САЩ, тяхната политика и президентските им избори.

• 711 910
  • 17 820
  •   5
Отговори
# 195
  • Sunshine state
Разбира се, че всяка година е отново, нещата тук са много динамични в това отношение. Работодателите също.
Не забравяйте, че всеки има избор, колкото по-добър план изберете толкова по-широка е мрежата. План рефлектира и  върху обслужването, избор на здравни заведения
мащаби и всичко останало.
Неслучайно, когато се обаждаме, като нови пациенти, след като ни изслушат, едно от първите неща, които питат е каква застраховка имаме.

Да се върнем на бъдещият президент, който няма да промени нищо в тази област.

Няма, да, права си. 😆

# 196
  • Down south
Двойна застраховка не мисля да се набутвам.
Именно!
Важното е, че имаш избор, който е твой.
Независимо дали мислиш, че e beneficial или набутване.

# 197
Аз съм ходила в болници да превеждам на нуждаещи се от лечение, които не говорят езика, по сигнал на такива организации. Не знам в САЩ дали има нещо подобно.

В САЩ във всяка болница има телефон с код за съответния език. Смятат, че преводачът трябва да е много наясно с медицинската терминология и на двата езика и не всеки може да върши тази работа. Има и социален работник за разяснение на процедурите

Лекарите в Англия обясняват, както и този добър тесен специалист в САЩ, при когото бях аз, съвсем разбираемо, без латински понятия, без да се правят на интересни със сложни термини. Това съм го забелязала при западните лекари. От тази гледна точна, няма никакъв проблем студенти да превеждат в болници при нужда. Месните пациенти как се разбират с лекарите си, като не са учили нито латински, нито медицински понятия?

Мои приятели са превеждали и в полиция без проблеми, но там контингентът е малко по-различен.

Споменах го не като заяждане, а като предложение, защото чужденците не са длъжни да са наясно с всички особености и възможности и подобни организации са доста полезни.

# 198
Има слухове, че първият дебат е необичайно рано в предизборната кампания, за да могат демократите да преценят дали да оттеглят Байдън, ако не се справи. Един вид тест. Спрягаше се някакво име за заместник.
...

Защо не ги дадат тези млади кандидати . Целия свят се чуди на настоящите. То и през ком-а съветите не предлагаха чак такива. Или се лъжа ?

# 199
  • Под сянката на разлистените кактуси
Аз съм ходила в болници да превеждам на нуждаещи се от лечение, които не говорят езика, по сигнал на такива организации. Не знам в САЩ дали има нещо подобно.

В САЩ във всяка болница има телефон с код за съответния език. Смятат, че преводачът трябва да е много наясно с медицинската терминология и на двата езика и не всеки може да върши тази работа. Има и социален работник за разяснение на процедурите

Лекарите в Англия обясняват, както и този добър тесен специалист в САЩ, при когото бях аз, съвсем разбираемо, без латински понятия, без да се правят на интересни със сложни термини. Това съм го забелязала при западните лекари. От тази гледна точна, няма никакъв проблем студенти да превеждат в болници при нужда. Месните пациенти как се разбират с лекарите си, като не са учили нито латински, нито медицински понятия?

Мои приятели са превеждали и в полиция без проблеми, но там контингентът е малко по-различен.

Споменах го не като заяждане, а като предложение, защото чужденците не са длъжни да са наясно с всички особености и възможности и подобни организации са доста полезни.

Не става въпрос за латински. И тук медицинският персонал трябва да обяснява на нивото на 6-ти клас. Въпросът е доколко тези доброволци знаят съответния език и думи. Затова е по-добре да се остави на професионалисти.. Аз например си признавам, че много медицински термини не ги знам на български. Никога не съм ги знаела. Предсърдно мъждене? Никога нямаше да ми хрумне

# 200
... Никога не съм ги знаела. Предсърдно мъждене? Никога нямаше да ми хрумне
и на мен не ми е хрумвало и не го знам , но така както ми звучи, стигнеш ли до там май няма да има значение на какъв език и какво ти обясняват

# 201
  • Down south
Не знам как и дали някак ще приключим медицинската тема.
Аз всячески я избягвам.

За протокола, аз самата съм пряко "засегната"

# 202
Добре, че беше  Обама да въведе Obamacare. Преди това съществуващи вече заболявания не се покриваха от застраховките. Единствената му грешка беше, че ги направи задължителни, но вече не са. Обама от всички президенти е направил най-много за здравната реформа, и то в добра посока. Байдън пък прокара закон, с който се опълчва на големите фармацевтични компании и се намалява цената на лекарствата. Това също е добре. Тръмп не знам нищо да е направил за здравеопазването, докато беше президент. Единствено си спомням, че в началото на ковида призоваваше да се пие белина. Абе някак си не ми се ще да имам за президент някой дето ги ръси врели-некипели. Никой ръководител на друга държава няма да го възприема насериозно.

# 203
По темата - не ми се говори изобщо, повдига ми се просто от мисълта за тези избори. За нито един от тези не мога да гласувам.

А, да видите какво ни е на тези, които гласуваме в България. Simple Smile

# 204
в България поне, все още , имате достъп до всички видове специалисти, за много кратко време
не говоря от гледна точка на тип заплащане, а просто- има ги!
тука, дори да искаш да си платиш ,на частно, без застраховка( защото е избор на лекаря дали и с коя компания ще работи), по най- високите тарифи на частен, личен кабинет...някои специалисти са само в Лисабон, и се чака за час абсурдно дълго
два, три месеца си е приемливо, но примерно детски невролог- може и след 6 месеца да намерите час

# 205
Добре, че беше  Обама да въведе Obamacare. Преди това съществуващи вече заболявания не се покриваха от застраховките. Единствената му грешка беше, че ги направи задължителни, но вече не са. Обама от всички президенти е направил най-много за здравната реформа, и то в добра посока. Байдън пък прокара закон, с който се опълчва на големите фармацевтични компании и се намалява цената на лекарствата. Това също е добре. Тръмп не знам нищо да е направил за здравеопазването, докато беше президент. Единствено си спомням, че в началото на ковида призоваваше да се пие белина. Абе някак си не ми се ще да имам за президент някой дето ги ръси врели-некипели. Никой ръководител на друга държава няма да го възприема насериозно.

Напълно съгласен съм за Обамакеър. Когато републиканците искаха да го премахнат през 2017, а Джон Маккейн, който вече беше с мозъчен тумор, оставаше му малко живот и последен от всички гласува против премахването срещу партийната си линия, докато цялата зала стоеше и чакаше неговия глас, си остава исторически момент. Иначе ставаше 50-50 и Пенс щеше да има последния глас при равни гласове.

Това, че САЩ е със здравеопазване на 38 място в света и е толкова назад от останалите развити държави е доста красноречиво за американското здравеопазване. Но с военно-промишления комплекс са на първо място в света.

"Около половината от възрастните в САЩ казват, че е трудно да си позволят разходите за здравеопазване, а всеки четвърти казва, че те или член на семейството в тяхното домакинство са имали проблеми с плащането на здравни грижи през последните 12 месеца. По-младите възрастни, тези с по-ниски доходи, възрастните в добро или лошо здравословно състояние и неосигурените са особено склонни да съобщават за проблеми с предоставянето на здравни грижи през изминалата година.

Цената на здравеопазването може да накара някои да отложат необходимите грижи. Един на всеки четирима възрастни казва, че през последните 12 месеца е пропуснал или отложил получаването на здравни грижи, от които са се нуждаели, поради цената. Особено шест от десет неосигурени възрастни (61%) казват, че са останали без необходимата грижа поради цената.

Около един на всеки пет възрастни (21%) казват, че не са изпълнили рецепта поради цената, докато подобен дял казват, че вместо това са избрали алтернативи без рецепта.

Около половината (48%) от застрахованите възрастни се притесняват да си позволят месечната си здравноосигурителна премия и големи дялове от възрастните със спонсорирана от работодателя застраховка (ESI) и тези с покритие на Marketplace оценяват застраховката си като „приемлива“ или „лоша“, когато става въпрос за тяхната месечна премия и разходите от джоба ви за посещение на лекар.

Дългът в здравеопазването е бреме за голяма част от американците. Около четирима от всеки десет възрастни (41%) съобщават, че имат дългове поради медицински или зъболекарски сметки, включително дългове към кредитни карти, агенции за събиране на задължения, семейство и приятели, банки и други кредитори, за да платят разходите си за здравеопазване"
https://www.kff.org/health-costs/issue-brief/americans-challenge … ealth-care-costs/

Разбира се и тази тема е политизирана, както всички други и хора държат на вижданията си заради политическите си възгледи.

И Спящия Джо и Дотард Доналд са зле. През 2020 голяма част от хората гласуваха за Байдън не защото много го обичат, а защото бяха против Тръмп, това беше анти-Тръмп вот, вот за по-малкото зло, но сега може да има голям отлив от този вот, поради различни причини включително войната в Газа.

Друга тема, която се е политизирала в САЩ е климатичните промени и републиканците масово ги отричат включително, че това се движи от хората, въпреки научния консенсус. Тръмп извади САЩ от Парижките споразумения, докато дори държави като Северна Корея, Китай и Русия са ги подписали и не са излезли от този договор. Това беше и друга причина поради която през 2020 амерканците гласуваха против Тръмп, защото този въпрос е важен за цялата планета, заедно с ръководенето на пандемията от Тръмп и нещата, които беше казвал, както си писала за белина и тн.

Но не може да му се отрече на Тръмп, че неговата администрация имаше основна заслуга за Операция извънредно висока скорост, която направи така, че ваксините срещу Ковид на Файзър и Модерна успяха да станат достъпни в бърз срок.

# 206
Нищо не мога да кажа интересно за изборите, но попаднах на това:
тука, дори да искаш да си платиш ,на частно, ...два, три месеца си е приемливо, но примерно детски невролог- може и след 6 месеца да намерите час

Мамагелар, как се е получило така? Заради миграция ли или просто не образоват достатъчно следващи кадри?

Очвидно в такава посока вървят много държави. Мога да кажа, че евтиното следване по медицина в Европа е за много студенти причина за миграция, но проблемът е, че после отиват в други държави и местните се чувстват ощетени - от една страна са спонсорирали чрез данъците образованието, от друга - не получват кадри. Последно канцлерът беше предложил да "вържат" държавното следване по медицина с определени години служба след това в държавна болница.

За явлението онлайн-здраве също може да се изпише доста. Като цяло не би било добре, ако се наложи.

ПП Малко встрани от САЩ, но нали сравняваме - според мен социалните западни системи не са създадени за сегашния начин на живот. Аз съм им фен, защото не бих била щастлива да имаме гета пред домовете си и спящи в кашони. Естествено, спокойствието си има цена. Но пък чисто логически и математически има нужда от реформи.

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 16:29 от Анонимен

# 207
основно заради миграция- лекари и медицински сестри бягат от тромавата административна машина( централизирано разпределение на щатни места)
от  липсата на кариера/ ценз , съответно индексация на парите...( замрази я правителството на социалистът с индийски корени,още  преди 3 мандата)
 и естествено, заради  по- високите заплати в Швейцария и УК, където без никакви спънки влизат веднага на работа

имаме и голяма липса на ЛЛ, където е норма ако имаш лекар, да се редиш за спешен час от 5ч сутринта( все ден има спешен прием първите 3  приема), или аки те запишат- да е след месец, месец и нещо
миналата седмица звънях да запиша за едната ми дъщеря, че искам да й правя контролен ортопед- трябва ми направление- дадоха ми час за 26ти юли

масово се внасят общопрактикуващи от Куба , Украйна е стандарт, Аржентина...моята е кубинка също

да добавя само, не в Португалия не плащаме здравни вноски- касата е на издръжка на бюджета

Последна редакция: сб, 22 юни 2024, 16:42 от Mamagemelar

# 208
Неприятна работа. Ето такива теми трябва да разглеждат партиите, а не само бежанци и криминална хроника.  Дали ще е медицина, дали ще е гледането на деца на работещи родители през лятото, дали липсващите учители...

Скрит текст:
Примерно вкараха нова система, по която почти всеки следвал в университет или институт може да стане учител- толкова да липсват кадри. Не всички родители са съгласни. И ние имаме в гимназията бивши банкови кадри, които сега са учители. Честно казано не съм недоволна, имаме късмет. Но ми изглежда като да е било лесно прехвърлянето, а все пак говорим за влияние над деца.

За работещи в туризма явно има правило, че при безработица нямат право да отказват работа на няколко часа от адреса им, ако им предлагат на работното място легло - иначе им спират безработните помощи. Това са хора, които са плащали в тази система, честно ли е да ги изнудват така?! Не съм засегната, работя в ай-ти, но съм солидарна и съм против такива изнудвания.

Десните партии това противопоставят - ограничения за местни данъкоплатци срещу безвъзмездни помощи за чужденци. Сега е моментът другите партии да влязат в ритъм, ако искат да си запазят позициите. Виждаме какво се случва на изборите, усеща се атмосферата..

Както и да е, няма да обсебвам темата, но наистина има много теми, които партиите е редно да разгледат.

# 209
оо, това е за учителите е друга боза!
една след друга, по- големи тъпни
и тук , същата работа, заради липса на учители
на едната щерка учителя по география, го чакахме да си вземе дипломата бакалавър, та чак към ноември дойде да им преподава

Общи условия

Активация на акаунт