САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 712 586
  • 17 831
  •   1
Отговори
# 17 400
  • София
Не нами рам нищо лошо в предложенията на кмета.
Това за магазина не ми е ясно какво е, но в много държави има банки за храна за социално слаби, което намирам за много добра идея.

# 17 401
Това за магазина не ми е ясно какво е, но в много държави има банки за храна за социално слаби
Мрежа от магазини които да продават хранителни стоки на минимална печалба. Нещо като максимум 5% плюс дотация от общинският бюджет. Първоначално идеята май беше за 5 магазина с общо финансиране от $60 милиона или там накъде. Грубо между 12-15 милиона на магазин. Финансирането ще дойде от преразпределение на данъчните облекчения за частни супери.
Да не се чудиш откъде Пеевски и компания са взели идеята за народните магазини в България

# 17 402
  • София
Е, той Шиши пръв я предложи.
На мен банките за храна повече ми допадат. Реално използват тонове храна от производители и търговци, която иначе ще се изхвърли, а е напълно годна.

# 17 403
Банките за храна са форма на благотворителност, даже и у нас има и доколкото знам, помагат на около 60 хиляди човека годишно, работят с други организации и доброволци и преразпределят дарена  храна, за различни социални програми, която иначе ще се хвърли. Това е в съответствие както със здравия разум, така и с общата политика за ефективност.

Докато, ако правилно разбирам, това, което застъпват Пеевски и Мамдани е по-скоро регулация на цените, като държавата при нас, а при тях общината да доплаща. Не става ясно кой ще може да пазарува в тези магазини и защо, след като  има  други форми на социално подпомагане за изпадналите в нужда.

Проблемите са повече от евентуалната полза, но затова пък ще облагодетелстват някого, както винаги. Мисля, че сме го обсъждали в темата за нашата политика.

https://www.bia-bg.com/news/view/34215/

Аз друго се чудя, защо винаги някой изскача и обира екстравагантния И лапнишаранския вот (два различни субекта), като обещава, че ще вземе от богатите, та да даде на бедните? Хилядолетното историческо развитие не доказа ли достатъчно, че не става?

Освен това всички, които чувам сега да се изказват по отношение на тези хубави намерения на Мамдани казват - "Е да, той така говореше, но това са само идеи, те тепърва ще се изяснят и ще видим дали и какво ще се осъществи, то има и нещо рационално в тая работа, да му дадем шанс да си експериментира, той е млад, готин, малко шантав,  ходи да говори с всички и има блестящи идеи, които са рухнали вече навсякъде, дето са ги пробвали,  супер е, много му се радваме".  
Не обичам такива левичари аз.

# 17 404
А по добре ли е да се взима повече от бедните и нищо от богатите?

# 17 405
  • София
Това сякаш не се разбира. Системата е така устроена, че огромните корпорации, СЕОта и хора в шоу бизнеса с огромни печалби и доходи не плащат данъци.
Не става въпрос да се взима от едни и да се дава на други, а всички да плащат според приходите си.
Това със социалните магазини е тъпотия, но безплатен транспорт в Ситито, не е, както не е и дотиране на детски градини. Не е нужно да са безплатни, могат да се предоставят помощи спрямо дохода.

# 17 406
Да де, ама като каже "помощи според дохода",  няма да го изберат, както ако каже "безплатни", нали... Никак не е същото.

Разбира се, сега ще си ревизира обещанията, както вече почват да подсказват симпатизантите му и ще се окажат не компютри, а компоти, както и навсякъде другаде.

Както и да е,  ще видим какво ще се случи.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 11:47 от Iris04

# 17 407
  • София
Мисля, че и ако перо в задника си беше забучил, пак щяха да го изберат. Тръмп ефект в действие.

# 17 408
Ама разбира се, че ще си ревизира предложенията, и разбира се, че не може да постигне и половината даже от това дето е обещал. Дори и най-искренно да си вярва  има толкова фактори дето ще му попречат и дори не се е сетил за тях. Вие други политици виждали ли сте - всичките много обещават, а после малко ( ако въобще нещо) доставят.

Въпросът според мен, беше друг - дали идеите му са опасни за обществото. Така се говори, все едно с него идва апокалипсиса. А повечето от тия предложение съществуват на места и чак таква драма не се забелязва...

# 17 409
  • София
Аз и не разбрах, защо казват, че е ислямист. Само защото е мюсюлманин, или е правил изказвания, че ще налага шериат.

# 17 410
Защото в мюсюлмнин разбира се.
Те тия, които обиждат на ислямист,  не знаят разликата

# 17 411
А дали щеше да се коментира толкова религията му  от някои участнички,ако беше примерно евреин.

# 17 412
Проблемът с него е, че не иска да има милиардери. И сега големия бизнес, зад който разбира се са Републиканците, се е впрегнал яко да работи срещу него.

# 17 413
Като гледам жена му как се носи, как говори и с какво се занимава, силно се съмнявам, че са нещо повече от просто cultural muslims. Мамдани с тая жена е ислямист и всява страх, че ще въведе Шариат, но иначе Чарли Кърк, който казваше на Тейлър Суифт да млъква и да се подчинява на мъжа си и че ще принуди 10-годишната си дъщеря да роди бебе, заченато от изнасилване, беше голяма загуба за обществото и здравия разум Grinning

# 17 414
Затова пък тръмп е готов да му помогне, ако се оплеска, или пона така разбирам, че ми е трудно да го разбирам какво иска да каже.

https://manager.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/tramp-zaavi-che-e-go … rk-zohran-mamdani

Относно мюсюлманството, според мен много американци мислеха и Обама за мюсюлманин, без да имат някакъв проблем с това.  За Мамдани не знам какъв е... Ако е марксист, би трябвало да е по-скоро атеист.

Общи условия

Активация на акаунт