Отговори
# 1 575
  • Пловдив
Моят на 16 задача е дал като отговор целият абзац от текста "Писменото искане за издаване на лична карта....". Доколкото разбрах и това нямало да се признае като правилен отговор.
За съжаление губи 7т. заради тези грешки, които не доказват незнание и неподготвеност.
От къде разбрахте и защо да не се признае като верен отговор, като абзацът включва отговор на това което се пита?
"В листа на отговорите запишете каква е причината за отказа на служителката, според информацията в текста?"
"Писменото искане за издаване на лична карта на непълнолетните трябва да подадат лично и в присъствието на родител, който полага подпис в заявлението."

# 1 576
  • София
Моята по същата логика на bonniem посочена горе, не е дала отговор Г за верен на 23 въпрос.

# 1 577
bonniem, II част от разказа, в края:
Тя реши всичко да обади на игумена, старец милостив и добър българин, да вземе хляб и селски дрехи и щом чете на болното, веднага да тръгне насам, та още по мрак да найде бежанеца.
        И тя бързаше сега с утроена сила, за да спаси, ако даде бог, два живота.

# 1 578
Doro - в същото положение сме.

ПГЕА - сравнително Ок ни е , като локация, но нищо добро не съм чула за там. И при нас отпада.
Джонката - също впечатленията ми са подобни.
За Туес бал категорично няма да имаме.
Ломоносов - отзивите са ОК, но локацията е ужас за нас. Ще бъде ОГРОМНА мъка пътуването 5 години. Склонни сме да не го пишем, иначе трябва един от нас да го играе шофьор.
За ПГТК - имам добри отзиви, като цяло. Вие за него не мислите ли?

Koriandar25 - това имах нужда да чуя.Мерси много!

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 13:31 от *FIORE*

# 1 579
  • Пловдив
Здравейте, имам нужда от помощ да разбера ситуацията с въпрос 23 от матурата по БЕЛ. Според МОН отговорът е Г, но аз чета ли чета текста на "Една българка" и никъде не намирам индикации, че баба Илийца се надява да получи помощ от игумена за бунтовника. Според моята интерпретация търси игумена заради внучето си. Когато влиза в манастира, казва:
— Унучето болно, зле е... Дека е дядо игумен?
 — В Берковица е. Защо ти е?
 — Да му почете... Ами сега?... Почети му ти.

Аз ли пропускам нещо, или има вероятност това да се окаже въпрос без верен отговор? Мерси предварително за мненията.

Тази задача и моето дете е объркала. В началото е отговорила Г, после се върнала и поправила на В. И тя по логиката, че Илийца е отишла да моли за помощ за внучето. Затова отговорила Странджата, макар да е мислила, че не е войвода.
Абсолютно всички, които е питала, са дали отговор, различен от МОН.

# 1 580
Медицинското се издава от личния лекар
Благодаря! Да, знам, но само с добър ден ли ?
Аз имам спомен за единия университет, че обикаляхме очен, невролог, май УНГ и не помня още какво. Беше отдавна.

Аз извадих медицинско при личния лекар. Беше с "добър ден" + 30 лв. Simple Smile Не сме обикаляли по кабинети. Всъщност и детето не беше там Simple Smile

# 1 581
а какво се случва ако примерно в дадена паралелка има 13 места и за 13тото място - 5 кандидати с равен бал?
(не близнаци)

# 1 582
а какво се случва ако примерно в дадена паралелка има 13 места и за 13тото място - 5 кандидати с равен бал?
(не близнаци)
 сравняваха се други оценки от дипломата

# 1 583
  • Варна
И накрая ако абсолютно всички оценки са им еднакви, има надпланов прием.

# 1 584
А кои са тези оценки, които се сравняват?

# 1 585
  • Варна
Всяко училище различни оценки гледа, в краен случай общия успех от дипломата.

# 1 586
Doro - в същото положение сме.

За ПГТК - имам добри отзиви, като цяло. Вие за него не мислите ли?

Там въобще нямам колебания, познаваме повече от един и завършили през различни години, и не е желаното като ниво на ученици и резултати, отделно е накрая на света за нас.
Ние сме до Руски паметник, така че Ломоносов ни е напълно ок като локация /макар че е в крив квартал, ама.../

bibi76 поразучих доста четох коментари и от ученици и от родители, Джонката се оказа дъно в момента. Даже един напуснал учител отказа да говори. Тва да не работиш вече там и пак да не искаш да коментираш, смятай. Ще кажете алкохол и наркотици има навсякъде, булинг, прескачане на часове, неписани на отсъствия....

Другото, което ми се върти, за да не се хвърля на Ломоносов, е че отзивите са чудесни, но това са родители на деца с по-нисък бал. Критериите за "добро обучение" е възможно да са занижени при тези родители.

# 1 587
  • София
Здравейте, имам нужда от помощ да разбера ситуацията с въпрос 23 от матурата по БЕЛ. Според МОН отговорът е Г, но аз чета ли чета текста на "Една българка" и никъде не намирам индикации, че баба Илийца се надява да получи помощ от игумена за бунтовника. Според моята интерпретация търси игумена заради внучето си. Когато влиза в манастира, казва:
— Унучето болно, зле е... Дека е дядо игумен?
 — В Берковица е. Защо ти е?
 — Да му почете... Ами сега?... Почети му ти.

Аз ли пропускам нещо, или има вероятност това да се окаже въпрос без верен отговор? Мерси предварително за мненията.

Тази задача и моето дете е объркала. В началото е отговорила Г, после се върнала и поправила на В. И тя по логиката, че Илийца е отишла да моли за помощ за внучето. Затова отговорила Странджата, макар да е мислила, че не е войвода.
Абсолютно всички, които е питала, са дали отговор, различен от МОН.

Много завоалирано е показано в края на втора част: "Тя реши всичко да обади на игумена, старец милостив и добър българин, да вземе хляб и селски дрехи и щом чете на болното, веднага да тръгне насам, та още по мрак да анйде бежанеца./И тя бързаше сега с утроена сила, за да спаси, ако даде бог, два живота."

Хлябът и дрехите са за бунтовника, защото преди това тя разсъждава, че селяните от Челопек ще го предадат на турците, а пък и в четническите си дрехи е лесно разпознаваем за самите турци. Бабата не носи в себе си и хляб, за да му даде да хапне.

В трета част също е показано при разговора с Евтимий, когато тя нерешително се опитва да му каже за бунтовника, но после се отказва, защото вижда неговото отношение към тези "някои".

Последна редакция: чт, 20 юни 2024, 14:26 от Inanna

# 1 588
  • Пловдив
Моят на 16 задача е дал като отговор целият абзац от текста "Писменото искане за издаване на лична карта....". Доколкото разбрах и това нямало да се признае като правилен отговор.
За съжаление губи 7т. заради тези грешки, които не доказват незнание и неподготвеност.
От къде разбрахте и защо да не се признае като верен отговор, като абзацът включва отговор на това което се пита?
"В листа на отговорите запишете каква е причината за отказа на служителката, според информацията в текста?"
"Писменото искане за издаване на лична карта на непълнолетните трябва да подадат лично и в присъствието на родител, който полага подпис в заявлението."

Мойта дъщеря и тя е написала за отговор точно това от текста. Детето смята че е написало верен отговор. Ако наистина не го зачетат за верен и не дадат точки- как да се обясни на детето защо не му го приемат....

# 1 589
Здравейте, на 24 въпрос от НВО по БЕЛ моят седмокласник е посочил освен името на героя и произведение от което е. Дали заради това няма да му дадат точки?
И моето точно така е направило........и сега трепери, че няма му дадат 4 точки. Освен това е преписал текста от 16 задача, вместо от 17- късно се усетил,че не вижда правописни грешки....ужас....
Сложил (Х) и под него преписал този, който трябва.Разбира се -мястото не му е стигнало, но го събрал някак под позволените редове....
Много стрес, много паника при нас. Ох, да се свършва вече.....
Според госпожата, при която ходи на уроци, вероятно няма да получи точки, тъй като не е спазил условието да запише само това, което се пита. Явно това, че децата са запознати с творбите и авторите в детайли и ги посочват е в минус.

Аз съвсем сериозно сега предлагам, ако това се окаже действителност, да пуснем писмо към МОН. Хем искат от децата да помнят една камара безполезни подробности за част от въпросите, хем се оказва, че за друга част от теста, ги наказват за същото - т.е. за помненето на подробности... Къде е логиката в този тест тогава?

Общи условия

Активация на акаунт