САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 712 147
  • 17 823
  •   8
Отговори
# 17 505
Значи вчера съдия нареди на тръмп и администрацията му да отпуснат средствата за SNAP,  сега обжалват. Това нали след две лъжи, че няма пари (при наличието на спешни) и че нямали легално право да ги отпуснат.

На никого от тях не му пука за американците, които разчитат на тия пари, за да имат храна, по-важно им е да внушават и повтарят, че демократите са виновни. Новата дефиниция на загриженост.

А, да, да не забравим милионерите CEO-та, които печелят двойно от SNAP. Хем не плащат данъци хем не плащат и на работещите за тях достатъчно, за да нямат нужда от SNAP.

# 17 506
Американците гласуваха да направят богатите още по-богати. Сега като това става какъв е проблемът точно?

Това е все едно хората които не гласуваха/гласуваха за ГЕРБ да се оплакват, че държавата отива надолу. Е къде да отиде?

# 17 507
Абе, не е нормално хора на такава възраст да се бутат да управляват. Президетстването е няколко години, през които човек може да се влоши сериозно, дори в началото да е бил добре. Но бумърите са специфично поколение, което не може да приеме, че им е време...Пелози се оттегли на 180 години..

Байдън наистина се натискаше да бъде президент, най-вече посредствената му жена и неговите съветници го натискаха, заради тяхна собствена изгода.
Докато Мелания не ИСКА мъжът й да е президент. Но и Доналд е прекалено стар и не му е мястото в президентството.

Влизам да пиша, че гледах дебатите за кмета на Ню Йорк и много ми хареса този Мамдани или какъвто е как дебатира. Има ясна мисъл и харизма. Не знам дали нещата, които обещава са изпълними, дано поне отчасти успее. Лично аз от поне 6-7 месеца гледам клипове в ютюб за Ню Йорк от блогъри, клоито обясняват за живота там, най-вече гайдове за туристи, но много се наблягаше от най-различни източници за това колко е невъзможно да се живее в Ню Йорк вече, че става нещо като Дисни Ленд и нюйоркчани се изнасят от там, заради непосилните наеми и вече е един изкуствен град, в който никой не живее.  Та този кмет, който обещава замразяване на наемите, удря точно по проблема на нюйоркчани. Ако успее да реши проблемите с наемите поне частично, за мен ще е голяма победа.
ППЦ съм против крайности, не харесвам крайното ляво, живяли сме го, но в случая милиардерите реват за 2% данъци, а жителите на Ню Йорк не могат да плащат наемите, нараснали с по 100-200% последните 5-6 години. Никой няма полза от подобна спекула, която тече там.
За детските градини и яслите също подкрепям. Дали ще са безплатни не знам, но поне да са субсидирани поне частично, а  не да са 20 000-30 000 хил годишно в град с непосилни наеми и родители, които нямат майчинство...
За безплатния градски транспорт не виждам смисъла, той не е скъп, но за мен в София трябва да падне цената на градския транспорт, за да се оправи трафика и въздуха. Тоест, може би би решил някакви проблеми в Ню Йорк, но та, доколкото знам, хората и без това основно ползват метро и ходят пеш.

Мамдани показва, че демократите имат реални шансове, ако нацелят правилните проблеми и предложат решения, имат енергия и харизма. На средния човек проблемите му в голяма част са икономически и безопасността/сигурността. Те виждат, че орязването на данъците от най-богатите/корпорациите при Тръмп, не трикълва надолу и ще търсят друго решение дори на мидтърмс.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 12:15 от MariyaHris

# 17 508
МарияХрис, обобщено, и приведено към нашата си камбанария- 1:1 с проблемите в Мадрид, Барселона, Лисабон, Лондон....

Относно яслите, влязох да пиша.
Тук ги направиха безплатни, на държавно ниво, с идването на дясното правителство преди почти 2г.
Обаче места няма.
Как ще решат този въпрос в НЙ?

# 17 509
ЛордОзи, не съм запозната с проблема с бройките в Ню Йорк, не е обсъждано дали изобщо при сегашните цени от по 20 - 30 бона има много чакащи.
Аз не съм се класирала никога за ясли в България, при положение, че съм била и работеща и какво ли още не, карала съм с детегледачка, която изкарваше повече отколкото аз в онзи момент. ПРавила съм го, за да имам възможност да работя.  В Германия също уж е много трудно, но от работното място ми намериха ясла веднага на смешна цена директно в сградата на местоработата ми а много малкото ми второ дете, а и ходих да кърмя там, има по човек на 3-4 деца, много беше добре. Тоест, явно има някакъв начин това да стане и то да стане добре. Колко хора в Германия имат достъп до ясли също не знам, но не са малко, защото майчинството е 1 година и много майки познавам, които са се върнали на работа-- вкл лекари и тн. и със сигурност е силно спонсорирано от държавата. За наемите в Германия също има много силни регулации.
Но за проблема с наемите знам, защото от 6-7-8 месеца планирам да отидем на визита в Ню Йорк със семейството ми и просто гледах много и най-различни ютюбъри по темата. Та всички те имат много видеа за живота в града и каквод а се разгледа. Но винаги има и видео как градът се лишава от автентичността си, заради непосилния жилищен проблем и става просто изкуствена туристическа дестинация. Нормално е нюйоркчани да гласуват за човека, който обещава да направи нещо по темата.
Според мен, ако има спекула и празни апартаменти, тогава може да бъде направено нещо. Пише, че хазаите сега увеличили много наемите, за да компенсират загубите през пандемичния период...Иначе, естествено, че е ъпрос на търсене и предлагане.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 13:08 от MariyaHris

# 17 510
  • Ю Ес ъф Ей
Ние чакахме за ясли 9 месеца за вероятно най-скъпите в града. За дотираните от на жената работата, ни казаха най-рано през февруари 2026, т.е. около 15 месеца след като кандидатствахме. Ако направят яслите/градините безплатни или почти безплатни, сигурно ще стане като списъците за донорство на органи. Детето ще тръгне на училище докато се отвори място в такива ясли/градини.

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 04:03 от Татко Непохватко

# 17 511
Татко Непохватко, в Германия са длъжни да ти намерят място за детска градина. Ако няма, има разни тагесмутерки, които са контролирани на държавно ниво, но предлагат същата услуга в дома си. Демек, няма как да останеш без детска градина поне. И то на все пак доста ниска цена. По-малко деца ли имат в тая Германия? За ясли няма такова задължение, но аз точно в Германия без проблем намерих достъпна ясла, а в България ми беше невъзможно. Баткото ми тръгна на градина в първа група  по същото време, в което брат му тръгна на ясла.

Хората винаги намират начин да се оправят, в България има доста достъпни детегледачки...а и някои пенсионирани възрастни жени с това могат да си изкарват прилични пари и на мен опцията с детегледачката ми беше доста ок, много гъвкава. Но явно в Ню Йорк хората са притиснати от всякакви възможни свръхразходи...Честно казано, на мен не ми е ясно как се оправят хората с деца в САЩ, хем няма майчинство, хем няма ясли/градини, хем няма баби...какво правят?

Median household income US $79,713 в NYC...храна+наем+ясли/градини в годината отива над 100 000 за семейство от 4 души. Еми, не е нормално. Тоест, разходите за най-базовите нужди превишават в хиляди доходите на семействата.

Ето един базов анализ: в Ню Йорк Сити комбинацията между наем+детска грижа +храна е 160% от доходите на средното домакинство, а в Хамбург е 75% от дохода на средното домакинство.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 21:22 от MariyaHris

# 17 512
  • Ю Ес ъф Ей
Е, не сме Германия. Който си няма баби да му мисли. И с детегледачките не е лесно. Едни приятели наеха детегледачка от sittercity - дошла напушена.  Аз затова детегледачка не искам да вземам, освен ако не е проверена лично - позната или препоръчана от някой, на когото имам доверие.
Аз бях казал на жената полунашега, че мога да стана stay-at-home dad, ама не се прие добре в къщи.
Гледането на деца е проблем от години, но никой политик не го иска тоя горещ картоф. Да се появи такъв с работеща платформа, може и да гласувам за него/нея.
Мамдани не го следях, но сега ще му обръщам повече внимание. Пък и чакам да се повозя на безплатни автобуси.

# 17 513
  • В заешката дупка
При нас детските градини са силно субсидирани. За всички деца, навършили 2 г, трябва да има място в детска градина. Възможно е прием и от 1 годишна възраст, когато има свободни места. За децата под 2г. има „дневни родители“, които също са субсидирани от общината, но услугата е по-скъпа от детската градина.
В Исландия над 85% от децата над 1 годишна възраст посещават детска градина, а за децата над 3 г. процентът надхвърля 95%.

# 17 514
Пък аз днес научих, че Ла Гуардиа е бил също социалист и много долюбван и успешен кмет на Ню Йорк.

# 17 515
  • София
Какво говорехте преди време за тъпите реднеци? Явно други са дори по-тъпи. Grin

https://www.facebook.com/reel/1356388389367160

# 17 516
Пък аз днес научих, че Ла Гуардиа е бил също социалист и много долюбван и успешен кмет на Ню Йорк.
и който успява да разбие корумпирана организация която диктува изборите в полза на Демократичната партия чрез емигрантите, като ги подпомага...по един или друг начин. Това, че в един момент е получил подкрепа от работническата партия не го прави социалист.
Подсказваш някаква релация ЛаГуардия - Мамдани?

# 17 517
Подсказвам, че Мамдани не е първият социалист, да. И гледай ти предишният е бил доста успешен.

# 17 518
ЛаГуардия не е бил социалист. Печели с подкрепата на Републиканците и отцепили се демократи. Не напразно ти написах, че най-големият му успех е бил разбиването на корумпираната демократична градска организация.
Ще е добре ако и Мамдани постигне същото с демократите в Ню Йорк

# 17 519
Вземи му прочети политиките и произхода.
Социализмът не е партия

Общи условия

Активация на акаунт