САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 712 505
  • 17 828
  •   1
Отговори
# 17 385
Е ти и Яна като не четеш внимателно, съвсем е изпуснато положението...В кои републикански щати има безплатни ясли? Или безплатен градски транспорт? Субсидирани супермаркети?

За безплатни ясли не знам, но при нас в Кълъмбъс има безплатна градина за 4-годишните. В Синсинати, Клийвлънд и Толедо е от 3-годишни. Губернаторът ни не си измисляше съвсем нов план, а разширение на безплатни опции, които вече съществуват в някои градове в щата, да покрият целия щат. За безплатен транспорт не е отварял дума, но в няколко града тук и това го има. В Кълъмбъс имаме две безплатни линии, освен това градският транспорт е напълно безплатен за всички деца до края на лятото след като завършат гимназия. Кметът ни си е тъмночервен.

Тези неща съществуват в републикански градове и щати, не ги е измислил Мамдани и пак да кажа, нищо социалистическо няма в тях. Напротив, най-доброто от капитализма са, защото дават повече възможности на хората да работят, вместо да си шофират тийнейджърите по футболни тренировки и кръжоци. Да не говорим за това, че и тийнейджърите така имат възможност да работят.

Ако плащат данъци наравно с останалите няма проблем.

Ами точно това е ключът. Всички да плащат данъците, които им се полага да плащат. Само че аз като средна класа си плащам данъците, съседът като работник си плаща данъците, а местният магнат Лес Уекснър, с почти 10 милиарда богатство, няма нужда, на него са му опростени, заради "възможностите", които създава за работни места. Сега, че няма отчетност дали и доколко такива места са създадени и заети от работници от щата, няма значение.

# 17 386
Нещо си се объркал. Не на нас. Аз пари си имам. Не зная защо си мислиш, че тук сме се събрали все хора на социални помощи. Ами не, не сме. Може и да сме по-заможни от теб, знае ли човек!?
Тогава, като сте много заможни платете за безплатните автобуси и детски градини и готово.

Много е нагло и лицемерно да се биеш в гърдите колко си заможен, ама да искаш ДРУГИТЕ да плащат повече за непознати.

Това, дето масата работници щяла да управлява повече от мозъка, дето е успял да изгради всичко от 0та и да го запази и умножи, само в полит-комсомол-вечеринките минаваше за истина

Ама къде съм казала, че искам другите да плащат!? Аз плащам достатъчно, ти мен не ме мисли. Или не разбираш какво казваме, защото чукча писател, чукча не читател, или не осмисляш това, което пишем, защото си имаш някакви натрапчиви мисли, които ти пречат да разбереш събеседника.

А това за работниците ме уби! Кой го е твърдял?

Туната, хубаво искаш да живееш в анархия, но се възползваш от благата, които държавата ти предоставя; неща като лекарства, които няма да предизвикат тератогенен ефект у внуците ти, храни, които няма да ги отровят, безопасни полети и още много други, невидими на пръв поглед нещица, които държавата ти осигурява. И да, плащаш си за тях с данъците си, но все пак живеем в общество, а не в джунгла.
Явно елементарни положения не могат да се схванат.
Ако не искаш други да плащат, тогава има благотворителност, плащаш колкото ти душа сака.

Ама ти не искаш това, искаш да се наложат закони, където (може и ти да плащаш), но И ДРУГИТЕ ще трябва да плащат. И то по твое желание, не по тяхно.
Значи общество, където няма потомствени социаладжии, като в Канада е джунгла.
Доообре.
А ако има хора, които не мислят така? Или майната им. Важно е само "аз" какво мисля.

Ох, тази Канада явно много ти е влязла под кожата. Ще ме умориш.
VeViV, дай да си признаем, че сме на социално подпомагане, да се успокои Данчо, че се притесних.

Данчо, ей заради това има ИЗБОРИ. Има избори на обществено ниво, има избори на лично ниво. Ти си направил избора да се върнеш в България. Чудесно! Какво държиш сметка на МОИТЕ пари, които АЗ решавам за какво да употребя.

# 17 387
Щатските данъци нали все още са прогресивни?

# 17 388
Нещо си се объркал. Не на нас. Аз пари си имам. Не зная защо си мислиш, че тук сме се събрали все хора на социални помощи. Ами не, не сме. Може и да сме по-заможни от теб, знае ли човек!?
Тогава, като сте много заможни платете за безплатните автобуси и детски градини и готово.

Много е нагло и лицемерно да се биеш в гърдите колко си заможен, ама да искаш ДРУГИТЕ да плащат повече за непознати.

Това, дето масата работници щяла да управлява повече от мозъка, дето е успял да изгради всичко от 0та и да го запази и умножи, само в полит-комсомол-вечеринките минаваше за истина

Ама къде съм казала, че искам другите да плащат!? Аз плащам достатъчно, ти мен не ме мисли. Или не разбираш какво казваме, защото чукча писател, чукча не читател, или не осмисляш това, което пишем, защото си имаш някакви натрапчиви мисли, които ти пречат да разбереш събеседника.

А това за работниците ме уби! Кой го е твърдял?

Туната, хубаво искаш да живееш в анархия, но се възползваш от благата, които държавата ти предоставя; неща като лекарства, които няма да предизвикат тератогенен ефект у внуците ти, храни, които няма да ги отровят, безопасни полети и още много други, невидими на пръв поглед нещица, които държавата ти осигурява. И да, плащаш си за тях с данъците си, но все пак живеем в общество, а не в джунгла.
Явно елементарни положения не могат да се схванат.
Ако не искаш други да плащат, тогава има благотворителност, плащаш колкото ти душа сака.

Ама ти не искаш това, искаш да се наложат закони, където (може и ти да плащаш), но И ДРУГИТЕ ще трябва да плащат. И то по твое желание, не по тяхно.
Значи общество, където няма потомствени социаладжии, като в Канада е джунгла.
Доообре.
А ако има хора, които не мислят така? Или майната им. Важно е само "аз" какво мисля.

Ох, тази Канада явно много ти е влязла под кожата. Ще ме умориш.
VeViV, дай да си признаем, че сме на социално подпомагане, да се успокои Данчо, че се притесних.

Данчо, ей заради това има ИЗБОРИ. Има избори на обществено ниво, има избори на лично ниво. Ти си направил избора да се върнеш в България. Чудесно! Какво държиш сметка на МОИТЕ пари, които АЗ решавам за какво да употребя.

При нас е бая скъпо, на социал не може да се живее.
Или може би може, ама това живот ли ще е?

Чувала съм, че в Монреал може ... но не познавам никой който го използва.

Както и да е, извън темата е, пак ще ни изтрият  Simple Smile

Идеята за безплатни, или силно субсидирани детски градини не е съвсем лоша и не е толкова социалистическа.
Така повече хора ще могат да работят на пълно работно време и да плащат данъци.
С безплатният или силно субсидиран обществен транспорт идеята е същата, плюс по-малко коли по пътищата което води до намалени разходи по поддръжката им, по-малко разходи за линейки и бърза помощ и т.н.

# 17 389
Цитат
В България (и в повечето ЕС страни в различна степен) има силно субсидирани държавни детски не само градини, ами и ясли, които започват в момента, в който приключи двегодишното майчинство. Не виждам някой да рита срещу този социализъм
В бедна България от няколко години са безплатни дет.градини, не знам в останалите страни на ЕС колко са субсидирани.Само знам, че много са скъпи и не стигат места.Двегодишно майчинство и при това добре платено, май само ние имаме, може би и Русия? Wink Не знам, спекулирам си.Да, никой от ''прогресивните'' левичари няма нищо против, когато може да вземе нещо безплатно.Напротив, даже си го изискват,  друг да  дава.Така е в Бг, така е, и в повечето стари ''демокрации''  в ЕС.Затова са на това дередже с милиарди дефицит.
Щата Вирджиния доколкото знам от край време са на кантар.Да, съгласна съм с потребителките с американски паспорти, че не може да се обобщава отдалече некомпетентно с кухото: ''браво на американците''.Тази  ес-соц. пропаганда там не минава.Да видим как, дали, новият кмет ще изпълни обещанията си.В ЕС един кандидат премиер го избраха от нищото, заради големи соц.обещания.Сега  от щаба му казват, че по време на кампанията се изказал метафорично и се извиняват. Open Mouth

# 17 390
Тръмп е избран за президент, да. Добро-лошо, това е положението.
Но като "предприемач" си е баш парашутист.

# 17 391
Да си кажа и аз Мамдани по съседски.
Аз си харесвам Куомо и бях супер шокирана когато загуби предварителните избори от човек които никога не бях чувала. След провала Адамс Ситито си заприличва на едно голямо гето и цялостната кампания на Куомо имаше доста смисъл, поне за мен.
За Мамдани, ми не съм запозната с кампанията му в подробности, ма Държавни магазини?? За мен това е подигравка и колкото и да ми се иска да има безплатни детски градини, няма как да ти повярвам.

# 17 392
Да си кажа и аз Мамдани по съседски.

Благодарности, хубаво е да се чуе какво мисли Ню Джърси по съседски.
Кажи какво мислиш за новата ви губернаторка?

# 17 393
Като гледам май основно се чудите от де пари, за тез работи. Парите са проблем разбира се. Но парите уж са някакво средство само - за удобство на хората. За какво се харчат, би трябвло да решение на обществото, в уж демокрацията. В Ню Йорк са решили да пробват да ги дадат за тези идеи. И комунисто-ислямиста ( това е невероятен оксиморон) има 4 години да се пробва да ги осъществи. Дали ще успее, ше видим, но самите идеи не ми изглеждат тъй обществено опасни.

- никой не пита от къде идват парите за училище, всички приемаме, че е даденост и че идват от някъде нали, защо се тегли чертата на детската градина?
- как ще се финансира общинския градски траснпорт е някакво обшинско решение. Ако общината реши да финансира някакви линии, при някакви условия с данъци, а не с билетчета, това не вярвам да доведе до комунистическа дистопия. Приложено е вече в разни градове по света, дори частично и в САЩ
- общината и в момента притежава доста неща, отдава под наем помещения, взима такси, управлява паркинги, музеи и пр. Един магазин колко ще е по-различен от това и как ще доведе до крах на обществото?
- Наемите доколкто знам и в момента се регулират и това не е някаква супер ексзотика - ако има някой по-запознат моля да сподели
- бездомните не са извършили по-принцип престъпление с това, че са бездомни ( нищо че по ФОКС един ентусиат предложи да ги евтаназират за по-лесно). На тях не им трябва полиция, трябва им някакво друго решение. Дали ще се намери такова, бъдещето ще покаже

И само от интерес - Тръмп като обеща да депортира над 10 милиона, запитахте ли се от де пари за това начинание? Щото това е много, ама много скъпо...

# 17 394
  • Обран бостан ;)
Два цитата от Мамдани:

"Не мисля,че трябва да имаме милиардери..."

"В нашият Ню Йорк властта принадлежи на хората"

Не,никак не е левичар и комунист новия кмет...

Направо Робин Худ (по Нетфликс).  Trollface

# 17 395
Е кой да пита? На Тръмпи обещанията изобщо не се отразяват. Малко като кварталния луд, той върви и си говори сам и никой не му обръща внимание.
Аз не схващам как е възможно американците (не всички и слава богу), да са ок с това президента да пуска видео в което хвърля л….а по американци.Как го оправдавате за себе си?

# 17 396
Ама той тръмпи всъщност с размах харчи, но за неговите харчове наистина няма въпроси.
Примерно вече сигурно навъртя 100 млн само за голф уикендите си.
На Аржентина колко даде? Помня каква радост беше като закри usaid, интересно, че милиардите за тази държава не предизвикаха никакво възмущение сред същите тези радващи се тогава.

Но Мамдани е даже не мога да изредя всички определения, защото искал да има безплатен транспорт, детски градини и май таван на наемите също.

# 17 397
И за държавните магазини.
За тях Мамдани може да пита Пеевски как става. Това ще бъде нашият принос към развитието на тази доскоро велика държава, в израз на благодарността ни, че много са ни помагали.

По мое мнение, този човек спечели с голи обещания, които на първия месец ще се трансформират в нещо друго, след което просто ще изчезнат.
Винаги съм смятала, че хората искат от властта/държавата/общината да им е спокойно, уредено и чисто,  а не безплатно. Поне аз на тяхно място това бих искала...

Вместо някой прагматик да уравновесява другия лунатик, те явно са решили да го надскочат по популизъм. Но популизмът никога никъде не дава плод.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 10:43 от Iris04

# 17 398
Сигурно сте прочели, че последните дни рязко нарастнаха новините за военни действия от САЩ. „Президента на мира” се чуди къде да изпрати американските войски.

Тръмп: Дните на Мадуро са преброени
The Washington Post: 16 000 американски войници и моряци тръгват срещу Венецуела
https://www.actualno.com/america/the-washington-post-16-000-amer … news_2515196.html

Военноморските сили разполагат с осем военни кораба в региона - три разрушителя, три десантни кораба, крайцер и по-малък крайбрежен боен кораб, предназначен за крайбрежни води. Подводница на ВМС на САЩ, USS Newport News, също действа в по-широкия район на Южна Америка и е способна да носи и изстрелва крилати ракети. Ескадрила от усъвършенствани изтребители F-35B Lightning II на морската пехота на САЩ е изпратена на летище в Пуерто Рико. Дронове MQ-9 Reaper на военновъздушните сили, способни да летят на дълги разстояния и да носят до осем лазерно насочвани ракети, също са били забелязани да действат от Пуерто Рико
https://apnews.com/article/us-military-buildup-caribbean-venezue … 36c723ea562c5277c

Невероятни количества американска огнева мощ се натрупват в Карибите. Най-големият военен кораб на Америка, USS Gerald R. Ford, се насочва към региона ... носят със себе си офанзивна и отбранителна мощ – като изтребители, транспортни самолети и самолети за ранно предупреждение; хеликоптери; ракети; и инструменти за заглушаване и шпиониране – както и хиляди войници. Корабите, които вече са в региона, включват „Иво Джима“, „Грейвли“ и „Стокдейл“.
https://www.axios.com/2025/11/05/venezuela-southcom-trump-maduro-ford
Досега САЩ са убили най-малко 66 души при 16 удара по предполагаеми кораби(лодки) за контрабанда на наркотици край бреговете на Южна Америка. Тръмп ясно заяви, че обмисля следващи сухопътни цели във Венецуела.

Ескалацията на отношенията между САЩ и Венецуела може да свърши в рамките на един от общо 3 сценария. Това съобщава в свой материал The New York Times - с уточнение, че американският президент Доналд Тръмп още не е взел решение, макар че Съединените щати струпват значителни военни ресурси в близост до Венецуела
https://www.actualno.com/america/trymp-misli-po-3-varianta-da-se … news_2516364.html
Какви варианти обмислят Тръмп и политическият му антураж:
- извършване на въздушни удари по военни цели във Венецуела, за да се отслаби подкрепата за диктаторския режим на Николас Мадуро специално във венецуелската армия
- операция с главни действащи лица "морските тюлени" на американските ВМС, с която Мадуро да бъде заловен или дори убит
- разполагане на военни и специални части, фокусирани върху борбата с тероризма, за завземане на летища, петролни находища и ключова инфраструктура

Администрацията на Тръмп е започнала подробно планиране на нова мисия за изпращане на американски войски и разузнавачи в Мексико, насочени към борба с наркокартелите, според двама американски служители и двама бивши висши американски служители, запознати с усилията.
Тръмп обявява война на наркокартелите, обмисля изпращането на американски военни в Мексико
https://www.actualno.com/america/trymp-objavjava-vojna-na-narkok … news_2515878.html

Тръмп заплаши Нигерия с военна намеса заради убийства на християни - Тръмп не изключва разполагането на американски войски в Нигерия заради твърдения за „убийство на християни“. Президента инструктира Пентагона да „се подготви за евентуални действия“. „С настоящото инструктирам нашето Министерство на войната да се подготви за евентуални действия. Ако атакуваме, това ще бъде бързо, жестоко и сладко (sweet), точно както терористичните бандити атакуват нашите скъпи християни!“
https://www.theguardian.com/us-news/2025/nov/01/trump-nigeria-ch … stian-persecution
Тръмп видя репортаж по Fox News. В рамките на час той беше изцяло фокусиран върху отношението към християните в Нигерия. https://edition.cnn.com/2025/11/03/politics/trump-nigeria-military-action-threat

Защо Тръмп "не вижда" и не обсъжда атаките на руските войски, които убиват много повече украински християни? Дали Тръмп смята нигерийските християни за по-ценни от украинските християни? Може ли някой да обясни!

Война с Венецуела, Нигерия, Мексико. Кой е следващият? „Трябва да ми дадат Нобеловата награда за мир” повтаря „президентът на мира”, докато изпраща войски навсякъде (или се подготвя). Още едно от нарушените обещания на Тръмп и поредната чуждестранна авантюра, която да разсее от вътрешните му провали или просто държавите с които Тръмп иска да воюва са богати на някакви ценни ресурси. Беше категоричен относно програмата „Америка на първо място“ и липсата на нови чуждестранни войни, но пък и въведе модерното „мир чрез сила” и сега разбирам защо иска да преименува Министерството на отбраната на Министерство на войната.

Тук писахте, че САЩ ще започнат отново изпитания на ядрени оръжие. Последно тестове са правени 1992 г.
След решението на Тръмп: Ясно е кога САЩ ще възобновят ядрените си тестове. Съединените щати се подготвят да тестват изстрелването на междуконтинентална балистична ракета "Minuteman III", способна да носи ядрена бойна глава. Изстрелването от базата Ванденберг в Калифорния ще бъде първото след като Доналд Тръмп нареди възобновяването на ядрените оръжейни тестове. То е насрочено в периода 5 – 6 ноември, предава NewsWeek.
Тръмп се хвали: Имаме достатъчно ядрени оръжия, за да взривим света 150 пъти.Rolling Eyes
"Това е безотговорно": Иран с остри критики към САЩ заради възобновяването на ядрените опити. Докъде стигнахме – Иран да критикува САЩ относно оръжия.
https://www.vesti.bg/sviat/tova-e-bezotgovorno-iran-s-ostri-krit … kym-sasht-6242616

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 08:55 от pril

# 17 399
Не разбирам драмата с магазина, честно. И все пак общински, не държавен.
Пробват се и в други градове да го прилагат - имало опити във Флорида, Канзас, Илинойс, Джорджия - с променлив успех, но все пак не е 100% крах и има и актуални проекти.

Разбира се, че хората искат да им е чисто и подредено. Това не става ли основно с данъци. Боклука така го събират, улиците така ги ремонтират, парковете така ги озеленяват, на полицията така и плащаме....

Общи условия

Активация на акаунт