Въпроси и отговори относно семейното право с адв. Атанася Бораджиева

• 32 572
  • 109
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте адв.Бораджиева,
Къде/с коя институция български гражданин(родител) може да си направи консултация относно родителски права за дете родено в страна извън ЕС,има и българско ЕГН(няма гражданство),което понастоящем е на територията на САЩ(има гражданство,както и от страната извън ЕС)?
Посолството на САЩ в България извършва ли подобни услуги?
Здравейте,
Ако детето е единствено гражданин на САЩ и живее там, то следва да се проучи законодателството на съответния щат. Възможно е българското посолство в САЩ или американското в България да Ви съдействат с информация.

# 31
Здравейте,
Имам дело за родителски права, с решение от СРС, че правата ще се упражняват от мен и бащата има определен режим на виждане.
Тъй като бащата не е съгласен с произнесеното решение, в момента сме на втора инстанция и иска пълни права. От доста време настройва детето срещу мен, тя очевидно има страх от него, но не знам как това може да се изложи в Съда и дали натискът на бащата няма да стане още по-жесток.
В годините ми е налаган жесток психически, емоционален и физически тормоз за съжаление пред детето, но без други свидетели автоматично го изхвърля като доказуемо през действащата система.
Как мога да защитя детето си законово и да поискам на бащата да бъде направена експертиза?
Здравейте,
В рамките на делото може да се поиска изготвяне на експертиза относно т. нар. родителско отчуждение, доколкото настройването на детето срещу единия родител представлява такова. На вещото лице може да се постави задача да установи дали детето се страхува от бащата и защо. По отношение на тормоза - има възможности за защита от домашно насилие, като не е задължително да има свидетели, за да се получи такава защита.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 16:25 от Рaдост

# 32
Здравейте! Дете, родено в България. Майката е българка, бащата е с двойно гражданство по наследство - майка му е полякиня, баща му е българин. Ако на детето бъде издадено гражданство към Полша и получи полски паспорт, наред с българския, възможно ли е бабата или бащата да го изведат от страната без знанието на майката?
Майката и бащата нямат брак, живеят на семейни начала. Детето е под 14г,не е бебе.

# 33
Здравейте! Дете, родено в България. Майката е българка, бащата е с двойно гражданство по наследство - майка му е полякиня, баща му е българин. Ако на детето бъде издадено гражданство към Полша и получи полски паспорт, наред с българския, възможно ли е бабата или бащата да го изведат от страната без знанието на майката?
Майката и бащата нямат брак, живеят на семейни начала. Детето е под 14г,не е бебе.
Здравейте,
В случай че детето има двойно гражданство, едно от които е българско, когато детето пътува само с паспорт, издаден от другата държава, то следва да се приложи разпоредбата на чл. 43, ал. 3 от Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ) - ЗАБРАНЯВА СЕ напускане на Република България на чужденец под 18 години, притежаващ и българско гражданство, на който единият родител/двамата родители е/са български граждани и НЕ Е ДАЛ/не са дали писмено съгласие за пътуването му зад граница. Така, ако българският паспорт не е с детето, не би следвало да успеят да го изведат без декларация от Вас.
Когато детето, притежаващо българско и друго гражданство, притежава и представи на граничните полицаи валиден български документ за самоличност и валиден паспорт или лична карта на съответната друга държава, чийто гражданин е, декларация за съгласие от отсъстващия родител НЕ се изисква;
Ако вече сте снабдили другия родител с обща декларация за извеждане, то тогава следва да я оттеглите, ако не желаете детето да се извежда без Ваше знание, като за оттеглянето се уведомява и Гранична полиция.

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 09:51 от Рaдост

# 34
Здравейте,
моето питане е следното:

С бишият ми съпруг живеем от 2014 в чужбина, но разводът ни през 2016 беше в България. Беше определена издръжка, която той не е плащал от тогава.
Аз не съм я изисквала.
Има ли давност издръжката и мога ли да я изискам със задна дата (и до колко време назад), и занапред също да я изплаща?

Цялото семейство все още сме в чужбина, български граждани, само аз съм с двойно гражданство.  Ако това има значение.

Благодаря!

# 35
Здравейте,адв. Бораджиева!
Скоро ще раждам, с бащата на детето не сме заедно, той е чужденец с виза на студент тук.През цялата бременност е бил в друг град и не е полагал никакви грижи. Връзката, която поддържаме е само чрез писане, за да разбере дали съм родила.
Имам следното питане: може ли детето да Не бъде записано на негово име, имам ли това право? И дали мога да очаквам последици от това, при условие ,че той настоява да е на негово име?

# 36
Здравейте, адв. Бораджиева, имам следното питане.
Разведена по взаимно съгласие, с дете на 6г.,живяхме в апартамента на бащата на детето ми, който се водеше на баба му и дядо му. Сега вече се води на майка му.
Тъй като аз нямам имот, тогава направихме споразумение, в което аз отказах да живея в този апартамент, щях да живея в на родителите ми, но поради ред причини и там не мога да живея.
Може ли да се промени споразумението, че имам право да живея в жилището на бащата на детето ми?

# 37
  • Sofia
Има ли вариант да закупя имат по време на брак който да е само моя собственост ако се случи нещо в бъдеще? При сключване на брак  сме подписали за споделено имущество. Спомням си обаче, че имаше вариант за доказване на принос т.е ако закупя имота със 100 процента мои средства.

# 38
При привременни мерки , когато на бащата е отредено да вижда детето всяка 2ра и 4та събота и неделя от 10до 18, а детето няма две годинки и бащата не говори езика на детето ( чужд гражданин е ) и неможе да отговори на елементарни нужди на детето ( че детето иска да пие вода , или иска да отиде до тоалетна ). При подадена молба в съда за изменение на режима на привременните мерки ( да бъдат в присъствието на майката ) , след като детето от среща с баща си ,е изплашено и започна да се напикава вечер , смятате ли че молбата ще бъде уважена в съда ?И какъв е редът за искане на смяна на съдията , тъй като не е изискал социален доклад къде ще бъде детето , къде ще спи ( тъй като бащата отсяда по хотели ) . Освен това съдията отреди този режим на лич. контакти без да изчака психологическият анализ който назначи .

# 39
Здравейте! Мен ме интересува какви права има жената при живеене на семейни начала,когато мъжа има дете от друга и при евентуално наше дете. Ако не се помисли предварително ,има ли начин жената и тяхното дете да бъдат финансово обезпечени при евентуална раздяла или по неприятна причина?

# 40
Здравейте адв. Бораджиева,
Аз бих искала да Ви попитам нещо, което е свързано със съпруга ми. В момента има образувано дело от полицията срещу него за системно домашно насилие делото ще е Януари месец, в момента съм с временна ограничителна заповед, имам и малко детенце като бих искала да взема изцяло родителските права, но се замислих до развода ни ако той изтегли кредити аз ще имам ли нещо общо с тях? Той в момента е много озлобен, защото лежа и в ареста за една нощ сега се опитва да ме изкара всякаква алкохоличка, наркоманка , лека жена… Веднъж казва, че аз и детето не съществуваме за него, на следващия ден, че не си гледам детето и съм лоша майка, и какво ли още не от три дни вече съм със заповед не ме е приближавал и нямам комуникация с него, но сериозно се притеснявам за действията му от тук нататък! Предстоят ми няколко дела а в момента е задействано само едното за Домашно насилие, като имам и медицинско от болницата, тъй като този път ме преби зверски, не можех да дишам… Отделно се е случвало и няколко пъти докато бях бременна- тогава не беше толкова зверски “Слава Богу”, но предполагам от стреса и напрежението родих дъщеря си почти месец по-рано! Сега ми предстои голяма борба този човек е силен и властен и не искам и да предполагам какво може да е намислил…
Не разбирам и поведението му веднъж дъщеря му не съществува за него в следващия момент е точно обратното!
Предварително благодаря за съветите всеки един в момента ще ми е от полза!
Поздрави,
Ивелина

# 41
Здравейте адв. Бораджиева, делото ми за развода приключи. Направено е споразумение по взаимно съгласие, родителските права са предоставени на бащата + 250лв издръжка, но аз не съм съгласна. Искам да си взема детето, но нямам големи финансови възможности за направата на детска стая, може ли да се излезе на квартира или в някой познат да се направи стаята? След като документите са подписани и излезли мога ли да заведа ново дело, за да си взема детето? Какъв е процента да си взема детето веднъж завинаги? Може ли

# 42
Здравейте!
Интересува ме следния проблем. Двама души разделени 2019г имат дете на 11г откакто са разделени бащата е виждал детето много рядко, майката не позволява. Преди няколко дни бащата получи призовка, в която се изисква вдигане почти двойно на издръжката, оплюва се имота му, измислени са вътре истории от майката как детето е прекарвало времето си при бащата, написала е и ограничено време, в което “би позволила” бащата да види детето” и още куп глупости…
   Интересува ме какво може да се направи в подобна ситуация така че бащото до прекарва време със сина си и може ли наистина издръжката толкова много да се вдигне?

Благодаря и Лек ден!

# 43
Здравейте.
Ако издръжката е определена с решението за развод, може да си издадете изпълнителен лист и да преминете към принудително изпълнение. Издръжка за минал период на база този изпълнителен лист може да търсите за до 5 г. назад. Занапред също действа изпълнителният лист. Изпълнително дело за принудително изпълнение може да се образува и тук срещу бившия Ви съпруг. Има процедури за привеждане в изпълнение на изпълнителния лист в държави членки на ЕС. Отделно неплащането на издръжка съставлява престъпление и това би следвало допълнително да мотивира бащата да заплати дължимите издръжки..

Здравейте,
моето питане е следното:

С бишият ми съпруг живеем от 2014 в чужбина, но разводът ни през 2016 беше в България. Беше определена издръжка, която той не е плащал от тогава.
Аз не съм я изисквала.
Има ли давност издръжката и мога ли да я изискам със задна дата (и до колко време назад), и занапред също да я изплаща?

Цялото семейство все още сме в чужбина, български граждани, само аз съм с двойно гражданство.  Ако това има значение.

Благодаря!

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 10:25 от Рaдост

# 44
Здравейте.
Може в документите, които Ви дават в болницата, да не посочвате баща, детето ще се запише с Вашите имена. Ако той реши, може да подаде декларация за припознаване в общината, за която ще бъдете уведомена и ако не я оспорите, ще бъде посочен за баща. В практиката ми рядко съм срещала бащи от чужбина, които да задействат тази процедура, но все пак е възможно. Ако не я задейства, детето ще се води само с един родител.
Здравейте,адв. Бораджиева!
Скоро ще раждам, с бащата на детето не сме заедно, той е чужденец с виза на студент тук.През цялата бременност е бил в друг град и не е полагал никакви грижи. Връзката, която поддържаме е само чрез писане, за да разбере дали съм родила.
Имам следното питане: може ли детето да Не бъде записано на негово име, имам ли това право? И дали мога да очаквам последици от това, при условие ,че той настоява да е на негово име?

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 10:25 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт