САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 711 560
  • 17 802
  •   5
Отговори
# 135
Не знам как е в западна Европа в момента. Но тук в Сащ, да извикаш линейка на адреса ти, струва 5 цифрена сума.
Безплатно 😁

# 136
А мерси да теглиш медицински кредит, някои стигат и до 40% лихва.
Имам позната с лупус, клетницата дължи над 200000$. Ясно е, че никога няма да ги плати.

# 137
Безплатна е линейката в западна Европа. Викат за най-малкото нещо. Припадала съм два пъти заради ниско кръвно на обществено място и след пет минути линейката е идвала да ми измерят кръвното и кръвната захар. В Англия това.

Моите познати от Америка си мечтаят за европейските застраховки и изобщо социалните системи в Европа. Казват, че при тях достъпът до здравеопазването е по-труден, ако човек има някакво сериозно заболяване здравните каси отказват да застраховат и такива неща.

# 138
А мерси да теглиш медицински кредит, някои стигат и до 40% лихва.
Имам позната с лупус, клетницата дължи над 200000$. Ясно е, че никога няма да ги плати.
Ами ако човек остане без затраховка, и няма пари да плати тези така висококачествени услуги?

# 139
Ами лекуват те, няма да те оставят на улицата, предполагам. Не знам, не искам да знам.
Проблемът е, че лупус да речем не е просто диагноза, а поредица от ужаси и заболявания, които искат сериозно лечение.
Доколкото знам в момента плаща малко над 1200$ месечно, отделно я подпомага някаква фондация, защото трябва да ползва домашен  бъбрек, отделно от хемодиализите.
Писах в друга тема, съседът срещу нас е вече пенсионер, с много хубава застраховка, която покрива и съпругата му, която е с рак и е в болница. Онзи ден плака, че му искат пари, мотаят го, прехвърлят в от болница в болница. Накрая ми каза, че няма да им даде и цент, жената в момента е на командно дишане (дано се оправи миличката!).
Темата се отплесна, но здравеопазването е голям трън от години, огромен.

# 140
Да. Да се върнем на политиката.

Много сладурска песничката на Доналд.

# 141
  • Sunshine state
Здравеопазването е майко мила, изобщо и не ща да коментирам. Бензинът скочи рязко и сега е около $3.50 за галон при нас, а беше под $2..
Иначе това, което ни държи тук е ясно кое е - $$$.  Никога не бихме могли да си позволим нещата, които си позволяваме тук с БГ заплати. Никакво място за сравнение няма.

# 142
Най накрая някой да напише нещата както са 1:1.

# 143
Цените на бензина се определят и от други фактори. Лихвените проценти за кредити също. Това, че при Тръмп били ниски, а сега са високи, не е заслуга на Тръмп, а на увеличените лихвени проценти от Федералния резерв. В Европа се случи същото по почти същото време - Централната Европейска Банка предприе мерки срещу инфлацията. Това не означава, че тогавашните ни лидери са се справяли по добре от сегашните. Както Черна станция написа, други са показателите за икономически просперитет на дадена страна.

# 144
Един литър бензин в САЩ струва един лев. Но някои продължават да твърдят,че бензина бил скъп в Щатите!!!

Не разбрах кои са тези "други" икономически показатели за просперитет? В идеалният случай човек се нуждае от Пари и Свобода. Те са свързани едно с друго. Та как стои въпросът с Парите и Свободата в САЩ и как – в Европа?

# 145
deaf не съм съгласна.
Човек се нуждае от респект, признателност, спокойствие , култура иили забавления , сигурсност във всички аспекти имам в предвид - здравеопазване, социално, бъдеще за децата и пр , 
По римски хляб и зрелища

# 146

Чета за силно недоволство и относно цените на висшето образование. Студентите завършват с петцифрени дългове и после дълго изплащат.

# 147
Относно здравеопазването,тук една съфорумка живееща в САЩ обяви американското здравеопазване за дъ бест. В Щатите при многото рутинни прегледи установили опасно заболяване в ранен стадии и успели да я излекуват. Тя каза че в Европа въобще нямало да я подложат на такива прегледи и съответно са щели да открият заболяването,когато вече ще е КЪСНО...
да бе - нямали...
няма, ако иде в държавна болница, и после си чака надлежния ред...
ако има застраховка, има избор и път за всичко...
и, тука застраховките не са като в щатите, нито цените...
операцията на ПКВ на дъщеря ми беше покрита изцяло от спортната застраховка, направена в частна болница, но ако беше да я платя частно, без застраховка-  2400€ , с всичко включено

пък и,  в щатите няма държавно, нали?

# 148
За здравеопазването е добре да се плаща някаква сума за първичен преглед, че и не само, защото иначе се получава всякакви хипохондрици, хора с достатъчно незаето време и всякакви леки оплаквания да посещават за щяло и не щяло кабинети и си правят скъпоструващи на държавата изследвания, по този начин се освобождава капацитет за по-сериозните случаи. В Европа, ако ей така си викаш линейка “безплатно” ( имах позната германка го правеше редовно когото ходеше на почивка в Испания с детето си), има да си чакаш наволя линейката, ако си с нещо спешно.

В Щатите е обратното (мисля и в България на там върви), медицината е комерсиализирана, до степен да се препоръчват ненужни интервенции.

Най-важна е превенцията. Образоване на обществото за вредата на определени привички, като тютюнопушене, обездвижване, храна с много месо и полуфабрикати…Но нали тогава, държавата ти се меси в живота, казвайки ти как да си го живееш. Та си живеем между двата модела - безплатни линейки, само дето неявявящи се, когато ти трябват и моментно пристигащи, удрящи яко в портфейла. Между двете - кой както се подреди и адаптира.

# 149

Чета за силно недоволство и относно цените на висшето образование. Студентите завършват с петцифрени дългове и после дълго изплащат.

Има възможности за стипендии, но като цяло е скъпо, да.
Зависи и какво и къде ще учиш, таксите за студенти, които живеят извън щата на колежа, който са избрали са двойно по-високи, от тези, ако си резидент.
Моето дете иска да учи за военен пилот, за цялото време на обучението в академията ще му плащат заплата, ще ползва всякакви бенефити и няма да плащаме такси.
Имам близък, чиято щерка иска да учи медицина, едно от най-скъпите обучения. Ще теглят студентски заем, както много други.

Общи условия

Активация на акаунт