Въпроси и отговори относно семейното право с адв. Атанася Бораджиева

• 32 559
  • 109
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте.
Съгласно Семейния кодекс, когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът може да предостави ползването му на другия, на когото е предоставено упражняването на родителските права, за срок до една година. Няма пречка да се иска промяна, но ако вече сте живели там една година след развода, няма да Ви го предоставят за ползване.
Здравейте, адв. Бораджиева, имам следното питане.
Разведена по взаимно съгласие, с дете на 6г.,живяхме в апартамента на бащата на детето ми, който се водеше на баба му и дядо му. Сега вече се води на майка му.
Тъй като аз нямам имот, тогава направихме споразумение, в което аз отказах да живея в този апартамент, щях да живея в на родителите ми, но поради ред причини и там не мога да живея.
Може ли да се промени споразумението, че имам право да живея в жилището на бащата на детето ми?

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 10:26 от Рaдост

# 46
Здравейте.
Да, има вариант - с декларация, заверена от нотариус, се избира режим на разделност и след това се отразява в акта за брак в общината. След това всеки от съпрузите придобива имущества самостоятелно на негово име.
Има ли вариант да закупя имат по време на брак който да е само моя собственост ако се случи нещо в бъдеще? При сключване на брак  сме подписали за споделено имущество. Спомням си обаче, че имаше вариант за доказване на принос т.е ако закупя имота със 100 процента мои средства.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 10:27 от Рaдост

# 47
Здравейте.
По всяко време може да се иска изменение на режима на лични контакти, стига да са настъпили промени в обстоятелствата. Възможно е молбата да бъде уважена. По отношение на съдията - процедурата смяна представлява искане за отвод, като има изрично посочени в закона основания. Самата незаконосъобразност на постановено решение от съдията се обжалва пред горна инстанция.
При привременни мерки , когато на бащата е отредено да вижда детето всяка 2ра и 4та събота и неделя от 10до 18, а детето няма две годинки и бащата не говори езика на детето ( чужд гражданин е ) и неможе да отговори на елементарни нужди на детето ( че детето иска да пие вода , или иска да отиде до тоалетна ). При подадена молба в съда за изменение на режима на привременните мерки ( да бъдат в присъствието на майката ) , след като детето от среща с баща си ,е изплашено и започна да се напикава вечер , смятате ли че молбата ще бъде уважена в съда ?И какъв е редът за искане на смяна на съдията , тъй като не е изискал социален доклад къде ще бъде детето , къде ще спи ( тъй като бащата отсяда по хотели ) . Освен това съдията отреди този режим на лич. контакти без да изчака психологическият анализ който назначи .

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 10:27 от Рaдост

# 48
  • София
Здравейте,
Да, има вариант - с декларация заверена от нотариус се избира режим на разделност и след това се отразява в акта за брак в общината. След това, всеки от съпрузите придобива имущества самостоятелно на негово име.
Предвид този отговор, да попитам - а възможно ли е без режима на разделност, ако се докаже 100% принос?
Съпругът ми купи жилище изцяло със свои средства. Познавам го и вярвам, че се е посъветвал с адвокат и нямаше да го купи, ако мога да претендирам за половината при евентуален развод.
А как стои въпросът при развод, ако семейно жилище е собственост на няколко наследници - преживял съпруг и деца, едно от които е родител? Пак ли максималният срок е 1 година?

# 49
Здравейте,
Детете на родители без брак винаги е наследник на всеки от родителите си и винаги има право на издръжка от родителя, който не упражнява родителските права. Жената в такава връзка не е наследник на мъжа. Отделно, при раздяла, жилището, в което живее двойката, не се приема за семейно такова по смисъла на закона и няма вариант съдът да го предостави за ползване на родителя, упражняващ родителски права.

Здравейте! Мен ме интересува какви права има жената при живеене на семейни начала,когато мъжа има дете от друга и при евентуално наше дете. Ако не се помисли предварително ,има ли начин жената и тяхното дете да бъдат финансово обезпечени при евентуална раздяла или по неприятна причина?

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 11:09 от Рaдост

# 50
Здравейте!
Трудно е да отговоря на въпросите Ви, без да съм запозната в детайли. По принцип, ако задължението е поето за задоволяване на семейни нужди, съпрузите отговарят солидарно. Ако не живеете заедно, ще е трудно за установяване, че кредитът е за семейни нужди.
Здравейте адв. Бораджиева,
Аз бих искала да Ви попитам нещо, което е свързано със съпруга ми. В момента има образувано дело от полицията срещу него за системно домашно насилие делото ще е Януари месец, в момента съм с временна ограничителна заповед, имам и малко детенце като бих искала да взема изцяло родителските права, но се замислих до развода ни ако той изтегли кредити аз ще имам ли нещо общо с тях? Той в момента е много озлобен, защото лежа и в ареста за една нощ сега се опитва да ме изкара всякаква алкохоличка, наркоманка , лека жена… Веднъж казва, че аз и детето не съществуваме за него, на следващия ден, че не си гледам детето и съм лоша майка, и какво ли още не от три дни вече съм със заповед не ме е приближавал и нямам комуникация с него, но сериозно се притеснявам за действията му от тук нататък! Предстоят ми няколко дела а в момента е задействано само едното за Домашно насилие, като имам и медицинско от болницата, тъй като този път ме преби зверски, не можех да дишам… Отделно се е случвало и няколко пъти докато бях бременна- тогава не беше толкова зверски “Слава Богу”, но предполагам от стреса и напрежението родих дъщеря си почти месец по-рано! Сега ми предстои голяма борба този човек е силен и властен и не искам и да предполагам какво може да е намислил…
Не разбирам и поведението му веднъж дъщеря му не съществува за него в следващия момент е точно обратното!
Предварително благодаря за съветите всеки един в момента ще ми е от полза!
Поздрави,
Ивелина

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 11:10 от Рaдост

# 51
Здравейте!
Няма изискване условията за отглеждане на детето да са осигурени в собствен имот, няма и изрично изискване да има отделна детска стая. Важно е родителят, който иска да упражнява родителските права, да може да осигури условия на живот на детето, най-близки до тези, които е имало преди развода, като се взимат предвид и редица други обстоятелства. Винаги може да искате родителските права да се предоставят на Вас или чрез обжалване на решението, ако не е изтекъл срокът, или с ново дело, ако са налице нови обстоятелства.
Здравейте адв. Бораджиева, делото ми за развода приключи. Направено е споразумение по взаимно съгласие, родителските права са предоставени на бащата + 250лв издръжка, но аз не съм съгласна. Искам да си взема детето, но нямам големи финансови възможности за направата на детска стая, може ли да се излезе на квартира или в някой познат да се направи стаята? След като документите са подписани и излезли мога ли да заведа ново дело, за да си взема детето? Какъв е процента да си взема детето веднъж завинаги? Може ли

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 11:11 от Рaдост

# 52
Здравейте!
За страната е определен минимален размер на издръжката за 2024 г. - 234 лв., а за 2025 - 270 лв. Ако издръжката в момента е под този размер, само на това основание ще се увеличи, отделно при определяне на размера на издръжката се взимат предвид и нуждите на детето, допълнителни занимания и други разходи. Режимът на лични контакти се определя от съда, като ако не се спазва, от една страна, може да се изиска от съдебен изпълнител принудително да съдейства за осъществяване на личните контакти, както и да се уведоми полицията за неспазване на съдено решение.

Здравейте!
Интересува ме следния проблем. Двама души разделени 2019г имат дете на 11г откакто са разделени бащата е виждал детето много рядко, майката не позволява. Преди няколко дни бащата получи призовка, в която се изисква вдигане почти двойно на издръжката, оплюва се имота му, измислени са вътре истории от майката как детето е прекарвало времето си при бащата, написала е и ограничено време, в което “би позволила” бащата да види детето” и още куп глупости…
   Интересува ме какво може да се направи в подобна ситуация така че бащото до прекарва време със сина си и може ли наистина издръжката толкова много да се вдигне?

Благодаря и Лек ден!

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 11:13 от Рaдост

# 53
Възможно е да се докаже 100%  принос, но рядко се уважава в такива размери, когато има малки деца - приема се, че другият родител е участвал с грижи в отглеждането.
Семейното жилище, ако не е  собственост на двамата съпрузи или само на единия съпруг - прилага се ограничението за срок до 1 година.
Здравейте,
Да, има вариант - с декларация заверена от нотариус се избира режим на разделност и след това се отразява в акта за брак в общината. След това, всеки от съпрузите придобива имущества самостоятелно на негово име.
Предвид този отговор, да попитам - а възможно ли е без режима на разделност, ако се докаже 100% принос?
Съпругът ми купи жилище изцяло със свои средства. Познавам го и вярвам, че се е посъветвал с адвокат и нямаше да го купи, ако мога да претендирам за половината при евентуален развод.
А как стои въпросът при развод, ако семейно жилище е собственост на няколко наследници - преживял съпруг и деца, едно от които е родител? Пак ли максималният срок е 1 година?

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 11:14 от Рaдост

# 54
Здравейте, адв.Бораджиева.
Имам следният казус:Съпругът ми иска да тегли ипотечен кредит за жилище.Идеята  е изцяло негова,съвсем изненадваща,необсъждана с мен, аз съм против всякакви заеми и тук идва конфликта помежду ни.Аз съм  с трайно безработен статус.Не желая  и немога да поема финансов ангажимент по темата, ако възникнат форсмажорни обстоятелства.
Въпроса ми е има ли начин за ипотечен кредит,при който да си тегли на негово име ,но и отговорността за изплащането му да си остава негов ангажимент и ако нещо възникне или се случи с него,да не нося финансова отговорност аз(нито мога, нито искам).Не бих имала никакви имуществени претенции.Също дали може да се се застрахова кредита със 100% изплащаемост от застрахователя при необходимост?

# 55
Здравейте,
Възможно е да изберете режим на разделност, по този начин който каквото придобива на свое име ще е само негово. В тази хипотеза, ако кредитът се изтегли само от съпруга Ви, следва да се уговори само той да е задължено лице. Има застраховки, които покриват пълния размер на кредита в случай на смърт на застрахования.

Имам следният казус:Съпругът ми иска да тегли ипотечен кредит за жилище.Идеята  е изцяло негова,съвсем изненадваща,необсъждана с мен, аз съм против всякакви заеми и тук идва конфликта помежду ни.Аз съм  с трайно безработен статус.Не желая  и немога да поема финансов ангажимент по темата, ако възникнат форсмажорни обстоятелства.
Въпроса ми е има ли начин за ипотечен кредит,при който да си тегли на негово име ,но и отговорността за изплащането му да си остава негов ангажимент и ако нещо възникне или се случи с него,да не нося финансова отговорност аз(нито мога, нито искам).Не бих имала никакви имуществени претенции.Също дали може да се се застрахова кредита със 100% изплащаемост от застрахователя при необходимост?

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 11:46 от Рaдост

# 56
Здравейте,
Възможно е да изберете режим на разделност, по този начин, който каквото придобива на свое име ще е само негово. В тази хипотеза ако кредитът се изтегли само от съпруга Ви, следва да се уговори само той да е задължено лице. Има застраховки, които покриват пълния размер на кредита, в случай на смърт на застрахования.

Имам следният казус:Съпругът ми иска да тегли ипотечен кредит за жилище.Идеята  е изцяло негова,съвсем изненадваща,необсъждана с мен, аз съм против всякакви заеми и тук идва конфликта помежду ни.Аз съм  с трайно безработен статус.Не желая  и немога да поема финансов ангажимент по темата, ако възникнат форсмажорни обстоятелства.

Много ви благодаря!Как би трябвало да бъде формулирано/изразено като желание от негова страна, когато той подписва договорите си за кредит?Защото ми обясняваше,че  подобни опции няма и че ако нещо стане с него дълга е за мен, понеже сме в брак.И ме кара да подписвам при нотариус отказ от дял, щом неискам да плащам ако нещо се случи(някога).

# 57
Следва да подпишете нотариално заверена декларация за промяна на режима на имуществени отношения, с която да изберете режим на разделност. След това декларацията се представя в съответната община, в която е сключен брака. Служебно промяната се вписва в Агенция по вписванията - регистър на имуществените отношения - от там си взимате удостоверение за избран режим и го представяте и  на банката.
Здравейте,
Възможно е да изберете режим на разделност, по този начин, който каквото придобива на свое име ще е само негово. В тази хипотеза ако кредитът се изтегли само от съпруга Ви, следва да се уговори само той да е задължено лице. Има застраховки, които покриват пълния размер на кредита, в случай на смърт на застрахования.

Много ви благодаря!Как би трябвало да бъде формулирано/изразено като желание от негова страна, когато той подписва договорите си за кредит?Защото ми обясняваше,че  подобни опции няма и че ако нещо стане с него дълга е за мен, понеже сме в брак.И ме кара да подписвам при нотариус отказ от дял, щом неискам да плащам ако нещо се случи(някога).

# 58
Следва да подпишете нотариално заверена декларация за промяна на режима на имуществени отношения, с която да изберете режим на разделност. След това декларацията се представя в съответната община, в която е сключен брака. Служебно промяната се вписва в Агенция по вписванията - регистър на имуществените отношения - от там си взимате удостоверение за избран режим и го представяте и  на банката.
Здравейте,

Сърдечно ви благодаря!

# 59
Здравейте,
Съпругът ми е изтеглил няколко потребителски кредита с цел инвестиция (не е закупено нищо с тях, а парите са дадени на трети лица и не знам дали изобщо може да го докаже след време). Сега сме в режим на разделност, но кредитите са теглени преди това.
Въпросът ми е при развод аз оставам ли солидарно отговорна към тези кредити, и ако да, до какви последици за мои придобити, наследени и дарени имоти може да доведе неизпълнение към изплащане на кредитите от негова страна? Възможно ли е да отговарям с моето лично имущество за тези кредити?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт