисля, че така ще са по-ясни въпросите.
С бащата на дъщеря ми нямаме брак. Разделихме се когато тя беше бебе. Отглеждам я аз. В момента тя е на 11 г. С бащата сме в бих казала доста добри взаимоотношения. Осигурявам му срещи с дъщеря ни винаги когато пожелае, но той не живее в нашия град и по тази причина срещите са редки. Той всеки месец превежда издръжка в размер, който заедно определихме при раздялата и последните години не сме актуализирали. От скоро той има нова жена, с която също сме в добри взаимоотношения.
До преди известно време не ме интересуваше изобщо материалната част на взаимоотношенията между дъщеря ми и баща й, но си дадох сметка, че тя има права по закон и аз съм неин родител, следователно е редно да следя за спазването им. Но първо по-важен въпрос и после материалното.

1. Напоследък имам основания да смятам, че той ще се опита да пресрещне дъщеря ни след училище, за да я види, защото тя в момента отказва да се вижда и да комуникира с него. И двамата пред мен отричат да са се карали, но уважавам желанието й да не го вижда, защото от психологическа гледна точка не смятам, че трябва да я принуждавам да го прави.  Дори само да спомена за среща с него, тя се разстройва видимо. Вярвам, че е временно явление и работя по въпроса да изясня причината, за да решим проблема.  Съчувствам и на него, но съм концентрирана основно в интереса на детето, затова не я "натискам" да го вижда/чува.  Въпросът ми е от правна гледна точка трябва ли да я заставя да се види с баща си и има ли право той да я вземе от училище без да е уговорил това с мен?

2. Ако той сключи брак с новата си жена , въпросната жена  има ли право да получи част от жилището, което е негова собственост и каква част се полага на дъщеря ми като негово дете?

3. А ако не сключат брак, той може ли да препише жилището на нея, лишавайки по този начин детето си от наследство?

4. Какъв е в момента минималният размер на издръжка?

# 20

Започвам с кратко представяне на ситуацията, защото мисля, че така ще са по-ясни въпросите.
С бащата на дъщеря ми нямаме брак. Разделихме се когато тя беше бебе. Отглеждам я аз. В момента тя е на 11 г. С бащата сме в бих казала доста добри взаимоотношения. Осигурявам му срещи с дъщеря ни винаги когато пожелае, но той не живее в нашия град и по тази причина срещите са редки. Той всеки месец превежда издръжка в размер, който заедно определихме при раздялата и последните години не сме актуализирали. От скоро той има нова жена, с която също сме в добри взаимоотношения.
До преди известно време не ме интересуваше изобщо материалната част на взаимоотношенията между дъщеря ми и баща й, но си дадох сметка, че тя има права по закон и аз съм неин родител, следователно е редно да следя за спазването им. Но първо по-важен въпрос и после материалното.

1. Напоследък имам основания да смятам, че той ще се опита да пресрещне дъщеря ни след училище, за да я види, защото тя в момента отказва да се вижда и да комуникира с него. И двамата пред мен отричат да са се карали, но уважавам желанието й да не го вижда, защото от психологическа гледна точка не смятам, че трябва да я принуждавам да го прави.  Дори само да спомена за среща с него, тя се разстройва видимо. Вярвам, че е временно явление и работя по въпроса да изясня причината, за да решим проблема.  Съчувствам и на него, но съм концентрирана основно в интереса на детето, затова не я "натискам" да го вижда/чува.  Въпросът ми е от правна гледна точка трябва ли да я заставя да се види с баща си и има ли право той да я вземе от училище без да е уговорил това с мен?

2. Ако той сключи брак с новата си жена , въпросната жена  има ли право да получи част от жилището, което е негова собственост и каква част се полага на дъщеря ми като негово дете?

3. А ако не сключат брак, той може ли да препише жилището на нея, лишавайки по този начин детето си от наследство?

Въпросът ви въобще не е юридически, заведете веднага дъщеря си на психолог. Той може да злоупотребява с нея, ако щете и сексуалто за да има такава силна ответна реакция, а вие пишете насила да я карате да се среща с него. Търсете причината за разтройването на дъщеря ви само при споменаване, това не е случайно, надали причината е просто спор и каране. Притиснал я е да мълчи пред вас очевидно.

# 21

1. Напоследък имам основания да смятам, че той ще се опита да пресрещне дъщеря ни след училище, за да я види, защото тя в момента отказва да се вижда и да комуникира с него. И двамата пред мен отричат да са се карали, но уважавам желанието й да не го вижда, защото от психологическа гледна точка не смятам, че трябва да я принуждавам да го прави.  Дори само да спомена за среща с него, тя се разстройва видимо. Вярвам, че е временно явление и работя по въпроса да изясня причината, за да решим проблема.  Съчувствам и на него, но съм концентрирана основно в интереса на детето, затова не я "натискам" да го вижда/чува.  Въпросът ми е от правна гледна точка трябва ли да я заставя да се види с баща си и има ли право той да я вземе от училище без да е уговорил това с мен?

2. Ако той сключи брак с новата си жена , въпросната жена  има ли право да получи част от жилището, което е негова собственост и каква част се полага на дъщеря ми като негово дете?

Здравейте,
Не ми става ясно дали имате споразумение относно предоставяне на родителските права и режима на лични контакти, което да определя честотата на последните. В този смисъл не бих могла да отговоря напълно на първия Ви въпрос. Ако нямате споразумение одобрено от съд/съдебно решение, то учителката няма право да откаже да предаде детето на баща му просто така.
По отношение на жилището - доколкото разбирам, то е изключителна негова собственост и се ползва от него, а не от Вас и детето. Ако е така, последващата му съпруга се явява негов наследник, ако към датата на смъртта бракът не е прекратен и ще наследи имуществото му заедно с дъщеря Ви (ако няма други деца 1/2 ид.ч. от имуществото са за дъщеря Ви, а другата 1/2 за съпругата му) Отделно ако има деца от брака, при евентуален развод съпругата му може да поиска предоставяне на ползването на жилището до навършване на пълнолетие на децата, ако то е било семейно такова.
3. По принцип той може да се разпорежда с имуществото си както намери за добре. В случай обаче, че дари апартамента и по този начин се накърни запазената част от наследството, предвидена в закона за дъщеря Ви, то има възможност да се иска отмяна на дарението. Т.е. единствено при смърт се изследва този въпрос, приживе няма възможност да се попречи на дарението.
4. Минималният размер на издръжката за 2024 г. е 233,25 лв.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 13:47 от Рaдост

# 22
Благодаря за бързия отговор, адв. Бораджиева!

Нямаме съдебно споразумение за родителски права и режим на лични контакти. Изобщо през съд не сме минавали.  Значи той може да отведе детето без мое разрешение, така ли? По принцип, ако му хрумне, може да не я върне например след като са се срещнали, ако се видят насаме без мен? И ще има право да го направи? Не става въпрос само за вземане от училище.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 15:55 от Анонимен

# 23
Не съм адвокат,но съм разведена законно с бащата на децата ми.
Мисля,че след като нямате съдебно решение за режим на виждане с бащата,той няма право да я взема откъдето и да било,БЕЗ ваше знание.Тоест,ако той я вземе от училище,това е престъпление. За да има узаконен режим той трябва да докаже,че това дете е негово,и съответно решение на съдебен орган,че той има родителски права .
Изказвам мнение,доколкото съм запозната със законите. Вие трябва да имате черно на бяло,тоест документ,че отглеждате сама детето,подписан от съдия или прокурор,с дата и печат.
Относно имуществото на детето по бащина линия- по-добре не чакайте оттам да изскочи заек.Да,няма да отнесе в гроба имота си,но не я и поставяйте в положение да спори някога с евентуалните му деца от втория брак.

# 24
Благодаря за бързия отговор, адв. Бораджиева!

Нямаме съдебно споразумение за родителски права и режим на лични контакти. Изобщо през съд не сме минавали.  Значи той може да отведе детето без мое разрешение, така ли? По принцип, ако му хрумне, може да не я върне например след като са се срещнали, ако се видят насаме без мен? И ще има право да го направи? Не става въпрос само за вземане от училище.
Докато родителските права върху детето не се предоставят конкретно на един от родителите и двамата имат еднакви правомощия. Бащата не може да отведе детето в чужбина без декларация от Вас. Може да я взима от училище, тъй като учителката няма основание да му откаже - такова основание би било представено в училището съдебно решение относно родителските права и режима на лични контакти. Вариантите са или заедно да подпишете споразумение и то да мине през съд, или да се обърнете сама към съда с искова молба за предоставяне упражняването на родителските права и определяне на режим на лични контакти. С подаване на молбата може да се направи искане за постановяване на привременни мерки (кой да упражнява правата и какъв да е режима на лични контакти), които ще се прилагат до влизане в сила на съдебното решение.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 10:31 от Рaдост

# 25
Здравейте адвокат Бораджиева, при дело  съм осъдена да платя на ответника за уравнение на дяловете.Същият не ми вдига телефона и не ми предоставя сметка по която да приведа сумата.Не си я получи и чрез пощенски запис.Адвоката му отказва да даде сметка на моя адвокат като е заявила, че целта на клиента й е да заведе изпълнително дело.Ясно е,че адвоката или клиента искат да ме набутат с ощ разходи, въпреки настояването от моя страна да си платя.Как се постъпва в този случай,за да се избегне образуването на изпълнително дело? Благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 12:05 от etaa

# 26
Здравейте адв.Бораджиева,
Къде/с коя институция български гражданин(родител) може да си направи консултация относно родителски права за дете родено в страна извън ЕС,има и българско ЕГН(няма гражданство),което понастоящем е на територията на САЩ(има гражданство,както и от страната извън ЕС)?
Посолството на САЩ в България извършва ли подобни услуги?

# 27
Здравейте,
Имам дело за родителски права, с решение от СРС, че правата ще се упражняват от мен и бащата има определен режим на виждане.
Тъй като бащата не е съгласен с произнесеното решение, в момента сме на втора инстанция и иска пълни права. От доста време настройва детето срещу мен, тя очевидно има страх от него, но не знам как това може да се изложи в Съда и дали натискът на бащата няма да стане още по-жесток.
В годините ми е налаган жесток психически, емоционален и физически тормоз за съжаление пред детето, но без други свидетели автоматично го изхвърля като доказуемо през действащата система.
Как мога да защитя детето си законово и да поискам на бащата да бъде направена експертиза?

# 28
Здравейте адвокат Бораджиева, при дело  съм осъдена да платя на ответника за уравнение на дяловете.Същият не ми вдига телефона и не ми предоставя сметка по която да приведа сумата.Не си я получи и чрез пощенски запис.Адвоката му отказва да даде сметка на моя адвокат като е заявила, че целта на клиента й е да заведе изпълнително дело.Ясно е,че адвоката или клиента искат да ме набутат с ощ разходи, въпреки настояването от моя страна да си платя.Как се постъпва в този случай,за да се избегне образуването на изпълнително дело? Благодаря предварително.
Здравейте,
В описаната ситуация бих препоръчала следните действия:
Да се пусне молба по делото с искане съдът да укаже на другата страна да предостави банкова сметка (ако все още не е издаден изпълнителен лист, може да се поиска същият да бъде издаден след посочване на сметката - има съдии, които уважават искането). От 2017 година е въведено изискване, че решенията би следвало да съдържат банкова сметка за изплащане на присъдени суми, респективно в исковите молби същите следва да се посочват. Вероятно по Вашето дело не е посочена, тъй като делбата е особен вид производство, а и зависи кога е образувано делото, но проверете за всеки случай. Прегледайте приложените документи по делото - плащания към адвокат, към съда или други плащания, ако са представяни такива - може да има данни за сметка.
Втори вариант е да се пробва да се поиска от съда да извърши справка в регистъра БНБ по чл. 56а от Закона за кредитните институции за банкови сметки на името на това лице. Може молбата да е комбинирана - да се поиска да задължи другата страна да представи или директно да извърши справка и да предостави банкова сметка.

Преди беше възможно да се внесат парите по банкова сметка, открита на името на кредитора, но банките вече отказват. Има възможност да се внесат парите по сметка на нотариус и да се пусне нотариална покана до другата страна, за да я уведомите, че парите са налични по тази сметка.

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 11:39 от Рaдост

# 29
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт