Работа, CV-та, HR-и, съвети - 93

• 32 549
  • 781
  •   1
Отговори
# 735
Не е в теб проблемът. Очевидно не става дума за киберсигурност. Двете най-вероятни обяснения - или са нарочили скатавки, или обемът работа расте, но не искат да наемат нов човек и затова ще ви разпределят задачи.

# 736
Възможно е да е имало злоупотреби от страна на други служители, което да налага нов тип мерки.
В такива случаи страдат всички.
Без да знаем кой е софтуера, обаче, е трудно да Ви се даде конкретен съвет.
Ако си вършите съвестно, работата, обаче, не мисля, че трезво мислещ началник, ще Ви направи проблем.
Преди около 10г работих във фирма, в която бюрото на прекият ми ръководител беше близо до моето. Взимах си понякога по 2-3 “обедни” на ден. Нямахме софтуер за следене, но очевидно се виждаше, че ме няма за по-дълго време. Никога не е било повод на коментар или забележки от страна на ръководителя ми, понеже самата работа беше такава, че резултатите се виждаха лесно, а моите бяха добри. Така че за тях това беше важното, а не дали съм ги постигнала за 5 или 8 часа.
Ако Вашият тип работа също е такава, мисля, че няма да имате проблеми.
Ако случая е такъв, и въпреки добрите резултати Ви правят проблем, може би не е правилното място за Вас, със или без софтуер за следене.

Друг личен пример: едно от момчетата, които наехме преди половин година, беше нает с подобни условия като Вас: не ни интересува колко часа работиш, в колко започваш и в колко свършваш, важното е да се виждат резултатите и нещата да се вършат по съвестен начин. Освен това, не изискваме от теб да ходиш до офиса, така няма да губиш време, за да си вършиш твоите дейности. Резултат: никакви резултати, невършене на дейностите, които са му основна част от договора. Ежедневно говорене да се ъпдейтват данните в системата, което е част от основните му задължения също и въпреки това, непрекъсната липса на информация там.
Никой не правеше забележки дали е започнал в 09:00, в 09:20, в 10:00, 10:30 и тн. Важното, както споменах бяха резултатите и начина на работа. Изведнъж, обаче, ако му звъннеш в 18:30 или в 19:00, за да го попиташ нещо, служебния телефон изключен и обяснението “извън работно време е”. Значи, може да почваш когато си искаш, без да ти се правят проблеми, но не може да ти се звънне в 18:30? Ами ако си започнал в 11:00 и в 18:30 има нещо за вършене и прекият ти началник реши, че понеже си започнал по-късно, може да си позволи да ти даде някаква задачка по-късно също?
Резултатът от тези действия на съответния служител беше, че се помолиха всички служители да ходят до офиса, за да се вижда, че работят, а не се развяват, и се направи план график, кой в колко часа ще идва и съответно до колко ще се работи, за да се знае кой кога е на линия, за да поеме работа в определени часове.
Причини всякакви, и е възможно и във Вашата фирма да са се случили неща, които да налагат по-стриктно следене.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 16:46 от Anastacia

# 737
Обаче сега изведнъж софтуери, отчети по минути къде колко време си прекарал, скрийншоти и тн.
Ама казаха ли ви го директно всичкото това или са слухове и спекулации? Че повече като второто ми изглежда. Всеки такъв легитимен софтуер трябва да има страница с обяснения какви данни събира, колко често и кой ги вижда, та щом го инсталират там ще може да прочетете ясно всичко.

Нали се сещате, че тия скрийншоти после някой трябва ръчно да гледа за цялата фирма. То тоя управител целия ден няма да му стигне само за това. Пък и после като види нещо, което не му харесва - какво? Бонусите ли ще ви ореже? Защото друго много няма какво да направи по закон. Може да го докара до уволнение, ама ще му е доста трудно.

В крайна сметка служебните компютри не са лични и фирмата може да си ги ограничава както си иска. Ако не ви харесва подавате си молбата за напускане, пък те да си търсят кой ще се навие. Фирмата си решава дали да плаща за резултати или за дейност. Ако търсят хора да преливат от пусто в празно - тяхна воля. Пазарът ще им покаже дали са прави.

Възможно е това да е нещо временно поради проблем. Например някой да изнася фирмена информация и така да се опитват да хванат кой.

# 738
Чак пък да се демотивирсте... Ако си вършиш работата съвестно и ако очакват резултати, не би трябвало да ви притеснява какво гледат.

# 739
Щях да напиша същото като Бойко. "Започнало да се говори във фирмата" на мен ми говори, че някой нечул-неразбрал разнася слухове. Има такива хора навсякъде, умират си да са в центъра на вниманието с измислени истории, да драматизират, а колегите около тях да се впечатляват, да ахкат и да охкат. Не се поддавай на такива щуротии.

# 740
  • София
Чак пък да се демотивирсте... Ако си вършиш работата съвестно и ако очакват резултати, не би трябвало да ви притеснява какво гледат.
Напротив, точно тогава е демотивиращо. Ти си вършиш нещата, списваш си всичко в тъпите приложения и някой ти пили постоянно на главата, че еди-какво си.

Последна редакция: ср, 14 авг 2024, 13:23 от The Catcher in the Rye

# 741
Tочно демотивиращо действа според мен на всички и го намирам за много нелепо управленско решение особено, когато културата никога не е била такава, а винаги се е повтаряло именно как е важен резултатът и никога е нямало следене кой, кога, какво, защо и тн., а сега нова песен. И да си вършиш работата съвестно пак го намирам за навлизане в личното пространство някак си, то и в личните си взаимоотношения може да си верен на партньора си и нищо да не правиш нередно, но ако знаеш, че той профилактично си те следи и ти чете телефона, еми не звучи ок. Както и да е, благодаря за мненията, бяха ми полезни.  Разбира се, че работодателят си решава и ако някой не го кефи може да си ходи, просто ми беше интересно дали е някаква масова практика.

# 742
"Нелепо управленско решение" или просто нелеп слух? Въпреки няколкото въпроса до тук, ти нищо конкретно не написа, само емоционални оплаквания. Дали не се филмираш заради просто слух?

Иначе както вече ти се каза - има различни степени на следене. И да по-базовите са масова практика. Както злоупотребите и небрежността са масова практика.
Не си мисли, че са тръгнали точно теб лично да те следят.

# 743
  • Mars Hotel
Нашата фирма мина през много подобна ситуация - въведе се система, която следи дейността на служителите с идеята за оптимизация на разпределението на задълженията по екипи. Всички ревнаха, че ги следят, че им взимат правата, щяха да напускат и не знам си какво. След няколко месеца анализ се оказа, че някои екипи работят на капацитет 90%, а други - на 40% и се преразпределиха задачи и/или прехвърлиха хора в натоварените екипи. Няколко месеца по-късно всички са доволни, защото имат повече време за обучения, кростренинги и за личен живот. Но естествено първата реакция беше да се обвини ръководството във фашизъм и Оруелизъм. Няма нужда от прекалено изхвърляне преди да знаеш за какво става дума наистина.

# 744
Напротив, точно тогава е демотивиращо. Ти си вършиш нещата, списваш си всичко в тъпите приложения и някой ти пили постоянно на главата, че еди-какво си.
При нас сега ти мелят, че ще ти режат от заплатата, примерно.
Да, де, ама там не се е стигало до пилене. Въвежда се някакъв вид наблюдение.

# 745
  • София
Да, зависи какво ще е. Според мен не става дума за следене точно, а разните там софтуери за тракване на дейност, трафик, сайтове.

Предният ни шеф никога не е правил проблем, че някой е away и О Боже... Дори офлайн. В най-натоварените периоди си изключвах и тиймса (заради самото приложение също, но това е друга тема).

Само ще кажа, че с един статус нищо не може да се докаже нито от страна на служителя, нито на работодателя, гледат се други неща.

# 746
Да, де. Ще следят някои неща, но никой не е казал, че това точно е дали си кликал с мишката. Щом има обективни резултати, значи не би трябвало да се притеснявайте.

# 747
Такива методи рядко водят до очакваните резултати. В природата на човек е да се бунтува срещу подобни ограничения и следене.
Всички сме наясно, че всяко кликване оставя следа и може да бъде проверено. Когато от това, че си чел във форума, фейса или мейла си, се прави на проблем,  вече е проблем.

# 748
  • София
Ей много неща се казаха, но честно - не разбирам проблема.
Работя в най-параноичната фирма в света, не вярвам да намеря по-параноична. Следят ме ама за каквото се сетите. И ... не ми дреме. Ама грам. Ми да ме следят. А ако на някого му се занимава - да ми чете и глупостите в чата с колегите, 5 пари не давам.

Когато се въвеждат такъв тип програми, те не служат за следене за продуктивност. Те служат за следене на поток от информация, какво излиза от кой компютър и т.н. А пък легендата за скрийншоти на 10 секунди ... еми изсмях се с глас. Ако вземем примера на Анджи 20 човека, 8 часов работен ден разпределен в 24 часа ... не ми се смята колко скрийншота са това. Кой ще го гледа това, че той този шеф трябва цял екип да назначи и пак не е ясно дали ще смогват за ден да прегледат всичко.

Няма нужда от демотивация. Никой не се интересува дали Анджи е чела 1 час в нета, ако на Анджи работата е свършена. Щото така са се разбрали. Вероятно и занапред ще е така. Ама един аспект никой не помисли - някои клиенти имат изисквания а инфраструктура на контрагенти, когато искат да свързват общи системи. Например за мрежа, за достъпи, за ниво на секюрити. А ако всичкото това се прави, защото нов голям и ключов клиент го изисква и това е добро за фирмата? Ама не, всички знаят, че е лошо мениджърско решение, присъдата е дадена без дори да е ясно дали това е просто слух, приказки под шипковия храст или става дума за нещо, за което служителите не знаят, тъй като все още се пече и не е сигурно. Просто още една гледна точка.

# 749
  • София
Ние сме с електронен подпис, ограничени са ни всички възможни сайтове където "може да си губим времето", имаме право само на служебна поща. Всичко се вижда, кога, къде и за колко време си бил, колко документа си подписал и колко си създал, виждат се и самите документи. Като знаем, че всичко може да се види, дори да имаме възможност, не влизаме на места за които бихме имали проблем. Имаме си телефони, сърфираме си с тях. Не съм забелязала някой да се е демотивирал от това, напротив, тези които се скатаваха, сега искат да създадат повече документи, защото не е ясно, кога ще проверят кой колко е изработил. Не съм чула някой да се е похвалил/ оплакал за промени в заплатите. Някои са ги привиквали, да им кажат, че работят доста бавно, т.е. имат малко създадени документи в електронна среда . Ние не работим само в електронна среда, така че всичко е точно.  

Общи условия

Активация на акаунт