Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 589
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
Тези минимални суми, които се цитират са пълен абсурд, и не е въпроса в храната. Вероятно ще си купувам дрехи втора употреба...

Вашите разсъждения издават Вашия висок жизнен стандарт. Сега си представете, че сте общ работник, който получава работни дрехи. А също си представете, ако можете де, че вечерта не само няма да искате, ами няма и да можете да отидете на кръчма, където да разходите дрехите си на Версаче и чантата на Гучи. Нямате планове и за събота и неделя, защото... сте на работа.
Дрехите, които вече си имате, ще са достатъчни за поне още една-две-три-четири години. Общ разход: 0 лв. ШОК!
0,20-0,30 ст. кило картофи. С приготвянето го сложете 0,70 ст. за блюдо от килограм, месечно е 21 лв. Разнообразие с още 279 лв. Види Ви се малко, защото сте свикнали на охолен начин на живот, но фактите са, че може човек да си снабдява достатъчно енергия и разнообразно хранене за ниска сума, ако не плаща десетократната надценка от заведения, които са ориентирани не толкова да продават храна, колкото да дават възможност за демонстриране на висок стандарт, място за разговори или почивка сред лукс и естетика.

... ще спя на къмпинг с палатка на заем...
Т.к. темата е за жилищата, аз написах, че наемът се пести не като не се дава, а като го пренасочим като вноска по ипотечния кредит. Самоцитирам се:
Цитат
3000 лв. месечно за 6 години са 216 000 лв.
Ако наемът на това жилище е 1000 лв., то тази сума от 216 000 лв. е техният 18-годишен наем. Тази инвестиция показва, че за остатъка от живота им минус 18 години те ще имат всеки месец 1000 лв. отгоре. И отделно ще притежават имот, чиито плюсове няма да изброявам отново.
Мога да го кажа и по друг начин - ако вземат ипотечен кредит и връщат 1000 лв. месечно, то след 18 години вноски, които биха били равни на наема, ако бяха наематели, ще им подарят имот за 216 000 лв. (срещу лихвата на ипотечния кредит).

... ще слушам концерта вън от оградата, ще се науча да обръщам спирт във водка, ще се боядисвам с боя за 3 лв. и лак за нокти 1 лв. Няма смисъл да продължавам.
Няма смисъл. При 92,5% домакинствата със собствен имот, нужно е да нямате нищо за да разберете мотивацията да си създадеш финансова сигурност и закупуване на личен имот в Столицата или произволен град в България. Вие отдавна сте надскочили този момент и не схващате, че това е лесно и бързо, но не се съвместява с охолството, с което парадирате по някакъв начин, особено като се правите, че не е кой знае какво.

Само че примерите, които дадохте, за 10-15 000/m2, това са все на хубави жилища в централни райони, еквивалентът им е жилища в Лозенец, където квадратът в момента върви 5000-7000/m2.
Не бяхте ли Вие, който обясняваше, че данъкът там лесно стига 50%?
И втори въпрос, от какво са направени? Тайната на просторните, но едноетажни колиби, е че нямат железобетон, който да се счупи. Има греди. Защо в България никой не строи така?

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 11:34 от animsaj

# 631
Малко се обърках вече, какво точно коментираме. Моите две основни тези бяха:
1. В чужбина не си заслужава толкова купуване на имот с цел инвестиция и отдаване под наем, защото е свързано с много грижи, данъци и т.н. , общо взето накрая виждаш доста малка част от наема. Знам от първа ръка, защото подобно решение скоро стоеше пред нас.
2. Жилищата в София В МОМЕНТА изобщо не са толкова достъпни, за много голяма част от хората, така и не разбрах с месечна вноска от 1000лв, точно какъв кредит за какво жилище можеш да обслужваш. Ипотечен кредит 1000лв на месец за 20г. в момента получаваш 90 000 евро, отделно нотариус, комисионни и т.н.

# 632
Ох, аз за килото картофи се хванах. То почти няма под 2 лв., къде тия стотинки Grinning

# 633
  • София

0,20-0,30 ст. кило картофи. С приготвянето го сложете 0,70 ст. за блюдо от килограм, месечно е 21 лв. Разнообразие с още 279 лв. Види Ви се малко, защото сте свикнали на охолен начин на живот, но фактите са,
Нещо доводите изгубиха тотална връзка с действителността!
Какво конкретно искаш да докажеш/кажеш,защото аз специално се загубих в емоционалните постове,които взеха да са с нереални доводи?

# 634
Тези 230 кв. м включват не само жилището, но и ливадата и блатото.
Тези $6000 годишен данък също не са за пренебрегване.

В Америка няма ДДС, а при нас има и на всеки 100 лева сметка в магазина плащаш 20 лева в бюджета, който пак отива да финансира същите неща - искаш ли да ги има за теб като обществени услуги, ще ги плащаш по един или друг начин.

Хаха, да няма ДДС, но има данък или на 100лв пак плащал нещо на щата
Сумата е различна според щата, по-ниска е от Европа, но има!
Между 4 и 7% варира, има и 1-2 щата без такса, като Аляска и още един малък.

Може да симулираш да купиш един айфон от сайта и и накрая ще видиш колко е таксата.

# 635
  • Бургас
Ох, аз за килото картофи се хванах. То почти няма под 2 лв., къде тия стотинки Grinning

Бе уж съм от стиснатите, следя промоциите и цепя стотинката на две (затуй имам четири апартамента и половина), но кило картофи за 20-30 ст. не съм виждала. Или се има предвид, че от кило картофи се приготвя ястие за 20 стотинки? Кило картофи в момента е около 1,60 лв., един картоф е около 200 грама, т.е. 30 стотинки, но кого ще нахраниш най-напред с един картоф?
А той освен това иска ток, сол, олио, тиган...

# 636
Аз пазарувам предимно от един голям онлайн супермаркет, който държи цени като останалите супермаркети ориентировъчно, та сега погледнах. Истината е, че храната поскъпна много, аз лично го виждам по сметките си за пазар и то не е от сега. Да не говорим, че пресните картофи са над 3 лева килото, струва ми се, че друга година не е било чак така по линия на картофите точно Grinning
Освен това може ли човек да яде само картофи и ориз?

# 637
  • Бургас
В кварталния магазин до нас са по 1,60-1,80 лв. картофите.
И за да е във връзка с имотите, че я обърнахме на пазарска тема - след като всичко поскъпва, няма как да очакваме да падат цени, особено на новото строителство. Строителите нали и те трябва да купуват картофи?

Скрит текст:
Грузински пазар. "По колко са доматите?" - Пет лева. "Много скъпо!", "Не е скъпо, ти лошо си се омъжила".

# 638
  • София
Е то картофите пряко са си свързани с недвижимите имоти.
Та в тая връзка колко килограма се вадят от 100m² имот за да сметна ROI?

# 639
2. Жилищата в София В МОМЕНТА изобщо не са толкова достъпни, за много голяма част от хората, така и не разбрах с месечна вноска от 1000лв, точно какъв кредит за какво жилище можеш да обслужваш. Ипотечен кредит 1000лв на месец за 20г. в момента получаваш 90 000 евро, отделно нотариус, комисионни и т.н.

Съжалявам, но това просто не е вярно. Моя колежка, със заплата около 2500 лв. и с работа на частно, не мога да кажа точно колко, но от порядъка на 1000-2000 лв. закупи сама на сина си апартамент в София за около 100 000 лв (някаква панелка). Друга колежка направи същото. Жени на над 50-годишна възраст. Това, което повтарям е, че ако човек ИМА желание има и начин. Тея врели-некипели как е невъзможно и непосилно и нечовешко е мантрата на днешното младо поколение родено с всичко уредено и с 10 роднини тъпчещи ресурси в устата му, защото е единственото им наследство.
Има няколко мита за българското общество, които искам да разтуря, и една от основните причини е, че този манталитет излага родината ми и лично мен.
1. България е богата държава. Това, че има няколко държави по-богати от нас на запад изобщо не променя фактите.
2. Ако човек иска, може за сравнително кратък срок за си закупи жилище, независимо, че цените на имотите се увеличават непрекъснато, както и заплатите. И това включва тая пуста София, в която плащат за същата работа по-високи заплати.
3. Българите сме изключително свободни и може да правим каквото си поискаме като човешки права и свободи. Даже да изберем да не го правим в България.
4. Българите бием почти цял свят по притежание на лично жилище, което колкото и да го омаловажаваме, покрай това, че някой в друга държава вземал повече заплата, а не може да си го позволи, касае пряко сигурността на човек по отношение на физиологичните му нужди, т.нар. подслон от Пирамидата на Маслоу. И това е само един от аргументите, според които няма как да минем за бедни.
5. Нямаме причина да се жалваме денонощно, на всеки, лично и онлайн, публично и с гордост, че сме наследници на роби, че някой ни е спънал да постигнем нещо в България или извън нея. Срамно е. Лицемерно е и това, че хората, които обясняват своите лични неудачи с робството, с Чичо Сам, с Бил Гейтс, с илюминати, със световен заговор на евреи, извънземни, влечуги, го правят обичайно в работно време, под климатик, полулегнали на стол, докато си клатят краката. Публична тайна е, че в частния сектор заплатите са многократно по-високи от декларираните, така че в един цирк живеем, знаем си номерата. Нали?
6. Заведенията - пълни. Чалготеките - пълни. Ресторантите - пълни. Курортите - пълни. Четвърт милион души се преселват в чужбина за празниците, да им слугуват гърци, дубайци и инджикитайци. Бедни сме! Хайде бъдете честни!

Какво конкретно искаш да докажеш/кажеш,защото аз специално се загубих в емоционалните постове,които взеха да са с нереални доводи?
Къде са тези емоционални постове? Няма нужда от презрение, аз говоря с факти. Питат ме отгоре къде са тези цени. На пазарЯ.
Връзката е следната: Разходите за живот в България позволяват да се спестява голяма част от заплатата. Защото ако вземаш 3000 евро в чужбина и 2000 евро ти е наема, както в темата също бе даден пример, реално в чужбина е по-трудно.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 13:38 от animsaj

# 640
Виждам, че не сте запозната с актуалната ситуация. Не говорим за преди, а коментираме в момента. За 100 000 лв не можеш да си купиш панелка дори в Пловдив.

# 641
Освен това може ли човек да яде само картофи и ориз?

Ама като трябва българин да се прави на Гявол, равен няма Stuck Out Tongue Closed Eyes
Къде писах нещо такова? Никъде! Писах, че едно кило питателна храна струва 70 ст. и месечно това са 21 лв. Двадесет и един лева. И писах, че до 300 лв. имаш още 279 лв., двеста седемдесет и девет лева, да си тъпчеш отгоре.

Виждам, че не сте запозната с актуалната ситуация. Не говорим за преди, а коментираме в момента. За 100 000 лв не можеш да си купиш панелка дори в Пловдив.
Може би правилно е да напишете, че Вие не можете да си купите. 45 или 55 квадрата беше жилището. Преди година купено.
Тази година трета колежка купува имот в София. Със същата заплата от 2500 лв., без странични доходи, със спестени пари няколко години и ипотечен кредит. До пенсия ѝ остават 3 години. Има си голямо лично жилище със съпруга си в голям град.

# 642
Защо сравнявате София с Лондон? Защо не се сравни София 1.2м по документи с друг град в Англия, който е 1.2м по документи. Ето например Гласгоу е 1.22м души. Какво казва статистиката долу.

Както се вижда в Гласгоу живота грубо е по-скъп с 60% осреднено, но покупателната способност на хората там е с 50% по-висока, защото заплатите там са около 2.5 пъти по-високи. Но да обърнем внимание на цените на имотите, които са 25% по-високи от Софийските в центъра и 60% извън него. Нека отбележим, че там тераси, общи части НЕ влизат в квадратурата. Та въпроса е - къде е по-достъпно, по-евтино и по-рентабилно да се купи имот?  Според мене Гласгоу бие София.

Защо да не ги сравним и по качество на живот? Според мен Гласгоу бие София с пълна сила.

Гласгоу бие с доста и по здравеопазване и замърсяване, но е малко по-назад по трафик. P/E ratio на имотите там е доста по-добро от Софийското.
Сега разбирате ли защо не трябва да се сравнява София с Лондон. Ние Гласгоу не може да бием, какво остава за Лондон.

# 643
Ама всичко е много скъпо, това искам да кажа. Вкъщи не се купуват опаковани храни, не се купуват и гурме храни, предимно готвим, пазарувам седмично. Под 200 лв. нямам на пазар, отделно за дребни неща се ходи всекидневно до магазин. Да, верояно може да се ограничи човек до максимум, но това пряко засяга и здравето му, защото ще купува некачествена храна. Едни 1000+ не мърдат месечно само за храна и само за вкъщи, тук не слагам хранене навън и на работа. Няма такива цени, то вече гаражите ги стигнаха. За 50 хил. евро не може да се купи в нито един голям град. Хора, че то дори в Ловеч са по-скъпи, тези дни ги гледахме с моя близка. И в обобщение - картофи за 20 ст. и апартаменти за 50 хил. евро н я м а. Това с ипотеката на колежката в София не го вярвам също, убедена съм, че и тук никой не го вярва. Банките дават срок до 70 г. възраст на кредитополучателя, каква точно сума е взела срещу 2500 доход за 10 години (което означава макс вносна 1200 лв., ако няма други кредити)? При ниска лихва това са максимум 60 хил. евро, освен да му е купила гараж. Иначе не се води с ипотека, а със собствени средства, евентуално леееееко е дофинансирала.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 13:55 от Ambrosia

# 644
Дори тия нещастници от синдикатите те оборват с тия картофи от 20ст😎, статията е от днес

Общи условия

Активация на акаунт